Hillitse kiukkusi ja kuuntele.

Teini tulee myöhään kotiin, paiskaa kassinsa nurkkaan ja tiuskaisee: "Vittu, miten paska päivä!" Työpäivän väsyttämällä vanhemmalla on kiusaus ärähtää takaisin, että hetikö sinä aloitat valittamisen ja siivoaisit edes suusi. Seuraavaksi teinistä näkyykin enää selkä. Kohta hän on kadonnut huoneeseensa, paukauttanut oven kiinni eikä takuulla avaudu enempää.

Tunnistettava tilanne monelle murrosikäisen vanhemmalle. Mutta miten umpimieliseen, ailahtelevaan ja jopa aggressiiviseen teiniin sitten saisi paremman yhteyden? Kannattaa kiinnittää huomiota omaan reagointitapaansa – siihen kun on helpoin vaikuttaa.

Katja Myllyviidan
kirja Peace! Selviytymisopas nuorten vanhemmille korostaa hyväksyvän ymmärtämisen merkitystä vuorovaikutuksessa nuoren kanssa. Taistelu johtaa harvoin tuloksiin, joten mitä jos kokeilisit muuttaa näkökulmaa neutraalimmaksi ja hyväksyvämmäksi?

1. Tunnista omat tunteesi. Kun lapsesi sanoo jotain sinulle epämieluisaa, sinussa herää arvottavia ja tuomitsevia ajatuksia ja mielesi tekee sanoa jotakin mitätöivää. Jos reagoit tunteella, kadut varmasti sanomisiasi myöhemmin. Tunnista sen sijaan kuohahdus sisälläsi, ota aikalisä ja anna tunteiden laskea.

2. Ymmärrä nuoren tunteita. Vaikka kiukuttaa, pysäytä huulille pyrkivä moite ja yritä eläytyä nuoren asemaan. Pohdi, mikä tunne mielenilmauksen taustalla voisi olla.

3. Kerro, että ymmärrät. Ilmaise ymmärryksesi sanallisesti tai sanattomasti. Joskus riittää katse tai nyökkäys, joskus pelkkä ”joo” ja joskus on tarpeen tarkempi ilmaus, kuten ”vaikutat tosi pettyneeltä” tai ”sinua varmasti surettaa”. Näin osoitat nuorelle, että keskityt häneen, olet kiinnostunut hänen kokemuksestaan ja ymmärrät tai ainakin yrität ymmärtää sitä. Jos et ymmärrä jotakin, pyydä nuorta kertomaan lisää.

Mitätöinti estää luottamasta

Ymmärtäminen ja sen ilmaiseminen parantaa heti keskustelun mahdollisuuksia ja rauhoittaa riitatilanteita, koska se lieventää toisen negatiivista tunnetilaa, mikä auttaa häntä ilmaisemaan itseään tarkemmin. Se taas helpottaa ymmärtämistä entisestään.

Jokaisella on tarve tulla ymmärretyksi. Jo se, että toinen yrittää ymmärtää, tuo helpotusta, rauhoittaa ja lisää läheisyyden tunnetta. Jos läheinen ihminen viestittää, että toinen on väärässä eikä hänen kuuluisi tuntea kuten hän tuntee, se on turhauttavaa ja jopa tuskallista. Mitätöinti laukaisee ihmisessä sisäisen hälytyksen ja estää luottamasta.

On ehkä vaikea olla ymmärtäväinen, jos nuori itse loukkaa ja mitätöi vanhempaa sanoillaan. Onkin tärkeää, että ymmärrät ja hyväksyt myös omat heräävät negatiiviset tunteesi. Voit kuitenkin opetella toimimaan niistä huolimatta rakentavasti.

Ole turvallinen ja luotettava

Kun viestität, ettet tuomitse ja moiti vaan kuuntelet ja ymmärrät, osoitat olevasi turvallinen ja luotettava. Nuori saa luvan olla haavoittuva ja heikko. Hän uskaltaa ehkä paremmin kertoa sinulle pelottavia ja hävettäviäkin asioita.

Katja Myllyviita huomauttaa kirjassaan, ettei teinin kanssa tarvitse olla samaa mieltä voidakseen ymmärtää hänen kokemustaan. Voit sanoa, että hänen kokemuksensa on todellinen, vaikka olet itse eri mieltä. Voit myös sanoa, että kenestä tahansa voisi tuntua hänen asemassaan siltä. Kun annat arvoa nuoren kokemukselle, hän todennäköisemmin kertoo sinulle siitä myös lisää.

Ihmeitä ei tapahdu hetkessä. Anna keskusteluyhteyden palautumiselle aikaa. Miten toimisi vaikkapa kahden viikon kokeilu, jossa pidättäytyisit valittamasta sinua ärsyttävistä asioista nuoressa? Miten hän reagoisi muutokseen?

Lähde: Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas nuorten vanhemmille (Duodecim). Kirjassa on harjoituksia, jotka perustuvat dialektisen käyttäytymisterapian menetelmiin.

Vierailija

Mulla on niin itsepäinen lapsi, ettei ammattilaisetkaan pysty mihinkään. Valtaa ei ole annettu, se on viety. Homma lähti luisumaan, kun lapsen isä rupes tekee kiusaa eron jälkeen ja yritti tahallaan hajoittaa mun ja lapsen välit. Pienenä meni ihan ok, mut teininä tyttö ruvennut oireilemaan. Mutta ihan kauheinta on ku se huijaa ja pyörittää "ammattilaisia" vielä pahemmin ku mua. Niille meni teinin valheet läpi ihan sujuvasti. Ulkopuolinen apu on mennyt jo useamman kerran niin mettään, etten uskalla enää pyytää apua. Oikeestaan toivon et sattuis jotain, kuolemaa pienempää, et teini joutuis säikähtämään oikein kunnolla. Kun järkipuhe ei enää auta. Eikä sekään että itse yrittää käyttäytyä hyvin ja napakasti ja johdonmukaisesti ja ymmärtää jne. Oma kunnollisuus on siinä vaiheessa ihan turhaa, kun on ongelmateini vastassa. Et ihan tiedoksi vaan kaikille neuvojille. Ja kaikkein vaikeimpia on toisten teinityttöjen äidit, lehmät, jotka yrittää lohduttaa ongelmateiniä, et täytyyhän sun nyt vähän saada juoda ja juhlia, niin ku meidänkin Satu ja Salla...

Vierailija

nää nyky vanhemmat on antanut teineille vallan ei ne uskalla sanoo mitään olen huomannut monessa HUOM!monessa perheessä että teini määrää kyllä nyky vanhemmat ovat luusereita

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.