Kun Christer ja Anna aloittivat seurustelun, Anna oli jo raskaana.

Onko ruoassa kenties jotakin vikaa? tiedustelee pöydän viereen pelmahtanut tarjoilija. Anna ja Christer ovat tuijottaneet toisiaan puoli tuntia. Hampurilaiset lautasilla ovat jäähtyneet, niistä ei ole haukattu ensimmäistäkään palasta.

Ei, kaikki näyttää hyvältä. Mutta kuinka ehtisi syödä, kun on niin paljon puhuttavaa, Christer vastaa.

Anna ja Christer ovat ensitreffeillä. On tammikuu 2013, ravintolan ikkunan takana tuiskuttaa lunta.

Ai sinäkin olet asunut ulkomailla? Eikä sinullakaan ollut kiire kotiin? Olimmeko tosiaan yhtä aikaa Phuketissa, miten emme tavanneet? Mitä toivot tulevaisuudelta?

Sanat seuraavat toisiaan ja kompastelevat kiireessä, kumpikaan ei voi lakata hymyilemästä.

Treffit kestävät kolme tuntia. Erotessa Christer sanoo varovasti: olisi kiva tavata toistekin. Sitten halataan.

Anna ja Christer eivät ole treffeillä aivan kaksin. Anna odottaa lasta, meneillään on neljäs raskauskuukausi.

"Voisihan sitä kokeilla"

Mitä hittoa, voisihan sitä kokeilla, mietti Anna pari viikkoa aiemmin. Televisiossa pyöri melko yhdentekevältä tuntuva  deittipalvelun mainos.

Hän loi itselleen profiilin: ”Pidän matkustelusta ja rentoudun mielelläni katsomalla elokuvaa ja juomalla hyvää viiniä. Tulevaisuuden suunnitelmani eivät koske vain minua, sillä odotan tyttölasta.”

– Se oli hetken mielijohde. Toivoin, että joskus vielä löydän miehen, joka rakastaa lastani yhtä paljon kuin minua. Mutta en uskonut, että kaikki voisi käydä näin nopeasti.

Parin päivän kuluttua Christer silmäili samoja sivuja naapurikaupungissa. Katse pysähtyi Annan kuvaan. Kuvassa tämä hymyili. Onpa kansainvälisen näköinen nainen, ei ihan perussuomalainen.

Sellaista profiilia ­teki mieli klikata. Mutta hetki piti vielä miettiä. Illalla Christer kirjoitti viestin: ”Olen aina ihaillut naisia, jotka ovat vahvoja ja päättäväisiä, vaikka joutuvat kohtaamaan isoja asioita yksin...”

Christerin vastaus oli jotain aivan muuta kuin ne, joissa Annalta udeltiin, kuinka hän on ajatellut yhdistää raskauden ja treffit.

– Ne viestit oli helppo ohittaa. Kyllähän sellaisetkin deittailevat, jotka ovat eronneet ja joilla on vuoden tai kahden ikäinen lapsi. Miksen minä?

Vaikeaa päästää ketään lähelle

Tässä elämäntilanteessa pitäisi ehkä keskittyä johonkin ihan muuhun kuin treffeillä käymiseen, Anna ajatteli mennessään tapaamaan Christeriä toista kertaa. Mutta käveli silti eteenpäin.

Treffit olivat kauppakeskuksessa töiden jälkeen. Kun Anna laskeutui rullaportaita, Christer odotti kukkakimpun kanssa. Sitten mentiin syömään. Pian oli kolmansien ja neljänsien treffien vuoro.

Annaa arvelutti ja hämmennytti: On vaikea päästää ketään lähelle, kun ei pysty luottamaan ihmisiin. Ei ole kyse enää vain minusta, vaan myös lapsesta.

Seurustelu ei voi enää olla sitä, että kunhan nyt joku on ja hauskaa on. Sellaista on ollut elämässä ihan tarpeeksi.

– Lapsen saaminen yksin ei pelottanut. Itsehän olin päättänyt olla tekemättä aborttia. Mutta uusi seurustelusuhde mietitytti, Anna muistaa.

