1. Miten lasten hiuksia tulisi pestä ja hoitaa?
Kuten aikuistenkin hiuksia. Ihan taaperoille kannattaa valita hellävaraisimpia sampoita ja hoitoaineita. Hajusteettomat ja väriaineettomat tuotteet ovat lapsille parhaita. Lastenshampoina myytävät tuotteet eivät välttämättä ole aina hellävaraisia, sillä niissä saattaa olla lapsille suunniteltua vain värikäs pakkaus ja houkuttava tuoksu.

2. Miten usein hiuksia kannattaa pestä?
Pesutarve vaihtelee. Jos lapsi liikkuu ja harrastaa paljon, myös hiuksia voi joutua pesemään enemmän. Muuten kolmen päivän välein tai harvemminkin riittää hyvin. Joskus pärjää pelkällä vesipesulla.

3. Miten kesyttää takut hiuksista?
Kevyet jätettävät hoitoaineet toimivat hyvin lasten takkuuntuviin hiuksiin. Ne auttavat samalla myös sähköisyyteen.

4. Milloin lapsen hiuksia voi värjätä?
Hiusvärit saattavat aiheuttaa yliherkkyysreaktioita, ja nuorena aloitettu hiusten värjääminen lisää allergisten reaktioiden riskiä. Siksi hiusvärejä ei nykysuositusten mukaan suositella alle 16-vuotiaille. Lue lisää Turvallisuus ja kemikaalikaalivirasto Tukesin sivuilta.

5. Miten usein hiukset tulisi leikata?
Myös lasten hiukset kannattaa leikata säännöllisesti niin ne pysyvät hyväkuntoisina. Lyhyet hiukset täytyy leikata jopa kuukausittain, jotta ne säilyttävät mallinsa, pitkiin riittää parin kuukauden väli.

6. Voiko muotoilutuotteita käyttää?
Ihan pienimmille ei suositella muotoilutuotteita. Yli kymmenvuotiaat voivat laittaa muotoilutuotteita vaikkapa juhliin.

7. Miten hennot ”vauvahiukset” saa vahvistumaan?
Ne vahvistuvat itsestään iän myötä. Usein hiukset tulevat vahvemman tuntuisiksi, kun ne leikataan hieman lyhyemmiksi.

8. Miten karstan saa pois?
Levitetään yöksi päänahkaan vauvaöljyä ja harjataan se pehmeällä harjalla aamulla pois. Myös hellävaraiset hoitonaamiot auttavat.

9. Jos lapsella on hilsettä, voiko hiuksia pestä aikuisten hilseshampoilla?
Aikuisten hilseshampoot eivät sovi lapsille, sillä ne ovat usein vahvoja kemikaaleja. Lapsilla on harvoin oikeaa hilsettä, kuivaan päänahkaan auttaa myös kosteuttava hoitoaine.

10. Vinkkejä lasten kampauksiin?
Erilaisilla hiuskoristeilla ja koruilla voi helposti tehdä erilaisia kampauksia. Lasten liukkaat hiukset tarvitsevat kuitenkin melko tukevan kiinnityksen. Kauniin kampauksen saa, kun laittaa pitkiin, kosteisiin hiuksiin illalla ranskanletin ja avaa sen aamulla sormilla kammaten. Kiharoiden päälle suihkaus hajustamatonta hiuslakkaa ja kampaus on valmis. Myös niskaan kiinnitettävä toispuoleinen, tupeerattu poninhäntä on helppo ja nopea tehdä. Kun poninhännän hiukset on tupeerattu, sidotaan iso rusetti ponnarin ympärille.

Vinkit antoivat trendikoordinaattori, kampaaja Mikko Vainio, SKT-GROUP Oy, ja kampaaja-meikkaaja Miia Hakkarainen, Studio Mitoro.

Riikka Hollo, Meidän Perhe 8/2008.

Korjattu 18.4.2013: hiusten värjäämisen alaikäraja muutettu 10 vuodesta 16 vuoteen.

Vierailija

Lasten hiuksia ei tarvitse pestä pesuaineilla ennen murrosikää.Poikkeuksena päähän hierottu voi, kermavaahto tms.

