Hauskaa luettavaa, ihania klassikoita.

Vauvoille

1. Aino Havukainen ja Sami Toivonen: Tatu ja Patu ja meidän vauva. Otava.
Täytettävä vauvakirja Tatun ja Patun poskettomaan tyyliin.

2. Korda Lerryn: Pikku Lennin leikkihetki. Rohkeat retkeilijät. Tammi.
Hauskoissa pikku tarinoissa korostuu mielikuvituksen ja yhdessä tekemisen merkitys. Suloisessa kuvituksessa on ripaus retrohenkeä.

3. Satu Kontinen: Hupskeikkaa. WSOY.
Uudenlainen, nokkela ja vekkuli kääntökirja täynnä keksimisen iloa. Oivaltavasti muotoiltuja eläinhahmoja voi katsella käännellen ja kierrellen. Avaa, katso ja hupskeikkaa: ylösalas kiepsauttaen lehmästä tuleekin pöllö!

4. Eetu osaa, osaatko sinäkin? Vau’kirja.
Eetusta ja Emmasta on kiva nähdä, mitä eläimet puuhaavat. Ja hei – Eetu ja Emma osaavat tehdä samalla tavalla! Lapsi nauttii luukkukirjan helpoista pikku tehtävistä, joista saa kehuja ja runsaasti huomiota.

5. Benjamin Chaud: Tralalaa. WSOY.
Teekuppia kilistävä karhu, susi joka musisoi haitarilla, pulisevat papukaijat… Eläin toisensa jälkeen liittyy hilpeään kulkueeseen, joka matkaa kohti tähtikirkasta iltaa. Jokainen uusi hahmo tuo mukanaan oman ääniyllätyksensä tarinaan ja cd:ltä kuultavaan melodiaan.

6. Kirsi Kunnas: Tiitiäisen runolelu. WSOY.
Rakastettu runoilija on valinnut kirjoistaan loruja hellittelyyn ja taputteluun, silittelyyn kuin myös köröttelyyn ja hypyttelyleikkeihin.

7. Lucy Cousins: Maisan suuri sanakirja. WSOY.
Kaikkien aikojen suurin Maisa-kirja! Yli 300 sanoin ja kuvin esiteltyä, pikkulapsen elämänpiiriin kuuluvaa asiaa. Lisäksi 25 läppää.

8. Sarah Khan: Etevät ötökät. Karisto.
Mainio ensitietokirja, jossa yhdistyvät hupi ja hyöty. Värikäs ja havainnollinen kuvitus, lapsia kiehtova aihe, ihanat kurkisteluluukut.

9. Kuka täällä asuu? Sanoma Magazines Finland.
Kuka asuu aavikolla, kuka viidakossa? Värikäs kartonkikirja perheen pienimmille sisältää hauskoja luukkuja, joita on ilahduttavaa availla. Luukuista paljastuu erilaisia eläimiä.

10. Eric Hill: Puppe uimarannalla. Otava.
Uudenlaisen Puppe-kirjan paksut, muotoon leikatut pahvisivut kestävät kovaakin kulutusta, ja iloisen värisissä kuvissa riittää pikkuväelle tutkittavaa pitkäksi aikaa.

 

Taaperoille ja leikki-ikäisille

11. Maikki Harjanne: Minttu morsiusneitona. Otava.
Ihana Minttu-kirja lahjaksi pienille morsiustytöille, morsiusparille, kaasolle, bestmanille – ihan kaikille häistä innostuneille.

12. Niina Bell ja Anne Vasko: Pikku juttu. Tammi.
Valloittava musiikkisatukirja, jossa on seitsemäntoista satua ja laulua. Mukana on äänite, josta voit kuunnella kirjan tarinat ja laulut. Monet lauluista ovat tuttuja jo usealle sukupolvelle.

13. Aulikki Miettinen: Kaisa-mummin yövieraat. Otava.
Iki-ihanat Lilliputti-laitokset suosituista 1980-luvun Kettus-kuvakirjoista!

