Miehen sairastumisen jälkeen unelmien koti alkoi tuntua Anniinasta ahdistavalta.

Siinä se nyt on. Unelma. Helmikuisena sunnuntaiaamuna 2007 Anniina ja Mikko Pörsti katsovat lumista maisemaa Hämeenkyrössä.

On hiljaista. Mielessä vilistää sata suunnitelmaa: mäen­ päälle saisi talon ja tuonne alas hyvän tilan hevosille, pihalle voisi istuttaa omenapuita, tähän tehdään tie.

He ovat ajaneet 230 kilometriä Vantaalta katsomaan tonttia, jonka myynti-ilmoitus sattui silmään netissä. Päätös maalle muuttamisesta syntyy saman tien, järkeilemättä.

Täällä me olisimme varmasti onnellisia, Anniina sanoo Mikolle.

Kummallakaan ei ole tietoa töistä, mutta pankki myöntää lainan. Mikko raivaa viikonloppuisin puita. Kun 200 tukkia on valmiina, talolle on tilaa. Hevoset saavat tallin, Anniina ripustaa sen oveen lyhdyt tuikkimaan.

Miten te nyt sinne, kaksi kaupunkilaista? joku kysyy. Tuosta ei tule mitään, sen tiedän, toinen ajattelee. Anniinan äiti itkee kylään tullessaan jo ennen perille pääsyä: millaiseen korpeen te oikein olette tulleet!

– Emme kuunnelleet muita. Teimme kovasti töitä ja rakensimme omaa paikkaamme. Ajattelimme, että näin elämän kuuluu edetä, täällä, tutusti ja turvallisesti.

Ilon hetket ovat kirkkaita: nurmikon saaminen valmiiksi, makkarat nuotiolla, naava puiden oksilla, saunan jälkeinen vilvoittelu omassa pihassa.

Haaveiden täyttymys

Alkaa arki. Mikko löytää asentajan töitä, työmatka on 55 kilometriä suuntaansa. Lähin kauppa on 15 kilometrin päässä. Mutta tästä Anniina ja Mikko ovat unelmoineet, rauhasta ja multaisista sormista. Anniina saa vuokratuolin pienestä kampaamosta.

Aamulla kolme hevosta katsoo karsinoistaan. Jo lapsena Anniina haaveili hevosista omassa pihassa. Siinä ne nyt ovat. Kaikki on hyvin.

– Kolmeen huoneeseen ja keittiöön mahtui paljon onnea ja pihalla sitä oli vielä lisää, Anniina sanoo.

Kun talossa on asuttu puolitoista vuotta, päänsärky jysähtää ensimmäisen kerran. Jos Mikko puhuu kännykkään, ohimon takana pistelee.

Terveyskeskuslääkäri tokaisee: Ei noin nuorella mitään voi olla. Ota Buranaa, jos vielä tulee kipuja.

Sitten jalat ja kädet alkavat kasvaa. Kengät eivät mahdu jalkaan, ja vihkisormusta joudutaan suurentamaan kolme kertaa.

Mikko vuoroin valittelee oloaan, vuoroin vähättelee, sillä hän ei halua huolestuttaa Anniinaa. Anniina uskoo oireiden johtuvan liiasta rasituksesta.

– Yhtä asiaa vielä toivoimme ja senkin saimme. Lapsen.

Vuonna 2009 kahden aikuisen kodista tulee perheen koti. Kasper syntyy ja opettelee konttaamaan pihalla. Vähän myöhemmin poika ruokkii samalla pihalla kanoja. Anniina suunnittelee avaavansa oman kampaamoyrityksen, kunhan äitiysloma loppuu.

Lääkäri kertoo huonoja uutisia

Kävely ei enää onnistu, kun Mikko syksyllä 2010 yrittää lähteä metsälle. Jalkoihin sattuu liikaa. Askel päättyy kotitalon nurkalle. Tänä vuonna Mikko ei ammu lähimetsästä ainuttakaan jänistä.

Miten voi aikuinen mies olla näin avuton, Mikkoa ärsyttää. 

– Mietin, että en taatusti vain kuvittele tätä kaikkea. Olen aina ollut järkevä.

Eikä Mikko kuvittelekaan. Yksityislääkärin määräämässä aivojen magneettikuvauksessa löytyy vihdoin selitys, kasvain. Mikolla on akromegalia.

