Jani Moilasen ja Anniina Kelkan perhe elää lähes omavaraiselämää pienellä tilalla Laitilassa.

Pihan poikki, puusta puuhun, kulkee pitkä pyykkinaru. Tuuli liehuttaa vaatteita joka koossa, potkuhousuista farkkuihin ja verkkareihin. Portaiden pieleen on parkkeerattu pyöriä Severin, 4, apupyörällisestä Paulin, 17, mopoon.

Pyykit ja pyörät kertovat, että ollaan suurperheen luona.

Eteisessä on vastassa kenkäkaaos, hattuhyllyllä on lippiksiä ja pyöräilykypäriä läjissä ja pinoissa. Ovenpielessä ovat talon isännän Jani Moilasen, 39, suuret ja saviset työsaappaat.

– Meillä harvoin mikään on ihan tiptop, sanoo perheen äiti Anniina Kelkka, 36, kohentaa tulta hellassa eikä pysähdy hetkeksikään.

Hyvä niin. Työtä pienellä tilalla Laitilassa nimittäin riittää.

Täällä eletään lähes omavaraiselämää.

Lapsia on laumaksi asti. Pauli on esikoinen, hänen ja Severin väliin sisarussarjaan mahtuvat Renja, 13, Raakel, 12, Antero, 10, Ilmari, 8 ja Taisto, 6. Pihalla päiväunia nukkuu vaunuissaan yhdeksän kuukauden ikäinen kuopus Reino.

Myös eläimiä on paljon. Koira ja kuusi kissaa. Gerbiilejä. Lauma lapinlehmiä. Maatiaiskanoja. Lampaita. Kaksi suomenhevosta. Possuja.

Kaikki hyvin pidettyjä ja tyytyväisen oloisia.

Koira, kissat ja gerbiilit ovat lemmikkejä, kaikki muut eläimet ovat hyödyksi. Anniina lypsää lapinlehmät joka päivä käsin ja tekee niiden maidosta kampikirnulla voita, juustoa, piimää ja jogurttia.

Pakastin on täynnä omista eläimistä saatua lihaa. Lihamyllyn avulla rasvaisetkin ruhon-osat saadaan käyttöön, niistä tulee jauhelihaa ja makkaroita.

Munia munivat omat kanat. Kasvihuoneesta tulevat tomaatit, paprikat ja chilit. Kasvimaa tuottaa muuta satoa, perunat nostetaan pellosta. Suomenhevosten voimaa Jani käyttää heinä- ja metsätöissä.

– Viimeksi ostimme kaupasta lihaa ruuaksi yli vuosi sitten. Leivänpäällisiä ostamme valmiina, samoin makaronia ja ketsuppia, Jani kertoo.

– Ostamme myös turhia herkkuja, sipsejä ja karkkia. Niitä on vaikea vastustaa, Anniina sanoo ja nostaa kahvipannun tulelle.

Sähköhellaa talossa ei ole. Ei myöskään televisiota, kahvinkeitintä eikä tiskikonetta. Anniina ja Jani eivät mielestään tarvitse niitä. Tiskivuoro kiertää isompien lasten kesken.

Pesukone, kännykät, vanha tietokone ja lasten pleikkari sen sijaan ovat ahkerassa käytössä. Tietokonetta Jani tarvitsee töihin, lapset kouluhommiin.

Pyykkikonetta Anniina käyttää, koska vaatteiden pesu käsin tai pulsaattorikoneella olisi turhan raskasta.

Puusauna lämpenee melkein joka ilta. Tärkeä on myös videotykki. Kun kaikki kahdeksan lasta on vihdoin saatu nukkumaan, päivän viimeiset tiskit tiskattu ja pöytä pyyhitty, Anniina ja Jani istuvat valkokankaan eteen. Toimintaa, draamaa tai komediaa, kaikki käy.

Pian Anniinaa alkaa nukuttaa. Hän muistaa elokuvien alut, mutta loput jäävät näkemättä.

Jani ymmärtää. Väsymys on tuttua hänellekin. Tämä tapa elää vaatii pitkää pinnaa ja valtavasti työtä.

– Emme laske työtunteja. Elämä on juuri näin niin hyvää, että se on kaiken vaivan arvoista.

 

Herätyskello soi aamuviideltä. Lehmät on lypsettävä aina. Kuudelta, lypsyltä palattuaan, Anniina keittää puuron ja kahvin ja herättää uniset lapset.

Tasan kello 7.15 koulutaksi kaartaa pihaan ja vie viisi vanhinta lasta mennessään. Laitilan kyläkoulu on yhdeksän kilometrin päässä. Yläkoulu on kauempana, kylän keskustassa seitsemäntoista kilometrin päässä. Siellä ovat myös harrastukset, lähinnä 4H-kerho.

