Kuva: Mikko Nikkinen

Yhdeksältä aamulla. Kolmelta iltapäivällä. Kahdeksalta illalla. Aadan ja Saanan hoitopäivä Oranssin tuvan vuoropäiväkodissa voi alkaa milloin tahansa.

Laitetaanko jo pyjamat, Veku Komulainen kysyy päiväkodin eteisessä, vaaleanpunainen mytty kädessään.

Sopii, lastenhoitaja Sanna Piiroinen nyökkää. Vaikka ihan vielä ei ole Aadan, 4, ja Saanan, 6, nukkumaanmenoaika.

Tänään kumpikin saa valita iltasadun, Sanna lupaa. Hoidossa ei ole muita lapsia.

Veku tekee lähtöä.

– Isi lähtee nyt tekemään eväitä. Te pallomahat jäätte vähäksi aikaa tänne, hän hellittelee.

Saana roikkuu pitkään isin kaulassa. Sitten hän haluaa vilkuttaa ikkunasta.

 

Yhdeksältä aamulla. Kolmelta iltapäivällä. Kahdeksalta illalla. Aadan ja Saanan hoitopäivä Oranssin tuvan vuoropäiväkodissa voi alkaa milloin vain.

Suomessa vuorotyö on yleisempää kuin EU-maissa keskimäärin. Kuntien vuoropäivähoidossa käy reilut 14 000 lasta, siis hiukan harvempi kuin joka kymmenes päiväkotilainen.

Tavallisinta vuorotyö on hoivatyössä, kaupoissa, ravintoloissa ja hotelleissa. Ristiinassa vuoropäiväkodin lasten vanhemmat käyvät töissä kaupassa, vanhainkodissa tai Pellosniemen vaneritehtaalla.

Tehtaalle lähtee myös Veku.

 

Aanelosella on ruudukko: työvuoro, hoitovuoro, ratsastus, työpaikan juhlat. Saija Komulainen piirtää perheen arjesta taulukoita, jotta se sujuu.

Aadan ja Saanan kannalta on hyvä, että vanhempien vuorot menevät eri tahtia. Toisaalta perheen yhteistä aikaa on vähän. Läpsystä vaihto, niin Saija perheen arkea kuvailee.

Perheen elämä kulkee kolmen viikon jaksoissa Saijan ja Vekun työvuorojen mukaan. Esimerkiksi näin: Tänään Saija on mennyt töihin neljäksi iltapäivällä, ja Vekun työ alkaa iltakymmeneltä. Saija pääsee töistä puoliltaöin, ja hakee lapset päiväkodista aamulla yhdeksältä. Siinä välissä nukkumiseen saa jättää yhdeksän tuntia.

Veku saa työvuorolistat vaneritehtaalta vuodeksi kerrallaan. Saija työskentelee tarjoilijana Anttolanhovissa ja saa työvuorolistansa kolmen viikon jaksoissa.

Kun vanhemmilla ei ole tavallista viikkorytmiä, sitä ei ole myöskään lapsilla.

– Onneksi tytöille tulee tosi harvoin yli kymmenen tunnin hoitopäiviä, Saija sanoo.

– Välillä on tiukkoja rykäyksiä, mutta vastapainona ovat pitkät vapaat.

Välillä Aada ja Saana eivät käy hoidossa ollenkaan kahteen viikkoon. Se on mukavaa.

Toisaalta Saija ei muista, milloin olisi viettänyt jouluaattoillan kotona. Että koko perhe olisi ollut yhdessä.

Saija ei muista, milloin perhe olisi viettänyt jouluaattoillan yhdessä.

Leipää, maitorahkaa ja pala pannukakkua. Enempää Sanna ei uskalla työpäivän aikana syödä. Lastenhoitaja ei saa nukahtaa, vaikka lapset nukkuvat.

Sanna nostaa eväänsä jääkaappiin. Saana ja Aada hakevat tottuneesti kaapista muovailuvahat ja asettuvat pöydän ääreen. Aada pilkkoo veitsellä pötköjä pienemmiksi. Sanna kehuu, miten taitavasti.

– Nyt mulla on nakkeja! Saan ehkä huomenna kotonakin leikata, koska harjoitus tekee mestarin, Aada sanoo.

– Äiti tulee aamulla meitä hakemaan, Saana muistaa.

Vaikka päiväkodissakin on kivaa olla yötä, äiti on myös Aadan mielessä. Ja se, että ensi vuonna Saana menee eskariin.

– Sitten tulee ikävä Saanaa, pikkusisko sanoo.

– Ja kun se menee kouluun, tulee tosi ikävä.

