Liisa-Maija ja Tomi uskovat, että jos tytöt oppivat  pitämään huolta tavaroistaan jo pienenä, se sujuu luontevasti aikuisenakin. Kuva: Lauri Rotko
Liisa-Maija ja Tomi uskovat, että jos tytöt oppivat pitämään huolta tavaroistaan jo pienenä, se sujuu luontevasti aikuisenakin. Kuva: Lauri Rotko

3-vuotias osaa viedä pyykkejä, 5-vuotias opettelee pesukoneen täyttöä. Tässä perheessä opastetaan lapsia kotitöihin lisäämällä vastuuta vähitellen.

Kolmevuotias Armi kantaa sylillisen puhtaita vaatteita huoneeseensa. Kuormasta putoaa sukka, jonka tyttö kumartuu puhisten nostamaan lattialta.

– Armi alkaa jo olla hyvin omatoiminen, perheen äiti Liisa-Maija sanoo kannustavasti.

Pesukoneen täyttäminen ja tyhjentäminen sekä märän pyykin punkeminen kuivausrumpuun ovat isosisko Aliisan suosikkikotitöitä.

– Isojen tyttöjen juttuja. Olen kohta viisi.

Pyykkiä piisaa, sillä isommat tytöt peuhaavat mielellään pihalla perheen koirien Sirun ja Retun kanssa ja keväällä vuoden täyttävä Amanda-vauva harjoittelee kiinteiden syömistä.

Lasten käytössä olevat kaapit ja laatikot ovat matalalla ja kevyitä avata.

Liisa-Maijalle ja Tomille on itsestään selvää, että lapset otetaan pienestä pitäen mukaan kotitöihin.

– En halua lapsistani vetelyksiä, jotka olettaisivat vanhempien siivoavan heidän jälkensä vielä teini-ikäisinäkin, näin rumasti sanottuna, Liisa-Maija sanoo ja naurahtaa.

Lasten näkökulma ja mahdollisuus osallistua arkipuuhiin on otettu huomioon myös sisustuksessa.

– Lasten käytössä olevat kaapit ja laatikot ovat matalalla ja kevyitä avata, Liisa-Maija sanoo.

Pienet lähetit

Aliisa ja Armi auttavat mielellään myös keittiössä. He vievät lautaset ja mukit syömisen jälkeen tiskialtaaseen, mutta vanhemmat vielä toistaiseksi huolehtivat astioiden pakkaamisesta koneeseen.

– Kauppakassien purkamisintoa saa toisinaan jopa hieman hillitä, Tomi virnistää.

Tytöt toimittavat myös pieniä lähettitehtäviä, tuovat ja vievät Amandan vaippoja ja juoksuttavat avaimia ja puhelimia toiselta puolelta taloa.

Kotitöistä tulee perheessä harvoin eripuraa. Mitä nyt joskus haalareiden punteista.

– Minusta on tärkeää, että ulkovaatteita ei jätetä myttynä kodinhoitohuoneeseen ja eteiseen. Muistutan harva se päivä lapsia kääntämään puntit ja hihat oikein päin. Tomi ei aina ole yhtä tarkka, kun hän tulee lasten kanssa sisälle. Sen sijaan hän on minua säntillisempi, mitä tulee lattialla lojuviin leluihin, Liisa-Maija sanoo.

Liisa-Maijan ja Tomin 3 periaatetta

1. Linjamme kotitöistä on syntynyt luontevasti. Molemmille on selvää, että lapset osallistuvat kotitöihin ikätason ja osaamisen mukaan. Vanhempien esimerkki on paras kannustaja.

2. Palkitseminen ei kuulu tapoihimme. Kotityöt ovat koko perheen arkisia asioita. Kannustamme ja sanomme, että on kivaa tehdä yhdessä ja on tärkeää auttaa toinen toisiamme. Tyttöjen kasvaessa otamme käyttöön viikkorahan. Ehkä silloin aktiivisesta osallistumisesta kotitöihin saa vähän ekstraa.

3. Joustamme säännöistä tarvittaessa. Jos olemme illalla myöhään kyläilemässä ja lelut ovat jääneet lähtökiireessä hujan hajan, siivoamme ne yhdessä vasta aamulla.

Perhe

Liisa-Maija Snellman, 27, Tomi Turkia, 26, sekä lapset Aliisa, 4, Armi, 3, ja Amanda-vauva asuvat Haminassa. Liisa-Maija aloitti juuri työt perhepäivähoitajana, Tomi on kirvesmies. Perheeseen kuuluvat myös koirat Siru ja Retu.

Fannin vaihdettua hoitopaikkaa sairastelukierre katkesi. Kuva: Lauri Rotko

Lapsen sairastelukierre käynnisti Rantoilan perheessä vimmatun säätämisen. ”Pahimmillaan pelkäsin, että minun pitää vetäytyä työtehtävästäni kokonaan”, kertoo perheyrityksessä työskentelevä Emma.