Lääkäri kertoo tiedon kasvotusten. Mikko ja Anniina istuvat vierekkäisillä tuoleilla ja yrittävät ymmärtää. Huoneen seinällä on taulu, ikkunan takana talvi, Mikon päässä kasvain.

Vaikeimmalta Mikosta tuntuu se, että kotona on ihana puolitoistavuotias poika, joka tykkää kiipeillä isän olkapäille ja kiskoa isää nenästä.

Ja nyt isä lähtee leikkaukseen.

Aina näissä operaatioissa on riskinsä, lääkäri sanoo.

Kuin viimeistä päivää

Vakuutuspaperit löytyvät työhuoneen kaapista mapitettuna. Pankkitunnukset ovat laatikossa kaapin päällä, laskut keittiön ylälaatikossa.

Viimeisinä päivinä ennen leikkausta Mikko kokoaa Anniinalle listan tärkeistä asioista. Ihan vain varmuuden vuoksi. Pelottaa. Mikko on aina huolehtinut perheen remontti- ja paperiasioista.

Kun lista on valmis, hän soittaa isälleen. Jos minulle sattuu jotakin, ettehän hylkää Anniinaa ja Kasperia, hän pyytää.

Helmikuisena iltana 2011 valot palavat keltaisessa talossa pitkään. Aamulla Mikko lähtee sairaalaan. Anniina tulee kuskiksi, puolitoistavuotias Kasper jätetään päiväkotiin. Isi on vähän aikaa poissa, mutta tulee kyllä takaisin, Mikko sanoo lapselle.

Sairaalasta Anniina ajaa avaamaan kampaamoliikkeensä. Napsauttaa ensimmäisenä valot päälle, avaa sitten tietokoneen. Yrittäjä ei voi pitää ylimääräisiä vapaapäiviä.

Onko arjen pyörittäminen liikaa?

Anniina pyörittää arkea, kun Mikko on sairaalassa. Välillä anopin ja apen avulla, välillä yksin.

Herätys puoli seitsemän. Hevosille, koiralle ja kissoille ruokaa. Hevoset ulos. Kasper päiväkotiin viidentoista kilometrin päähän. Anniina töihin. Asiallista rupattelua asiakkaiden kanssa. Kasper päiväkodista. Karsinoiden siivous, heiniä hevosille. Ruuanlaittoa, pyykkiä, siivousta. Pikkuautoja lattioilla, Kasperin vellipulloja tiskipöydällä ja pöydän alla.

Koko ajan mielessä on hurja huoli.

Mikko leikataan kolme kertaa. Heräämössä hän näkee unta, jossa kävelee kotitiellä Kasperin ja Anniinan kanssa hakemaan postia. Oma koti, oma tie, oma perhe. Herättyään­ hän yrittää ylös ja repäisee letkut mukanaan, hoitajilla on kiire saada potilas rauhoiteltua.

Samaan aikaan Anniina katselee unelmiensa kotia uusin silmin. Tuntuu edelleen hyvältä hengittää syvään ja kuunnella hiljaisuutta. Mutta onko koti sittenkin liian syrjässä kaikesta?

– Joskus tuntui, että puiden keskelle voisi unohtua, eikä kukaan kaipaisi.

On rauhallista, mutta koskaan ei ole rauhaa. Aina on jotakin tehtävää.

Pienenkin hevostilan pitämisessä on paljon työtä, jotkut varoittelivat etukäteen. Anniina ja Mikko ymmärsivät sen. Mutta aivokasvainta he eivät olleet laskeneet yhtälöön mukaan.

Raivareita ja rakkautta

Kun Mikko palaa kotiin, Kasper alkaa saada raivareita. Tyhmä isä! Mene pois! Isä hävisi kolmeksi viikoksi ja nyt yhtäkkiä kaiken pitäisi taas olla kuten ennenkin.

Ajatus on taaperosta käsittämätön.

Olisiko pitänyt valmistella poikaa jotenkin siihen, mitä tapahtui? Mutta miten kertoa asiasta lapselle, joka ei vielä itse puhu? Miten selittää päivien kulku alle kaksivuotiaalle, joka ei osaa tehdä eroa vuorokauden ja minuutin välillä?

Näitä kysymyksiä Anniina ja Mikko miettivät, mutta eivät löydä vastauksia.