Christer heräsi yöllä miettimään, miten ­toisenlaiseksi elämä on yllättäen muuttunut. On ihana nainen, joka odottaa lasta, tulee treffeille, mutta pitää jotenkin välimatkaa. Pelkää, vaikka nauraa paljon.

– Panikoin sisäisesti. En halunnut syöksyä suhteeseen, vaan miettiä, mitä se tarkoittaa ihan oikeasti. Faktahan oli, että Anna odotti toisen miehen lasta, Christer sanoo.

– Ajattelin, että jos tämä menee vakavaksi, en halua olla kuin oma isäni. Hän häipyi maisemista, kun olin pieni. Halusin olla tosissani. Tarvitsimme Annan kanssa ­aikaa ja tilaa.

Ensisuudelman vuoro oli vasta kahdeksansilla treffeillä.

"Tätä juttua en halua pilata"

Pian treffien jälkeen Christer istui kahden ystävänsä kanssa lounaalla ja näytti Annan valokuvaa: ”Olen tavannut upean naisen. Hän on raskaana.” Ystävien kulmakarvat kohosivat.

”Jos tämän naisen saan itselleni, teen kaikkeni, että suhde toimisi. Tätä juttua en halua pilata”, Christer sanoi. Kulmakarvat pysyivät ylhäällä.

Christer ajoi pitkiä työmatkoja, ja auton ratissa oli aikaa ajatella. Jos on lapsen isä, lapsesta täytyy pitää ­huolta. Geeneillä ei ole väliä. Anna on ihana. Minusta tulee Annan lapsen isä. Täytyy luottaa tunteeseen ja uskaltaa ­olla tosissaan.

Toisinaan Annan puhelin piippasi. Lapsen ­biologiselta isältä tuli tekstiviesti: Onko se tyttö vai poika? Joko se on syntynyt?

Silloin Christer pelkäsi hetken jäävänsä yksin. Mutta Anna näpytteli vastausviestin: Olet tehnyt useaan otteeseen selväksi, ettet halua olla lapsen elämässä mukana. Siksi nämä tiedot eivät kuulu sinulle.

Tutustumiskäynnillä synnytyssairaalassa kerrottiin kivunlievityksistä ja synnytystavoista. Christeristä ja Annasta tuntui, että huoneesta loppuu happi. He hörppivät vuorotellen muovimukista vettä.

Hetken Christeriä nauratti – mikä muutos! Ensin vauhdikas elämä, paljon baareja ja pitkiä iltoja. Ja nyt, pam, olen synnytyssairaalassa.

Palattuaan lomamatkalta New Yorkista Christer purki matkalaukusta tuliaisia Annalle ja syntymättömälle lapselle. Vauvalle Gapin prinsessamekko, Annalle paljon alusvaatteita ja Guessin lompakko. Paljon muutakin. Tuliaiset peittivät koko sohvan.

Tuuletuksia synnytyssairaalassa

Christer saapui sairaalaan Nalle Puh -ilmapallo ja ruusukimppu mukanaan. Palloon hän oli kirjoittanut mustalla tussilla: ”Onnea äidille ja Evelynille, ootte mun rakkaat. T. Christer Isinalle.”

Evelyn oli syntynyt sektiolla edellisenä iltana, huhtikuun 29. päivänä.
Annaa ja Christeriä itketti. Miten rakkaus lapseen voi syntyä hetkessä, miten pieni lapsi onkaan, hänestä kasvaa hieno ihminen. Minkälainen hänestä mahtaa tulla?

Christer tiputti pipetillä maitoa Evelynin suuhun, vauva oli otettu kohonneiden tulehdusarvojen vuoksi tarkkailuun. Kun käärö avasi suunsa ja nieli, vanhemmat ­tuulettivat.

Vierailupäivänä mummo, Christerin äiti, kehaisi vieraille ja hoitajille: ”Muut isovanhemmat joutuvat odottamaan lapsenlasta vuosiakin. Minun ei tarvinnut odottaa kuin pari kuukautta!”

