Kaupallinen yhteistyö
Mitä tänään mietin töissä
Kukaan ei varmaan huomaa, jos vähän yhdistelen pisteitä palaverissa... tai koristelen neukkarin ponitarroilla!
Kukaan ei varmaan huomaa, jos vähän yhdistelen pisteitä palaverissa... tai koristelen neukkarin ponitarroilla!

Hei, sinä aikuinen! Missä menee lapsellisen ja katu-uskottavan puuhan raja?

Kun on töissä toimituksessa, jossa tehdään lapsille luettavaa ja puuhaa, unohtuu aina silloin tällöin paneutumaan "työasioihin" muutenkin kun viran puolesta. Niin kävi myös tänään, kun tutkailin verkkokauppamme kevätsiivouskampanjaan kuuluvia puuhatuotteita: yks kaks huomasin ryhtyneeni testaamaan hiukan isommille suunnattua Star Wars-aiheista yhdistä pisteet -kirjaa. En ollut aiemmin moista kokeillut, ja homma olikin yllättävän haastavaa (seuraava etappi lienee optikko). Riemu siitä, miten seuraava piste löytyy ja kuva alkaa hahmottua, oli silti ihan samaa kuin 5-vuotiaana.

Silloin, kun oikeasti olin 5-vuotias, ikiomaan värityskirjaan tai yhdistä pisteet -tehtävään uppoutunutta aikuista olisi katsottu hiukan vinoon. Nykyisin monenlainen puuhailu on onneksi sallittua ja jopa suotavaa iästä riippumatta, mutta kuvittelenko vain, vai ovatko jotkin puuhat silti edelleen aikuisuskottavampia kuin toiset? Värittäminen, askartelu, lauta- ja palapelit, ystäväkirjat, ja älypähkinät ovat okei, mutta entä muovailuvahataide tai magneettitaulupiirustus? Aikuisten tarrakirjatkaan eivät vielä ole tainneet saavuttaa hittipotentiaalin huippua?

Kertokaa, oi kanssa-aikuiset, oma näkemyksenne asiaan! Haastan kaikki aikuispuuhastelijat myös vastaamaan oheiseen kyselyyn, joka pyrkii kartoittamaan uusien puuhakonseptien hittipotentiaalia.
 


 

Mitä tänään mietin töissä

Tässä sarjassa Kids Median toimitus pohtii työn ohessa kaikenlaista lastenkirjoihin, supersankareihin, ennätyksiin, Disney-hahmoihin, koiranpentuihin, Ankkalinnan asukkaisiin ynnä muihin tärkeisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. 

Kysely

Minkä näistä haluaisit itsellesi?

Yhdistä pisteet -kirjan, jonka kuvista paljastuu esimerkiksi kaupassa raivarin saanut taapero.
Yhdistä pisteet -kirjan, jonka kuvista paljastuu esimerkiksi kaupassa raivarin saanut taapero.
28.2%
Miksi pitää erotella aikuisten ja lasten puuhat?
Miksi pitää erotella aikuisten ja lasten puuhat?
28.2%
"Suomalaiset lokakuussa: 50 shades of grey" -värityskirjan.
"Suomalaiset lokakuussa: 50 shades of grey" -värityskirjan.
18.4%
Salasanamuistipelin, jonka korteissa on kryptisiä numero-kirjainyhdistelmiä.
Salasanamuistipelin, jonka korteissa on kryptisiä numero-kirjainyhdistelmiä.
13.0%
En mitään. Olen aikuinen, en puuhaile.
En mitään. Olen aikuinen, en puuhaile.
7.6%
Opetuksellisen "YT-ralli"-pelin.
Opetuksellisen "YT-ralli"-pelin.
4.3%
Ääniä yhteensä: 92

Tällä viikolla Lasten Omassa Satukirjastossa voi tutustua maksutta supersuositun Frozen-elokuvan tarinaan. Ääneen luetussa kuvakirjassa kuningatar Elsa loihtii vahingossa ikuisen talven Arendelin valtakuntaan. Hän pakenee vuorille, mutta rohkea prinsessa Anna haluaa auttaa isosisartaan ja tempautuu ystäviensä kanssa huimaan seikkailuun.

