Kuva: Ville Kokkola

Pinjan ja Petruksen koulumatka vie joka päivä vähintään kaksi tuntia.

Eteisen valot leikkaavat hämärää, kun viidesluokkalainen Pinja Piirainen avaa kotinsa oven Kontiolahden Romppalassa. Kello on kymmentä yli seitsemän aamulla.

Pinja loikkii lammikoita väistellen pihalle odottamaan koulubussia. Kolmasluokkalainen pikkuveli Petrus tulee samaan bussiin. Sisarukset nahistelevat ja nauravat.

Pikkubussin valot vilkkuvat puiden takaa. Kuljettaja Kauko Leppänen saa reippaat huomenet. Pinja suuntaa takapenkkiin, se on paras paikka. Petrus asettuu etupenkkiin kaverinsa viereen.

Koululle on neljätoista kilometriä. Pinja ja Petrus ovat koululaisten pitkänmatkalaisia: niitä, jotka asuvat yli viiden kilometrin päässä koulustaan, ja jotka saavat kotikunnaltaan koulukyydin. Matkasta tekee pitkän sen viemä aika.

Se on ihan liki pisintä, jonka laki alakoululaiselle sallii. Pinjan ja Petruksen koulumatkat vievät joka päivä yli kaksi tuntia.

Jokaisen koulupäivänsä aloittaa bussissa 120 000 lasta. Eniten pitkiä koulumatkoja tekeviä lapsia asuu juuri täällä, Itä-Suomessa.

Kännykkä valaisee Pinjan kasvot, kun hän vilkaisee puhelimen ruutua.

Petrus yrittää tehdä ennätystään Angry Birdsissä. Lapset ovat hiljaa, ääntä pitävät vain kännykät. Kattovalot loistavat sinisinä. Matkaa on takana vartti, ja koulu alkaa tunnin päästä.

Pitkät koulumatkat yleistyvät, kun kunnat sulkevat kouluja. Viidessätoista vuodessa koulujen määrä on laskenut yli kolmanneksen. Se pidentää koululaisten päiviä. Moni viettää bussissa arkipäivinä kaksi tuntia, jopa kolme.

Matkat venyvät, kun kunnat yhdistävät kyytejä. Lasten koulumatkat kestävät helposti pidempään kuin aikuisten matka töihin.

Pinja laittaa päähänsä kuulokkeet ja alkaa kuunnella kännykällään musiikkia Deezeristä. Petruksen kännykkä toitottaa musiikkia vähä vähältä kovempaa. Pikkubussi kääntyy pikkutielle.

– Tuossa asuu mun paras kaveri. Niillä on lampaita ja hevosia, Pinja osoittaa.

Ulkona tulee valoisaa, niin valoisaa kuin pilvisenä alkutalven päivänä vain voi. Kahdeksan minuutin kuluttua nousee aurinko, ja lapset ovat olleet matkalla reilut puoli tuntia.

Bussissa on lämmin. T-paita riittäisi, mutta lapset eivät luovu takeistaan tai pipoistaan.

Koulukyytien yhdistäminen ja pitkät koulukyydit voivat olla kunnalle näennäisesti edullisempia kuin pienten koulujen ylläpitäminen. Mutta pitkien koulumatkojen vaikutuksista lapsiin ei ole tutkimuksia.

Ainakin pitkä bussimatka väsyttää lapsia, sanovat Pinjan ja Petruksen vanhemmat.

– Koulukyyti pidentää lasten päivää. Talvella lapset lähtevät ja palaavat kotiin pimeän aikaan, isä Risto Piirainen sanoo.

Koulu alkaa joka päivä samaan aikaan, mutta koulupäivän pituus vaihtelee.

Tänään, pitkänä päivänä, kyyti kotiin lähtee puoli kahdelta.

Lasten kotimatka menee aamukyytiä nopeammin, alle tunnissa. Kaikki lapset eivät tule kyydillä kotiin, joten lenkki on lyhyempi.

Kännykkäpeli jatkuu etupenkissä.

– Nyt on yksi possu enemmän!

Yksi matkalainen nojaa päätä ikkunaan. On yhä hiljaista, ja lasten silmät painuvat kiinni. Pitkiä räpäyksiä. Pidempiä.

Kauko laittaa vilkun vasempaan ja kääntää bussin taas pikkutielle. Taas kyytiläisiä. Huomenta! Huomenta!

Auto heijaa niljaisella pikkutiellä aavistuksen. Pikkutien lammikoista heijastuu jo enemmän valoa. Pinja laittaa puhelimen pois.

– Nyt on niin kova tärinä, että ei voi pelata. Oli 93 prosenttia ja piti lopettaa, etupenkki tiedottaa.

Oja tulee taas hetkeksi lähelle, ja kyytiin neljä lasta.

