Olisin tiedustellut ihanan ja suositun Isabella -nimen taustaa. Harkitsemme nimeä tulevalle tyttärellemme, mutta sen alkuperä mietityttää...

Olisin tiedustellut ihanan ja suositun Isabella -nimen taustaa. Harkitsemme nimeä tulevalle tyttärellemme, mutta sen alkuperä mietityttää. Olemme usein kuulleet sen tulevan kauniista raamatullisesta nimestä Elizabeth, mutta eräästä lähteestä luinkin sen voivan tarkoittaa baalin tytärtä. Mikä on siis nimen todellinen merkitys ja alkuperä? Entä milloin olisi nimipäivä?

Nimitohtori Eero Kiviniemi: Suomenkieliset etunimikirjat tietävät kertoa, että nimi Isabella on espanjalais- tai italialaisperäinen ja muunnos nimestä Elisabet. Usein myös mainitaan, että sen merkitys alkuaan on ollut kaunis Elisabet. Tämä kaikki on pääosin totta, mutta monen lukijan
lienee vaikea ymmärtää, miten nimestä Elisabet on muovautunut nimi Isabella, vaikka nimissä onkin sama kirjainjono -isabe. Asiaa ei selvennä ainakaan se, että nimeen Elisabet ilmoitetaan
sisältyvän ilmaus, jonka merkitys on ”Jumala on valani”. Asiaa kannattanee siis selittää tarkemmin.
Selityksen baalin tyttärestä voi jättää huomiotta.

Nimi Elisabet on peräisin Raamatusta, jossa sen hepreankielinen asu on Elisheba. Vanhan testamentin Elisabet oli Aaronin vaimo, Uuden testamentin Elisabet taas Johannes Kastajan äiti. Nimen hepreankielinen alkuosa eli on tarkoittanut Jumalaa (samoin kuin esimerkiksi nimessä
Elias) ja jälkiosa mm. ’iloa, mielihyvää, hyvitystä, täydellisyyttä’. Tästä nimestä on eri kielissä syntynyt kymmeniä erilaisia asuja, joista suuri osa on levinnyt laajalti varsinkin länsimaissa. Isabella on yksi näistä, ja esimerkiksi Englannissa sen kytkös Elizabeth-nimeen oli aiemmin niin tiukka, että samasta henkilöstä voitiin käyttää molempia nimiä. Suomessa yleisiä Elisabet-nimen lyhentymiä ovat esimerkiksi Liisa, Elisa, Eliisa, Isa ja Iisa.

Usein on vaikeaa selvittää, milloin Elisabet-nimen lyhentymät ovat syntyneet eri kielissä toisistaan riippumatta ja milloin ne ovat lainaa. Esimerkiksi Elsa katsotaan yleisesti saksalaisperäiseksi Elisabetin lyhentymäksi.

Isabel-asun on arveltu syntyneen Etelä-Ranskassa tai Espanjassa jo keskiajalla, joko suoraan Elisabeth-nimestä tai siten, että Elisabeth-nimen Isa-lyhentymään on liitetty espanjan tai ranskan ’kaunista’ tarkoittava adjektiivi (esp. bello tai ranskan beau, belle). Nimen espanjalainen asu oli alkuaan Isabel ja ranskalainen kirjoitusasu Isabelle. Italiassa nimi sai asun Isabella, ja siksi nimeä on usein sanottu italialaisperäiseksi.

Erilaisten etunimien yleistymiseen on kaikkina aikoina vaikuttanut paljon se, millaisia todellisia henkilöitä tai kuvitteellisia henkilöhahmoja nimen haltijoissa on ollut. Ja heitähän yleensä riittää. Kun Kolumbus purjehti Amerikkaan 1492, Espanjan hallitsijaparina oli Aragonian kuningas Ferdinand ja Kastilian kuningatar Isabella. Jollekin läheisempi nimenhaltija voi olla italialainen näyttelijä Isabella Rossellini (Ingrid Bergmanin tytär), joku televisiosta tai kirjallisuudesta tuttu Isabella tai vaikkapa satojatuhansia lukijoita ja vielä enemmän kruunuja ja mainetta kerännyt Blondinbellan
blogi, jota pitää IsabellaLöwengrip.