Satukirjaston tilaajille tarjolla on myös ajankohtaan sopiva uusi Pupu Tupuna -tarina. Siinä suosikkipupu pääsee muiden Metsolan eläinlapsien kanssa Pipsa-peikon päiväkerhoon ja oppii laulamaan, leikkimään ja askartelemaan. Kerhovuoden kohokohta on kevätjuhla, jossa Tupuna esiintyy uusien ystäviensä kanssa.

Vaianan seikkailu inspiroi Yasmine Yamajakoa ja tuntui tarinalta, joka hänen kuuluisi kertoa. Yasminesta tulikin suomenkielinen Vaiana, ja nyt hän on päässyt eläytymään rooliin myös Lasten Oman Satukirjaston äänikirjassa!  

Yasmine ja Vaiana muistuttavat toisiaan paitsi ulkoisesti myös temperamentiltaan. Kapinalliseen mutta hyväsydämiseen sankarittareen oli helppo samaistua.

Näyttelijä-laulaja Yasmine Yamajako, 26, on dubbauksen ammattilainen, jonka elämään Disney-elokuvat ovat kuuluneet vahvasti lapsesta asti. Puoliksi afrikkalainen tyttö samaistui Esmeraldaan ja Pocahontasiin, ja elokuvien musiikki vei hänet mukanaan. Päärooli Disney-elokuvan sankarittarena odotutti kuitenkin itseään, kunnes kaikki palikat loksahtivat kohdilleen ja Yasmine valittiin esittämään suomenkielistä Vaianaa.

                      – Alkuperäiskansat ja luonnon heimot ovat lähellä sydäntäni. Tuntui, että tämä on tarina, joka minun kuuluu kertoa, Yasmine kuvailee tunnelmiaan studion koe-esiintymisessä.

                      Kun roolit oli jaettu, näyttelijät kävivät yksi kerrallaan nauhoittamassa osansa studiolla äänittäjän ja ohjaajan kanssa. Vaikka tilanne oli erilainen kuin esimerkiksi teatterin lavalla, näyttelijän oli yhtä lailla sisäistettävä roolihahmo ja elettävä tapahtumat hänen kauttaan. Vaianan monet kohtaukset sijoittuivat merenpohjaan tai toiminnallisiin hetkiin, joten elokuvan upeat maisemat Yasmine näki vasta valmiista elokuvasta. – Oli ihan erilaista nähdä elokuva teatterissa. Kun on itse osallisena elokuvassa, sitä katsoo toisella tavoin, ja varsinkin lauluista on vaikea päästää irti. Aina tulee mieleen, että jokin soundi olisi voinut olla isompi tai jokin kohta tarkempi.

                      Lauluosuuksiin suhtauduttiin kunnianhimoisesti myös Disneyllä, ja Yasminesta oli ilo huomata, kuinka äänenkäyttöä viilattiin pieniä vibratoja myöten. Ei olekaan ihme, että kappaleet jäävät usein elämään myös elokuvien jälkeen. Omiksi Disney-suosikeikseen Yasmine mainitsee muiden muassa Kaunotar ja Hirviö -elokuvan tunnuskappaleen ja Pocahontasista poistetun If I never knew you’n, jotka ovat molemmat säveltäjä Alan Menkenin käsialaa. – Lauluissa on hienoja elämänviisauksia, jotka menevät yksi yhteen koskettavan melodian kanssa. Niissä on paljon tärkeitä teemoja, joista haluan pitää kiinni myös oikeassa elämässä.

                      Vaiana-elokuva saapui elokuvateattereihin helmikuussa 2017, ja nyt tarina ilmestyy myös ääneen luettuna digikirjana Lasten Omassa Satukirjastossa. Yasmine oli itsestään selvä valinta kirjan lukijaksi, ja hän pääsi samalla kokeilemaan ensimmäistä kertaa äänikirjan tekemistä.