Suunnitelmissa häät ja adoptio

Kun vauva-arki alkoi kotona, Anna ja Christer laativat sopimuksia. Anna saa nukkua pitkään lauantaisin, Christer sunnuntaisin. Vuoroviikoin toinen siivoaa keittiön ja toinen vastaa pyykeistä. Jos riidellään, sovitaan ennen kuin mennään nukkumaan.

Hiljalleen Evelynista on kasvanut jämpti tyttö, joka itkee harvoin. Hän on oppinut rakastamaan persikkapuuroa ja kirahvipurulelua.

Kun Evelyn kastettiin, Christer seisoi alttarilla ja jännitti. Anna otti kädestä kiinni ja puristi. Kosketus helpotti.

Elokuisella Espanjan-matkalla Anna sai Christeriltä kirjelapun. Siinä luki: Kapua portaat ylös, saatat löytää jotakin kivaa.

Seuraava kirje oli otsikoitu: 65 syytä, miksi rakastan sinua niin paljon. Koska sinulla on valoisin sydän ja eläväisimmät silmät. Koska olet rakastavin äiti. Koska emme taistele toisiamme vastaan, vaan olemme yhtä perhettä…

Kolmas kirje ojennettiin lomahuoneiston ylimmällä terassilla auringon laskiessa, tarkan laskuajankohdan Christer oli selvittänyt Googlen avulla. Se oli rakkauskirje.

Kun Anna oli lukenut kirjeen, Christer polvistui ja kosi: ”Tulisitko lasteni äidiksi ja vaimokseni?”

Hyvä ajankohta häille voisi olla kesällä 2016, Anna ja Christer miettivät. Ehtiipähän suunnitella kaiken rauhassa. Suuret juhlat! Upea juhlatila, herkkä valaistus, paljon kukka-asetelmia.

Heti häiden jälkeen on tarkoitus perehtyä adoptio­prosessiin.

– Se, että Christer adoptoi Evelynin, on ollut itsestään selvä ajatus jo pitkään. Perhe tarvitsee turvaa. Jos minulle tapahtuisi jotakin, ei saisi käydä niin, että Evelyn menettäisi molemmat vanhempansa, Anna sanoo.

– Asiassa ei oikeastaan ole mitään keskustelemista. Vain itse prosessi vähän mietityttää. Että miten se menee.

Kerrankin kahdestaan

Viime elokuussa Christer sanoi ruoanlaiton lomassa Annalle: ”Jos saisimme toisen lapsen, tekisit minusta maailman onnellisimman miehen.”

Hetken Anna epäröi. Aika pieni ikäero. Sitten hän ajatteli: olisi kiva, jos Evelyn saisi melkein samanikäisen leikkikaverin.

Vain viisi kuukautta aiemmin Anna ja Christer istuivat vielä Annan kotona sohvalla ja olivat ujoja. Christer oli auttanut Annaa lattiaremontissa, Anna oli tehnyt mozzarella-basilikapiirakkaa kiitokseksi. Christer ei vielä uskaltanut suudella, vaikka mieli teki.

Ja nyt keskusteltiin jo toisesta lapsesta. Ihanaa, Christer­ mietti. Ihmeellistä, mietti Anna.

Syyskuussa hän teki joka päivä raskaustestin. Lopulta se näytti positiivista.
– Silloin ajattelin, että huhhuh, Christer sanoo.

Eräänä syksynhajuisena päivänä Anna ja Christer itkivät ja nauroivat parkkipaikalla. He olivat tulossa elokuvista. Kahdestaan. Kahdestaan!
Jompikumpi sanoi: ”Miten paljon tätä hetkeä osaa arvostaa nyt, kun vapaa-aikaa ei ole kuten ennen.”

Teki mieli mennä kotiin, koska Evelynia on ikävä. Samaan aikaan teki mieli istua vielä viisi minuuttia autossa.

