Uusiin ihmisiin kannattaa tutustua rohkeasti, pienten poikien isät rohkaisevat. Parhaassa tapauksessa löytää ystävän.

1. Ystävyys alkoi päiväkodin eteisessä

Kun uusperheen isä, kuvataiteilija Erno­ Enkenberg riisui ulkotamineita nelivuotiaan Olavin yltä espoonlahtelaisen päiväkodin eteisessä, hän kuuli kuinka eräs poikaansa hoitoon tuovista isistä puhui lastenhoitajille englantia.

Erno päätti mennä esittäytymään. Häntä oli aina kiinnostanut tietää, miten Suomessa asuvat ulkomaalaiset olivat tänne päätyneet. Selvisi, että mies oli Magnús Logi­ Kristinsson­, islantilainen performanssitaiteilija.

– Taiteilija ja samanikäinen! Asuimme vieläpä lähekkäin. Tutustumisen jälkeen kävelimme usein päiväkodille samaa matkaa, Erno kertoo.

Erno huomasi pian, että Magnús oli kiinnostava tyyppi ja samanhenkinen kuin hän itsekin. Molemmat ovat ulkomailla opiskelleita ammattitaiteilijoita.

Puhuttavaa löytyi heti ja niin paljon, että päiväkotimatkat eivät riittäneet vaan tapaamisia järjestettiin myös vapaa-ajalla jommankumman kotona.

– Olavi ja Ville leikkivät sillä aikaa yhdessä, joten järjestely oli mainio. Joskus menimme kaikki neljä potkimaan palloa kentälle.

Pojat ovat ehtineet jo ekaluokkalaisiksi, ja Ernon ja Magnúksen ystävyyssuhde on syventynyt. Miehet tapaavat noin kerran viikossa, käyvät taidenäyttelyissä ja tukevat toisiaan taiteen tekijöinä. Erno on auttanut Magnústa esimerkiksi videoiden tekemisessä. 

Lapsistakin miehet puhuvat, joskus, mutta Erno korostaa, että he voisivat olla Magnúksen kanssa ystäviä ilman lapsiakin. Ilman yhteistä päiväkotia he eivät olisi kuitenkaan ehkä tavanneet.

– Ystävyytemme on laajentanut molempien maail­maa. Magnús on ensimmäinen islantilainen, jonka tunnen hyvin. Myös puolisomme ovat tutustuneet.

Erno sanoo, että aina kannattaa tutustua ­rohkeasti uusiin ihmisiin.

– Parhaassa tapauksessa voi saada jopa ystäviä. Niitä kenelläkään on tuskin liikaa.

Kuvataitelija Erno Enkenberg, 38, ja performanssi-taiteilija Magnús Logi Kristinsson, 38, asuvat perheineen Espoossa. Olavi ja Ville ovat 7-vuotiaita ja niin ikään ystäviä keskenään.

2. Isolla porukalla matkustaa hauskemmin

Telle Hailikari muistaa elävästi päivän, jolloin tuntematon, ystävällisen näköinen nainen seurakunnan perhekerhossa lähestyi häntä vauva kainalossaan ja paukautti: ”Ooksä Telle?”

Selvisi, että kysyjä, Minna Raumolin, tiesi hänet tuttavan kautta. Parin kuukauden ikäisen Tuuren äiti Telle ei tuntenut ketään, ja olisi ilman Minnaa ollut orpona uudessa paikassa.

– Vaihdettiin puhelinnumerot, tavattiin ja alettiin kärrytellä Tuurea ja Akua vaunuissa pitkin Haagaa. Siitä se lähti. Pojat kasvoivat kavereiksi, kuten myös seuraavat poikamme, puolen vuoden välein syntyneet Aaro ja Joona. Tapasimme joka päivä puistossa, pulkkamäessä tai toistemme kotona, Telle kertoo.

Alusta saakka synkkasi myös naisten puolisoilla, urheilusta kiinnostuneilla Mikillä ja Juhalla. Kun ystäväperheestä löytyi jokaiselle oma kaveri, perheet alkoivat viettää yhdessä uudetvuodet ja vaput sekä matkustella. Viikonloppuja kylpylässä ja Vierumäel­lä, lomaviikkoja Pärnussa ja Kreikassa.

– Jos aluksi ajattelimmekin toimia ­lastenhoitoapuna toisillemme, käytännössä viihdyimme parhaiten yhdessä porukalla, Telle sanoo.