                      – Kokemus oli todella kiva, mutta erilainen kuin elokuvan dubbaus. Repliikkien lisäksi luettiin pitkiä kerrontapätkiä, ja rytmistä oli pidettävä huolta itse, koska aikakoodeja ei ole, Yasmine kertoo. – Tekstiä täytyy lukea ennakoiden, jotta virheitä tulisi mahdollisimman vähän.

                      Yasmine sai Vaianan kirjatarinan heräämään eloon aivan uudella tavalla, ja näyteaukeamia voi kuunnella maksutta Lasten Omasta Satukirjastosta. Vaiana-faneille löytyy palvelusta myös toinenkin Yasminen ääneen lukema tarina Pua-possu ja höpsö Heihei.

Kaupallinen yhteistyö
Mitä tänään mietin töissä

Sinäkin voit olla prinsessa! Mutta onko muita vaihtoehtoja? Sitä pohtii muun muassa Kids Median toimitusharjoittelija Anna.

Päästyäni työharjoitteluun Kids Median toimitukseen olen joutunut pohtimaan Disney-suhdettani uudestaan. Älkää ymmärtäkö väärin. Rakastan Disney-elokuvia – olen aina rakastanut. Ne ovat erottamaton osa lapsuuttani, nuoruuttani ja myös aikuisuuttani. Niiden parissa työskenteleminen tuo kuitenkin asiaan vielä oman lisämausteensa.

Lapsena pidin Disneyn prinsessoista, sillä ne antoivat erään naisena olemisen mallin ja samastumisen kohteen. Myöhemmin olen toki todennut sen, minkä moni muukin: elokuvat ovat oman aikansa luomuksia, ja naisen malli on vuosien myötä laajentunut valtavasti. Näin vanhemmalla iällä olenkin löytänyt sielunsisareni Kaunottaren ja Hirviön Bellestä. Belle on ulkopuolisuuden tunnetta poteva unelmoija ja lukutoukka. Hän haluaa kaikille pelkkää hyvää mutta on valmis taistelemaan oikeuksistaan.

Myös muita, itsenäisempiä naishahmoja on alkanut tupsahdella Disneyn elokuviin. Mulan, mieheksi tekeytyvä ja vanhempiensa tahtoa uhmaava nainen, on tästä hyvä esimerkki. 2000-luvun elokuvista esimerkiksi Prinsessa ja sammakko, Zootropolis ja Vaiana osoittavat, että nainen voi hyvin keskittyä omien unelmiensa toteuttamiseen – myös ammatillisesti. Niille kaikille yhteistä on myös se, että rakkauden etsintä tai löytäminen ei ole elokuvan pääosassa. Urhean prinsessa Meridakin ampuisi mieluummin jousipyssyllä ja laukkaisi ratsullaan auringonlaskuun kuin sekaantuisi yhteenkään lemmensotkuun.

Perinteistä naisten roolia on viime vuosina venytetty populaarikulttuurissa muutenkin aiempaa reippaammin. Ensin Star Wars: The Force Awakens sai naispuolisen jedipäähenkilön, sitten uuden Ghostbustersin Haamujengi muutettiin kokonaan naispuoliseksi. Aivan hiljattain kohistiin, kun Doctor Who -sarja sai ensimmäistä kertaa yli 50-vuotisen historiansa aikana naispuolisen Tohtorin. Maskuliinisena pidettyä supersankarigenreä taas ryydittää uusin Wonder Woman -elokuva.

Monipuolisemmat roolit ilmentävät ennen kaikkea, mitä kaikkea nainen voi ja saa nykypäivänä olla ja tehdä. Enää ei tarvitse odottaa, että prinssi saapuu valkealla ratsullaan pelastamaan, vaan voi vaikka Frozenin Elsan tavoin jättää taakseen kaiken ja muuttaa asumaan jäälinnaan. Kuinkahan paljon ollaan edistytty kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä? Jään odottamaan mielenkiinnolla.

 

Tässä sarjassa Kids Median toimitus pohtii työn ohessa kaikenlaista lastenkirjoihin, supersankareihin, ennätyksiin, Disney-hahmoihin, koiranpentuihin, Ankkalinnan asukkaisiin ynnä muihin tärkeisiin asioihin liittyviä kysymyksiä. 