Suomessa Isabella on aina ollut suhteellisesti paljon yleisempi nimi ruotsinkielisellä kuin suomenkielisellä väestöllä, sillä mallit on saatu Ruotsista. Esimerkiksi vuonna 2006 syntyneillä Suomen ruotsinkielisillä lapsilla Isabella oli ensimmäisenä etunimenä sijalla 15 ja jälkimmäisenä
etunimenä sijalla 13. Suomenkielisillä lapsilla nimi oli ensinimistä vasta sijalla 150 ja jälkimmäisistä etunimistä sijalla 56. Kaikkiaan Isabella annettiin kuitenkin useammin yhdeksi nimeksi suomenkielisille lapsille.

Nimestä on Suomessa tietoja ainakin jo 1800-luvulta, mutta se oli melko harvinainen. Isabellan suosio on suomenkielisellä väestöllä ollut kuitenkin selvässä nousussa jo 1980-luvulta alkaen. Samoin on tapahtunut Ruotsissa. Vaikka nimi useimmiten on annettukin jälkimmäiseksi etunimeksi, se saattaa ensinimenäkin yleistyä niin nopeasti, että se on 5–10 vuoden kuluttua otettava myös suomenkieliseen nimipäiväkalanteriin. Tällöin sen paikka tulee todennäköisesti olemaan 11. helmikuuta eli sama päivä, jolla Isabella nykyisin on ruotsinkielisessä kalenterissa ja jolla suomenkielisessä kalenterissa on Talvikki.
Vauva 5/2009

Lähetä oma kysymyksesi Vauvan nimitohtorille.

Kaksitoista vanhempaa kertoo, miksi he valitsivat lapselleen erikoisen nimen ja mitä muut siitä sanoivat.

1. Pitkään äidin haaveissa

Silinda. Olin vanhainkodissa suorittamassa harjoitteluani, ja siellä oli ihana Silinda-niminen mummeli. Mietin että jos joskus saan tytön, tahdon antaa hänelle saman nimen.

Tilma. Löysin nimen kuolinilmoituksesta. Ihastuin siihen, ja kannoin sitä mielessäni monet vuodet. Onneksi mieskin piti nimestä.

Neo. Istuimme vuonna 2003 mieheni kanssa elokuvateatterissa katsomassa Matrix-elokuvaa. Kuulin päähenkilön nimen ja lähetin miehelleni lapun, jossa luki "Neo?".

Nasto. Se on vanha karjalainen nimi ja löytyy ortodoksisesta kalenterista. Vanhemmat sukulaiseni oudoksuivat sitä. Toinen mummoni kysyi, onko Nasto lopullinen nimi ja toinen ihmetteli, miksi se on niin outo.

Milena. Pari vieraampaa ihmistä on sanonut, että tyttäremme nimestä tulee mieleen melena eli veriripuli. Ei haittaa, hän on meidän oma pieni veriripulimme.

2. Isä kuuli ohimennen

Veela. Mies kuuli nimen töissä ja ehdotti sitä minulle. Nimi täytti myös omat vaatimukseni: pehmeä, sopii suomalaiseen suuhun eikä tule samaa nimeä joka kadunkulmassa vastaan.

Mauno. Pojan isä oli jo rippikoulussa päättänyt, että hänen poikansa nimi on Mauno. Hän ei antanut periksi, eikä pojallamme voisi olla täydellisempää nimeä.

Lalli. Miehestäni se oli hauska nimi pojallemme, ja se onkin sopinut hyvin. Neuvolassa ulkomailta tullut lääkäri kertoi, että hänen kotimaassaan Lalli on yleinen nimi. Vilkaistuaan vaippaan hän meni hiljaiseksi. Heillä Lalli on tytön nimi.

