Kuinka monta näistä köyhyysriskeistä sinä tunnistat?

Useampi kuin joka kymmenes lapsi asuu Suomessa perheessä, joka luokitellaan pienituloiseksi. Johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta erittelee kahdeksan tekijää, jotka lisäävät lapsiperheiden köyhyysriskiä ja huonontavat pienituloisten lasten hyvinvointia.

1. Silppu- ja osa-aikatyö

Työmarkkinoiden muutos ja työsuhteiden epävakaistuminen aiheuttavat sen, että työssäkäynti ei enää suojaa köyhyydeltä yhtä tehokkaasti kuin ennen. Työssäkäyvien köyhyys on lisääntynyt erityisesti perheissä, joissa on lapsia.

Joka toisessa köyhässä lapsiperheessä ainakin toinen aikuisista käy töissä. Esimerkiksi nollasopimuksella palvelualalla työskentelevän vanhemman palkkatulo ei usein riitä kattamaan perheen pakollisia menoja.

2. Työttömyys

Lapsiperheiden vanhemmilla on perinteisesti ollut matalampi työttömyysaste kuin muilla aikuisilla. Yt:t ja massairtisanomiset ovat kuitenkin lisänneet työttömyyttä myös tässä ryhmässä.

Viime vuosien irtisanomisissa erityistä on, että ne ovat koskeneet myös korkeasti koulutettuja asiantuntijatöitä.

3. Suuri perhe tai yksinhuoltajuus

Kärjistetysti: mitä enemmän lapsia ja mitä nuorempia lapset ovat, sitä suurempi on perheen köyhyysriski. Kaikkein heikoimmassa asemassa ovat yksinhuoltajat. Heillä perheellisyys on riski myös työllistymiselle. Työntekijältä vaaditaan yhä enemmän työaikoihin liittyviä joustoja, joihin yksinhuoltajan arki ei taivu.

Yksinhuoltajanaisista yksi neljästä sai toimeentulotukea vuonna 2013. Kahden aikuisen lapsiperheistä toimeentulotukea sai harvempi kuin yksi kahdestakymmenestä.

4. Lapsilisän ja muiden etuuksien arvon lasku

Pienituloisille perheille lapsiperhe-etuudet ovat tärkeitä. Lapsilisän leikkaus ja lapsilisän indeksijäädytys osuvat kipeimmin kaikkein köyhimpiin. Pikkulapsivaiheessa myös vanhempainpäivärahalla ja kotihoidontuella on suuri merkitys tulonlähteenä.

Lapsiperheiden etuuksien reaaliarvo eli se, mitä rahalla todellisuudessa saa, on laskenut merkittävästi. Esimerkiksi lapsilisän reaaliarvo on nyt 30 prosenttia alempi kuin vuonna 1994.

5. Koululaisten vapaa-ajan vieton kallistuminen

Koululaisilla harrastukset toimivat sosiaalisena pääomana ja vähentävät jakautumista köyhiin ja varakkaisiin. Harrastusten ja kerhotoiminnan kallistuminen on kuitenkin kaventanut pienituloisten lasten osallistumismahdollisuuksia.

Koulujen aamu- ja iltapäivätoimintaan suunnitellut korotukset aiheuttavat käytännössä sen, että pienituloisten lapset eivät ehkä pysty osallistumaan toimintaan. Samaan aikaan suunnitellaan kuntien velvotteiden karsimista esimerkiksi kirjasto- ja liikuntapalveluissa.

6. Toisen asteen koulutuksen leikkaukset

Lukio- ja ammattioppilaitoksiin kohdistuvat  leikkaukset uhkaavat lopettaa toisen asteen kouluja pienillä paikkakunnilla. Pois kotoa opiskelemaan muuttaneet nuoret ovat taloudellisesti riippuvaisia perheestään, eikä vähävaraisen perheen nuori ehkä pysty muuttamaan opiskelupaikan perässä.

Nuoret, jotka eivät asu kotona, keskeyttävät toisen asteen opinnot useammin kuin muut.

