Kotona voi leikkiä yhdessä vaikka mitä, eikä edes maksa mitään.

Etkö keksi, mitä lapsen kanssa voisi tehdä kotona? Unohtuuko napero helposti ruudun ääreen?

Vuoden 2015 lastenhoitajaksi valittu Arja Nykänen vinkkaa vanhemmille, mitä alle kouluikäisten lasten kanssa voi yhdessä puuhata.

Leikkiminen on hauskaa ja siinä oppii. Välineet löytyvät jokaisen kotoa.

1. Etsi parit

Lapset rakastavat lajittelua. Ota siis korillinen sukkia, sormikkaita tai lapasia, kaada lattialle ja anna lapsen etsiä parit. Voit auttaa kyselemällä: mikä olisi tämän sukan pari? Vertailkaa värejä, kuvioita ja kokoja.

Lajitella voi melkein mitä vain: lusikoita, haarukoita, lankarullia tai vaikka isän työkaluboksin muttereita.

Lapsen mielestä lajittelu on hauskinta, kun lajiteltavat ovat oikeita aikuisten tavaroita.

2. Tuo metsä sisälle

Leikkaa ison pahvilaatikon pohjasta tarjotin, johon lapsi voi ulkoa kerätä keppejä, kiviä, kaarnaa ja karahkoja. Anna lapsen tuoda aarteensa sisälle.

Yhdessä pienten muovieläinten tai pehmolelujen kanssa luonnon materiaaleista voi keksiä kiinnostavia leikkejä. Mitä pikkukoira voisi tehdä tällä kepillä?

Ihan koko metsää ei tarvitse tuoda, mutta unohda liika siisteys. Jäljet voi puhdistaa myöhemmin. Kesäaikaan aarteet voi kasata myös pihalle.

Jo itse materiaalin keräily on monelle elämys. Nauti siitä yhdessä lapsen kanssa.

3. Arkiset roolileikit

Rohkaise lasta perinteisiin koti-kauppa-kirjasto-autokorjaamo-leikkeihin. Voit olla itse mukana.

Leikkiessä on tilaisuus rikastaa lapsen kieltä, nimetä ja opetella vaikka käsitteitä: laita laatikko ylähyllylle, pöydän päälle tai alas lattialle, ei vain tosta ja tonne.

Samalla voi harjoitella esimerkiksi käytöstapoja ja sanoa kädestä pitäen päivää.

Anna leikille tilaa äläkä korjaa liian varhain pois. Anna lapsen leikkiä kotona rauhassa niin, ettei leikki aina keskeydy jonnekin lähtemiseen.

4. Leikitään satua: lukekaa yhdessä

Älä valitse liian vaikeita kirjoja vaan esimerkiksi tuttuja satuja, joita voit lukea ensin perinteisesti ääneen ja käydä sitten lävitse yhdessä näyttelemällä.

Anna lapsen myös kertoa kirjan tarinaa omin sanoin.

Erityisesti lapset innostuvat siitä, kun aikuinen kirjoittaa lapsen kertoman tarinan ja sitten lukee sen hänelle ääneen. Tuotin tuon ihan itse! Tätä tarkoittaa saduttaminen.

Rekvisiittaakin, kuten nukkeja ja astioita, voi käyttää tukemaan tarinaa. Vihreästä huivista saa hyvän nurmikon.

5. Kuule ja näe lapsi

Pysähdy, näe ja kuule mitä lapsi kertoo. Älä ohita lasta vastaamalla hajamielisesti vain joo joo, vaan pysähdy, katso silmiin ja kuuntele, mitä hänellä on sanottavaa.

Jo pienen taaperon kanssa voi keskustella. Yhteistä juteltavaa syntyy esimerkiksi valokuvista, jotka olette retkellä ottaneet. Usein eläimistä löytyy aiheita, joiden kautta lapsen on helppo puhua omista tunteistaan, iloista ja suruista.

Kysele lapselta. Joku voi innostua kertomaan vaikka uudesta pyörästään. Kaikenlainen arkijutustelu on arvokasta.

Leikin rikastuttajana palkittu lastenhoitaja Arja Nykänen, 55, työskentelee Juvanpuiston lastentalossa toimivassa päiväkodissa Espoossa.

Vierailija

Palkittu ammattilainen vinkkaa: Parhaat sisäleikit lapsen kanssa

Hyviä vinkkejä, näillä pääsee jo pitkälle. Itsekin saa iloa, kun lapsi tekee mieluisiaan asioita ja aikuinenkin pysyy lapsen kehitystasosta kärryillä, huomaa kuinka fiksuja lapsia onkaan saanut aikaan. Nykyisin vain ei vanhemmilla tunnu olevan aikaa näille perusasioille, koko ajan on kiire jonnekin eikä leikille jää tarpeeksi aikaa tai sekin aika käytetään peleihin. Lasten kanssa keskustelu ei myöskään ole tänä päivänä tavallista, lapset ovat omissa oloissaan ja vanhemmat puhuvat useimmiten...
Lue kommentti
Vierailija

Palkittu ammattilainen vinkkaa: Parhaat sisäleikit lapsen kanssa

Älä opeta tuota metsää sisällä on kiva leikkiä. Opettaisin englantia, tieteitä, lukemistä, piirtämistä, ikkunalauta puutarhan hoitoa. jne. Tai älä minua kuuntele vaan mieti itse... kiviä ja keppejä ja multaa on turha tuoda sisälle on paljon parempi oppi, se nimittäin kuuluu pihalle tai kukkaruukkuun ei lattioille tai rappukäytäviin.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.