Vaikkapa kauppareissulla voi säästää selvää rahaa, kun tietää, miten toimii.

Vauva.fi:n Aihe vapaa -palstan keskustelijat jakavat parhaat säästövinkkinsä.

Ruoka

1. Älä mene nälkäisenä kauppaan. Silloin tulee ostettua kaikkea turhaa.

2. Kaupoissa on myöhään illalla ja aikaisin aamulla paljon punalapputuotteita. Jos mahdollista, tee ostoksesi silloin.

3. Käytä maalaisjärkeä päiväystuotteiden kanssa. Vaikka parasta ennen olisi ollut pari päivää sitten, se ei tarkoita, että tuote on heitettävä roskiin.

4. Isompi pakkaus ei aina ole edullisempi. Kannattaa verrata kilohintaa. Esimerkiksi 2 kilon jauhopusseja menee enemmän kuin isompia, siksi niiden kilohinta on halvempi ja ovat usein tuoreempia.

5. Poista "ei mainoksia"-kyltti postilaatikostasi tai -luukustasi. Suunnittele viikon ruokalista sen mukaan, mitä saa milloinkin edullisesti.

6. Opettele eri kasvisten satokaudet tai lataa satokausikalenteri mobiililaitteeseesi. Satokaudella ostetut tuotteet ovat edullisia (ja ekologisia).

7. Tee ruokaa isompi, useamman päivän satsi kerrallaan. Esimerkiksi keittoja tai kastikkeita. Perunoita voi paistaa seuraavana päivänä. Pakasta seuravalle viikolle evääksi töihin.

8. Korvaa osa jauhelihasta soijarouheella.

9. Ota eväät töihin. Tämä on iso säästö. Jos käyt 6–9 euron lounalla joka päivä, vertaa hintaa siihen, että syöt pari näkkäriä ja banaanin tai ostat kaupasta halvan aterian muutamalla eurolla.

10. Syö aina kun jotain tarjotaan ilmaiseksi: kahvia, pullaa, kakkua, hedelmiä, karkkia, purkkaa, mitä vaan. Santsaa päälle. Älä osta koskaan itse herkkuja.

Kodinhoito

11. Katso aina litra- ja kilohinnat, vertaile. Osta isompia pakkauksia jos mahdollista (vaikka yhdessä kaverin tai naapurin kanssa).

12. Karsi turhat pesuaineet: tiskiaineella, etikalla ja ruokasoodalla pärjää pitkälle. Esimerkiksi pyykinhuuhteluaine on turhaa rahanmenoa, halutessaan sen voi korvata tavallisella etikalla.

13. Pese vaatteet pesuohjeen mukaan. Usein pilalle menneet vaatteet ovat 30 asteen hienopesuun tarkoitettuja, jotka on pesty 40 asteessa ja kuivatettu kuivausrummussa.

14. Kaikki puuvillaiset vaatteet voi silloin tällöin pestä 60 asteessa, jolloin ne puhdistuvat kunnolla. Jos peset vaatteet aina 30 asteessa ne menevät pilalle – hienhaju ja tahrat pinttyvät kiinni.

15. Pese täysiä koneellisia pyykkejä. Sama koskee myös tiskikonetta.

Kauneudenhoito ja hygienia

16. Kanistereissa myytävät käsisaippuat ovat monta kertaa halvempia kuin pikkupullossa olevat, ja monesti ovat vieläpä hyvässä tarjouksessa. Kanisterista saippuaa voi kaataa joko sisustuspulloon tai johonkin vanhaan nestesaippuapumppuun.

17. Jos kotonasi vesimaksu menee kulutuksen mukaan, käy mahdollisuuksien mukaan työpaikalla suihkussa.

18. Värjää hiukset itse ja pidä mallia, jota ei tarvi leikata joka kuukausi.

19. Leikkaa hiukset leikkurilla koko perheeltä tai tasoita nettiohjeilla pitkä tukka.

20. Esimerkiksi vartalonkuorinta on helppo tehdä itse: 1 osa öljyä, 1 osa hienoa sokeria, hajustetta maun mukaan.

21. Sama herkän ihon pesuneste käy koko perheelle, samoin yksi kosteusvoide. Meikit voi poistaa kookosöljyllä. Mitään kasvovesiä tai meikkivoiteita tai seerumeita ei oikeasti tarvita.

