Päiväkodeissa työskentelevät toivovat, että vanhemmat vaatisivat pienempiä ryhmiä ja riittävästi sijaisia.

Päiväkotilasten isät ja äidit, katse peiliin.

Vanhemmat ovat niin kiireisiä! Keskusteluaikoja on vaikea sopia ja lomakkeiden palautus on työn takana.

Onko todella niin väliä, minkä värisillä hanskoilla ulkoillaan? Tai että vaatteet likaantuvat.

Meidän Perhe kysyi päiväkotien työntekijöiltä, miten yhteistyö lasten vanhempien kanssa sujuu – ja miten se voisi sujua paremmin.

Kokemuksensa kertoi 104 päiväkodissa työskentelevää lastentarhanopettajaa ja lastenhoitajaa. Kursivoidut tekstit ovat heidän kokemuksiaan.

Heitä kannattaa kuunnella. Kun perheen ja päiväkodin yhteispeli paranee, eniten hyötyy lapsi.

Ykkösharmit: vaatteet ja unet

Ensin hyvät uutiset. Vastaajista 93 prosenttia on sitä mieltä, että yhteistyö vanhempien kanssa toimii yleensä hyvin.

Silti useimmilla on kokemuksia pienistä arjen hankaluuksista. Yli 80 prosenttia vastaajista kokee, että vanhemmat esittävät heille toisinaan kohtuuttomia tai epäolennaisia toivomuksia.

Vanhemmat pyytävät meitä askartelemaan sukulaisille kortteja, kun eivät ehdi hankkia mitään.

Yksi ei saa juoda mehua, toinen syödä ketsuppia.

Lapsi ei saa tehdä tai nähdä muiden tekevän kuperkeikkoja.

Monet vanhemmat pyytävät rajoittamaan lapsen päivälepoa, jottei yöunille nukahtaminen viivästyisi. Päiväkodin henkilökunnasta tuntuu raastavalta herättää lapsi, joka selvästi kaipaisi enemmän unta ja on herätyksen jälkeen iltapäivän kiukkuinen ja levoton.

Toivoisin vanhempien ymmärtävän, miten raskas päiväkotipäivä on lapselle ja mikä merkitys unella on hermostolle ja aivoille.

Mutta sehän on työvaate!

Harva vanhempi kai tahallaan on hankala. Kiireessä kaikki eivät vain tule ajatelleeksi asioita päiväkodin näkökulmasta.

Esimerkiksi tiukat farkut ja pieninappinen neule eivät ole parhaat päivähoitovaatteet, vaikka ne olisivat tyylikkäät.

Lapsen kannalta on hyvä, että vaatteet ovat sellaisia, jotka lapsi osaa pääsääntöisesti pukea itse.

Lapsen ei tarvitse aina odottaa aikuista napittamaan villatakkia tai sitomaan kengännauhoja.

Päiväkodin henkilökunta saa vaatteista tarkkoja ohjeita. Jonkun vanhemman mielestä lapsi ei saa laskea pyllymäkeä, ettei sadan euron haalari kulu.

Yhden ulkovaatteita ei saa kuivattaa kuivauskaapissa, toiselle pitää ehdottomasti pukea kurahousut, kolmannelle missään nimessä ei. Joskus pukeutumistoiveet ovat niin seikkaperäisiä, että henkilökunta pyytää ohjeet kirjallisena lapsen lokeroon.

Kun työn ydin on lapsen kasvun ja kehityksen tukeminen, tuntuu toissijaiselta varoitella lapsia likaamasta vaatteitaan.

Ulkohaalarin tulisi olla lapsen työvaate eikä näyttämisen kohde.

Kakka vaipassa, olkaa hyvä

Useimmiten kiistatilanteiden taustalla on kiire, ajattelemattomuus tai epäselvä viestintä: on tarkoitettu jotain ja tulkittu toisin.

– Ristiriidat vanhempien kanssa ovat lastentarhanopettajille ja päiväkodin muille kasvattajille merkittävä stressin aihe, sanoo lastentarhanopettajien koulutuksesta vastaava johtaja Nina Sajaniemi Helsingin yliopistosta.

Yksinkertainen tapa parantaa kodin ja päiväkodin yhteispeliä on eläytyä hetkeksi toisen asemaan. Eräs kyselyn vastaajista muotoilee asian näin:
Jokainen lapsi on vanhemmilleen se arvokkain asia maailmassa, ja meidän on pidettävä se mielessämme joka päivä.

Vanhempien puolestaan kannattaa muistaa, että ryhmässä on muitakin tärkeitä lapsia – ja että henkilökunnan työ ansaitsee saman kunnioituksen kuin vanhempien työt.