Koulu on vaikea asia myös vuorotyötä tekeville vanhemmille. Koululaiset eivät pääse kunnan päivähoitoon, eivät vaikka vanhemmat olisivat puoleen yöhön töissä.

Päivähoitolain mukaan hoitoa voidaan järjestää myös koululaisille, jos erityiset olosuhteet sitä vaativat. Käytännössä suurin osa kunnista ei sitä tee.

Saija ja Veku eivät vielä tiedä, miten Saanan hoito vuoden päästä järjestyy. Isovanhemmat eivät pysty auttamaan jatkuvasti.

– On joko jäätävä äitiyslomalle tai hankittava lastenhoitaja, Saija sanoo.

Perheet voivat palkata lastenvahdin, mutta mitään tukea siihen ei saa.

Se Saijalle ja Vekulle on selvää, ettei seitsemänvuotias voi olla yksin kotona koulun päättymisestä iltamyöhään.

 

Missä mun unilelut on? Hampaat on pesty, sängyt vedetty esiin ja Aada on jo peiton alla, kun Kerttuli ja Pikkurätti muistuvat hänen mieleensä. Ne on haettava.

Sanna ottaa mukavan asennon nojatuolissa ja aloittaa ensimmäisen sadun, Oonaa ja Eetua ei nukuta. Aadaa ja Saanaa nukuttaa. Pian toisen sadun jälkeen Sanna voi tassutella makuuhuoneesta leikki- ja keittiötilaan.

Hän ottaa esiin toimistotyöt. Yöllä Sanna tekee työvuorolistat, järjestelee ja siivoaa päiväkodin kaappeja. Hän käy muutaman kerran katsomassa tyttöjä.

Nukkua hän ei saa, vaikka huoneen nurkassa on houkutteleva sohva. On pysyttävä hereillä ja muistettava, että maitomies saattaa käydä keskellä yötä. Silti Sanna pelästyy joskus kolinaa ovelta, kun päiväkoti on hiirenhiljainen.

– Vaikeinta on pysyä hereillä kolmen ja viiden välillä. Viideltä yleensä piristyn, kun joku aamulapsista tulee.

Aamuyöllä vanhemmat kantavat nukkuvia lapsiaan uuteen sänkyyn. Joskus lapsi herää, vilkuttaa ikkunassa ja menee takaisin nukkumaan. Monille lapsille se on helppoa.

Sanna ei saa nukkua, vaikka huoneen nurkassa on houkutteleva sohva.

Vaikeaa on ikävä. Ja myöhäiset haut, jos vanhemmat toivovat lapsen pysyvän hereillä siihen asti niin, että uni tulee vasta kotona omassa sängyssä. Sellaisina iltoina Sanna siirtää iltapalaa myöhemmäksi tai tarjoaa sen kaksi kertaa.

Aamulla seitsemältä Anitta Särkkä tulee töihin, ja Sanna lähtee kotiin. Kotona odottavat oma kuumeinen lapsi ja mies, joka onneksi tekee päivätyötä. Sanna ei enää tahdo takaisin tavalliseen päivärytmiin. Ei, vaikka yövuorot heittävät kropan sekaisin. Vapaat päivät ovat tärkeitä.

– Poikani kysyy joka sunnuntai, onko meillä tällä viikolla vapaapäiviä, joita muilla ei ole.

 

Milloin Veera tulee hoitoon? Aamulla Aada muistaa, ettei ole nähnyt kaveriaan pitkään aikaan.

Sekin on yksi vuorohoidon lasten vaikeuksista. Parhaita kavereita ei näe joka päivä tai edes joka viikko.

Kameleontteja, niin hoitajat lapsia kuvailevat. Vuorohoito opettaa sopeutumaan vaihtuvaan päivärytmiin ja uusiin kavereihin.

Kello tulee yhdeksän. Aada kirjoittaa piirustukseen nimeään.

– Ensin tulee aa ja aa. Sitten tulee iso maha, ja sitten aa. Helppo nakki!

Anitta neuvoo Aadaa laittamaan piirustuksen ikkunalaudalle. Sieltä se löytyy, kun siskokset tulevat hoitoon seuraavan kerran.

– Äiti tulee! Saana huutaa ja ryntää halaamaan ovelle.

Aada ratsastaa vielä lenkin keppihevosella ja vie sen sitten parkkiin. Odottamaan ylihuomista.

Tänään on koko päivä aikaa äidin kanssa.

Lähde: Riitta-Leena Metsäpelto, Anna Rönkä ja Marja-Leena Laakso: Koululaisten hoitojärjestelyt ja hyvinvointi 24/7-taloudessa

Meidän Perhe 8/2015

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.