Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Omat vai yhteiset rahat? Meidän Perhe selvitti, miten menot jaetaan.

Kysymys on kuumottava: mikä on perheessä reiluin tapa jakaa tulot ja menot? Helsingin yliopiston dosentti Anu Raijas on työssään tutkinut paljon perheiden rahankäyttöä, ja hänellä on vastaus.

Raijas kertoo, että perheillä on hyvin monenlaisia tapoja järjestää raha-asiat. On yhteisiä ja erillisiä tilejä, prosenttimalleja ja Excel-taulukoita. Joskus avioparitkin voivat jopa velkaantua toisilleen.

Usein käy niin, että johonkin tapaan vain ajaudutaan. Se on harvoin toimivin malli.

– Viimeistään lasten syntyessä pitäisi sopia selvästi, miten perheen menot jaetaan.

Harva haluaisi olla puolisostaan taloudellisesti riippuvainen. Ongelma on, että tulot perheessä vain ovat harvoin samalla tasolla. Ihan vahingossa voi käydä niin, että vähemmän tienaavan taloudellinen liikkumavara on paljon toista pienempi.

"Toisen kotonaolo mahdollistaa sen, että toinen voi edetä urallaan."

– Esimerkiksi kotona lasta hoitava ei tietenkään voi osallistua yhteisiin kuluihin samalla panoksella kuin työssä käyvä. On muistettava, että toisen kotonaolo mahdollistaa sen, että toinen voi edetä urallaan.

Raijas tietää, että lasten hankinnat ja ruokakauppakulut päätyvät tyypillisesti naisille. Niistä kertyvät summat voivat jäädä huomaamatta, jos toinen maksaa isoja yksittäiseriä vaikka asumisesta. Siksi: laskekaa ja pohtikaa vaihtoehtoja.

Ja se tutkijan mielestä reiluin malli?

Ensinnäkin yhteistä elämää rahoitetaan yhdessä: se jolle tulee enemmän rahaa, myös maksaa enemmän. Lisäksi molemmilla on myös ihan omaa käyttörahaa, mieluiten suunnilleen yhtä paljon.

– Aikuisen ei pitäisi joutua pyytämään taskurahaa. On myös väärin, jos perheen sisällä puolisoilla on keskenään eri elintaso.

Isille jää enemmän käyttörahaa

Meidän Perheen kyselyssä joka kolmas vastaaja kertoi, että perheen isälle jää enemmän käyttörahaa kuin perheen äidille. Harvempi kuin yksi kymmenestä sanoi, että äidillä on käyttörahaa enemmän.

Kyselyn perusteella asumismenot, ruokakauppakulut ja vakuutukset ovat sellaisia kuluja, jotka useimmissa perheissä lasketaan yhteisiin menoihin. Omiin menoihin kuuluvat esimerkiksi kosmetiikkaostokset, aikuisten harrastukset ja joukkoliikennekulut.

Oman perheensä tilannetta vastaajat kuvasivat näin:

”Perheen isä tienaa kolme kertaa enemmän kuin perheen äiti, silti molemmat maksavat melkein yhtä paljon yhteisistä kuluista. Äiti maksaa kaikki lapseen liittyvät, päivähoitomaksut, harrastukset ja vaatteet. Ei se lapsilisä kyllä siihen riitä lähellekään.”

”Minusta olisi outoa ajatella, että perheessä olisi jotakin merkitystä sillä, kuka tienaa enemmän. Kuka tarvitsee mitä tarvitsee, se hankitaan, oli tilillä olevat rahat tulleet kumman tahansa tilistä. Mielelläni annan omistani.”

”Joudun lainaamaan mieheltäni kun jään vanhempainpäivärahalle, mutta maksan kaikki omiin menoihin lainaamani takaisin. En siksi, että mieheni haluaa vaan koska minä koen vääränä ottaa rahaa toiselta kun olen vain kotona lasten kanssa.”

”Keräämme kaikki perheen yhteisistä ostoksista syntyneet kuitit talteen ja käymme ne läpi kerran kuussa. Laskemme kuiteista ja verkkopankista, kuinka paljon kummallakin on mennyt rahaa perheen yhteisiin ja lasten kuluihin. Sitten tasaamme kulut. Olemme laskeneet tietyn prosenttiosuuden molemmille omien tulojen mukaan. Jos itse tarvitsen jotain isompaa, johon minulla ei ole rahaa, mieheni lainaa minulle rahaa ja päinvastoin. Maksamme velat takaisin sitten kun pystymme, ja pidämme veloista kirjaa.”

Lukijat kertovat: ”En tiedä miehen raha-asioista mitään”

”Puolisoni on erittäin nuuka ja säästeliäs. Joskus voisi lopettaa. Esimerkiksi kahvilassa harmittaa kuulla ’en ota mitään juon kupin kotona, täällä on niin kallista’. Itse kun olen 24/7 kotona, on mukava joskus juoda tai syödä muualla.”

”Peliriippuvuus on ehkä väärä sana. Mutta miehelleni on vaikeaa olla pelaamatta rahapelejä.”

”En tiedä miehen rahoista oikeastaan juuri mitään eikä hän kerro. Välillä ärsyttää etten saa lainaan muutamaa kymppiä, jos minulle on tulossa rahaa vaikka viikon päästä. Hän on myös tarkka, että maksan päivälleen takaisin.”

”Mieheni nimittää minua käveleväksi konkurssiksi. Pitänee aika hyvin paikkansa.”

”Olen virheistäni oppinut. Velkavankeudesta olen selvinnyt säästäjäksi ja sijoittajaksi, jolla ei ikinä mene tili nollille.”

Nämäkin puolison tuli hankittua

”Nelipaikkainen urheiluauto viisihenkiselle perheelle.”

”Pääkallo anatomian opiskeluun”.

”Soutulaite pieneen kaksioon. Järjettömän suuri ja ruma, kuntosaleihin suunniteltu kapine, joka maksoi hurjan paljon. Jäi alkuinnostuksen jälkeen vähälle käytölle.

”Moottoripyörä! Itse olen kotona kolmen lapsen kanssa, ja täytyy koko ajan miettiä mitä ostaa. Toinen ostaa mitä haluaa.”

Lähde: Meidän Perheen kysely vauva.fi:ssä, 147 vastaajaa.

Meidän Perhe 5/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.