3. Näistä päätettiin yhdessä

Tommiel. Se kuulosti ihanan erilaiselta, ja valitsimme mieheni kanssa saman nimen. Nimi herättää kyllä hilpeyttä ja siitä on keksitty monta lempinimeä.

Vadelma. Tiesimme että Vadelma on täydellinen nimi, sillä tyttömme syntyi parhaaseen vadelma-aikaan. Mieheni vakuuttui heti nimestä, minun piti hetki maistella sitä.

Eleanor Eufemia. Eufemia kuulosti aluksi minun korvaani lääketieteen termiltä, mutta sehän sopii hyvin sairaanhoitajan tyttärelle.

Manfred. Puolitoistavuotias isosisko tokaisi pikkuveljen nähdessään: mammutti. Nimi tulee Ice age -elokuvasta.

Lähde: vauva.fin kysely

Kuka päätti lapsen nimen?

vanhemmat yhdessä – 81 %

äiti – 18 %

isä – 1 %

Pohjoismaiden hoveissa on nimiä, joita on annettu kuninkaallisille enemmän kuin muita. Tässä 10 suosituinta miesten ja naisten nimeä.  

Suosituimmat miesten nimet

 1. Christian
 2. Carl
 3. Frederik
   
 4. Albert
 5. Georg
 6. Alexander, Oscar
 7. Valdemar
 8. Wilhelm, Gustaf
 9. George
 10. Axel, Fredrik

Christian-nimeä ovat suosineet etenkin Tanskan kuninkaalliset. Se tarkoittaa Kristuksen seuraajaa. Nykyisistä kuninkaallisista Tanskan kruununprinssin Frederikin poika on Christian.

Carl tulee germaanisesta sanasta charal, joka viittaa vahvaan tai vapaaseen mieheen. Nimisuosikki löytyy läheltä: Ruotsin kuningas on Carl XVI Gustaf ja hänen poikansa Carl Philip. Carl Philipin poika on Alexander.

Frederik on englanninkielinen muoto nimestä Friedrich, joka viittaa rauhanomaiseen hallitsijaan.

Suosituimmat naisten nimet

 1. Louise
 2. Marie
 3. Victoria
   
 4. Alexandra, Charlotte, Ingeborg
 5. Mary
 6. Ingrid
 7. Elizabeth, Sofia
 8. Dagmar, Elisabeth, Maud, Thyra
 9. Alice, Astrid, Carolina, Lovisa
 10. Augusta, Margrethe, Maria, Olga

Louise on muunnos saksan ja englannin kielissä suositusta miesten nimestä Louis. Tällä hetkellä nimi on annettu Norjan prinsessa Märtha Louiselle.

Marie on ranskankielinen vastine raamatullisesta Maria-nimestä.

Victoria puolestaan tulee latinankielen voitto-sanasta. Nimeä kantaa monen suomalaisenkin lempikuninkaallinen, Ruotsin kruununprinsessa Victoria Ingrid Alice Désirée.

Victorian poika on Oscar, joka on Alexanderin kanssa kuudenneksi suosituin pohjoismainen kuninkaallinen miesten nimi.

Lähde: expedia.fi/pohjolan kuningasperheet

Nimilakia ollaan uudistamassa. Ministeriö pyytää verkkokyselyllä mielipiteitä laista.

Oikeusministeriö pyytää verkkokyselyllä mielipiteitä nimilain uudistamista varten. Mielipiteensä voi jättää otakantaa.fi-sivulle 25. heinäkuuta asti.

Ministeriö kysyy esimerkiksi, pitäisikö etunimien hyväksyttävyyden arvioinnista luopua. Nykylain mukaan lapsen viralliseksi nimeksi ei hyväksytä nimeä, joka voi olla merkitykseltään sopimaton tai aiheuttaa lapselle haittaa.

Esimerkiksi Pasi Anssi on kielletty nimiyhdistelmä. Nimen sopivuus arvioidaan maistraatissa, joka pyytää tarvittaessa lausunnon nimilautakunnalta.