Mikon sairausloma kestää kuukauden. Eräänä päivänä Kasper tulee aamulla isän viereen ja ojentaa kädet päästäkseen syliin. Sitten istutaan yhdessä sohvalla ja katsotaan Muumeja. Isän paikka kotona alkaa hiljalleen löytyä.

Anniinaan iskee pelko

Piha on aivan hiljainen. Yhdenkään auton tai ihmisen ääntä ei kuulu. Anniinan mielestä kotona ei tunnu samalta kuin ennen. Hän odottaa toista lasta ja pelkää kuolemaa enemmän kuin koskaan.

Kuka kuolee seuraavaksi? Kuolenko minä, kuolevatko lapset?

Puoli vuotta leikkauksen jälkeen Mikko on terve, mutta kaupan kassajonossa Anniinan on yhtäkkiä niin vaikea hengittää, että hän lappaa sokkona ruisleivän ja Kasperin pillimehun kassiin ja pakenee ulos.

Anniina ei tiedä, miksi pelkää niin kovasti. Kaikenhan pitäisi nyt olla hyvin.

Lopulta psykologi osaa kertoa Anniinalle, mikä häntä vaivaa: paniikkihäiriö.

– Diagnoosi kuulosti ihan järkevältä. Olin toiminut kuin kone, kun olin yrittänyt selviytyä arjessa. Keho reagoi vasta jälkeenpäin kaikkeen, mitä oli tapahtunut.

Diagnoosin jälkeen oireita on helpompi ymmärtää. Pelko pienenee, hengitys helpottaa. Kasper huomaa aamulla, ettei äiti näytä enää väsyneeltä huonosti nukutun yön jälkeen. Kunhan äiti käy tallissa, lähdetään koko perhe kahvilaan.

Pitäisikö muuttaa pois?

Pitäisikö muuttaa pois? Anniina sanoo sen ensimmäisenä ääneen. Minne pois? kysyy Mikko. Tämähän on koti. Jonnekin, lähemmäksi kaikkea, Anniina vastaa.

Mikon sairauden jälkeen se, mikä ennen tuntui vapaudelta, on alkanut kuristaa. Varsinkin Anniinan mieltä.

– Olimme liian omissa oloissamme, naapuria tuskin näkyi. Aina oli eläimiä hoidettavana ja jotakin korjattavana. Jokainen hetki tuntui suorittamiselta.

On joulukuu 2011 ja Joonatan on juuri syntynyt. Hänen syntymänsä on ihme. Lääkäreiden mukaan Mikon ei pitänyt enää pystyä saamaan biologisia lapsia, sillä akromegalia vaikuttaa kehon hormonituotantoon.

Toinen lapsi ei vie ajatuksia pois muutosta.

Kun Anniina alkaa vaivihkaa selailla kiinteistösivuja, Mikko vetäytyy talliin. Sieltä Anniina löytää hänet itkemästä. Haluatko myydä tämän kaiken, vaikka niin paljon on hikeä vuodatettu ja töitä tehty? Mikko kysyy.

– Tunsin, että Mikko on pettynyt minuun. En kuitenkaan voinut mitään ahdistukselle. Minun oli päästävä pois.

Hämeenkyrön koti myydään heti Joonatanin syntymän jälkeen.

Nyt, Anniinan muistellessa mennyttä, Mikko kuuntelee. Hänen tekee yhä usein mieli soittaa vanhoille naapureille.

– Mutta olet kyllä viime aikoina sanonut, että muutto oli ihan hyvä ratkaisu? Anniina tunnustelee vähän varovasti.

– Olen olen, Mikko myöntää.

Kuin taakka putoaisi harteilta

Toijala, läntti kartalla, puolivälissä matkaa isovanhempien luota kotiin Hämeenkyröön. Täällä pysähdyttiin aina huoltoasemalle juomaan kahvit ja syömään dallaspullat, siinä kaikki.

Vieras paikka muuttuu kotikaupungiksi laskelmien avulla: Mikolla on lyhyt matka töihin, kohtuulliset omakotitalojen hinnat, mummolaan reilun tunnin ajomatka.

Ennen muuttoa Anniina ja Mikko eivät tunne paikkakunnalta ainuttakaan ihmistä. Se ei pelota. He ovat muuttaneet aikaisemminkin vieraaseen paikkaan, silloinkin selvittiin.