14. Hannele Huovi ja Kristiina Louhi: Jättityttö ja Pirhonen. Tammi.
Vallaton tarina maailman viimeisestä jättiläistytöstä, Tyyne Heikkilästä, joka kärsii yksinäisyydestä. Pertti Pirhonen puolestaan on erityisen pienikokoinen poika, mutta hän ei pelkää suuria asioita. Hän ajattelee mielellään tähtiä, planeettoja ja muita suuria ja kaukaisia asioita. Eräänä päivänä Jättityttö ja Pirhonen kohtaavat...

15. Anneli Kanto: Jakke ja Simo. Karisto.
Herkässä kuvakirjassa leikki-ikäisen tunteet ovat totta. Jaken tarinat ovat joka kodissa tuttua sensuroimatonta ajatusten lentoa, taattua vertaistukea pienille pohdiskelijoille.

16. Illona Thorup: Aatu ja sininen traktori. Karisto.
Aatusta on hauska kuunnella mummon juttuja vanhoilta ajoilta - varsinkin hienosta sinisestä traktorista, joka on nyt toimettomana tallissa. Löytyisiköhän sille vielä uutta käyttöä…

17. Janosh: Suuri Panamakirja. WSOY.
Pikku karhu ja pikku tiikeri ovat parhaat ystävät. Niillä ei ole mitään pelättävää, sillä yhdessä ne ovat vahvoja. Niillä on myös monia muita ystäviä sekä kodikas maja joen varrella. Nyt kaikki pikku ystävät tapaavat uudelleen, sillä ensi kertaa on yhteen niteeseen saatu kaikki kuusi pikku karhu - ja pikku tiikeri -satua.

18. Annastiina Syväjärvi ja Johanna Venho: Kissanpissa. WSOY.
Häntähippa on Kusti-kissan lempileikki ja Kylli-koira paras kaveri. Eräänä päivänä Kylli yllättää Kustin kertomalla, ettei käytä enää vaippaa. Pian Kustin kotiin ilmestyy outo, punainen kippo ja kohta alkaakin uudenlainen hippa… Kissanpissa on oiva apu, kun pienokaista totutetaan pottaan

19. Hannele Huovi ja Kristiina Louhi: Huhuu - kuka siellä? Tammi.
Huuhu-äiti pyöräytti munan, joka ponkaisi ulos pesästä ja karkasi seikkailemaan. Ja kuinkas sitten kävikään? Iloinen eläintarina pienen huuhunmunan seikkailuista Huuhumetsässä ja Huuhuvuorella Kristiina Louhen lämpimästi kuvittamana.

20. Astrid Lindgren: Kultasiskoni. WSOY
Liisa on kuvitellut itselleen kaksoissisaren, Ylva-liin.Tämä kutsuu Liisaa Kultasiskokseen, koska rakastaa häntä niin paljon. Eräänä päivänä tie Ylva-liin luo Kultaiseen Saliin kuitenkin katoaa. Maailman kaunein kirja!

Alakouluikäisille

21. Pauliina Mäkelä ja Paula Noronen: Supermarsu ja kutistuva koulu. Gummerus.
Paula Norosen hulvaton ja salaviisas lastenkirjasarja saa jatkoa, kun Emilia kohtaa uuden lukukauden haasteet kotona ja koulussa. Supermarsuvoimista saattaa olla apua koulun pelastamisessa – ehkä – mutta miten voittaa takaisin Simon ystävyys, kun Mona Rannalla on hienoin pelikonsoli?

22. Tuula Kallioniemi: Konstan kootut 1. Otava.
Koulunsa aloittavan Konstan päässä risteilevät kymmenet kysymykset. Mitä jos myöhästyy koulusta? Joutuuko vankilaan, jos heittää luvatta koulun pihalla lumipallon? Muuttuuko nynnyksi, jos saa rillit?
Tuula Kallioniemi kuvaa lempeällä ja, jäljittelemättömällä huumorillaan alakoululaisten kommelluksia, huolia ja ilonaiheita.