Fannin ensimmäinen päiväkotivuosi oli koko Rantoilan perheelle rankka. Korvatulehduksia oli monta, ja pari kertaa piti lähteä ambulanssilla ensiapuun rajujen kuumekouristusten takia.

– Fanni aloitti hoidossa kymmenkuisena. Sitä seurannut vuosi oli käytännössä pelkkää selviytymistä. Pahimmillaan pelkäsin, että minulle ehdotetaan vetäytymistä työtehtävästäni lapsen sairauspoissaolojen vuoksi, Emma kertoo.

Nyt tilanne on huomattavasti parempi.

– Viime talvena hän sairasti enää ne normaalit kiertävät lastentaudit.

Emmalle ja Terolle on itsestään selvää, että vastuu lapsen hoidosta jaetaan myös silloin, kun tämä on kipeä.

– Töissä on suhtauduttu asiallisesti. Jossain vaiheessa tosin pyydettiin lääkärintodistusta, kun poissaoloja alkoi olla niin tiheään tahtiin, Tero sanoo.

Sairauspoissaolot tuntuvat perheyrityksen arjessa.

Jos Fanni sairastuu kesken päivän, yleensä Emma hakee hänet kotiin potemaan, koska hänen työpaikkansa on lähempänä. Tero matkustaa työnsä puolesta ympäri Etelä-Suomea, joten hänelle olisi vaikeampaa singahtaa paikalle lyhyellä varoitusajalla.

Emma myöntää hermoilevansa sairauspoissaoloista, koska ne tuntuvat perheyrityksen arjessa.

– Yrittäjänä en voi vain lähteä kotiin ja olettaa, että työnantaja hankkisi sijaisen. Jos olen päivällä poissa, teen työt illalla tai viikonloppuna.

Linjamme on, että molempien vanhempien työ on yhtä arvokasta. Kumpikin hoitaa sairasta lasta vuorollaan, sanovat Emma ja Tero. Kuva: Lauri Rotko
Linjamme on, että molempien vanhempien työ on yhtä arvokasta. Kumpikin hoitaa sairasta lasta vuorollaan, sanovat Emma ja Tero. Kuva: Lauri Rotko

Jos lapsi sairastuu juuri silloin, kun molemmilla on töissä hankala tilanne, alkaa vimmattu säätäminen. Isovanhempia ei voi pyytää hoitoavuksi, koska hekin ovat vielä tiiviisti töissä. Ukin avopuoliso auttaa toisinaan. Viimeinen oljenkorsi on kolmen tunnin ajomatkan päässä asuva isotäti.

– Kun lapsi sairastuu ja työt kasaantuvat, yritän rauhoitella itseäni ajattelemalla, että tämä on vain tilapäistä, Emma sanoo.

Kuva: Milka Alanen

Alvarin mielestä BMX-pyörän selässä voi oppia voittamaan pelkonsa.

”Sain tietää BMX-pyöräilystä, kun isi näytti tabletilta siitä kuvia. Innostuin, koska osaan aika hyvin keulia.

Sain pyörän synttärilahjaksi, kun täytin kolme vuotta. Minulla on maastorenkaat. Oikea BMX-pyörä on hyvä, ei tarvii kelloa.

Ajohanskat on hyvä olla. Myös selkäsuojus, polvisuojus, käsisuojus ja kyynärpääsuojus voi olla, mutta ei tarvii. Kypärä on erilainen kuin tavallinen kypärä, siinä on leukasuojus. Mun kypärässä on lepakon kuva leukasuojuksen päällä.

BMX-radalla on kumpuja ja lopussa kaarretaan, ja välillä jonotetaan ja odotetaan vuoroa. Jonottelu on välillä vähän tylsää. Siellä olen oppinut ajamaan seisaaltaan ja nokittamaan.

Hauskimpia on ne kummut ja uusi alimeno, jossa pitää mennä siiman alta ajaen. Ja se, kun saa mennä juomaan. Sinne on tullut uusi juomahana.

Jos pelottaa, voi sanoa siitä opelle, opella voi olla jotain keinoja siihen.

Kaikkien kannattaa kokeilla BMX:ää, koska se on aika kivaa. Jos pelottaa, voi sanoa siitä opelle, opella voi olla jotain keinoja siihen. Ja minä voin sanoa, että kannattaa edes kokeilla.”

Alvar, 5

Jos lemmikki aiheuttaa vain lieviä allergiaoireita, ei siitä välttämättä tarvitse luopua. Vähäisiäkin oireita kannattaa kuitenkin hoitaa, neuvoo asiantuntija.

