Tarvitaanko punkkisyyniä, jos on ottanut punkkirokotteen?

Punkkivaaran takia ei kannata jättää luonnossa liikkumista, mutta muutama perusasia punkeista, niiden aiheuttamista taudeista ja tautien ehkäisemisestä on hyvä tietää.

Ovatko seuraavat väittämät totta vai tarua?

Puutiaisaivotulehduksia oli viime vuonna Suomessa enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Totta. Punkkien levittämän puutiaisaivotulehdusten määrä on lisääntynyt. TBE-viruksen aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen on aikaisemmin sairastunut vuosittain noin 20 suomalaista. Viime vuonna todettuja tapauksia oli 47.

Punkin puremasta saa aina borrelioosin.

Tarua. Arviolta 10–30 prosenttia suomalaisista punkeista kantaa Borrelia-bakteeria ja joka 50–100 punkin pistos tartuttaa borrelioosin ihmiseen.

Tartuttavien punkkien määrä vaihtelee eri punkkipopulaatioissa ja maantieteellisillä alueilla.

Punkit vaanivat puissa.

Tarua. Vaaralliset puutiaiset eivät hyppää puusta niskaan – ne eivät osaa lentää eivätkä hypätä – vaan odottavat sopivaa, ohikulkevaa isäntä-eläintä tai ihmistä aluskasvillisuuden joukossa ja tarraavat kiinni.

Punkit viihtyvät parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla, esimerkiksi havu- ja lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Punkin elinikä on 2–4 vuotta.

Elääkseen punkki tarvitsee yhden veriaterian vuodessa.

Punkkeja ei esiinny kylminä kesinä.

Tarua. Punkit lähtevät liikkeelle, kun lämpötila ulkona nousee viiteen asteeseen.

Punkkikausi alkaa Suomessa yleensä huhti-toukokuussa ja kestää loka-marraskuuhun asti.

1–2  prosenttia puutiaisista kantaa TBE-virusta.

Tarua. 1–2 prosenttia puutiaisista kantaa TBE-virusta riskialueilla, mutta ei punkeista yleensä.

Riskialueita Suomessa on erityisesti Ahvenanmaa. Sen lisäksi TBE-tapauksia on löytynyt yhä useammin muuallakin Suomessa: Turun saaristossa, länsirannikolla, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa, Kuopion ja Varkauden seudulla sekä pääkaupunkiseudulla.

Puutiaisaivokuumeen voi saada myös pastöroimattomasta naudan- tai vuodenmaidosta.

Jo yksi punkin purema voi tartuttaa puutiaisaivotulehduksen tai borrelioosin.

Totta. Jos on todella huono tuuri, samasta punkin puremasta voi saada molemmat taudit.

Puutiaisaivotulehdukseen ei ole lääkettä, mutta sitä vastaan voi suojautua rokotteella.

Totta. Tautiin ei ole olemassa parantavaa hoitoa, mutta sitä voi ennaltaehkäistä rokottautumalla. Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä tai halvauksia.

Yleisempää punkkitautia eli borrelioosia ei voi ennaltaehkäistä rokotteella, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

TBE-rokote kannattaa ottaa, jos lomailee riskialueilla.

Totta ja tarua. Asiantuntijat suosittelevat TBE-rokotusta niille, jotka oleskelevat tai asuvat pysyvästi riskialueilla Suomessa ja muualla Euroopassa.

Rokotusta kannattaa harkita myös, jos lomailee ja liikkuu paljon luonnossa riskialueilla esimerkiksi Ruotsin rannikolla, Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Kohderyhmiä ovat muun muassa purjehtijat, golfaajat, suunnistajat ja marjastajat.

Vain kaupungeissa turisteeraavat eivät sen sijasta rokotusta tarvitse.

Rokotetta varten tarvitaan resepti.

Totta ja tarua. TBE-rokotteen voi ottaa yksityisellä lääkäriasemalla, terveyskeskuksessa tai työterveyshuollon kautta, jolloin sitä varten tarvitaan lääkärin resepti.

Rokotebussista rokotetta ei tarvitse ostaa etukäteen. Rokotebussi kiertää riskialueilla touko-kesäkuun aikana.

Lapsille tarkoitettu TBE-rokote voidaan antaa vuoden ikäiselle, mutta Suomessa rokottamista suositellaan vasta kolme vuotta täyttäneille.

KolmivaiheinenTBE-rokote maksaa noin 35 euroa kerta. Uusintarokote otetaan 3–5 vuoden välein.

Ahvenanmaalaiset saavat TBE-rokotteen maksutta eli osana kansallista rokoteohjelmaa.

Jos on ottanut TBE-rokotteen, ei tarvitse tehdä punkkisyyniä.

Tarua. Puutiaisaivotulehdus tarttuu puremasta heti, mutta Borrelia-bakteeri tarttuu vasta, kun punkki on ollut ihoon kiinnittyneenä useita tunteja, jopa vuorokausia.

Jos oleskelet riskialueella, tarkista iho päivittäin. Lapsia punkki puree usein ylävartaloon. Tutki myös päänahka ja korvantaustat.

Pukeudu vaaleisiin, pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin, kun liikut luonnossa riskialueilla. Vaaleasta kankaasta punkin erottaa paremmin.

Muista, että punkit liikkuvat myös syksyllä.

Punkki kannattaa poistaa mahdollisimman pian.

Totta. Poista punkki ihosta mahdollisimman pian, kapeakärkisillä pinseteillä tai punkkipihdeillä. Tartu punkin puruosiin niin läheltä ihoa kuin mahdollista. Vedä suoraan ihosta poispäin.

Älä purista punkkia tai peitä sitä rasvalla. Puhdista haavakohta.

Jos et saa poistetuksi punkkia kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.

Tarkkaile ihoa, johon punkki on pureutunut. Jos ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.

Puutiaisaivotulehduksen esiintyvyys Suomessa / filosofian tohtori Anu Jääskeläinen, Helsingin yliopisto

Rokottautuminen TBE:tä vastaan  ja punkkien levittämät taudit / tieteellinen asiantuntija Heidi Åhman ja asiakkuuspäällikkö Nanna Ekman, Pfizer

Lue myös Punkit liikkeellä: rokote vai ei?

Vierailija

Totta ja tarua punkeista - testaa tietosi

Borrelioositartunnasta ei välttämättä tule rengasihottumaa. Ja silloin jää usein myös nopeasti aloitettava antibiootti (eli heti pureman havaittuaan) saamatta. Kuinka voi olla mahdollista, että niin harva lääkäri tietää edes faktat borrelioosista? Suomessa, hävettää. Jäädään odottelemaan verikokeiden tuloksia tai rengasihottumia ja silloin ollaan jo auttamattomasti menty pieleen: antibiootti ei pure enää esim. kuukauden-kahden odottelun jälkeen. Ja lasku tulee maksettavaksi, inhimillisenä...
Lue kommentti
Vierailija

Totta ja tarua punkeista - testaa tietosi

Alumiini on maankuoren yleisimpiä aineita, ja sitä on noin 8% maaperästä. Ihmiset saa sitä pääasiallisesti alumiinioksidina. Sademetsissä alumiinipitoisuudet on maaperässä niin korkeat, että maaperä on sen vaikutuksesta punaista. Kaikki aineet, mitä maaperässä on, päätyy myös alueen kasvillisuuteen. Alumiini on ihan luonnollinen osa maaperää ja eliöstöä, ja jos tällä planeetalla meinaa elää, ei siltä voi välttyä. Vaikka söisi vain luonnosta peräisin olevaa ravintoa, saa alumiinia kymmenisen...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.