Vierailija

Veljenpoika ei anatanut leikata omia hiuksiaan, kun siskollakin on pitkät ja sedällään (toisella veljelläni).... En itse edes ymmärrä mikä juttu on siinä että tytöillä on pitkät hiukset ja pojilla lyhyet. Meillä oli kaikilla sisaruksista lyhyet hiukset, vaihtelevalla mallilla, kun kiharaan on vaikeaa mitään tarkkaa saadakkaan

On, pakko on syödä. Mutta onko pakko tehdä itse? Ja mitä? Meidän Perhe selvitti, miten arjen ruokarumba pyörii.

Ensin laulaa mikro: bling! Ja sitten huutaa äiti tai isä: Syömään!

Ruuanlaitto on pakollinen osa arkea. Harvempi kuin joka viides Meidän Perheen kyselyyn vastanneista pitää itseään kulinaristina tai ruokaharrastajana, vaikka kokkaa ja kattaa ruokaa perheen pöytään jatkuvasti. Kaksi kolmesta kuitenkin haluaisi satsata arkiruokaan enemmän.

Toisaalta ruoka syödään perheissä usein jo kello 17 maissa, pian työ-, hoito- ja koulupäivän jälkeen. Tarvitaan siis helppoutta, eineksiä, pakasteita, puolivalmiita – ja mikroa.

– Einekset, pakasteet ja puolivalmiit ovat osana muuta ruokavaliota varsin ok. On turha kaivata aikaa, jolloin syötiin ruokaa omasta maasta ja tehtiin kaikki alusta asti itse. Ruuanlaitto oli silloin äidin tai kotiapulaisen päätyö. Nyt on ihan eri haasteet, työt ja harrastukset. Tarvitaan helpotuksia, ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoo.

"On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon."

Mikron käyttäminen ei ole merkki siitä, että ruuassa olisi ravitsemuksellisesti jotain pielessä.

– On hassu ajatus, että ruuasta lähtisi ravintoarvo, kun sen laittaa mikroon. Osa vitamiineista menetetään kyllä lämmityksessä, mutta niin ruuanlaitossa käy aina, Palssa toteaa.

–  On järkevää käyttää pakasteita ja valmiiksi pilkottuja ja raastettuja tuotteita. Käytä puolivalmisteita, osta valmista tai tee ruokaa etukäteen ja lämmitä – se on ihan kunnon ravintoa.

Toisaalta on myös perheitä, jotka tekevät aina lämpimän päivällisaterian huolella ja itse. Kyse on arvovalinnasta: siitä, mihin haluaa aikaa käyttää.

”Puhtaat raaka-aineet, ei valmismarinadeissa uinutta lihaa tai eineksiä. Ostamme lähituottajilta suoraan munat ja lihaa. Kasviksia kauden mukaan”, kertoo yksi kyselyyn vastanneista äideistä.

"Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä."

Mutta entäs jos lapsi tahtoo syödä vain makaronilaatikkoa tai spagettia? Älä ainakaan kokkaa lapselle eri ruokaa kuin itsellesi, Palssa sanoo. Lapsi voi päättää ruuasta välillä, mutta ei aina.

– Jos lapsi tottuu syömään vain muutamaa ruokaa, tulee viimeistään koulussa nälkä. Miksi hankaloittaa oman lapsen elämää niin?

Hyvä koko perheen arkiruoka syntyy näin:

Tee itse tai lämmitä. Lisää salaattia ja kasviksia tai napostelkaa vaikka pikkutomaatteja, kun ruoka lämpenee. Lapsen einesateriaan voi lisätä proteiinia vaikka maitolasillisella tai muutamalla raejuustolusikallisella. Se on siinä!