7. Päivähoito-oikeuden rajaaminen

Päivähoito-oikeuden leikkaus puolipäiväiseksi työttömien lapsilta merkitsee haastetta pienituloisten perheiden jaksamiselle. Osa-aikahoito myös kasvattaa ryhmäkokoa, koska osa-aikaisia lapsia saa olla päiväkodissa aikuista kohden enemmän kuin kokopäivähoidossa olevia lapsia.

Eli pienituloisten lapset ovat vähemmän aikaa hoidossa ja viettävät hoitopäivän isommassa ryhmässä.

8. Kohtuullisten asumismenojen karkaaminen kauemmas työpaikoista

Asumismenojen kasvaminen on haaste perheen ja työn yhteensovittamiselle. Pääkaupunkiseudulla pienituloiset joutuvat etsimään kodin yhä kauempana työpaikasta, jolloin matka-aika kasvaa ja perheen kanssa vietetty aika kutistuu.

Pelastakaa Lapset ry:n kyselyn mukaan köyhien perheiden lapset kokevat muita useammin, että aikuiset eivät pysty antamaan heille riittävästi aikaa ja huomiota.

tepa

8 asiaa, jotka lisäävät lapsiperheen köyhyysriskiä Suomessa

Kaikki asiat ovatkin hieman erilaisia kaksi vanhempisen perheen näkövinkkelistä, yh kaikki työssäoloaika on lapselta pois ja etenkin pätkätyöläiset ovat todella huonossa asemassa kun sairastat omaan piikkiin eli saat vain yhden päivän saikkupalkan, loput kaikki menee omasta pussista ja elämä sattaa olla todella raskasta ja epäsäännöllistä eikä mitään voi ennakoida jos vasta aamulla tiedöt mihin pääset töihin!! Jos mies käy kohtuu hyväpalkkaisessa työssä, mikäs siinä vaimon on olla kotona ja...
Lue kommentti
Vierailija

8 asiaa, jotka lisäävät lapsiperheen köyhyysriskiä Suomessa

Meillä tuttavapiirissä tuo silppu- ja osa-aikatyö on koettu lapsiperheiden hyvinvointia ja toimeentuloa parantavaksi. Isät ovat käyneet täysipäiväisesti töissä ja äidit osa-aikaisesti. Näin aikaa on ollut lapsille ja puolisolle ja tulot olleet ihan kohtuulliset yhdessä ennen lapsia säästettyjen sijoitusten kanssa ja kohtuullisen asuntovelan kanssa.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Facebookin kirppisryhmät tekevät vauvakaman kierrätyksestä tosi helppoa. Ainakin periaatteessa. Vauvan lukijat paljastavat älyttömimmät FB-kirppis-oharinsa.

Facebook-kirppikset ovat mahtava keino vauvakaman metsästykseen. Shoppailla voi silloin, kun vauva nukkuu päikkäreitä, ja mikä parasta, ryhmiin voi jättää omia Halutaan ostaa -ilmoituksia. Vauvatavara vaihtaa omistaa pikkurahalla ja parhassa tapauksessa nouto tapahtuu naapurista.

Aina kaikki ei kuitenkaan mene ihan putkeen, selvisi Vauvan FB-kirppiskyselystä.  Vauvan lukijoita rassasi järjetön hinnoittelu, epärehelliset myyjät, hupivaraajat ja turhat kyselyt. Yksi ärsytys oli kuitenkin ylitse muiden – oharit. Niitä oli kokenut melkein jokainen kirppisveteraani.

Rahat saapuvat, noutaja ei

”Parhaat oharit oli, kun ostaja maksoi kiltisti, mutta ei koskaan noutanut pakettiaan. Eikä oikein meinannut antaa tilinumeroakaan rahojen palauttamiseksi, kun totesin neljän kuukauden säädön jälkeen, että laitan tuotteen uudelleen myyntiin.”

