Kun arki syksyllä alkaa, monen lapsen ja aikuisen elämä muuttuu. Näitä hetkiä perheissä eletään juuri näinä viikkoina – millaisia teillä?

”Ei saa empiä, pitää olla reipas”

”Lapsi haluaa syliin jo parkkipaikalla, vaikka ensin yritän, että jos käveltäisiin reippaasti yhdessä. Päiväkodin eteisessä ote vain tiukkenee, pienet kädet puristavat olkavarsia ja pää hakeutuu kainaloon. Tiedän, että nyt se jo itkee, vaikka mitään ei ensin kuulu.

’Katsopas, keitä täällä jo on, kohta pääsette keinumaan. Annatko vielä pusun ja halin, sitten äiti lähtee. Hauskaa päivää!’ Ojennan kantamukseni hoitajalle, joka kurottuu rohkaisevasti ottamaan kaksivuotiaan vastaan. Viimeiseksi irrotan kädet, sormi kerrallaan. Ei saa empiä, pitää olla reipas, onneksi on aurinkolasit. Autossa huomaan, että takin etumus on räässä. Montakohan viikkoa vielä näin?”

”Lapsi seisoo yksin päiväkodin tyhjällä pihalla keinujen takana. Tänäänkin hän on viimeinen, joka haetaan. Hoitaja räplää vierellä kännykkää, lapsen naamassa on kuivunutta marjakiisseliä. Syyllisyys puristaa rintaa.

Kannan lapsen kotiin, sillä hän ei enää osaa kävellä, hän on jälleen vauva. Vauva haluaa kotona kömpiä äidin paidan alle ihoa vasten ja olla aivan hiljaa. Silitän lapsen hentoa selkää paidan läpi ja ajattelen, etten enää koskaan kannusta häntä olemaan iso ja reipas. Ei ole pakko vielä olla. Voisimmepa pysyä koko syksyn kotona, tässä sohvalla.”

”Löydänkö aamulla oikeaan luokkaan, äiti?”

”Jo kolmas kouluviikko, ekaluokkalainen laskee. ´Varmaan aika kohta on jo joululoma, äiti?´ hän kysyy. Olisi taas enemmän aikaa leikkiä vain.”

”Reppu on hieno, itse valittu, sisko menee jo pihalla. Ekaluokkalainen on pörrännyt iloisen hermostuneena koko aamun, mutta nyt kengät eivät meinaa löytää jalkoihin. ’En voi, kun täältä ei löydä mitään!’ Pysähdyn hölmistyneenä, miten niin ei löydä, tossahan ne kengät on, mikä sille nyt tuli? ’Kun täällä on jotain vaihtovaatteita ja penaali, ja miksi sä tungit ton juomapullonkin tähän. En mitenkään pysty, ennen kuin tää on järjestetty! En voi nyt lähteä! En!’

Sehän on tosissaan, naama menee mutruun ja puskee kyyneleitä. Kuule, jännittääkö sua? Niin muakin, mutta ei se haittaa, se kuuluu asiaan. Laitetaan nyt vaan reppu selkään, mietitään sitten illalla kotona, miten järjestetään se huomenna.”

“Tokaluokkalainen soittaa syksyn ensimmäisen koulupäivän jälkeen. Puhelimesta kuuluu hengästyneen onnellinen ääni: ‘Äiti, ei kai vielä ole pakko lähteä? Mä rakastan tätä iltapäiväkerhoa!’. Töiden tekeminen tuntuu taas hetken vähän kevyemmältä.”

”Ekaluokkalainen on koko illan iloinen. Koulussa oli kivaa, opettaja on hauska, läksyt ovat lällyjä. Illalla sänkyyn peitellessä pimeässä huoneessa makaa vakava lapsi: Miten löydän aamulla oikeaan luokkaan? En muista monesko se käytävällä on.”

”Isä ei meekään”

”Tänä aamuna tytär pesee kätensä reippaasti – viikossa ehtii oppia. Hän antaa laittaa päiväkotitossut jalkaan ja pinnin paremmin päähän. Vilkuttaa eteisessä, kun avaan päiväkodin oven. Sitten kuuluu ääni: ’Isä ei meekään.’ Suljen oven ja lähden. Itkettääköhän tytärtäkin.”

“Isosisko on iso ja rohkea ja siirtyy päiväkodissa isojen ryhmään. Se on toisella laidalla taloa kuin pienten ryhmä, jossa isosisko vielä äsken oli pikkuveljen kanssa. Pikkuveli on pieni, tarkkailee asioita sivusta ja tekee aina samaa kuin isosiskokin. Onneksi on Pirkko, päiväkodin tärkein täti. Hän ottaa syliin aina tarvittaessa. Paitsi että juuri tänään Pirkko ei olekaan aamuvuorossa.

Verkkokalvoille jää kuva pikkuveljen märästä, vääntyneestä naamasta, joka painuu päiväkodin ikkunaan, kun lähden ajamaan töihin. Sillä hetkellä päätän: tämä isi ryhtyy tekemään lyhennettyä työviikkoa.”

”Syksy on iso muistitesti”

”Poropeukaloäidin paineet helpottuvat: Ihanaa, lapset saavat koulussa lämpimän aterian! Siunattu suomalainen kouluruokailu.”

”Onko penaali, onko reppu, onko jumppakamat ja sukissa nimikointi? Täytä päiväkodin lappu, täytä koulun Wilma-viesti, täytä perhetiedot ja valokuvausluvat ja terveyskysely. Osta kirjamuovi, osta jalkapallosukat, ilmoita kuopus kuvataidekouluun. Syksy on perheen iso muistitesti.”

Kuulostavatko hetket tutuilta? Kerro alla kommenttikentässä, millaisina hetkiä teillä on juuri näinä päivinä.

Lue lisää:

Mikä yllätti ekaluokalla? Vanhemmat kertovat

Näin tuet lapsen koulutyötä – vinkit joka luokalle

Tule hyvä arki. Meidän Perhe selvitti, mistä on hyvä arki tehty

Ei sen näin pitänyt mennä: Paluu arkeen äkkikuolema-taktiikalla

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.