Arvostusta osoittaa se, että noudattaa päiväkodin sääntöjä: Ei tuo sairasta lasta hoitoon. Ei puhu kännykkään samalla kun tuo tai hakee lasta. Ei jätä taaperoa kakka vaipassa aamiaispöytään. Ei jää jaarittelemaan ovensuuhun, kun lastentarhanopettajalla on ohjattu tuokio meneillään. Muistaa kenkäsuojat.

Nämä kaikki saivat mainintoja, kun päiväkodin henkilökunta kertoi, mikä vanhempien toiminnassa harmittaa.

Harmitus ei riitä kuvaamaan tunnetta, kun vanhemmat lampsivat aamulla sisään märillä saappailla, vaikka asiasta on puhuttu useasti.

Nina Sajaniemi antaa toisenkin nyrkkisäännön parempaan kasvatuskumppanuuteen: kumpikin osapuoli kantaa vastuun omasta tontistaan. Lastentarhanopettaja ei voi pyytää vanhempia ratkaisemaan tilanteita, jotka ovat tapahtuneet päiväkodissa. Vanhemmat eivät voi ulkoistaa koko kasvatustehtävää päiväkodille.

Eräs äiti kysyi pokerina, milloin aiomme opettaa hänen kolmevuotiaan poikansa kuivaksi.

Luottamus on parasta

On hauskaa, jos perheet tuovat jouluna kukan tai kortin. Tuntuu mukavalta, jos isät ja äidit lasta hakiessaan hymyilevät ja kiittävät päivästä.

Suurinta työn iloa lastentarhanopettajat ja päiväkodin muut kasvattajat tuntevat, kun lapset kukoistavat.

– Paras palkinto on lapsen hyvinvointi: kun näkee lapsen kehittyvän ja iloitsevan muiden kanssa, Nina Sajaniemi sanoo.

Vanhempien luottamus ruokkii ammattikasvattajan motivaatiota. On lapsen etu, jos vanhemmat uskaltavat kertoa myös hankalista asioista, sillä silloin päiväkodin aikuiset voivat tukea lasta paremmin.

Eikä aina ole kysymys isoista asioista kuten avioerosta tai sukulaisen kuolemasta: pienenkin kasvatuspulman jakaminen saa lastentarhanopettajan tuntemaan, että perhe arvostaa hänen ammattitaitoaan.

Vastaavasti päiväkodinopen sydäntä raastaa, kun lapsella on ongelmia, mutta vanhemmat eivät tunnusta niitä tai huoli apua.

Työvoitto on aina mukava. Se, kun kielteisesti suhtautunut vanhempi lähestyy, tai kun yhteinen ponnistelu tuottaa tulosta.

Vanhemmat, barrikadeille!

Päiväkodin henkilökunnalla olisi monta toivetta: Kunpa työvuoroissa olisi varattu vanhempien kohtaamiseen enemmän aikaa, eikä kuulumisia kertoessa olisi kiire pelastamaan yhtä keinun alta, selvittämään tappelua, soittamaan sijaista.

Kunpa tehtäisiin kaikkien vanhempien kanssa yhteinen sopimus, ettei ketään herätetä päiväunilta.

Silti yksi toive on yli muiden.

Että vanhemmat liittoutuisivat, nousisivat barrikadeille ja sanoisivat ei isoille lapsiryhmille, sijaiskielloille ja kouluttamattomalle henkilökunnalle.

Kyselyyn vastanneita surettaa, että säästön takia ryhmäkokoja kasvatetaan ja päiväkotien käyttöastetta valvotaan enemmän kuin varhaiskasvatuksen sisältöä.

Pystytäänkö laatu ja turvallisuus takaamaan, kun ei saada ottaa sijaisia?

Joten vanhemmat, liittoutukaa. Te voitte vaatia yhdessä lapsille oikeasti parempaa.

Meidän Perhe 5/2015

Lue lisää

Psykologi Mirka Hintsanen:"Lapsi tarvitsee vapaa-aikaa melusta"

Asiantuntija: "Kiintymys kuuluu päivähoitoon"

Vanhempainliitto sokerikeskustelusta: "On onni, jos päiväkodin keittäjät leipovat lapsille"

Vierailija

Vanhemmat, mikä on tärkeää päiväkodissa: ketsuppi vai ryhmäkoko?

Kyllä meidänkin ryhmässä käydään keskustelua vanhempien kanssa lasten päiväunien tarpeesta. On niitä lapsia, joiden kohdalla unet nähdään oikeasti tarpeellisina ja niitä lapsia, jotka eivät mene enää ollenkaan nukkariin. Hyvin lapsikohtaista, eikä siihen vaikuta työntekijöiden kahvihampaan kutina. Voin sanoa, että "tauot" päiväkodissa eivät ole taukoja, vaan ruoka-aikaan syöt itse samalla kun autat voitelemaan leipiä, pyyhkimään läikkyneitä maitoja lattialta tai siivoat tippuneen mukin...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.