– Tuntui uudelta alulta, jokin taakka oli pudonnut harteilta, Anniina sanoo.

Mikko saa uuden kodin sisätilat rakennettua muutamassa kuukaudessa. Seinät maalataan vaaleiksi, lattia peitetään parketilla. Mikko jaksaa taas.

Naapuruston jokaisessa talossa asuu lapsiperhe. Aluksi tervehditään aidan yli, sitten jo jutellaan enemmän.

Toijalasta tulee koti. Keskustassa on kirpputori, jolta Anniina löytää Joonatanille uuden talvihaalarin. Paikallisesta kahvilasta löytyvät lasten lempidonitsit.

Pojat aloittavat päiväkodissa. Kun Kasperin ensimmäinen kaveri tulee kylään, pojat leikkivät kuin olisivat tunteneet aina.

Elämä on valintoja

Ilman aivokasvainta saattaisimme edelleen asua Hämeenkyrössä, Anniina miettii joskus.

– Siinä tapauksessa tekisimme yhä Mikon kanssa kamalasti töitä ja näkisimme toisiamme harvoin, vain myöhään illalla väsyneinä. Emme olisi näin onnellisia.

– Aikaisemmin oli vaikea pysähtyä. Aina oli jokin urakka kesken. Kun katseen käänsi, alkoi suunnitella, että kohta rakennetaan tuo valmiiksi, Mikko jatkaa.

Unelma lakkasi tuntumasta unelmalta, kun vastakkain asetettiin entinen haave ja perheen yhteinen aika.

Joskus Anniina muistelee hevosia. Ne saivat hyvät kodit, mutta tuntui kuin olisi luopunut ystävistään. Viimeinen, mikä hevosista näkyi, oli kuljetusvaunu, joka ajoi pois.

Mikko kaipaa eniten metsästysmaita ja luontoa.

Kun Kasper ja Joonatan lauantai-iltaisin nukkuvat, Anniina ja Mikko menevät saunaan ja juttelevat.

Elämä on valintoja, Mikko sanoo silloin. Olen oppinut elämään hetkessä, Anniina vastaa.

Saunan jälkeen paistetaan pihvit ja uuniperunat, juodaan lasit viiniä ja puhutaan lisää. Pöydässä vierähtää useampi tunti.

Seuraavana iltana lähdetään ehkä läheiselle laavulle, siellä paistetaan makkaraa. Lapset saavat otsalamput valaisemaan metsämatkaa. Pimeä jännittää, sanoo Joonatan ja nauraa.

Valo loistaa ikkunoista

Pari kuukautta sitten Anniina ja Mikko ajoivat poikiensa kanssa Hämeenkyrön kodin ohi. Kasper muisti vielä keltaisen talon.

Vanhemmista talo tuntui talolta, ei enää kodilta.

Mikon vointia seurataan säännöllisesti. Kasvain voi uusia, mutta se ei oikeastaan pelota. Mistä on selvitty kerran, voidaan selvitä toisenkin.

Aina voi selvitä.

– Mitä tahansa voi tapahtua kenelle tahansa, koska tahansa. Silloin on turha tulla kyselemään, kuinka kamaluuksia kestää. Ihminen kestää, jos ei ole vaihtoehtoja, Anniina sanoo.

Hän toivoo, että vaikeimman keskellä joku olisi näyttänyt onnellisen välähdyksen tästä hetkestä. Valoista ikkunoissa, koko perheestä kotona, tässä kodissa.

Anna Pihlajaniemi: Unelmien koti, Meidän Perhe 3/2015
Kuva: Riina Peuhu

Lue lisää:

Syöpään sairastunut Leena: "Lapsen rakkaus auttoi vaikeimman yli"

Vierailija

Miehen sairastuminen muutti unelmien kodin vankilaksi

Paniikkikohtaus ei iske vaikeiden aikojen jälkeen viiveellä, vaan niiden aikana ja ennen. Häiriössä on kyse ansassa olemisesta. Esim, tässä tilanteessa nuori äiti ehkä koki että koko arjen pyöritys on yksin hänen vastuullaan,koska mies on sairas, ja hän oli psykologisesti ansassa. Siksi paniikkikohtaus iski kaupassa ollessa koska hän koki että nuo askaret on IHAN PAKKO juuri hänen hoitaa.
Lue kommentti

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.