Kuva: iStockphoto

Kaikki keinot ovat sallittuja, kun tavoitteena on kuntoliikunnan aloittaminen.

Liikunnan aloittaminen on – varsinkin pitkäksi venähtäneen tauon jälkeen – järkyttävän vaikeaa. Vieroittuminen liikunnasta taas on todella helppoa. On pimeää, märkää ja iltaisin väsyttää niin, että ulos tai minnekään raahautuminen torkkupeiton alta on ponnistelun takana.

Houkuttele itsesi liikkeelle

Itse päätin ryhdistäytyä, kun kehoni alkoi ilmoitella liikkumattomuudesta selkävaivoilla ja muilla ikävillä krempoilla.

Erityisesti rapistuneet lihakseni kaipaisivat harjoitusta. Kuntosalille mars, tiedän, mutta kun salilla hikoilu tuntuu niin tylsältä ja laitteet hankalilta. Ja sitä ennen pitäisi totuttautua ylipäänsä jonkinlaiseen säännölliseen liikehdintään.

Oheiset ohjeet mielessäni huijasin itseni liikkumisen alkuun. Vanhastaan muistan, että kun vauhtiin pääsee, ilman päivittäistä sporttiannosta on pian jo suorastaan vaikea olla. Sitä odotellessa!

1. Aloita siitä mistä tykkäät. Mieti, mikä liikuntamuoto on sinusta mukavinta, ja aloita siitä. Jos kaikki muut käyvätkin nyt jooga-tunneilla, mutta itse siellä vain pitkästyt, et kauan jaksa lajia harrastaa.

Itse olen pitänyt aina luistelusta, uinnista ja tanssillisista jumppatunneista. Luistinten kirskahtelu tekojääradalla musiikin soidessa on sen verran kivaa, ettei se tunnu edes liikunnalta. Eikä uidessa tule hikinen olo. Muutama kerta altaassa, ja voin jäädä koukkuun.

2. Helpointa on aloittaa kävelyllä. Kävely ei vaadi erityistaitoja eikä -välineitä, hyvät lenkkarit riittävät. Jos päämäärätön haahoilu tuntuu typerältä, keksi kävelyretkellesi jokin kohde, houkutin.

Olen houkutellut itseni katsomaan kiinnostavaa rakennusta tai sisustusliikkeen näyteikkunaa. Sopivan kaukana sijaitseva kahvila tai luonnonkaunis paikka toimivat myös.

Vähitellen kävelyyn voi lisätä vauhtia ja siirtyä vaikka sauvakävelyyn tai juoksemiseen. Vaihtele reittejä, niin et kyllästy.

Aikaa säästyy, jos voit yhdistää lenkkeilyn ja työmatkat, vaikka pari kertaa viikossa. Sekin jo auttaa, jos jäät bussista pois pari pysäkkiä ennen määränpäätä.

3. Lahjo itsesi. Noloin, mutta ääritapauksessa ainoa keino houkutella itsensä lenkille on liikkua suussa sulavan palkinnon toivossa.

Tunnustan, että olen reippaillut kauempana sijaitsevaan kauppaan vain siksi, että siellä myydään suosikkisuklaatani.

Makeanhimosta on hyötyä, kun se voittaa kynnyksen pungertaa sohvalta ylös ja ulos. Kaloreista ja muusta epäterveellisestä ei tässä kohtaa nyt puhuta.

4. Kokeile mittaamista. Jotkut voivat innostua liikkumaan sykemittarin tai nyt niin trendikkään aktiivisuusrannekkeen avulla. Se mittaa muun muassa askelten ja sykkeen määrää ja patistaa aika ajoin liikkumaan.

Itseäni mittarit ahdistavat, mutta joillakin laitteet tosiaan lisäävät liikuntaa, ja silloinhan ne toimivat.

5. Liiku silloin kun sinusta tuntuu parhaalta. Jos töiden jälkeen et kerta kaikkiaan jaksa kammeta itseäsi bodypump-tunnille, kokeile herätä aikaisemmin aamulla ja liiku silloin.

Itse aion valon lisääntyessä kokeilla aamulenkkiä lintujen laulaessa. Se ja/tai pyörämatka töihin on hyvä startti päivään, uskon.

Joillekin taas pelkkä ajatus aamuliikunnasta on mahdoton, ja virtaa riittää paremmin illemmalla. Liikkeelle siis silloin.

Ruokatunnillakin voi ehtiä tehdä ainakin pienen happihyppelyn ulkona. Se vahvistaa itsellesi vaikutelmaa, että olet reipas ja liikunnallinen ihminen.

6. Älä mieti vaan mene. Laadi itsellesi liikunta-aikataulu ja merkitse sporttituokiot kalenteriin. Jos mietit joka päivä, että lähtisinkö nyt vai en, jätät helposti menemättä.

Tietenkään et aina pääse, mutta älä lopeta kokonaan yhden tai kahden väliin jääneen liikuntakerran takia. Kokonaisuus pitkällä aikavälillä on tärkeää, ei yksittäinen suoritus.

Muista muuten julistaa uutta, liikunnallista elämääsi kaikille, jotka viitsivät kuunnella. Silloin et ehkä ainakaan ihan heti kehtaa sitä lopettaa.

Kohti kuntosalia

Itse päätin järjestää jokaiseen päivään edes jonkinlaisen liikunnantapaisen, jotta tuntuma säilyy. Pienestä tauosta kasvaa muuten helposti pitkä, ja sitten se aloittaminen on taas työlästä. 

Jäljellä on vielä se vaikein paikka, kuntosali. Olen jo kaksi kertaa käynyt katsomassa kidutuspenkkien kaltaisia kuntoilulaitteita, ja luikahtanut pikaisesti turvallisen, ohjatun jumpan pariin.

Mutta vielä minäkin huhkin salilla lihaksiani huoltaen, olen päättänyt.

Se onkin sitten jo toinen juttu.

Lue lisää

Laiskurin tehojumppa - 7 minuutin treeni toimii

Vierailija

Näin huijaan itseni harrastamaan liikuntaa

Punttis on niiiiiiin tylsääää! Kannattaa keksiä joku laji, jonka saa yhdistettyä normaaliarkeen. Jos jonnekin joutuu LÄHTEMÄÄN, se jää. Itselläni toimi lasten ollessa pieniä, rattaiden työntäminen paikkaan kuin paikkaan - aina lapset mukaan ja kävellen, mahdollisimman paljon. Nykyään poljen työmatkat joka päivä, vuoden ympäri. Yhteen suuntaan vähän alle 10 km. Tosin niinkuin jutussa väitettiin, ei siihen muutama kerta riitä, että tulee tavaksi. Nastarenkaat rulettaa talvella, ja kypärä,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.