– Kuusi tai seitsemän tulee vielä, pojat laskevat.

Bussi ajaa jo läheltä koulua, mutta jatkaa taas kierrostaan. Kaikki on haettava ennen kuin ketään voi jättää kyydistä. Alakoululaiset eivät voi jäädä koululle ilman valvontaa.

Isommat lapset eivät tahdo enää bussiin. Pinjan ja Petruksen yhdeksäsluokkalainen isoveli Nikolai menee mieluummin vanhempien kyydillä ja odottaa koululla puolitoista tuntia.

Puheensorina yltyy, kello lähestyy kahdeksaa.

– Ootko ikinä katsonut sellaista ohjelmaa kuin Alligaattorin metsästäjät? Alligaattoria piti ampua neljästi, ennen kuin se kuoli. Se oli hyvä ohjelma! pojat puhuvat.

Pinja kurkottaa paikaltaan keskikäytävälle ja katsoo penkkien välistä horisonttiin. Se on vanha konsti matkapahoinvointiin.

Vapaat penkit vähenevät. Etupenkillä nahistellaan leikisti.

– Kerran kun tapeltiin, joku laittoi siitä kuvan nettiin!

Taas kaksi matkustajaa lisää.

Mäntymetsään, bussikyydin päähän lähimmästä koulusta, on noussut hienoja taloja.

Ja taas, stoppi. Kauko pysäyttää bussin yllättäen. Hän nousee paikaltaan ja kiertää bussin.

– Hyvä. Kaikilla on turvavyö kiinni.

Matka jatkuu. Auto kerää kierroksia ylämäkeen. Matkustajista nousee aina enemmän ääntä, naurua, kiljahtelua, hihkumista.

Bussi lähestyy koulua ja ääni nousee, sanat puuroutuvat melumassaksi.

Auto pysähtyy Varparannan koulun pihaan kaksitoista minuuttia yli kahdeksan. Pinjan ja Petruksen matka on kestänyt paria minuuttia vaille tunnin. Odotus purkautuu pulinaksi, lapset nousevat penkkien takaa käytävälle.

– Me mennään ekana ulos!

– Ei saa avata turvavöitä vielä!

– Böö!

Lapset rynnivät ulos, kiittävät loikatessaan kyydistä. On vartti aikaa leikkiä.

Pihalla on hyvä olla. Ulkoilma tuntuu bussin lämmön jälkeen hyvältä.

Pinja lähtee juoksemaan kavereidensa luo. Odota! Oliko tämä ihan tavallinen koulumatka?

– No ei!

Miten se oli erilainen?

– Oli vähemmän melua. Eikä kukaan kertonut pissakakkajuttuja!

Pinja katoaa leikkeihin.Lasten nauru ei meinaa mahtua koulun pihaan.

14 kilometriä tunnissa, Kari Ahokas, Meidän Perhe 1/2015

Kuva: Ville Kokkola

Ruuhkavuosina rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä.

Olen kuusivuotiaan kanssa pyörälenkillä, odotamme liikennevaloissa. Lapsi katsoo risteyksessä seisovia autoja ja sanoo: ”Äiti, tuon punaisen auton mies ja nainen ovat varmaan just rakastuneita.”

Kysyn, miksi hän niin arvelee, ja tytär vastaa. ”Koska ne juttelevat yhdessä. Ja tuolla naisella on huulipunaa. Niillä ei varmaan ole vielä lapsia.”

Auts. Onneksi valo vaihtuu vihreäksi. Ei tarvitse selitellä, että kyllähän mekin isän kanssa jutellaan. Tänäänkin siitä, mitä syötäisiin ja onko pestäviä farkkuja, miten lakanat kuuluu niitä vetäessä taitella ja – no, noista nyt kumminkin.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin.

Meidän Perhe on tehnyt yhdessä suomalaisten tutkijoiden kanssa suuren rakkaustutkimuksen, josta kerrotaan täällä. Kun luet, mistä rakkaus alkaa ja kuinka sitten käy, saattaa moni asia kuulostaa tutulta.

Minäkin ihastuin ensimmäisenä mieheni silmiin, lempeisiin ja ruskeisiin. Ehkä ne periytyisivät lapsillemme, mietin salaa aika pian. Kun paljon myöhemmin vihdoin saimme ensin yhden ja sitten toisen sinisilmäisen tyttären, kenenkään silmien värillä ei ollut enää väliä. Lempeydellä oli.

Ruuhkavuosien rakkautta on, että haluaa jakaa arjen yhdessä: harrastuskuskaukset ja koekuulustelut, imuroinnin ja kaupassa käynnin, perjantaipitsat ja lauantaisaunat, asuntolainan ja univelan.

Silloin voi istua ilman huulipunaa autossa tai sohvalla tai missä vain. Olla hiljaa vain ja tietää, että toinen on ihan lähellä.