– Hekotimme vedet silmissä, kunnes naamalla oli jo puoliksi kyyneleitäkin. Nauroimme väsymyksestä, ilosta ja vapauden tunteesta. Tajusimme, että juuri tätä olimme niin paljon kaivanneet, omaa aikaa.

Aikaisemmin Evelyn oli aina ollut mukana, kaikkialla, kohdussa tai sylissä.

– Oli ihan hullu fiilis. Samaan aikaan iski riemu ja kaipaus. Se purkaantui sitten niin.

Kun Anna ja Christer palasivat kotiin, Evelyn nukkui sängyssään tyytyväisenä. Isoäiti oli ollut hyvä hoitaja. Hän oli kehottanut vanhempia käymään vaikka ­syömässä elokuvan jälkeen.

Mutta kuinka Anna ja Christer olisivat malttaneet.

Juuri näin on hyvä

Juuri nyt Annan ja Christerin vauva kehittyy kohdussa. Kesäkuussa hän syntyy, ja ultraäänikuvien mukaan hän on poika.

– Annan mahassa kasvaa uusi elämä, minä kasvatan vain mahaa. 14 kiloa olen lihonut, Christer sanoo ja nauraa. Kilot lähtevät joskus. Nyt on hyvä juuri näin, kaikki.

– No. Ainoa, mille annan vähän stressileveleitä, on raha. Sitä voisi olla enemmän. Kumpikaan meistä ei osaa olla pikkutarkka budjetoinnissa. Kaupasta ostetaan joka päivä sitä, mitä tekee mieli. Törsäämme hyvään ruokaan.

Eikä kotihoidontuella ja yhden tuloilla ­matkustella yhtä usein kuin ennen. Kun Anna sai vielä tuloihin suhteutettua­ äitiyspäivärahaa, Evelyn ehti käydä Mallorcalla, ­Torreviejassa ja Lanzarotella. Mutta nyt ollaan vähän aikaa kotona.

– Opettavainen tilanne. Kun meillä aikaisemmin oli ylimääräistä rahaa, se laitettiin heti haisemaan. Nyt muistutamme toisiamme, että meillä on jo tärkein, Anna sanoo.

Tavaraa ei enää ole pakko saada heti lisää. Christer katsoo kauniisti. Positiivinen ja järkevä, sellainen Anna on.

"Parasta on Evelynin katse"

Wohouuuu! Ueeeee! Kädet kohti kattoa!

Kun Christer palaa koulusta kotiin päivisin, Evelyn tuulettaa. Kuuluu myös kiljahtelua ja tömistystä.

– Parasta on Evelynin katse. Se, kun tyttö katsoo minua. Kyllä tuntuu, että Evelyn on vähän niin kuin isin tyttö, Christer miettii.

Evelynin taustasta Anna ja Christer aikovat kertoa lapselle myöhemmin. Sitten, kun hän ymmärtää paremmin.

– Evelyn on saanut maailman rakastavimman isän, ja Christer on saanut maailman ihanimman tyttären. Mutta jos Evelyn joskus kokee tarvetta saada tietoa biologisesta isästään, kyllä se meidän puolestamme onnistuu.

Muut asiat tuntuvat tärkeämmiltä juuri nyt. Esimerkiksi se, että Christer on opettanut Evelynin tanssimaan. Kun tytölle sanoo: shaky shaky boom boom, Evelyn alkaa heiluttaa pyllyä.

Isä näyttää ylpeältä.

– Ihanaa, että lapset oppivat. Tyhmimmät jutut tosin helpoiten, Anna kuittaa.

– Ja sinussa on parasta se, kun naurat tyhmimmillekin vitseilleni, Christer jatkaa.

Sitten hän hiljenee. Ja sanoo lopulta sen tärkeimmän.

– Usein olen ollut vedet silmissä, kun olen miettinyt, miten onnellinen olen. Tuollaisen naisen sain rinnalleni, ja lapsen kylkeen. Ja toinen on tulossa.

Anna Pihlajaniemi, Onnelliset yhdessä, Meidän Perhe 6/2014

Kuva: Satu Kemppainen

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.