Kuluttajatutkijat laskivat, millä summalla kuukaudessa perhe tulee toimeen. Katso, kuinka paljon teillä menee.

Tuntuuko, että perheen kuukausimenojen tasoa on vaikea arvioida? Tässä siihen yksi malli: Kuluttajatutkimuskeskus on selvityksessään laskenut, minkä verran rahaa tarvitaan riittävän hyvään elintasoon. Budjetit perustuvat kuluttajakeskusteluihin.

Tämän verran riittää selvityksen mukaan kohtuulliseen kulutukseen asumis- ja joukkoliikennemenojen jälkeen:

  • Yksinhuoltajaperhe (1 aikuinen, lapset 10 v ja 14 v): 1326 e/kk
  • Pikkulapsiperhe (2 aikuista, lapset 4 v ja 10 v): 2165 e/kk
  • 2-lapsinen perhe (2 aikuista, lapset 14 v ja 16 v): 2543 e/kk
  • 3-lapsinen perhe (2 aikuista, lapset 10 v, 15 v ja 17 v): 2882 e/kk

Summissa on mukana kodinkoneiden ja muiden kestotuotteiden hinta jaettuna tuotteen käyttöiälle. Summat ovat vuodelta 2013.

Yksilölliset erot ovat kulutuksessa suuria, projektisuunnittelija Anna-Riitta Lehtinen Kuluttajatutkimuskeskuksesta korostaa.

– Tavallista kuluttajaa ei oikeastaan ole. On monenlaisia tapoja elää eikä tämän ole tarkoitus antaa ohjetta, että näin pitäisi kuluttaa.

Riittävään elintasoon lasketaan esimerkiksi terveellinen ruoka, tarvittavat vaatteet, kunnollinen koti ja tietoliikenneyhteydet. Kahden aikuisen lapsiperheissä on mukana oma auto.

Lapset, tuo ihana kuluerä

Lasten osuus menoista on perheiden kulutuksessa suuri. Kun kuukausisummissa ei huomioida joukkoliikennettä ja asumista, alle 45-vuotias työssäkäyvä sinkku pärjää viitebudjetin mukaan noin 600 eurolla kuukaudessa. Kaksilapsinen kahden aikuisen perhe tarvitsisi jo yli 2000 euroa.

– Voi sanoa, että monet lapsiperheet ovat tiukilla. Erityisesti, jos on yksihuoltaja tai perheen toinen aikuinen on esimerkiksi kotihoidontuella. Pelkät juoksevat menot vievät kuukausittain paljon rahaa, Lehtinen sanoo.

Vauva-ajan hankintoja budjeteissa ei ole erikseen huomioitu. Summista puuttuvat myös päivähoito- ja iltapäivähoitomaksut.

Teinien suuremmissa kuluissa näkyvät ruokamenot.

– Varsinkin teinipojat tarvitsevat paljon energiaa. Jo 10-vuotiaan pojan ravinnontarve vastaa jo aikuista naista, Lehtinen vertaa.

Lapsille ja nuorille tärkeitä: vaatteet ja harrastukset

Viitebudjeteissa lastenvaatteisiin ja -kenkiin on varattu enemmän rahaa kuin aikuisille. Miksi? Lehtinen kertoo, että asia herätti kuluttajahaastatteluissa paljon keskustelua.

– Lastenvaatteiden käyttöikä on lyhempi ja niitä uusitaan useammin. Keskusteluissa selkeästi toivottiin, että lapselle voisi hankkia sellaiset vaatteet, ettei niiden takia poikkea joukosta. Lastenvaatteet olivat aikuisten mukaan tärkeämpi asia kuin aikuisten vaatteet.

Sama toistuu harrastuksissa: lasten harrastuksia pidettiin tärkeämpinä kuin aikuisten. Viitebudjettiin lapsille laskettiin yksi maksullinen harrastus, yli 7-vuotiaille 200 euroa vuodessa.

– Toki, sillä summalla se ei ole jalkapallo tai jääkiekko, Lehtinen tarkentaa.

Lasten ja nuorten kulutukseen on laskettu rahaa myös tietoliikenteeseen ja viihde-elektroniikkaan – tosin ei ehkä laitteista hienoimpiin.

Ruokaan menee iso osa kulutuksesta

Ei ihme, että perheet tuskailevat kauppalaskun kanssa. Viitebudjeteissa ruoka on kuukausittain toiseksi suurin kuluerä asumisen jälkeen. Perheiden kokonaisbudjetista ruokailu nielee neljäsosan.

Jos kuukausimenoista jättää pois asumisen ja joukkoliikenteen, ruokailun osuus on neljäkymmentä prosenttia kulutuksesta, samaa suuruusluokkaa kuin toimeentulotuessa.

Kotiäidin hyvään elämään kuuluu satunnainen kahvittelu kaupungilla.

Ruokamenoihin on laskettu myös muualla kuin kotona syöminen. Työssäkäyvälle on laskettu lounas työpaikkaruokailussa, kaikille muillekin pari pizzeria-aterian hintaista annosta kuukaudessa. Kotiäidin elämäänkin kuuluu satunnainen kahvittelu kaupungilla.

– Kun edes silloin tällöin pääsee syömään ulos muiden kanssa, ei jää paitsi ruokahetkien luomista sosiaalisista kontakteista, Lehtinen sanoo.

Muutenkin budjeteissa on huomioitu, että sosiaalisuus kuuluu hyvään elämään.

– Pitää olla esimerkiksi vaatteet, joissa voi kyläillä. Ja kodin pitää olla sellainen, että voi kutsua jonkun kylään.

Nelihenkisen, kahden aikuisen ja kahden lapsen perheen kuukausittaisiksi ruokakuluiksi on laskettu noin 850–1050 euroa: isompi summa perheelle, jossa on isompia lapsia. Pelkästään kotiruoan osuus on noin 600–800 euroa.

Osa perheistä voi käytännössä pärjätä paljon pienemmälläkin summalla.

– Ihmiset ovat hirvittävän kekseliäitä siinä, miten perheelle saa monipuolista ruokaa edullisesti, Lehtinen sanoo.

Kuluttajatutkimuskeskus: Viitebudjettien päivitys vuodelle 2013 – Mitä kohtuullinen eläminen maksaa?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.