Banaanikakku vai donitsitorni? Molemmat maistuvat juhlapöydän herkkuina. Ota ohjeet talteen!

Hessu Hopon donitsitorni (laktoositon)

Tarvitset:

  • 1/2 l vettä
  • 25 g hiivaa
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 muna
  • noin 13-14 dl vehnäjauhoja
  • 75 g voisulaa
  • paistamiseen: 1/2-1 l rypsiöljyä
  • kuorrutus: 1 valkuainen
  • 2-3 dl tomusokeria
  • muutama tippa karamelliväriä

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita siihen hiiva, suola ja sokeri sekä muna. Sekoita mukaan jauhot pienissä erissä. Vaivaa joustavaksi taikinaksi yleiskoneella tai käsin. Lisää lopuksi voisula ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikina kaksinkertaiseksi vesihauteessa tai mikroaaltouunissa.

Alusta taikina ja jaa se 12-14 osaan. Leivo paloista tankoja öljytyin käsin ja nipistä tankojen päät huolellisesti yhteen.
Kohota donitsit liinalla peiteltyinä kaksinkertaisiksi.
Kuumenna öljy. Kokeile öljyn kuumuutta pienellä taikinapalalla. Jos öljy kihisee taikinan ympärillä, on aika paistaa donitsit.
Paista donitsit noin 1 minuutti/puoli tai kun donitsi alkaa kellua.Nosta donitsit talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen öljyn imeytyä paperiin.

Sekoita valkuainen ja tomusokeri paksuhkoksi kuorrutukseksi. Lisää karamelliväriä pisara kerrallaan, ettei donitseista tule liian ärjyn näköisiä. Koristele jäähtyneet donitsit kuorrutuksella ja pinoa ne keoksi tarjoiluvadille.

Viidakkopojan banaanikakku

  

Tarvitset:

  • 4 munaa
  • 1 1/2 dl sokeria
  • 1 3/4 dl ohratärkkelystä esim Ohrakas
  • 2 tl leivinjauhetta
  • leivitykseen: kasvismargariinia ja
    kookoshiutaleita
  • kostutukseen: appelsiinimehua
  • Täyte: 2 1/2 dl kuohkeaa vaniljakastiketta
  • 150 g banaania tai mustikkahilloa
  • 150 g vaniljahalvaa
  • Pinta: 400-500 g keltaista marsipaania
  • suklaata
  • koristeluun kiivejä

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita ohratärkkelys ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Kääntele jauhot kevyesti vaahdon joukkoon. Voitele ja leivitä halkaisijaltaan 24 cm:n vuoka ja kaada taikina vuokaan.

Paista kakkupohja 180-asteisessa uunissa 30-40 minuuttia tai, kunnes kakku alkaa irrota vuoan reunoilta. Seisota kakkua 5 minuuttia ennen kuin käännät sen ritilälle.

Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja leikkaa kakku kolmeksi levyksi. Kostuta kerrokset appelsiinimehulla. Levitä alimmaiselle levylle hillo ja puolet vaniljakastikkeesta. Levitä toisen levyn väliin loppu vaniljakastike ja murenna päälle halva.

Nosta kolmas levy päälle ja leikkaa kakku kahden banaanin muotoiseksi, niin että kakun keskelle jää kaksi pientä puolikuun muotoista kakkupalaa. Voit tarjota keskupalat päivänsankarille syntymäpäiväaamuna.

Kauli marsipaanit erikseen kahden muovikelmun välissä litteiksi levyiksi. Nosta levyt kummankin kakun päälle. Muotoile banaanin muotoisiksi. Sipaise sulaa suklaata kakkujen pintaan ja viimeistele kokonaisuus kiivin puolikkailla.

Meidän Perhe

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.