Useampi kuin joka toinen vanhempi ottaa lapselleen vakuutuksen. Tämä vaikuttaa siihen, millaista hoitoa kaikki lapset saavat.

He haluavat lapselleen hyvää. Tai oikeammin: parasta.

Kun lapsi sairastaa, hyvä tarkoittaa käyntiä lastenlääkärillä ja yksityisellä lääkäriasemalla. Siksi vanhemmat ottavat lapselleen sairauskuluvakuutuksen ja maksavat siitä keskimäärin 336 euroa vuodessa.

Vakuutus on paras tapa saada sairas lapsi hoitoon, ajattelee jo useampi kuin joka toinen vanhempi.

Siksi lasten lääkärikäynnit terveyskeskuksissa ovat vähentyneet kymmenessä vuodessa kolmanneksen. Vanhemmat ovat päättäneet maksaa mieluummin itse. Miksi?

Se tuntuu vaikealta

Tavallinen arkiaamu, ajanvaraus helsinkiläiselle terveysasemalle. Näin se menee:

Soita omahoitajallesi aamulla kello 8–9. Jos et tiedä, kuka omahoitajasi on, katso listasta omalääkärisi nimen kohdalta. Jos et tiedä sitäkään, soita palvelunumeroon. Jos palvelunumero ei vastaa, sinulle soitetaan takaisin.
Mutta toisaalta, jos haluaa ajan samalle päivälle, se pitää varata heti kello kahdeksan.

Huh. Juuri tämä vanhempia terveyskeskuksessa harmittaa: ajan saamisen vaikeus.

Ensin jonotan puhelimessa, sitten lapsen kanssa käytävällä. Ajat eivät koskaan pidä.

Haluan lääkäriajan, joka sopii työssäkäyville vanhemmille.

Töissä ei ole mahdollista päivystää puhelinta ja takaisinsoittoa.

Jono kipeän lapsen kanssa, en pysty.

Ajanvaraus yksityiselle on netissä helppoa.

Näin sanovat Meidän Perheen lukijat ja alle kouluikäisten lasten vanhemmat. Tätä juttua varten 192 vanhempaa kertoi, mihin vie lapsensa lääkäriin. Kursivoidut tekstit ovat heidän kokemuksiaan.

– Tärkein syy vakuutuksen ottamiseen on nopea pääsy hoitoon, sanoo lasten sairauskuluvakuutuksia tutkinut Jari Kempers.

Iso huoli korvista

Vanhemmat varautuvat vakuutuksella etenkin neljään asiaan: allergioihin, astmaan, korvatulehduksiin ja kiireeseen.

Varauduimme lapsen maitoallergiaan.

Meillä on sukurasitteena astmaa.

Korvien putkitus tapahtuu yksityisellä hurjan paljon nopeammin.

Terveyskeskuksessa on vain päiväaikoja. Pitäisi olla koko päivä pois töistä.

Kempersin mukaan vanhemmat haluavat lapsensa suoraan erikoislääkärille, eivätkä käydä ensin terveyskeskuksen yleislääkärillä ja saada lähetettä.

Kempers korostaa, että vanhemmat kokevat palvelun laadun olevan yksityisellä lääkäriasemalla parempi. Meidän Perheen kyselyssä vanhemmista laatua on etenkin se, miten lääkäri lasta kohtelee.

Jos lapsi pelästyy

– Sehän onkin kaikkein tärkeintä! Jari Petäjä­ huudahtaa. Petäjä johtaa lasten ja nuorten sairauksien toimialaa Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Petäjästä se, että lääkäri kohtaa lapsen hyvin, ei ole vain mukavaa ekstraa. Se on lääkärin ammattitaitoa ja ainoa tapa saada selville, mikä lapsella on.
Lasten lääkärikäynnit kasautuvat alle neljävuotiaille lapsille, ja erityisesti vauvoille.

– Vauvan tai leikki-ikäisen käsittely on hyvin tärkeä taito. Tärkeintä on saada lapsesta oikea tieto.

Jos lapsi pelästyy, rimpuilee ja parkuu, lääkärin on vaikea tutkia häntä. Vanhempi hermostuu. Tulee kiire, ja vanhempi tuntee pärjäävänsä tilanteessa huonosti. Ohjeet menevät ohi, unohtuu sanoa ja kysyä. Pahimmillaan: hoito epäonnistuu.

En halua, että lasta täytyy pitää väkisin.

Lapsiin erikoistunut lääkäri kysyy lapselta, miten hän voi ja luo turvallisuuden tunteen.

Haluan, että lapsi saa istua sylissä, kun häntä tutkitaan tai nukutetaan.

Omalääkärimme terveyskeskuksessa sanoo, että pientä lasta on hankala tutkia.

Entä jos rahat loppuvat?

Vakuutus on jo 440 000 lapsella. Onko se hyvä asia? Toki. Ainakin sille, miten perheen arki sujuu.

Siitä voi kuitenkin seurata ongelmia. Jos iso joukko vanhempia päättää lopettaa vakuutuksen maksamisen ja siirtää lapsensa hoidon terveyskeskukseen, aikoja ja lääkäreitä lapsille ei ole. Näin voi käydä, jos työttömyys lisääntyy ja monen perheen rahat menevät tiukalle.

– Jos kaikki, joilla on palveluun oikeus haluaisivat sitä, sitä ei olisi saatavilla, Jari Petäjä sanoo.

Hänen mukaansa kuntien terveyskeskuksissa on yhteensä kymmenien miljoonien eurojen vaje: niin paljon lasten sairaanhoitoa on siirtynyt vaivihkaa vanhempien maksettavaksi. Petäjä kutsuu vajetta kuiluksi. Perheet ovat riippuvaisia palvelusta, johon heillä ei välttämättä ole aina varaa.