23. Kaija Pispa: Silkkipytty. WSOY
Sulon isä tuo huutokaupasta vanhan salaperäisen silkkihatun. Tästä ei hyvä seuraa… Silkkipytty on viehättävä sekoitus vanhan ajan lastenromaania ja mielikuvituksellista satuseikkailua.

24. Rene Goscinny ja Jean-Jacques Sempe: Nikke-kirjat. WSOY.
Pikku Nikke viaton pilke silmäkulmassaan on vietellyt miljoonia lukijoita ympäri maailmaa 30 kielellä. Nikke hurmaa lukijansa jokaisessa juonenmutkassa – kiitos kahden nerokkaan ranskalaishumoristin, René Goscinnyn ja Jean-Jacques Sempén, mestarillisen yhteistyön.

25. Marjatta Kurenniemi: Onnelin ja Annelin kootut kertomukset. WSOY.
Onneli ja Anneli ovat ihan tavallisia pikkutyttöjä, ehkä vähän onnellisempia vain kuin useimmat muut. Eräänä kesäpäivänä he pääsevät muuttamaan Tingelstiinan ja Tangelstiinan naapuriin – ikiomaan taloonsa. Klassikko!

26. Tapani Bragge: Maailmalla. Tammi.
Kaisan on aika pakata reppunsa ja lähteä ensimmäistä kertaa maailmalle. Matka Ulkosaarelle on pitkä, ja välillä on vaikea tietää miten maailmalla kuljetaan. Onneksi Kaisa saa turvallista seuraa Lempi-kärpäsestä sekä rakkaasta pupujoukostaan.

27. Martin Widmark: Frankensteinin kummajainen. Tammi.
Kaupungissa toimii ulosottomies nimeltä Sakari Kivelä, jota epäillään vahvasti Frankensteinin kummajaiseksi. Eikä Lontoo lainkaan pidä huhusta, jonka mukaan Kivelä herkuttelee lemmikkieläimillä! Nelli ryhtyy toimeen ja saa kuin saakin selville syyn Sakari Kivelän äreyteen.

28. Philip Ardagh: Ihminen. Tammi.
Tatu tutustuu ihmiskehoon ja selvittää muun muassa aivastuksen huippunopeuden (160 km tunnissa!), kuinka meluisasti sydämesi lyö ja miten korvasi oikein toimivat.

29. Kirsti Kuronen: Kuituset ja isän koodi. Karisto.
Ekaluokkalaiset kaksospojat Nuutti ja Niilo perustavat koulutoveriensa Annan ja Eevan kanssa Neropattien kerhon. Kerho löytää ensi töikseen mummulan vintiltä lippaan ja lippaasta koodatun kirjeen.

30. Päivi Lukkarila: Venlan alkeiskurssi. Karisto.
Kahdeksanvuotiaan Venlan unelma toteutuu, kun hän pääsee ratsastuskoulun alkeiskurssille. Enimmäkseen ratsastus on helppoa ja kivaa, mutta jännitystäkin riittää. Viimeisen ratsastustunnin jälkeen on suoritettava tehtävärata. Kuinka Venla selviää siitä, kun hänellä on ratsunaan hurja ja vireä Kirppu? Heppahullujen unelmakirja.

Yläkouluikäisille

31. Tuija Lehtinen: Rebekka – mansikoita ja morsiusneitoja. Otava.
Rebekka-sarjan uutukainen pitää teinit otteessaan: Isoveljen
bändi harjoittelee ja koirat ulvovat, pikkusiskot perustavat morsiusneitopalvelun ja kaiken kukkuraksi Rebekka päätyy poimimaan mansikoita Ullan sukulaisen tilalle. Suurin pulma on kuitenkin Jerry.

32. Collins, Suzanne: Nälkäpeli 1-3.
Nälkäpeli on vuotuinen tapahtuma ja koko maassa näytettävä tosi-TV-ohjelma. Pelin säännöt ovat yksinkertaiset: nuoret pakotetaan vaativiin olosuhteisiin luonnonalueelle ja viimeinen hengissä selviytyjä on voittaja. Trilogian ensimmäisessä osassa 16-vuotiaan Katnissin kyvyt joutuvat koetukselle, kun hän ilmoittautuu peliin vapaaehtoiseksi pelastaakseen pikkusiskonsa. WSOY.