Aikakäsitys on joustava

”Joskus odotin työpäivän jälkeen työpaikallani 40 minuuttia hakijaa, joka ei koskaan saapunut. Sitten oli lähdettävä, koska toisen tavaran hakijan kanssa olin sopinut treffit meille kotiin, enkä halunnut myöhästyä. Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa. Kyseessä oli muutaman euron arvoinen tuote.”

”Eräs ostaja ilmoitti tulostaan, että 'tulen lauantaina iltapäivällä'. Tivasin tarkempaa aikaa useaan otteeseen. Kun aika koitti, ostajaa ei näkynyt. Annoin vielä toisen mahdollisuuden muutaman päivän päähän – ja hän teki uudet oharit. Siihen loppui kaupanteko. On tympeää vahdata kotona ja odottaa ostajaa, joka ei tulekaan.”

Lopulta kymmenen ”perun varauksen” -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.

”Kerran lähdin kuljettamaan paitaa 30 km päähän kotoani. Odotin ja odotin, laitoin myyjälle viestiä, mutta hän ei koskaan saapunut paikalle.”

Jono, joka katosi

”Myydessä tuotetta saattaa olla jonottamassa 10 ihmistä, mutta jokainen tekee oharit. Lopulta kymmenen 'perun varauksen' -kommentin jälkeen vaikuttaa siltä kuin myytävässä tuotteessa olisi jotain vikaa.”

Onnistuisiko viides yritys?

" Toisinaan noutoa on sovittu viidestikkin uudelleen, kun joka kerta oli ostajalla jokin syy, ettei pääsekkään.”

neveragain

FB-kirppis koettelee: ”Odotuttaja oli närkästynyt, kun en voinut odottaa kauempaa”

Vedin tuotteeni myynnistä, kun sen ensimmäisenä varannut ostaja oli kolme kertaa tehnyt oharit sen hakemisesta. Ketutti viettää iltoja kodin vankina, josko ostaja ilmaantuisi kuitenkin paikalle. Noin kuukauden päästä kehtasi vielä laittaa kyselyä, että onko laukku myyty. Tulisi hakemaan. Kas kummaa, en vastannut viestiin mitään. Annan kyllä ennen vaikka hyväntekeväisyyteen kuin kyttään turhaan tuntitolkulla noutajia.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä mieltä antibiooteista pitäisi olla ja uskaltaako niitä lapselleen antaa? Entä korvatulehdus – tarvitaanko aina lääkekuuri?

Keskustelu antibioottien hyödyistä ja haitoista on hämmentänyt erityisesti pienten lasten vanhempia. Lastentautien dosentti Jukka Vakkila vastaa kahdeksaan yleiseen väittämään antibiooteista.

1. Perheiden tulisi välttää antibioottikuureja, sillä niitä syödään Suomessa liikaa.

Totta on, että antibiootteja määrätään Suomessa liikaa sekä lapsille että aikuisille. Myös lääkärit tietävät tämän, mutta usein on vaikea diagnosoida, onko kyse antibiooteilla hoidettavista bakteeritaudeista vai virustaudeista, joihin antibiootit eivät tehoa. Päätös ja vastuu antibioottien määräämisestä ovat kuitenkin aina lääkärillä. Lääkärin määräämät lääkekuurit on aina hyvä syödä ohjeiden mukaisesti.

2. Peräkkäiset antibioottikuurit sekoittavat lapsen bakteerikannan pahimmillaan vuosiksi.

Totta. Antibiootit tosiaan tuhoavat ihmisen suolistosta hyvää bakteerikantaa ja nämä vaikutukset voidaan nähdä pitkänkin ajan kuluttua. Lapsella antibiootit voivat aiheuttaa ripulia, löysää vatsaa tai ihoreaktioita. Tilannetta voi pyrkiä parantamaan syömällä maitohappobakteereja lääkekuurin aikana sekä syömällä terveellisesti ja monipuolisesti lääkekuurin jälkeen.

