Supersuositut hännänheiluttajat Samppa, Rolle, Vainu, Rekku, Toma, Kaja ja Halti seikkailevat nyt myös lastenkirjojen sivuilla.

Osataanko teilläkin Ryhmä Haun tunnuslaulu ulkoa etu- ja takaperin? Onko satuvalikoimaan toivottu kirjoja, joissa nämä reippaat karvaturrit kirmaisivat? Jos vastaus on "kyllä", Kids Median kirjatoimituksella ja Lasten Oman Kaupan puotipuksulla on teille ilouutisia: televisiosta tutut haukut valloittavat kohta lastenhuoneiden kirjahyllyt!

Tammikuussa on jo ilmestynyt kolmen koiratarinan kokoelma Aina valmiina! sekä herttainen tarinakirja Pikku ystävä pulassa. Pian kauppoihin saapuvat myös hauska Ryhmä Hau -piilokuvakirja ja aivan pienillekin sopiva ääninappikirja Merirosvojen aarre. Kesän ja syksyn aikana ilmestyy vielä lisää Ryhmä Hau -aiheisia tarinakirjoja sekä kaksi numeroiden oppimista tukevaa kirjaa.

Kuten Ryhmä Haun ystävät jo tietävätkin, kyseessä on huippusuosittu lasten animaatiosarja, jota on Suomessa esittänyt Yleisradion TV2. Sarja kertoo seitsemän koiranpennun pelastuspartiosta, jota johtaa Riku-niminen poika. Kun koirien kaulapanta hälyttää, ne rientävät Vahtitornille Rikun luo kuulemaan tehtävänsä. Kukin pentu tuo ryhmään oman erityiskykynsä, ja yhdessä ne selviävät mistä vain – oli pelastettavana sitten kissanpentu tai kivivyöryn uhkaama juna.

Ryhmä Hau -uutuuskirjoihin voi tutustua Lasten Omassa Kaupassa, josta löytyy yli 60 Ryhmä Hau -tuotteen valikoima. Kauppaan pääset alla näkyvää kuvaa napsauttamalla. HAUskoja luku- ja leikkihetkiä!

 

Kun Seriffi lähtee poliisiautojen seminaariin, se jättää hinausauto Martin valvomaan, ettei Syylari Cityssä pöristellä ylinopeutta. Mutta miten käy, kun tomera apulainen innostuu pestistään hieman liikaa?

Tällä viikolla kaikkien autofanien kannattaa tutustua Satukirjaston maksuttomaan Viikon kirjaan Etana Cityn poliisi, jossa Martti onnistuu hyydyttämään jopa vauhdikkaan Rassilössin. Hassunkurisen tarinan on lukenut ääneen näyttelijä Antti LJ Pääkkönen.

Disneyn uutuuselokuvan sankaritar Vaiana on tuntenut salaperäistä vetoa merelle niin kauan kuin hän muistaa. Yhtä kauan häntä on kielletty vastaamasta meren kutsuun. Lopulta koittaa kuitenkin hetki, jolloin rohkea tyttö ylittää riutan ja purjehtii vaaralliseen seikkailuun…

Helmikuussa 2017 ensi-iltansa saava Disney-animaatio tuo tuulahduksen kesää talven harmauteen. Motunuin saaren vehreys ja turkoosina kimmeltävä Tyynimeri luovat kiehtovan tapahtumapaikan tarinalle, jonka sankaritar on polynesialaisen heimopäällikön nuori tytär, Vaiana. Tyttö rakastaa merta, ja tunne on molemminpuolinen. Kun kalat katoavat Motunuin lähivesistä, meri osoittaa Vaianalle tärkeän tehtävän: hänen on vietävä puolijumala Mauin varastama taikasydän takaisin Te Fitin saarelle. Se taas ei onnistu ilman kyseisen puolijumalan apua, ja kun matkalle eksyy mukaan myös kaheli kukko, on koossa varsin viihdyttävä seurue.

Vaiana on periksiantamaton seikkailija, joka kuuntelee sydämensä ääntä, opettelee sinnikkäästi purjehtimistaidon ja todistaa rohkeutensa moneen otteeseen. Mahdottomiin Vaianakaan ei yksin pysty, ja kun edessä on raivostunut, laavaa sylkevä kivihirviö Te Kā, hän joutuu pohtimaan, onko meri sittenkään valinnut oikein.

Vaiana-elokuvassa on paljon tuttuja Disney-elementtejä: tarttuvaa musiikkia, humoristisia sivuhahmoja ja alkuperäiskansojen mytologiaa. Luonnonvoimat ja taikuus sekoittuvat välillä hurjallakin tavalla, minkä takia elokuva ei sovi alle kouluikäisille. Päällimmäiseksi elokuvasta jää kuitenkin riemastunut olo: Vaianan johdolla Motunuin kansa oppii taas arvostamaan merta ja vastaamaan sen kutsuun.

Ensi-ilta: 17.02.2017

Ikäraja: 7 vuotta

Pituus: 114 min.

Äänirooleissa: Auli‘i Cravalho / Yasmine Yamajako: Vaiana,

            Dwayne Johnson / Veeti Kallio: Maui

Tarunhohtoista Arendelin valtakuntaa hallitsee lunta ja jäätä loihtiva kuningatar Elsa. Oletko sinäkin yhtä päättäväinen kuin Frozen-elokuvan rohkea sankaritar, vai muistutatko enemmän hänen sisartaan Annaa, lumiukko Olafia tai vuoristolaisnuorukaista, Kristoffia? Testaa, niin tiedät!

 

 

"Onko linnulla napa?" ja muita tieteen arvoituksia

Lasten omassa tiedenurkassa perehdytään niin lapsia kuin aikuisiakin kiinnostaviin kysymyksiin.

Murot ovat kuin ilmalla täytettyjä lasipulloryppäitä, joiden sisällä olevat lasiseinämät ovat ohuita ja herkästi särkyviä pintarakenteita. Kun murot sekoitetaan maitoon, niissä muodostuu voimakkaita jännityksiä ja puristuksia, jolloin lasirakenteet menevät rikki.

Murot siis räiskähtelevät, ja rikkoutuvien murojen äänet ovat kuin puheensorinaa. Samat äänet voi kuulla, kun imeskelee tai pureskelee muroja.

Asiantuntija: Yrjö H. Roos, elintarviketeknologian professori, University College Cork, Irlanti. Lähde: Onko linnulla napa? ja muita tieteen arvoituksia, 2010, Sanoma Magazines.Finland. 

Kiinnostuitko tieteen arvoituksista? Kysymyksiä voi jättää esimerkiksi Tiede-lehden sivuille www.tiede.fi/kysy.