33. Kat Falls: Veden alla. Tammi.
Mieleenpainuva seikkailu ja rajoja rikkova rakkaustarina uudenlaisesta maailmasta. Elämä meren pohjalla muistuttaa Villiä länttä: työtä pelkäämättömien uudisraivaajien yhteisö yrittää sinnitellä lainsuojattomien ja epäoikeudenmukaisten vallanpitäjien puristuksessa.

34. Becca Fitzpatrick: Langennut enkeli. WSOY.
Patchin tutkimaton hymy ja ihmeellisen tarkkanäköiset silmät kiehtovat Noraa kuin yölamppu perhosta. Kuka Patch oikein on ja mistä hän on tullut? Ja kuinka hän on saanut syvät hiilenmustat arvet selkäänsä? Rakastuminen ei ole koskaan ollut näin enkelimäisen ihanaa – ja äkkiä myös tappavan vaarallista.

35. Simon Scarrow: Gladiaattori, taistelu vapaudesta. Gummerus.
Marcus ei voi unohtaa menneisyyttään: hänen isänsä on murhattu ja äitinsä siepattu ja myyty orjaksi. Glariaattorikoululainen päättää kostaa. Kirja aloittaa uuden nuorille suunnatun historiallisen seikkailusarjan, josta povataan jättimenestystä. 

36. Harrison Michelle: 13 lahjaa. Tammi.
Vanha valokuva johdattaa keijuja näkevän Tanyan ratkaisemattoman mysteerin jäljille. 50 vuotta aikaisemmin kartanoa ympäröivässä synkässä metsässä on kadonnut jäljettömiin tyttö, josta Tanyan isoäiti ei halua puhua sanaakaan. Keijutrilogian ensimmäinen osa.

37. Reger Rob, Gruner Jessica: Kumpi ja kummempi. Otava.
Emily innostuu vanhaan yritykseensä valmistaa kaksoisolentoja. Ja onnistuu, jopa liian hyvin. Täydellisessä kaksoisolennossa Emily kohtaa vihdoin hengenheimolaisensa - mutta myös ongelmia.
Rob Reger loi Emilyn 15 vuotta sitten, ja hahmo on innoittanut sekä katumuotia että muodinluojia.

38. Seita Parkkola: Viima. WSOY.
Viiman viimeinen mahdollisuus on koulu, joka muistuttaa vähän akvaariota ja paljon vankilaa. Heti aluksi Mahdollisuuksien talossa Viimalta takavarikoidaan skeittilauta, ja pian kiellettyjen asioiden listalla on koko Viiman entinen elämä. Sitten Viima löytää koulun kellarista salaisuuden – joka hengittää.

39. Mikael Niemi: Aivot pellolle. WSOY.
Maailmantuska on 16-vuotiaan työtä. Kursailematon ja yllättävä tarina teiniangstista – hillittömän hauska, herkkä ja herättävä, mutta myös kauhea, kuvottava ja kova.

40. Kirsti Ellilä: Eksyneet näkevät unia. Karisto.
Nimetön viihtyy maahisten luona, mutta kyky nähdä unia ja kyky itkeä muistuttavat häntä entisestä elämästä: hän ei ole voinut kokonaan lakata kaipaamasta kotiin. Kun Nimetön sattumalta saa käsiinsä hienon, silkkisen takin, joka istuu hänen ylleen kuin valettu, hänen on lähdettävä etsimään juuriaan ja selvittämään takin alkuperää

Koko perheelle

41. Mervi Juusola: Vahvaksi rakastetut lapset. Otava.
Kuinka tukea ja kasvattaa erityisen haastavaa lasta, tai pysyä lujana murrosikäisen kanssa? Kirja kertoo lapsen sosiaalisten taitojen kehitysaskeleet ja tarjoaa uusinta tutkimustietoa kasvattajalle. Ja muistuttaa, että erilaisuus on voimavara.