Nuorimmaiset ovat vielä kotona. Taisto ja Severi keinuvat hurjasti lampolan nurkalla. Välillä pojat pomppivat trampoliinissa, potkivat palloa, keräävät pihasta tuoretta vihreää lampaille. Lippahatut ovat vinossa, verkkarit ja t-paidat pehmeiksi kulutettuja.

– Lehmien aitaukseen ei saa mennä. Yksi lampaista on siskon oma, Severi tietää.

Anniinan ja Janin lapset eivät ole koskaan olleet päivähoidossa. Lapsia hoidetaan yhdessä. Jani pyörittää tilalla pientä hirsirakentamiseen erikoistunutta firmaansa sekä pitää huolta hevosista, korjaa ja kunnostaa. Anniinan vastuulla ovat kotityöt ja eläimet.

Välillä kokeillaan uutta. Kuten kuttuja, jotka söivät kaiken vihreän ja karkailivat niin, että Anniinalta oli mennä hermo – ja menikin. Vuohista luovuttiin. Samoin sonnista, joka puski kaikkea mikä liikkui.

Tämän kesän uutuus ovat mehiläiset. Anniina sai naapurilta ensimmäisen mehiläisyhdyskunnan ja lupauksen perehdytyksestä. Vielä ei ole tullut piston pistoa.

Jossain vaiheessa perhe pääsee herkuttelemaan omalla hunajalla, se ajatus lämmittää Anniinaa jo.

 

Kerrostalossa ahdisti, sen Anniina muistaa. Sikatilan tyttären mielestä seinät ja naapurit olivat Turussa turhan lähellä, luonto ja eläimet liian kaukana. Agrologian opinnot tuntuivat teoreettisilta. Anniina huomasi, ettei tehotuotanto ole hänen juttunsa.

Esikoinen Pauli oli leikki-iässä ja toinen lapsi tulossa, kun Anniina ymmärsi, ettei halunnut lastensa kasvavan kaupungissa, asfalttipihoilla ja autojen keskellä.

Oli keksittävä muuta. Muutto maalle, Anniina ehdotti.

Jani ei pannut hanttiin. Hän oli kotoisin Joensuusta, seudulta, jossa metsät ovat vihreitä ja taivas avara. Työpäivät toimistossa tietokoneen tulostimia korjaamassa tuntuivat toistensa kaltaisilta.

Tämä on minulle vääränlaista työtä. Tekemisen pitäisi olla käsillä tehtävää, selkeää, Jani ajatteli.

Anniina ja Jani alkoivat tutkia ilmoituksia myytävänä olevista taloista. Laskettiin rahoja, vertailtiin, pohdittiin. Käytiin katsomassa yksi talo, toinen ja kolmaskin.

Ja sitten tämä neljäs, perinteinen vaalea puutalo pienen mäen päällä. Alunperin ehkä 1920-luvulta. Pihamaa, punamultaiset ulkorakennukset, hehtaarin verran maata ympärillä.

Pönttöuunit lämmönlähteenä. Ei juoksevaa vettä eikä sähköä. Ei palveluja tai naapureita lähimailla. Sisätilat huonossa kunnossa.

Ihana, ajatteli Anniina.

Alkeellinen, tuumi Anniinan isä ryhtyessään remontoimaan taloa. Jani auttoi. Vuodessa saatiin sisätilat kuntoon, uudet ikkunat, sähkö ja vesi, viemäritkin. Ja vesivessa: sen mukavuuden Anniinan isä rakensi tyttärensä perheelle puoliksi pakolla, nauroi nuoren parin ajatukselle kompostoivasta wc:stä.

Taloonsa perhe muutti vuonna 2003.

– Tykkäsin talosta, koska kukaan ei ollut pilannut tätä epäonnistuneilla remonteilla tai muilla virityksillä, Anniina sanoo.

– Keskeneräisyyteen on vanhassa talossa pitänyt tottua. Aina on jotakin korjattavaa, valmista ei tule, Jani kertoo.

Lasten määrää ei oikeastaan suunniteltu. Mikään vakaumus ei vaikuttanut siihen, että syntyi suurperhe.

Muuttaessa lapsia oli kolme. Noin sadan neliön taloon mahtui lisää, jokainen uusi vauva tuotti iloa.

Joten lapsia sai tulla. Kahdeksan on kuitenkin kylliksi. Nyt saa riittää.

 

Moilaset lähtevät kotoa vain harvoin. Edes mummolaan Joensuuhun perhe ei pääse oikeastaan koskaan. Kotieläinten pito on sitovaa, suuren porukan liikkuminen hankalaa ja kallista. Autoonkaan kaikki eivät mahdu yhtä aikaa.

– Kerran kävimme kylpylässä. Kyllästyimme puljaamiseen tunnissa. En aina ymmärrä, mitä muut ihmiset kaikella vapaa-ajallaan tekevät, Jani sanoo.