Oikeusministeriö kysyy myös, voitaisiinko nimien sukupuolisidonnaisuudesta luopua. Se tarkoittaisi, että tytölle voisi jatkossa antaa nimen, joka on yleisesti käytössä vain pojilla ja toisin päin.

Nykyisen nimilain mukaan pääsosa nimistä hyväksytään vain toiselle sukupuolelle. Toisaalta sukupuolineutraalit nimet ovat kasvattaneet suosiotaan. Utu, Kuura, Ruu ja Tuisku ovat esimerkkejä nimistä, joita on annettu jo nyt sekä tyttö- että poikavauvoille.

Kaksiosainen sukunimi vauvalle?

Ministeriön verkkokyselyssä kysytään mielipiteitä myös muun muassa kaksiosaisten sukunimien käytöstä. Lakimuutoksen myötä kaksiosainen sukunimi voitaisiin antaa myös lapselle, jos vanhemmilla on käytössä eri sukunimet.

Lisäksi avioliitossa kumpikin puoliso voisi halutessaan ottaa kaksoisnimen. Puolisot voisivat olla esimerkiksi Virtanen-Korhonen ja Korhonen-Virtanen.

Nimilakia ollaan uudistamassa, koska esimerkiksi nimien yksilöllisyyden tarve on muuttunut. Sääntelyä halutaan myös yksinkertaistaa. Nykyinen laki on ollut voimassa 30 vuotta.

Oikeusministeriön tiedote verkkokyselystä

Rakkaalla vauvalla on monta lempinimeä. Tässä niistä hauskimmat.

Mahassa möngertäjät

Sammakkotyttö potki kovasti masussa, samoin syntymän jälkeen ja pitää edelleen jalkoja sammakkoasennossa.

Mönkiäinen, koska pyöri ja möngersi niin kovasti ekassa ultrassa.

Jylppy Uolevi ristiäisiin saakka, ja senkin jälkeen meinasi lipsahtaa. Jylpytti mahassa joka ilta vimmatusti.

Myrskynratsastaja syntyi talven hurjimman myrskyn saattelemana.

Masa, koska syntyi kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen niin kuin Matti Myöhänen. Oikealta nimeltään hän on Minttu.

Söpö kuin peruna

Hosuli sopii kuin nenä päähän hosuvalle poitsulle, jonka nimi on oikeasti Joel.

Kätkäläinen, sillä pikku neiti tietyllä tapaa käkättää.

Mämmi tulee etunimestä ja itkun seassa kuuluu usein "mämmämmä".

Sörsselssön-tyttö heiluttaa samalla lailla päätänsä kuin Uunon kaveri huppelissa.

Teleskooppibeibi, lyhennettynä Teleks tai Tele. Pää on kuin kääntyilevä sukellusveneen teleskooppi.

Pullis Palleroinen oli vauvana hurjan kova puklailemaan.

Ruttuturpa oli todella itkuinen ja tyytymätön. Sittemmin itkuisuuden syy selvisi ja hoidettiin. Nykyään vauva on säihkysilmä ja naureskelee tosi paljon.

Rosamunda, koska vauva oli kuin pieni söpö peruna. Toisena nimenä onkin Rosa.

Onninaama, koska oli niin ihanat hymykuopat.

Ryyni.Tyttö oli pieni ja laiha vaikka oli täysiaikainen vauva.

Kiitti sulle sisko!

Möykky. Mies sanoi ekassa ultrassa, että tollanen möykky siellä on.

Pikku mosselo. Mies vaan kerran yhtäkkiä sanoi "iskän pikku mosselo". Nimi jäi käyttöön.

Pimppiläs ja Pallikas. Viisivuotias isosisko erotti näin toisistaan äidin vatsassa pojaksi ja tytöksi ultrassa paljastuneet kaksossisarukset.

Patson tuli hevosohjelmasta. Sen jälkeen isosisko oli menossa mummolaan ja kysyi, voiko Patsonkin tulla. Olivat juuri leikkineet hevosta.

Kikkala, koska isosisarus ei osannut sanoa oikeaa nimeä Niklas.

Lähde: Vauvan verkkokysely