Mutta itsehän vanhemmat valitsevat!

– On valheellista sanoa, että vakuutus on vapaaehtoinen ja vanhempien valinta. Eivät vanhemmat ota vakuutusta, jos saatavissa on sama palvelu kunnalta, ilmaiseksi.

Osa perheistä joutuu päättämään luopuuko vakuutuksesta rahan takia.

Otin vakuutuksen koska laskin, että pääsemme helpommalla. Kolmannen lapsen kohdalla vakuutusmaksut ovat nousseet niin hurjasti, että emme tiedä onko meillä varaa vakuutukseen. Se asettaa lapset eriarvoiseen asemaan perheen sisällä. Emme tiedä, mitä teemme.

Mutta ongelma on Petäjän mielestä myös osalla niistä lapsista, jotka käyvät vain yksityislääkärillä. Sieltä lähetteitä terapiaan tai yhteydenottoja lastensuojeluun tulee vähemmän kuin terveyskeskuksista.

Joku voi jäädä ilman apua.

Lapsesta on aina huoli

Terveyskeskuksessa lääkäreillä on liian laaja asiakaskunta. He eivät tunne lastentauteja.

Noin joka toisesta vanhemmasta tuntuu, ettei omassa terveyskeskuksessa tunneta lasten sairauksia. Usein toistellaan, että jos lapsia on potilaana vähän, osaaminen vähenee.

Jari Petäjästä tällainen kierre on olemassa. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla terveyskeskusten lapsipotilaista melkein kymmenen prosenttia saa lähetteen eteenpäin, yksityisellä noin kaksi prosenttia.

Petäjästä se kertoo, että iso osa terveyskeskuslääkäreistä tuntee, ettei osaa hoitaa potilasta.

– Näen säännöllisesti potilaita sekä yksityisellä että julkisella, eikä heidän lääketieteellisissä pulmissaan ole eroa. Sen sijaan on paljon väitteitä: Että yksityisellä käydään turhaan, on luksuskäyttöä. Tai että yksityisellä käy helpompia potilaita.

Kumpikaan ei ole Petäjästä totta. Lapset sairastavat aika samanlaisia sairauksia. Ja melkein kaikki vanhemmat tuovat lapsen lääkäriin herkästi, kevyistä syistä.

– Se on lasten sairaanhoidon ominaisuus: osa käynneistä liittyy aina sairautta enemmän huoleen, pelkoon, jaksamiseen – ja työnantajiin.

Moni tuo lapsensa lääkäriin, koska tarvitsee lapsen flunssasta lääkärintodistuksen työnantajalle.

Ne säästävät meistä

Tätä nolottaa sanoa, yksi äiti sanoo. Ja jatkaa näin:

Haluaisimme periaatteesta vastustaa terveysasemien alasajoa, mutta vakuutuksen kanssa on niin helppoa varata aika erikoislääkärille ja päästä lääkäriin odottamatta.

Osa vanhemmista tuntee syyllisyyttä siitä, että ottamalla vakuutuksen edistää lasten sairaanhoidon siirtymistä pois tasaveroisista terveyskeskuksista.

Jos kaikki ottavat vakuutuksen ja käyttävät yksityisiä palveluja, julkinen puoli rapautuu.

Tutkijan mielestä ilmiössä onkin pulma: Vakuutukset valikoivat yksityisen hoitoon lapsia, joiden vanhemmat ovat töissä, hyvin koulutettuja ja hyvin palkattuja.

– Jos perheen tulot ovat alle tuhat euroa kuukaudessa, vain noin neljännes perheistä on ottanut ainakin jollekin lapsistaan vakuutuksen. Jos tulot ovat yli 6 000 euroa kuukaudessa, osuus on 60 prosenttia, Jari Kempers sanoo.

– En tiedä mikä on epätasa-arvoista, jos ei tämä.

Pitääkö vanhempien siis tuntea syyllisyyttä siitä, että he romuttavat lasten hoidon terveyskeskuksissa?

– Ehdottomasti ei, vastaa lääkärien johtaja Petäjä.

– Ainoita syyllisiä ovat kunnat, jotka käyttävät tilaisuuden hyväkseen. Kunnat säästävät lapsista, koska voivat tehdä niin.

Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Vierailija

Yhä useampi vanhempi ottaa lapselleen vakuutuksen: "Jono kipeän lapsen kanssa, en pysty"

Jonot ainakin Helsingissä ovat sellaisia, ettei lasten kanssa halua mihinkään akuuttipolille mennä. Ja ne korvasäryt ovat lisäksi aina illalla/yöllä. Meillä on molemmat lapset D-putkitettu, joten eiköhän tässä ole puntit aika tasan vakuutusyhtiön kanssa. Yksityiseltä saa aina asiansa osaavan lääkärin. Julkisella puolella on enemmän hasardia, vaikka olisi aikaa ja mielenkiintoa jonotella.
Lue kommentti
Vierailija

Yhä useampi vanhempi ottaa lapselleen vakuutuksen: "Jono kipeän lapsen kanssa, en pysty"

Vakuutukset on kaikilla kolmella lapsella ja ovat kyllä maksaneet itsensä takaisin. Korvatulehduksia, -putkitus, atooppista ihottumaa, allergioita jne. Mutta kyllä mua ärsyttää, ettei julkisen terveydenhuollon kautta saa palvelua. Yhtenä iltana kävin päivystyksessä jonottamassa pojan kanssa, kun yksityinen oli jo kiinni, iltahan siellä "mukavasti" vierähti. Onneksi oli kyseessä 12-v, niin jaksoi odottaa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.