Terveys

22. Ainoa vitamiinilisä, mitä suomalainen tarvitsee monipuolisen ravinnon lisäksi, on D-vitamiini.

23. Vitamiinit ja hivenainevalmisteet saa marketista huomattavasti halvemmalla kuin apteekista.

24. Vitamiinit saa edullisimmin ulkomailta, osta ne luotettavasta paikasta.

Pukeutuminen

25. Yksi kallis on monesti parempi kuin monta halpaa. 300 euroa takista tai 150 euroa neuleesta toki kirpaisee, mutta vaate ei sitten ole ensimmäisen pesun jälkeen muodoton, haalistunut ja nukkainen rytky. Niin sanottujen "parempien" merkkien vaatteilla on yleensä myös hyvä jälleenmyyntiarvo.

26. Käyttäkää perheessä yhteisiä vaatteita. Mulla on miehen vanhat alkkarit, teepaita, collarit ja lipokkaat.

27. Osta vaatteet UFF:ilta.

Vapaa-aika

28. Matkoilla varaa erikseen hotelli ja lennot ja jos pystyt ajamaan vuokra-autoa ulkomailla, tämä voi tulla paljon edullisemmaksi kuin pakettimatka. Vertaa myös hintoja eri palveluntarjoajien välillä.

29. Yhdistä työ- ja lomamatkat. Kun miehelle tulee viikon työreissu, lähde mukaan.

30. Kahvittele ystävien kanssa toistenne luona.

31. Hyödynnä ilmaistapahtumat: kauppojen teemapäivien lastenkonsertit ja taikurit, kirjasto, Ikean leikkihuone, luontopolku, paloaseman avoimet ovet.

32. Lopeta ylimääräiset harrastukset, vaikka onkin kiva harrastaa voimistelua, taitoluistelua, golfia ja ratsastusta. Jätä vain kaksi mieluisinta.

33. Katso milloin museoihin pääsee ilmaiseksi.

34. Käytä Proxya ja voit katsoa myös muiden maiden telkkarikanavien ilmaisohjelmia.

Taloudenhoito

35. Vältä seuraavia vapaaehtoisia maksuja: kirkollisvero, pysäköintivirhemaksut, ylinopeussakot.

36. Vältä myös maksumuistutuslaskuja ja kirjaston myöhästymissakkoja

37. Tarkista, että vakuutuksesi ovat järkevät ja pieni omavastuu ei nosta vakuutuksen hintaa liikaa.

38. Säästä puskurirahaa. Laita ainakin 5 prosenttia tuloista säästöön. Puskurirahaa pitäisi olla vähintään yhden kuukauden tulot, mielellään kolmen.

Muut

39. Älä osta mitään. Jos oikeasti tarvitset jotain, katso saatko käytettynä (tori.fi, huuto.net, facebook-kirpparit).

40. Kävele ja pyöräile autoilun sijaista aina, kun mahdollista.

41. Pyydä sukulaisilta ja kummeilta lapsille lahjaksi hyödyllistä: luistimet, uudet talvihanskat tai lahjakortti Hoplopiin.

Lue lisää

Matkusta lasten kanssa edullisemmin – reissaajaperheen 3 vinkkiä

Helppo jämäherkku: lihapulla-kasviskeitto

Mikä on sinun paras säästövinkkisi? Kerro kommenteissa!

Vierailija

Mistä voisit vielä säästää? 41 parasta vinkkiä

Vierailija kirjoitti: Poimi marjoja, sieniä, kasvata yrttejä, vihanneksia, perunaa, kesäkukan taimia. Ruoki koiraa ihmisten ruuan tähteillä ja karva kiiltää. Leikkaa trimmattavan koiran turkki itse. Älä lottoa, vaan sijoita ne rahat. Jätö kesäkukat istuttamatta ja nauti luonnon kukista. Poimi luonnosta yrttejä - ihan ilmakseksi, tämä on ollut kova ruokatrendi jo useamman vuoden. Jätä koira hankkimatta, se on jopa ekologinen teko. Jos hankit, niin älä syötä sille ainakaan ihmiselle kelpaavaa...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.