Juhannusta odotellessa on mukava pulahtaa uiskentelemaan – jos ei muuten niin ainakin Satukirjastossa! Viikon maksuttomana kirjana on nimittäin huippusuositun Doria etsimässä -elokuvan ääneen luettu tarina. Mitä tapahtuukaan, kun Nemon huonomuistinen ystävä Dori alkaa muistella lapsuuttaan ja lähtee etsimään perhettään?

Satukirjaston tilaajia viihdyttää myös upouusi satu Sofia ensimmäisestä. Tarina Reilua peliä kertoo leikkimielisistä kisoista, jotka Sofian veli ottaa aivan liian tosissaan. Miten hilpeän tunnelman voisi palauttaa?

Kaupallinen yhteistyö
Aku Ankan tunnetaitokortit

Aku Ankka ei tunnetusti ole itsehillinnän mestari eikä ehkä muutenkaan esimerkillisin toimissaan. Ankan siivellä tunnetaitojen opettelu sen sijaan käy kuin tanssi: tulosta tästä tuhti pakka tunnetiloja koko perheen huviksi ja hyödyksi!

Muistatteko Aku Ankan ilmekartan? Tuo Akun moninaisia tunnetiloja valottava ilmekavalkadi näki päivänvalon ensimmäisen kerran jo 1980-luvun alkupuolella (toimituksen muistin mukaan markkinointimateriaalina), ja se on yleisön pyynnöstä julkaistu useita kertoja uudelleen. Esimerkiksi ammattikasvattajat ovat tiettävästi hyödyntäneet ärhäkän ankkaystävämme ilmeitä tunnetilojen sanoittamisen apuna jo pitkään.

Tältä näytti alkuperäinen versio.

Ilmekarttaan perustuvat Akun tunnetilakortit taas julkaistiin Aku Ankka Juniorin numerossa 5/2017, ja nyt ne ovat näppärästi myös teidän kaikkien saatavilla. Kortit voi ladata ja tulostaa artikkelin lopussa näkyvästä linkistä (tunnetilakortit.pdf). Aku Ankka Junioriin taas pääset tutustumaan tästä.

Kortteja on yhteensä 24 kappaletta. Ensimmäisen sivun kortit sopivat ihan pientenkin kanssa käytettäviksi, toisen sivun korttien tunteissa taas on enemmän vivahteita. Korteista kukin kuvaa siis eri tunnetilaa, ja niitä voi käyttää keskustelun pohjana sekä leikkimiseen tai vaikkapa satuiluun. Tässä muutama vinkki, miten toimia korttien kanssa.

 

1. OMIEN TUNTEIDEN SANOITTAMINEN

Aikuinen valitsee muutaman kortin ja esittelee ne lapselle, minkä jälkeen ne levitetään lattialle. Aikuinen pyytää lasta osoittamaan tunnetta, jota tuntee juuri nyt tai keksityssä tilanteessa. Lapselta voi vaikka kysyä: ”Miltä sinusta tuntuu, kun lempilelusi on kateissa? Entä kun kaveri pyytää sinua leikkimään? Entä silloin, jos et pääse leikkiin mukaan, vaikka haluaisit? Miltä tuntuu, jos olet kaupassa aikuisen kanssa ja eksyt hänestä?” Kannattaa myös keskustella siitä, minkä värinen tietty tunne on tai missä se tuntuu: ”Näytä minulle, missä ilo tuntuu.” Samaan kysymykseen voi olla monta eri vastausta.

 

2. PANTOMIIMILEIKKI

Tarvitaan vähintään kaksi leikkijää. Miten hämmästynyt liikkuu? Entä hurjistunut? Entä jos olo on ihan nolo? Pankaa kortit pöydälle pinoon kuvapuoli alaspäin. Nostakaa vuorollanne kortti ja esittäkää siinä kuvattu tunnetila. Toiset koettavat arvata, mikä tunne on kyseessä. Oikeasta arvauksesta saa yhden pisteen.

 

3. TUNTEET SADUISSA

Miettikää satuja tai sarjakuvia lukiessanne korttien avulla, mitä eri tunteita hahmot kokevat kertomuksen aikana.

 

4. PULLONPYÖRITYS

Tarvitsette kaikki tai valitsemanne kortit ja tyhjän pullon. Asettakaa kortit pullon ympärille. Pyöräyttäkää vuorotellen pulloa ja nimetkää sen osoittama tunne sekä ottakaa samanlainen ilme kuin Akulla. Kertokaa, missä kohtaa kehoa tunnette kyseisen tunteen.

 

5. TUNTEISTA TARINOINTI

Katsokaa kuvakortteja, ja jatkakaa lauseita: ”Aku on hilpeä, koska...” tai Aku on epäilevä, koska...” Ties mitä seikkailuja tunnetilojen taustalla on!

 

6. MUISTIPELI

Jos kortit tulostaa kahteen kertaan, korteista voi tehdä oman muistipelin.

 

P.S. Mallia tunnetilojen ilmaisuun voi katsoa vaikka tästä:

 

Simaa on, munkkeja on, serpentiiniä on, nakkeja on, tippaleipiä on... mutta vappunaamarit unohtuivat! Pääsikö käymään näin? Eipä hätää, tarjoamme vappua juhlivien iloksi kuusi hauskaa ja herttaista Disney-naamaria!

Kaikki naamarit löytyvät samasta tiedostosta, jonka pääset avaamaan ja lataamaan napsauttamalla artikkelin lopussa näkyvää linkkiä (naamarit.pdf). Tässä näet kuvat tarjolla olevista naamareista.

Tulosta naamarit, leikkaa ne irti ja liimaa tukevalle kartongille. Leikkaa sitten silmäaukot ja rei'itä kolot kiinnitysnauhaa varten. Pujota koloista kuminauhanpätkä (mittaa ensin sopiva pituus naamaroitavan päähän sovittamalla) ja solmi se kiinni naamariin.

Hauskaa vappua!

 

P.S. Ihanat Disney-satukirjat, -lelut ja muut löydät Lasten Omasta Kaupasta. Käy tekemässä keväisiä löytöjä!


Kaupallinen yhteistyö

Ennen testiä voit virittäytyä Pupu Tupunan maailmaan Lasten Omassa Satukirjastossa.