Allergisoivatko jotkut lemmikit enemmän kuin toiset?

Jostakin syystä kissat allergisoivat enemmän kuin muut. On sen sijaan myytti, että jokin koirarotu olisi allergiaystävällisempi kuin toinen.

Tutkimusten mukaan eroavaisuuksia on kyllä eri yksilöiden välillä. Hilse on eläinten merkittävin allergeeni, ja joidenkin yksilöiden iho hilseilee enemmän kuin toisten. Myös karvattomat kissat ja koirat voivat allergisoida.

Voiko ottaa marsun, jos on allerginen koirille?

Taipumus allergiaan on suurempi, jos on allerginen muille eläimille. On harhaluulo, että pienikokoiset eläimet eivät allergisoisi niin herkästi. Asia on päinvastoin: usein pienet lemmikit aiheuttavat oireita vielä helpommin kuin kissat ja koirat. Se johtuu luultavasti siitä, että niiden hilse on ikään kuin ärhäkämpää.

Myös kanien ja marsujen häkeissä käytettävät kuivikkeet ovat voivat aiheuttaa oireita. Matelijoistakin lähtee jonkin verran hilsettä. Turvallisin vaihtoehto on akvaario.

Voiko omalle lemmikille siedättyä?

Kyllä voi. Omasta lemmikistä ei välttämättä saa oireita, vaikka muista saisikin. Syytä tähän ei tiedetä.

Allergialääkkeiden käyttäminen ei vähennä siedättämisen vaikutusta. 

Jos allergiaoireet ovat lieviä ja ajoittaisia, niiden kanssa voi elää. Vähäisiäkin oireita täytyy kuitenkin hoitaa, koska hoitamaton allerginen nuha kasvattaa astmariskiä. Allergialääkkeiden käyttäminen ei vähennä siedättämisen vaikutusta. Jos onnellisesti käy, voidaan lääkitys jättää pois.

Lasten kohdalla siedättämistä harkitaan aina tapauskohtaisesti lääkärin kanssa. Alle kuusivuotiaan lääkitykseen tarvitaan resepti.

Jos lapsella on muitakin allergioita, onko myös lemmikkiallergia todennäköisempi?

Riski on suurempi, mutta lemmikin ottamista ei voi suoraan kieltääkään. Siitepölyallergikon kannattaa siirtää lemmikin hankkiminen syksylle, kun siitepölykausi on ohi. Silloin on pienempi riski saada oireita.

Voiko mahdollista allergiaa testata lainalemmikillä?

Lainalemmikki antaa ainakin viitteitä. Jos oireita tulee heti, viesti on selvä: lemmikkiä ei kannata ottaa.

Allergiatestin tulos kertoo, löytyykö verestä vasta-aineita. Varmasta allergiasta on kyse silloin, kun eläi­mestä saa oireita.

Onko astma este lemmikin hankinnalle?

Kyllä. Etenkin silloin, jos astmaa ei saada hallintaan normaalisti määrättävillä hengitettävillä lääkkeillä, ei lemmikkiä kannata ottaa. Jatkuvasti oireileva astma vaikuttaa elämänlaatuun merkittävästi.

Kun yksi on allerginen, koko perhe joutuu luopumaan lemmikistä. Mikä auttaa?

Siitä täytyy jutella perheen kesken. Lähes kaikki vanhemmat ymmärtävät kyllä, että lapsen terveys on lemmikkiä tärkeämpi. Sisarukset voivat olla kinkkisempiä.

Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astma­liitosta.

Vierailija

Allergiaturvallisia koirarotuja ei ole, mutta omalle lemmikille voi siedättyä

Mutta siinä on vaan se, jos alkaa ottaa lääkkeitä niihin alkuoireisiin, ei siedäty. Jos siis siedättymistä haluaa yrittää, kannattaa vaan sietää oireet. Itse saan aina uudesta koirasta allergiaoireita, mutta muutamassa kuukaudessa siedätyn. Oireet ja siedättyminen on ihan samanlaisia riippumatta siitä onko rotu paljon vai vähän allergisoivana pidetty.
Lue kommentti
Vierailija

Allergiaturvallisia koirarotuja ei ole, mutta omalle lemmikille voi siedättyä

Astmaatikko ja kolmen coton de tulearin omistaja kirjoitti: On kuitenkin olemassa myös allergisille sopivia koirarotuja (esim. bischon frise, villakoira ym...). Toki näistäkin roduista voi jotkut ihmiset saada allergiaoireita, mutta myös astmaatikoille voi näistä roduista lemmikki löytyä... Monilla astmaatikoilla on ihan "tavallisia" rotuja.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni lapsi löytää itse oman lajinsa. Jos sopivaa ei vielä ole tullut vastaan, anna Meidän Perheen harrastuskoneen auttaa!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.