– Minusta tuntuu pahalta, että ihmiset tuhlaavat ja kuluttavat niin paljon ihan suotta. Ja se, että lapsille ostetaan kaikki, mitä he ikinä keksivät haluta, Anniina sanoo.

Moilasen lapsilla ei ole älypuhelimia, tabletteja tai kalliita harrastuksia. Anniina ja Jani ehtivät viemään lapsiaan kylille vain harvoin. Jos lapset haluavat harrastuksiin, niihin on yleensä mentävä itse pyörällä.

Kaverit ovat kilometrien päässä. Heidän vanhempiensa kanssa soitellaan, jos lapsille tulee nahinaa keskenään tai kun halutaan puhua yhteisistä pelisäännöistä, kuten lasten katsomien elokuvien ikärajoista. Niistä Anniina on tarkka.

Anniina on aina kotona, Janikin useimmiten. Lapsien parhaita leikkikavereita ovat sisarukset. Silti yhteisöllisyyden oppiminen on Anniinan ja Janin mielestä tärkeää. Molemmat ovat mukana kyläyhdistyksessä, Anniina myös Martoissa. Kylällä tehdään paljon talkoilla.

Lasten määrän vuoksi kunnan perhetyöntekijä käy auttamassa pari tuntia kerran viikossa.

– Kun perhetyöntekijä on täällä, hän katsoo lasten perään ja pääsen vaikka navettatöihin tai kasvimaalle itsekseni. Se on ihan omaa aikaani, Anniina sanoo.

Näin kesällä koko perhe on ulkona aamusta iltaan. Usein pyöräillään uimaan läheisille järville tai tehdään metsäretki laavulle.

Kirjastoauto on alkanut pysähtyä Moilasten portilla kahden viikon välein. Perhe lainaa niin paljon, pari sataa kirjaa, äänikirjaa ja elokuvaa kuukaudessa.

Velkaa perheellä ei ole. Ei myöskään ylimääräistä rahaa. Lapsilisät ja kotihoidontuki ovat tärkeitä tulonlähteitä.

– Tilastollisesti elämme köyhyysrajan alapuolella, Jani sanoo.

Kierrätys ja kirpputorit ovat välttämättömiä. Isommille koululaisille ostetaan joskus uutta vaatetta, itse valittua ja mieleistä.

Kokeisiin pänttäämistä tai läksyjen lukua Anniina ja Jani eivät ehdi vahtia. He lähtevät siitä, että jokainen lapsi kantaa vastuuta itse. Homma on toiminut – kaikki lapset pärjäävät koulussa vähintäänkin kohtalaisesti. Erityisesti kädentaidoista tulee opettajalta kiitosta.

Moilasen lapset saavat ottaa puukon käteensä jo kuusivuotiaana, pian myös poran ja vasaran. Lapset ovat kaikessa mukana ja näkevät läheltä esimerkiksi sen, että äiti osaa kehrätä rukilla lankaa ja teurastaa omin käsin kukon.

– Äiti, minä haluan isona olla kuin sinä, Raakel on sanonut.

Se liikuttaa Anniinaa. Olemme valinneet oikein, hän ajattelee.

 

Tänä kesänä Moilasilla on kaksi kohokohtaa. Toinen on yhteinen reissu Särkänniemen huvipuistoon. Anniina on säästänyt sitä varten rahaa keittiön lasipurkkiin.

– Perillä lapset saavat pyöriä laitteissa vaikka monta tuntia ja syödä hattaraa.

Heinäkuussa on toinen odotettu päivä. Janin sisko tulee apuun, jotta Anniina ja Jani pääsevät kahdestaan juhlimaan Janin 40-vuotispäivää. Haaveena on päästä AC/DC:n konserttiin Hämeenlinnaan, kuunnella lempibiisejä ja ostaa bändipaita.

Parisuhdeaika on heille harvinainen juttu.

– Viimeksi olimme hetken kahdestaan vappuaattona. Reino oli silloin tyräleikkauksessa Turussa, ja kävimme sen aikana Hesburgerissa syömässä, Anniina kertoo.

Sen sijaan on yhteisiä hetkiä, pieniä mutta hienoja. Kuten iltakävely laitumelle vauvaa vaunuissa työntäen, kun isommat lapset katsovat talolla pienempiensä perään.

Silloin Jani pitää Anniinaa kädestä, kostea ruoho tuoksuu, hevoset laukkaavat vastaan illan hämärässä.

Ja jossain kukkuu käki.

Lue lisää

Sijaisvanhemmat Anne ja Tommi Ojanperä: ”Toivoimme suurperhettä – ja saimmekin aikamoisen”

Äidit avautuvat – nämä muiden vanhempien tavat hämmästyttävät

Sosiaalipsykologi: ”Vanhempi, opeta lastasi auttamaan heikompaa”

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.