42. Peter Allen ja Louie Stowell: Avaruuden ihmeet. Gummerus.
Eävästi kuvitettu ja kiinnostavalla nippelitiedolla höystetty perustietopaketti kertoo keskeiset faktat omasta aurinkokunnastamme, avaruuden mittasuhteista ja kehityskaaresta. Se antaa myös käytännön työkaluja kaukaisten galaksien tutkimiseen: kirjasta löytyvät muun muassa koko vuoden tähtikartat sekä vinkit kaukoputken hankintaan.

43. Grethe Dirckinck-Holmfeld: Lasten ajatuksia äidistä. Gummerus.
Äitien suhteen parhaita asiantuntijoita ovat lapset. Lasten ajatuksia -sarjan äiti Grethe Dirckinck-Holmfeld on koonnut yksiin kansiin parhaat äiteihin liittyvät lapsien lausunnot ja lisännyt uusia.

44. Fiona Watt: 365 kivaa piirustus- ja maalaustehtävää. WSOY.
Hauska piirustus- tai maalaustehtävä vuoden jokaiselle päivälle. Seuraa tarkkoja ohjeita tai sovella uusia tekniikoita ja keksi omia kuva-aiheita.

45. Mika Wickström ja Mervi Lindman: Entten, tentten! Rakkaimmat piha- ja sisäleikit. WSOY.
Kirja sisältää yhteensä 40 perinteistä ulko- ja sisäleikkiämme. Ulkoleikit on jaoteltu kolmeen ryhmään vaativuuden mukaan. Leikkiasiantuntijat Joel, 10, ja Julia, 12, ovat avustaneet palkittua, lasten- ja nuortenkirjoistaan tuttua tekijäparia kirjan teossa.

46. Ansel Karen ja Ferreira Charity. Vauvan ja taaperon keittokirja. Tammi.
Yli 90 ohjetta, joiden avulla syntyy terveellisiä ja helppoja aterioita perheen pienimmille. Hyviä vinkkejä myös siihen, kuinka ruokahetkistä saa tehtyä hauskoja ja kuinka vältytään taisteluilta ruokapöydässä.

47. Gavin Pretor-Pinney: Pilvibongarin taskuopas. Atena.
Pilvibongarin taskuoppaan avulla oppii erottamaan 46 erilaista pilveä ja taivaallista ilmiötä toisistaan. Taivas näyttää erinäköiseltä eri vuorokauden aikoina ja valon vaihdellessa - eikä se ole enää ennallaan sen jälkeen, kun kirjan on lukenut.

48. Mia Bengtsson: Amigurumi. Virkkaa omat maskottisi. Atena.
Amigurumin virkkaaminen ei vaadi paljon aikaa, lankaa tai hermoja - virkkuukoukku ja jämälankakerä riittävät mainiosti. Jos et ole ennen pitänyt virkkuukoukkua kädessäsi, kirjan alussa on virkkauskoulu, jossa opit perussilmukat sekä virkkaamisniksit.

49. Soile Tapola: Turvallinen hevonen. Parhaat koululaisvitsit 2011. Gummerus.
Kutkuttavimmat kikatukset syntyvät lasten itse keksimistä vitseistä, joita me pitkäpiuhaiset aikuiset emme aina edes kykene ymmärtämään. Perheen alakouluikäisille lapsille kirjasta riittää varmasti riemua, ja siinä sivussa ei nauru voi olla tarttumatta aikuisiinkaan. Oivalsivatpa he jutun juonta tai eivät.

50. Paul Svensson: Grilli kuumana. Otava.
Strömsö-ohjelmasta tutun tv-kokin rento ruokakirja innostaa grillaamaan ympäri vuoden. Inspiraatiota saavat niin rehti lihangrillaaja kuin kokeilunhaluinen gourmetkokkikin. Paulin seurassa grillaten onnistuvat myös keitot ja jälkiruoat sekä suolaiset ja makeat leivonnaiset.

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.