"Onko linnulla napa?" ja muita tieteen arvoituksia
Lasten Oma

Lasten omassa tiedenurkassa perehdytään niin lapsia kuin aikuisiakin kiinnostaviin kysymyksiin.

Sanotaan, ettei yksikään lumihiutale ole toisensa kaltainen. Se ei ole ihme, sillä lumihiutaleet muodostuvat ilmassa, kun sadat tai tuhannet lumikiteet liittyvät toisiinsa sattumanvaraisesti. Lumihiutaleista ei silti koskaan tule kovin painavia, painaahan yksi lumikide tavallisesti vähemmän kuin tuhannesosan grammasta eli alle milligramman.

Poikkeavissa oloissa lumihiutaleet voivat kasvaa suomalaisen sanonnan mukaan ”jalkarätin” kokoisiksi. Suurimmat mitatut lumihiutaleet satoivat Yhdysvaltojen Montanassa 28. tammikuuta 1887. Postinkantaja oli menossa Fort Keoghin lähellä olevalle maatilalle, kun taivaalta alkoi putoilla valtavia lumihiutaleita. Hän mittasi suurimman halkaisijaksi 38 ja paksuudeksi vajaat 20 senttiä. Jättihiutaleen painoksi on mittojen perusteella arvioitu noin 200 grammaa.

Suurimmat Euroopassa mitatut lumihiutaleet olivat halkaisijaltaan ”vain” kymmenen senttiä. Ne satoivat Saksassa lähellä Berliiniä 10. tammikuuta 1915. Hiutaleet olivat soikeita ja litteitä, joten ne painoivat luultavasti alle kymmenesosan Montanan hiutaleista. Suomessa ei tiettävästi ole mitattu erityisen suurten lumihiutaleiden kokoja. Nykyisillä mittausmenetelmillä se olisi kuitenkin helppoa.

Asiantuntija: Esko Kuusisto, hydrologi, Suomen ympäristökeskus. Lähde: Onko linnulla napa? ja muita tieteen arvoituksia, 2010, Sanoma Magazines.Finland. 

Kiinnostuitko tieteen arvoituksista? Kysymyksiä voi jättää esimerkiksi Tiede-lehden sivuille www.tiede.fi/kysy.

Satukirjaston maksuton viikon kirja Hyvää yötä, Muumipeikko pitää sisällään seitsemän hyväntuulista tarinaa, jotka saattelevat ihanasti unten maille. Ääneen luetuissa saduissa muumit löytävät rannalta kimaltelevia lasihelmiä, kohtaavat arvoituksellisen merihevosen ja kirjoittavat raportteja Muumitalon tapahtumista.

Satukirjaston tilaajille taas on Autot-elokuvan humussa tarjolla uusi ääneen luettu tarina Salama McQueenistä ja sen ystävistä. Tällä kertaa ne seikkailevat Tokiossa ja ottavat toisistaan mittaa jännittävissä neonkisoissa!

Kaupallinen yhteistyö

Aku Ankka Juniorissa käynnistyy keskiviikkona 5.7.2017 suuri Sudenpentujen luontobongauskisa. Kilpailuun voi osallistua joka päivä 16.7. asti vastaamalla Juniorin nettisivuilla esitettyyn kysymykseen.

Aku Ankka Juniorin nettisivuille ilmestyy joka päivä 5.-16.7.2017 uutta bongattavaa luonnosta, ja kertomalla omista havainnoistasi voit voittaa. Bongattavien listan voit myös tulostaa etukäteen tästä. Kiikarissa ovat luonnon ihmeet muurahaispesistä sammakoihin ja muihin.

Kuvien kohteita ei tarvitse äkätä juuri kyseisenä päivänä, vaan riittää että havainnon on tehnyt tänä kesänä. Ja vaikka ei mitään onnistuisikaan bongaamaan, kisaan voi silti osallistua. Mitä useampana päivänä vastaat, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on voittaa! Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kivaa kesäpuuhaa: kahdeksan kirja ja palapeli -pakettia.

Ei kun ulos aistimaan! Kisaan vastattuasi voit jatkaa Aku Ankka Juniorin luontoaiheisten puuhien ja tarinoiden ihmettelyä osoitteessa www.juniori.akuankka.fi.

Iloisia hetkiä luonnossa ja Juniorin parissa!
Toivottavat Aku Ankka Juniorin tekijät