Meidän Perhe 10/2016

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tehokkain tapa ehkäistä lasten flunssatartunnat olisi pienentää päiväkotiryhmiä. Mutta mitä muuta voi tehdä?

Päiväkodissa jyllää flunssa, taas. Miten siltä välttyisi?

Tehokkain tapa ehkäistä tartuntoja olisi pienentää päivähoitoryhmiä. Alle kolmevuotias päiväkotilapsi sairastaa keskimäärin sata päivää vuodessa. Pienten ryhmissä taudit tarttuvat helposti, koska sen ikäiset laittavat leluja ja käsiä paljon suuhun. Tartuntojen määrä on selvässä yhteydessä hoitoryhmän kokoon.

Olisi myös hyvä, jos perheet voisivat pitää lapsen kotona heti sairastumisen alussa, koska silloin tartuttavuus on huipussaan. Jos kaikki tekisivät niin, koko ryhmän sairastelu vähenisi. Harva vain pystyy järjestämään muuta hoitoa heti, kun nenä alkaa vuotaa.

Onko mitään helpommin toteutettavaa konstia?

Yhteiskäytössä olevia leluja kannattaa pestä usein. Influenssa- ja rs-virukset elävät pinnoilla jopa 8 tuntia ja voivat aiheuttaa hyvinkin rankkoja tauteja. Joissakin päiväkodeissa leluja pestään joka päivä. Kannattaa kysyä, miten oman lapsen hoitopaikassa toimitaan.

Pehmolelut voi jakaa pariin ryhmään ja käyttää niitä vuoroviikoin. Pehmeässä materiaalissa taudinaiheuttajat saattavat muhia elävinä useita päiviä, mutta viikon tai parin vaihtopenkkivuorolla ne kuivuvat kuoliaaksi.

Lasten käsienpesu on usein vain nopea hulautus, kun on kiire leikkeihin. Siksi aikuisen pitää jaksaa valvoa ja opastaa, että kädet tulevat huolellisesti saippuoiduksi, pestyksi ja kuivatuksi. Tietenkin myös aikuisten pitää pestä käsiään usein ja tarkasti.

Siivouksessa kannattaa muistaa kaikki kahvat, hanat ja valonkatkaisimet, joihin sormet osuvat usein.

Onko flunssista hyötyä: eikö pöpöjen kohtaaminen lisää vastustuskykyä?

On totta, että jos lapsi on välttynyt taudeilta ihan pienenä, eskarissa tai ekaluokalla voi tulla kausi, jolloin hän sairastaa enemmän. Mutta isompi lapsi pärjää tautien kanssa paremmin kuin pikkuinen, jonka kehon rakenteet ovat pieniä.

Pari–kolmevuotiaille tulee flunssan yhteydessä useammin hengenahdistuksia, korvatulehduksia ja muuta lääkärin hoitoa vaativaa. Siksi ei kannata ajatella, että sairastelu jotenkin hyvällä tavalla karaisisi lasta.

Kun puhutaan ylihygieenisestä elinympäristöstä, sillä tarkoitetaan luonnon ja maaperän mikrobien ja bakteerien puutetta. Flunssa- ja vatsatauti-virukset ovat asia erikseen. Niiltä kannattaa yrittää suojautua.

Miten pitkään vatsataudin jälkeen pitäisi pysyä kotona?

Norovirus tarttuu erittäin helposti. Sairastunut voi tartuttaa muita vielä pari päivää sen jälkeen, kun oireet ovat jo ohi. Oireettomia kotipäiviä olisi siis hyvä olla kaksi.

Taudinaiheuttajat myös elävät yllättävän pitkään pinnoilla, joten tehokas siivous on tarpeen. Jos oksennusta on mennyt matolle tai sohvalle, niistä voi saada tartunnan vielä yli viikon jälkeen.

Asiantuntijana lastentautien ja lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Marjo Renko.

Vierailija

5 tehokkainta keinoa ehkäistä lapsen flunssa

Miksi kukaan ei kerro syksyllä, miten sitä vastustuskykyä vahvistetaan? Ai niin, sitä ei saa rahaa eikä vetäviä klikkiotsikoita. Ja käsien pesulla ei ole mitään merkitystä. Bakteerit ja virukset ovat aina seuranamme. Niitä on miljoonittain ihollamme: käsissä ja kynnen alla, varpaanväleissä, kainaloissa. Ilmakehässä yhdessä kuutiometrissä on keskimäärin 5 000–100 000 bakteeria. Moni suomalainen on huonossa kunnossa, johtuen kelvottomasta ruokavaliosta, joka aiheuttaa huonoa vastustuskykyä. Moni...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Ravitsemusterapeutti Anette Palssa: "On turha kaivata aikaa, jolloin kaikki ruoka tehtiin itse"

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään. Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta,...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.