Meidän Perhe 9/2016

Perheiden 5 suosikkiruokaa

1. Jauhelihakastike ja spagetti tai makaroni

2. Makaronilaatikko

3. Kana- tai broilerikastike riisin kanssa

4. Uunilohi ja perunamuusi

5. Nuudeleita

Uusia suosikkeja: soijanakit, tortilla-pohjiin tai rieskoihin tehty pizza, tortilla-lasagne, pizzapannari, tomaattinen linssikeitto, katkarapuja curry-kookosmaitokastikkeessa, pinaattivohvelit, chorizo-papupata, intialainen voikana, falafelit ja pitaleipä, pekoniparsakanavartaat, soijarouhe jauhelihan sijaan, paahdetut juurekset hunajan kanssa, linssipyörykät, nokkosmunakas, nokkosletut, nyhtökaura, pinaattikaurapuuro, intialainen leipäjuustokastike

Toiveikas kuitenkin

Olen ottanut yhdeksi tärkeimmäistä tehtävistäni tarjota perheelle mahdollisimman puhdasta ruokaa (olen kotiäiti), koska tiedän sen vaikuttavan perustavanlaatuisesti terveyteen, jaksamiseen ja hyvinvointiin, koko elämään.

Ja vaikka pidänkin ruoanlaitosta, joskus kiireisinä päivinä tai väsyneenä ostaisin erittäin mielelläni kaupasta jotakin valmista. Mutta, valitettavasti SUURIN OSA kaupassa myytävistä tuotteista on kyllästetty lisäaineilla ja hyönteismyrkyillä. Puhutaan että ruoka on puhdasta, mutta kukkua kanssa.  Jos ei muuta, niin vähintään kasviöljyllä pilataan muuten ok ruoat epäterveellisiksi. 

Valmistajille terveiset; valmistakaa puhtaita luomutuotteita ilman kilometrin lisäaineluetteloa, oikeilla eläinrasvoilla ja merisuolalla maustettuna, niin uskon ostajia kyllä riittävän! 

Monet puhuvat että tällainen ruoka olisi liian kallista, mutta itse olen ainakin laittanut puhtaan ruoan kaikkien muiden hankintojen edelle, terveys ja jaksaminen on minulle niin tärkeää. 

Tällä yksinkertaisella keinolla teet kauniin viikkauksen lyhythihaiseen paitaan viidessä sekunnissa.

Muutama kokeilu ja toisto – ja olet jo mestari!

Pehmoisesta trikoosta syntyy vauvalle söpö panta.

Pehmeä panta pitää pikkuisen hiukset otsalta – tai näyttää suloiselta muutoin vain. Panta on helppo tehdä itse.

Tarvitset pieniä paloja joustavaa ohutta puuvillakangasta (esimerkiksi 95 % puuvillaa ja 5 % elastaania) sekä ompelulankaa. Voit käyttää myös kierrätysmateriaalia: leikkaa kangas vaikkapa t-paidasta tai topista. Yksivuotiaan kokoon riittää 60 x 5 cm kaksinkertainen kangaspala. Jos teet isomman koon, lisää kankaan pituutta.

Ompelukoneeseen tarvitset pallokärkisen stretch-neulan, joka soveltuu elastaanikankaille, eikä riko neulosta.

Leikkaa kankaasta kaksi tasaista suikaletta. Voit leikata päädyt myös nuolimaiseen muotoon. Kiinnitä kangaspalat oikeat puolet vastakkain nuppineuloilla. Varo venyttämästä kangasta leikatessa tai ommellessa, koska kangas rullautuu reunoistaan.

Ompele palat yhteen siksak-ompeleella läheltä reunaa.

Jätä sivusaumaan noin 10 cm päähän päädystä 2 cm pitkä aukko, josta käännät pannan oikein päin. Aukon voit jättää sulkematta, koska se jää solmun alle. Käännä panta oikein päin aukosta, silitä muotoonsa ja solmi oikeaan kokoon.

Jaa oma juttu

Teitkö pannan tai jonkin muun käsityön tai tuunauksen? Jaa kuva vinkiksi muille vanhemmille Instagramissa tägättynä #teeite @vauvalehti.

Apua, muksu oli luovalla päällä ja piirsi tussilla tuoliin. Lähteekö tussi pois kahdella kodin ihmeaineella, joita nettipalstoilla suositellaan?

Meidän Perhe testasi, miten lähes joka kodista löytyvät ihmeaineet poistavat kynän jälkiä.