Asuntolainojen korot ovat nyt tosi alhaalla, mutta onni ei jatku ikuisesti. Pankit kehottavat uuden asuntolainan ottajaa varautumaan lähivuosina vähintään kuuden prosentin lainakorkoon.


Asuntolainojen korot ovat nyt tosi alhaalla, mutta onni ei jatku ikuisesti. Pankit kehottavat uuden asuntolainan ottajaa varautumaan lähivuosina vähintään kuuden prosentin lainakorkoon.

Isossa lainassa se merkitsee satoja euroja suurempia lainanhoitomenoja kuukaudessa, kertoo Taloussanomat.

Korot nousevat loppuvuodesta

Asuntolainojen viitekorkona yleisesti käytetty vuoden euribor on nyt 1,23 prosenttia, mutta loppuvuonna sen odotetaan olevan jo 0,5­–1 prosenttia korkeampi, eli noin 2 prosenttia..

Taloussanomien haastattelemat ekonomistit arvioivat, että vuoden 2011 lopussa vuoden euribor on jo noin 3 prosenttia. Useimmat pankit ottavat velasta lisäksi noin yhden prosenttiyksikön osuuden, eli marginaalin.

Jos viitekorot noudattavat ennusteita, kokonaiskorko on parin vuoden päästä nelisen prosenttia. Jos talous lähtee ennakoitua kovempaan nousuun, korot voivat nousta enemmänkin.

”Koroilla ei ole kattoa”, Nordean yksityistalouden ekonomisti Anu Numminen muistuttaa.

Varaudu satasten lisämenoon

Puolitoista vuotta sitten vuoden euribor oli 5,5 prosenttia.

"5–6 prosenttia on vielä suhteellisen normaali korkotaso, johon kannattaa varautua. Hetkellisesti voi tulla tätä korkeampiakin piikkejä", Nordean Numminen sanoo.

Kun asuntolainan marginaali otetaan mukaan, pankinjohtaja Mikko Hyttinen OP-keskuksesta neuvoo varautumaan 6–7 prosentin kokonaiskorkoihin.

Esimerkiksi, jos ottaa 100 000 euron annuiteettilainan 20 vuodeksi, siitä maksetaan nyt lyhennyksiä ja korkoja 500 euroa. Jos korko olisi 6 prosenttia, lainaerä olisi 200 euroa suurempi.

200 000 euron annuiteettilainassa lainanhoitokulut pomppaisivat jo yli 1 000 eurosta yli 1 400 euroon. Elämiseenkin pitäisi silti jäädä rahaa.

OP-keskuksen Hyttinen kertoo, että heidän asiakkaansa ovat viime aikoina ottaneet lyhyempiä ja pienempiä lainoja kuin vuosi, pari sitten. Nordean Anu Numminen neuvoo jättämään laina-aikaankin pelivaraa.

”Jos tulee ongelmia, maksuohjelmaa voidaan helpottaa, mutta jos laina-aika on jo valmiiksi maksimi 25 tai 30 vuotta, sitä ei oikein ole varaa pidentää”, hän sanoo.

Lyhennystapakin vaikuttaa

Taloussanomat neuvoo lainanottajaa kiinnittämään huomiota myös lyhennystapaan. Annuiteettilainassa korkojen nousu kasvattaa kuukausierää.

Kiinteässä tasaerälainassa kuukausikustannus ei nouse eikä laske, mutta korkojen muutos joko lyhentää tai pidentää laina-aikaa.

Tasalyhenteinen maksutapa on alussa raskain, mutta velkapääoma kutistuu nopeimmin. Myös siinä korkojen nousu näkyy kuukausierässä.

Kun korot lähivuosina nousevat, eri lyhennystapojen väliset erot kasvavat. Kun esimerkiksi 100 000 euron 15 vuoden pituisessa lainassa eri maksutapojen kuukausierien ero on nyt 83 euroa, parin vuoden päästä se voi olla 191 euroa. Lyhennystapojen ero näkyy myös velkapääoman hupenemisessa.

Tasalyhenteisen lainan ottaneella on parin vuoden päästä velkaa jäljellä 4 000 euroa vähemmän kuin kiinteän tasaerän ottaneella. Lisäksi jälkimmäisen laina-aika on pidempi kuin lainaa nostettaessa.

Omasta elämäntilanteesta ja taloudellisesta tilanteesta riippuu, mikä lainanlyhennystapa kannattaa valita. Esimerkiksi tasalyhenteinen maksutapa voi olla monille ensiasunnon ostajille alussa liian raskas.

ä vuodessa on saatu aikaan, vai onko mikään?

Suurista matkatoimistoista kerrotaan, että erityisesti lentoliikenteen päästöihin on alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota.

Esimerkiksi Tjäreborgin oma lentoyhtiö, Thomas Cook Airlines, on vähentänyt lentomatkustamisen päästöjä vuodesta 1999 lähtien yli viidenneksellä.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.