Ken on heistä kaikkein ihanin?

Olipa prinsessoista mitä mieltä hyvänsä, Disneyn sankarittaret ovat jo vuosikymmeniä kuuluneet animoitujen naishahmojen kärkikaartiin.

Kuka näistä Disneyn sankarittarista on sinun suosikkisi?

Kaupallinen yhteistyö
Varoitus: spoilereita (ja juonipaljastuksia)!

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saavaa Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri ainakin lupasi vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko odotettavissa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja Kaasarikunnan kovimpia agentteja, antaa kolmonen pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä kokenut kilpuri tahdo enää pärjätä uuden sukupolven autoille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen Salama saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi osoitetaan vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja keski-ikäisen kilpa-auton kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan makeasti moneen otteeseen. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta onneksi kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat pitkän linjan Autot-fanien iloksi myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat, eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu.

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja juoni on huomattavasti suoraviivaisempi kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopii hyvin kaikenikäisille Autojen ystäville, kuten on elokuvan ikärajaksikin merkattu. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä katsojista turhan jännä, mutta kunhan DVD ilmestyy kauppoihin, sopii Autot 3 oivallisesti koko perheen leffaillan ohjelmaksi. Kotisohvalta nähtynä sarvipäinen ja ketjuin koristeltu koulubussi Neiti Fritterikään ei vaikuta niin vaaralliselta.

Oikeasti Neiti Fritteri on ihan herttainen, uskokaa pois!

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, on animaatio kerrassaan silmiähivelevää. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä on taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet hymyyn, moottorin kunnon kierroksille ja aikuisenkin miettimään, millaista olisi olla ihan oikea kilpa-auto.

 

 
P.S. Onhan Autot 1 -leffan tarina tuttu? Jos ei, Lasten Omasta kaupasta löytyy muun muassa uunituore Disneyn Elokuvaklassikko -kirja Autot. Vruuuuum!

 

Ensi-ilta: 28.7.2017
Ikäraja: Sallittu kaikenikäisille
Kesto: 109 minuuttia
Suomenkielisen elokuvan äänirooleissa:
Sami Uotila (Salama McQueen)
Essi Hellén (Cruz Ramirez)
Matti Ristinen (Sterling)
Eero Saarinen (Smokey)
Heikki Silvennoinen (Martti)
Lauri Tilkanen (Jackson Myrsky)
Maria Ylipää (Natalia Näpsä)
Juha Veijonen (Jasu Juntti)
Heikki Hela (Dusty)
Matti Kyllönen (Matti "Vauhti" Kallonen)
Irina Saari (Salli)
Jukka Puotila (Erkki Muskelipeli)
Miitta Sorvali (Maikki Mäki)
Mika Nuojua (Luigi)
Giovanni Baldini (Guido)
Tom Wentzel (Doc Hudson)
Riitta Havukainen (Neiti Fritteri)
Seppo Pääkkönen (Jokke Virta)
Heikki Sankari (Make)
Tuomo Holopainen (Tex Dinoco)
Aarni Kivinen (Rusty)
Titta Jokinen (Floora)
Antti Reini (Ramone)
Hannele Lauri (Lizzie)
Tommi Korpela (Klainari)
Niki Juusela (1954 kisaselostaja)
Krista Kosonen (Hunaja-Tea)
Pamela Tola (Simulaattori)
Ilkka Villi (Mike Joyride / Radiomies)
Rauno Ahonen (Kessu)
Santeri Kinnunen (Seriffi)
Aku Laitinen (Kunkku)
Markus Blom (Cal Weathers)
Emma Kimiläinen (Shannon Spokes)
Markus Niemi (Kenttäkuuluttaja)
Jari-Matti Latvala (Ville Vinha)
Markus Bäckman (Puna)
Petri Hanttu (Lewis Hamilton)
Kim Sainio (Brickin sponsori)
Harri Moisio (Brick Yardley)
Mike "Miklu" Bäck (Keimo Kurvi)
Matti Onnismaa (Junnu Kuu)
Ari Hursti (Ronald)