Vinkkejä kiinteän ruoan aloitukseen ja ruokaohjeita.

  • Suomessa suositellaan vauvan saavan ravinnokseen vain äidinmaitoa kuuden kuukauden ikään asti. Aikaisintaan muuta ravintoa voi kokeilla neljän kuukauden ikäiselle. Lisäruoat aloitetaan kunkin vauvan yksilöllisen tarpeen mukaan.
  • Kaikki lapset tarvitsevat kiinteää lisäruokaa puolen vuoden iästä lähtien. Silloin vauva on motorisesti valmis syömään kiinteää ruokaa, ja uudet ruoka-aineet turvaavat vauvan kasvavan energian, proteiinin ja raudan saannin.
  • Voit tarjota vauvalle aluksi esimerkiksi aina lounasaikaan 1–2 lusikallista kasvissosetta. Melko pian voit antaa hänelle iltapäivällä hedelmä- ja marjasoseita.
  • Aloita totuttelu kiinteisiin ruokiin kasvis- tai hedelmäsoseista. Soseuta kypsä peruna tai porkkana erittäin hienoksi ja lypsä lusikkaan mukaan tilkka äidinmaitoa. Soseen voi tehdä myös vesi- tai äidinmaidonkorviketilkkaan.
  • Sopiva ruoka-aineisiin tutustumistahti on yksi uusi ruoka-aine viikkoa kohden. Tarkoitus on siirtyä kohtuullisen nopeasti ruoka-aineryhmästä toiseen, jotta myös liha tai vilja tulisi pian mukaan vauvan ruokavalioon. Kun ruoka-aineet annetaan yksitellen, voidaan helpommin havaita, jos ne aiheuttavat allergiaa tai eivät muuten sovi vauvalle.
  • Ruoka voi aluksi tuntua vauvan suussa oudolta. Anna aikaa totutella uuteen makumaailmaan.
  • Kahdeksan kuukauden iästä alkaen voit vähitellen lisätä vauvan ruoan karkeutta vähentämällä soseuttamista. Alle 1-vuotiaalle riittää 1–1,5 rkl lihaa ateriaa kohti.
  • Kymmenen kuukauden iässä vauva voi jo maistella hapanmaitovalmisteita, kuten viiliä ja hiukan myös perheen ruokia. Vuoden ikäisenä vauva voi syödä tavallista vähäsuolaista kotiruokaa.
  • Vaikka lapsi siirtyy lisäruokiin, imetystä suositellaan jatkettavaksi vähintään, kunnes vauva täyttää vuoden ja senkin jälkeen niin kauan, kun äiti ja lapsi haluavat.

Parsakaali-porkkanasose 4–6 kk

 1 peruna
 2 parsakaalia
 2 porkkanaa
 noin 2,5 dl vettä

Pese, kuori ja paloittele peruna ja porkkanat. Huuhtele parsakaalit ja irrota niistä kukkanuput. Keitä peruna- ja porkkanalohkoja ja parsakaalin varsia kattilassa 10–15 minuuttia.

Lisää parsakaalin kukinnot ja keitä vielä noin 5 minuuttia. Valuta kasvikset ja soseuta ne monitoimikoneella. Löysennä sosetta keitinvedellä, äidinmaidolla tai äidinmaidonkorvikkeella.

Vinkkejä

Samalla ohjeella voi tehdä sosetta muistakin kasviksista.
Pelkän perunasoseen rakenne kärsii pakastuksesta, mutta perunaa voi hyvin pakastaa muiden kasvisten joukossa.

Maissisose 4–6 kk

200 g pakastemaissia
noin 1 dl vettä

Kiehauta vesi ja lisää maissit. Anna kiehua kannen alla noin 5 minuuttia. Älä valuta vettä pois, vaan soseuta maissit ja vesitilkka monitoimikoneella tai sauvasekoittimella.

Ruusunmarja-banaanikiisseli 4–6 kk

2 dl vettä
1,5 rkl Maizena-maissitärkkelystä
2 dl ruusunmarjasosetta
puolikas banaani

Sekoita kattilassa kylmä vesi ja maissitärkkelys. Kuumenna kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Anna kiehua hiljalleen 5 minuuttia. Sekoita välillä ja jäähdytä kiisselipohja. Lisää ruusunmarjasose ja kuutioitu tai soseutettu banaani.

Vinkki

Korvaa ruusunmarja mustikka-, vadelma- tai omenasoseella.

Tomaattinen jauhelihakastike 5–8 kk

2,5 dl suolatonta tomaattimurskaa (tuoreet tomaatit kaltattuina tai soseutettuina ajavat saman asian)
1 dl vettä
150 g paistijauhelihaa
1 tl oreganoa

Sekoita ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi, ja anna sen kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia. Tarkista, että jauheliha on kypsää. Tarjoa kastike keitetyn spagetin tai perunan kanssa.

Luumu-kaurapuuro 5–8 kk

100 g kuivattuja luumuja
5 dl vettä
1,5 dl kaurahiutaleita

Huuhtele luumut ja anna niiden liota puurovedessä muutaman tunnin ajan. Sekoita joukkoon hiutaleet. Anna puuron kiehua noin 10 minuuttia välillä sekoittaen. Soseuta puuro tarvittaessa.

Vinkki

Luumu auttaa, jos vauvalla on maha kovana.

Oranssi broileri-kasvissose 5–8 kk

1 porkkana
1 peruna
1/3 kesäkurpitsaa
noin 75 g maustamatonta broilerinfileetä
1 dl keitinlientä, äidinmaitoa tai korviketta

Pese, kuori ja paloittele kasvikset. Kiehauta noin 3 dl vettä kattilassa. Lisää ensimmäisenä porkkana- ja perunakuutiot ja anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää seuraavaksi broilerinfilee suikaleina ja kesäkurpitsa. Anna kiehua vielä 10 minuuttia, kunnes ainekset ovat kypsiä.

Kaada keitinliemi talteen. Soseuta ruoka ja lisää keitinlientä tai maitoa sen verran, että saat soseesta sopivan pehmeää. 

Vauva 11/07, päivitetty 9/09

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.