3. Jos lapsi on jo tervehtynyt, voi antibioottikuurin jättää kesken.

Osittain tarua. Lääkekuurit on aina hyvä syödä loppuun lääkärin ohjeen mukaisesti. Mikäli haluaa keskeyttää tai lopettaa kuurin aikaisemmin, tulisi siitä aina neuvotella lääkärin kanssa, eikä tehdä lopettamispäätöstä itse. On useita tauteja, joissa vaaditaan pitkääkin kuuria, vaikka olo olisi jo tervehtynyt, koska taudin uusimisriski on muuten suuri. On kuitenkin totta, että antibioottikuurien pituudet ovat aiemmin olleet usein turhan pitkiä.

4. On järkevää kyseenalaistaa lääkärin päätös antibioottikuurista.

Tarua. Lähtökohtaisesti lääkärin hoitopäätöksiin tulee voida luottaa ja antibioottikuuri on hyvä syödä lääkärin ohjeen mukaisesti. Jos vanhemmat kuitenkin haluavat keskustella tarkemmin antibiooteista, kannattaa se tehdä reseptin kirjoittamisen yhteydessä vastaanotolla. Päätökset ja niiden perusteet eivät aina ole mustavalkoisia. Hoitoa ei pitäisi kuitenkaan kyseenalaistaa myöhemmin kotona omien tietojen pohjalta.

5. Lasten korvatulehdukset voisi hoitaa myös ilman antibiootteja.

Totta. Esimerkiksi jos kyseessä on 2-3 –vuotias kuumeeton lapsi, jolla on toispuoleinen välikorvan tulehdus, voidaan tilannetta useimmiten jäädä tarkkailemaan kipulääkkeen voimin.

6. Lääkärit määräävät aina antibiootit, kun diagnosoivat korvatulehduksen.

Tarua. Eivät määrää aina, ja jos määräävät, eivät ole ajan tasalla. Muualla, esimerkiksi Hollannissa on jo pitkään hoidettu korvatulehduksia pääsääntöisesti seurantalinjalla. Suomessa antibiootteja on käytetty hoidossa enemmän, mutta trendi on selvä ja tutkimukset sitä tukevat – antibioottihoito on usein tarpeeton korvatulehduksen hoidossa.

Joskus lääkärillekin voi olla hankalaa arvioida, milloin ja kuka tarvitsee hyötyy antibioottikuurista, koska selviä kriteereitä sille ei ole olemassa. Antibioottikuurista hyötynee selkeästi vain noin 20 – 30 % välikorvatulehduspotilaista. Päätös hoidosta onkin syytä räätälöidä: alle vuoden ikäinen vauva, jolla on korkea kuume ja molemmat korvat eritteiset ja erittäin tulehtuneet tarvitsee antibiootin ilman muuta. Toisaalta kuumeeton kolmevuotias, jolla toinen korva vain lievästi tulehtunut, eikä muita yleisoireita ei tarvitse antibioottia heti, vaaan tilannetta voidaan seurta ilman lääkitystä.

7. Vauvana syödyt antibiootit voivat lisätä lihomisriskiä myöhemmällä iällä tai vaikuttaa pituuskasvuun tai esimerkiksi astman syntyyn.

Totta. Yksilön kohdalla on usein mahdotonta sanoa, onko antibiooteilla vaikutusta näihin edellä mainittuihin tekijöihin. Jos tarkastellaan isoja ihmismääriä voidaan nähdä,  että antibioottien käytöllä varhaislapsuudessa on vaikutusta esim. pituuteen ja painoon sekä alttiuteen astman ja muiden autoimmuunitautien kehittymiseen myöhemmällä iällä.

8. Antibiootit ovat turhia.

Tarua. Antibiootit ovat hyvin tärkeitä lääkkeitä ja niillä voidaan pelastaa ihmishenkiä. On kuitenkin tärkeää, että niitä määrätään vain todelliseen tarpeeseen. Yksikin turha tai väärin määrätty kuuri on liikaa. Toisaalta 10 kuuria on hyvä määrä, jos ne on kaikki määrätty oikeilla indikaatioilla.

Asiantuntijana jutussa toimi lastentautien dosentti Jukka Vakkila Mehiläisestä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.