Kun Raumolinit muuttivat isompaan asuntoon Espooseen ja Telle ja Miki Konalaan, kaikkia mietitytti, onnistuisiko yhteydenpito jatkossa.

Huoli oli turha, ystävyys on kantanut. Perhetreffit järjestetään nykyisin säännöllisesti noin kerran kuukaudessa. Telle ja Minna vaihtavat kuulumisia joskus uintireissulla lasten kanssa, Miki ja Juha käyvät futismatseissa. Välillä koko porukka lähtee retkelle paistamaan makkaraa tai vaan käy toistensa luona kylässä.

– Hyvät ystävät voi päästää sisälle, vaikka koti olisi siivoamatta. Ja lapsilla leikki jatkuu luontevasti, vaikka edellisestä kerrasta olisi aikaa, Telle sanoo.

Ystävät eivät ole siksi, että heistä hyödyttäisiin, mutta Telle kyselee joskus lapsiin liittyvistä asioista esikoululaisia opettavalta Minnalta.

– Kun Minna vinkkasi, että onginta ja aasinhäntäleikki toimivat synttäreillä, luotin häneen epäröimättä. Ja niinhän ne olivatkin kaikkien suosikkileikit.

Tutkija Telle Hailikari, 38, ja toiminnanjohtaja Miki Mielonen, 40, asuvat Tuuren, 6, ja Aaron, 3, kanssa Helsingin Konalassa. Lastentarhanopettaja Minna Raumolin, 37, ja kehitysjohtaja Juha Raumolin, 40, asuvat Akun, 6, ja Joonan, 4, kanssa Espoossa.

3. Hiekkalaatikolta hevosten selkään

Lasten vauva-aikojen äitikaveruksista voi kehkeytyä ystävykset, jotka jakavat keskenään ilot ja surut ja toteuttavat jopa haaveensa. Näin kävi Katja Ritarille ja Elina Rannalle, joiden tiet kohtasivat hiekkalaatikon reunalla ja vauvajumpassa kuusi vuotta sitten. Nyt he käyvät ratsastamassa samalla tunnilla.

– Kerran tuli puheeksi molempien rakas, vanha harrastus, joka oli jäänyt äitielämän kiireisiin. Taisi olla Katja, joka keksi ensimmäisenä, että kokeillaan yhdessä: mennään ratsastustunnille, Elina kertoo.

Ja niin tehtiin. Jo kolmen ja puolen vuoden ajan naiset ovat jättäneet lapset maanantai-iltaisin isien hoiviin. Elina käy nappaamassa Katjan kyytiinsä, ja kaksikko huristelee ratsastamaan Vantaalle. Kotimatkalla he puivat tunnin tapahtumia ja sparraavat toinen toistaan.

Siinä välissä vain nautitaan.

– Missään ei pää tuuletu yhtä hyvin kuin hevosen selässä, Elina sanoo.

Pari kertaa ystävykset ovat ottaneet omaa aikaa reilumminkin ja suunnanneet ratsastusmatkalle Viroon. Yhteisiin harrastuksiin kuuluu myös toiminta Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistyksessä. Siinä sivussa voidaan pitää lapsille leffailtaa ja piparitalkoita. Joskus on vaan istuttu iltaa yhdessä.

Elinan mukaan heidän ystävyydessään on alusta saakka ollut tekemisen meininki. Tutuksi tulleen ihmisen kanssa on helppo olla ja toimia.

Katja pitää erityisen arvokkaana sitä, että aikuisenakin voi solmia ystävyyssuhteita ja löytää ihmisiä, joihin voi luottaa.

Molemmat ovat varmoja, että ystävyys jatkuu lasten kasvaessa.

– Hevoshulluus pitää meidät yhdessä, sanoo Elina. Hän uskoo, että vauvaiästä tunteneet lapsetkin jatkavat yhteydenpitoa.

– Lasten teinivuosina ei vertaistuen merkitys, eikä äitien pääntuuletustarve, tule ainakaan vähenemään, Katja sanoo.

Tutkija Katja Ritari, 38, asuu miehensä sekä Otson, 6, ja Viljan, 3, kanssa Helsingin Kannelmäessä. Toimittaja Elina Ranta, 42, asuu miehensä sekä
Aa­pon, 6, ja Ilonan, 4, kanssa Helsingin ­Maununnevalla.

Kuvat: Liisa Takala

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.