Moni kolme–neljävuotias jankuttaa kakkajuttuja tai kokeilee kiroilemista. Mikä neuvoksi?

Moni kolme–neljävuotias jankuttaa kakkajuttuja, ja hiukan isompi kokeilee kiroilemista. Meidän Perhe keräsi vanhemmilta vinkkejä siihen, mitä tehdä kun pikkulapsi kiroilee tai puhuu muita kiellettyjä asioita. Näin neuvottiin:

Kokeile sivuuttaa asia.

Usein kieltäminen ei tehoa, vaan tekee voimasanoista kiehtovampia. Älä reagoi heti voimakkaasti: katso, menisikö asia ohi, jos et huomaa koko asiaa tai ohjaat lapsen mielenkiinnon muualle. Jyrkkä kielto paljastaa, että sanoissa on odottamatonta voimaa – jos lapsi haluaa testata rajojaan, vanhemman voimakas reaktio tarjoaa siihen helpon tilaisuuden.

”Kaksivuotias saattaa toistaa perässä kerran kaksi, jos itseltäni pääsee kirosana. Kun häneen ei kiinnitä mitään huomiota, asia unohtuu”, yksi äiti neuvoo.

”Asiaan puututaan nätisti, eikä tehdä liian suurta numeroa – se kuitataan samalla tyylillä kuin vaikka se, ettei lusikkaa heitetä lattialle.”

Anna huomiota muista jutuista.

Joskus lapsi yrittää kakkajutuilla ja kiroilulla saada huomiota ja hauskuuttaa etenkin muita lapsia. Kiinnitä lapsen huomio muihin hauskoihin juttuihin, joita hän kertoo. Osallistu lapsen tarinoihin, keskity kuuntelemaan ja anna huomiota muille lapsen kertomille tarinoille. Lasta voi kannustaa myös suoraan: ”Sehän oli hauska juttu kun kerroit...”

Vessajutut vessaan.

Yleisimmin vanhemmat sopivat lapsen kanssa, että kiroilu ja kakkajutut on ”vessapuhetta” – eli sanoja ei sanota muiden kuullen. Lapsi opastetaan puhumaan kielletyt sanat yksin vessaan. Hauskuus laimenee, eikä sanojen jankuttamiseen juututa.

Tarjoa toista sanaa.

Älä kiroile itse, mutta käytä jotakin korvaavaa kilttiä sadattelua. Tai sovi lapsen kanssa suoraan, että kirosanan sijaan sanotaan jokin muu sana.

Mieti, mitä puhut itse.

Vaikeinta on hyväksyä, että on itse se huono esimerkki. Mitä sanot, kun menetät malttisi? Kiukkuinen sähinä, ärähtely ja kiroilu opitaan usein vanhemmilta.

Kiinnitä huomiota myös äänensävyysi: anna vilpitöntä kiitosta ja kehuja ja puhu muille kauniisti myös esimerkin vuoksi.

Vahdi myös, mitä lapset kuulevat televisiosta. Esimerkiksi tositeeveekilpailuissa lentelee ärräpäitä.

Odota.

Ikään kuuluu, että lapsi käyttäytyy välillä nolosti. Nolostu ja ärsyynny rauhassa. Sekin menee ohi.

Muista, että meitä on moneksi.

Moni kuitenkin kokee myös, ettei kirosana silloin tällöin haittaa. Jos varvas kolahtaa ovenkarmiin, moni sallii lapsellekin sadattelun. Töykeys tai epäkohteliaisuus eivät silti kuuluu yleisiin tapoihin.

Osa vanhemmista päästelee kirosanoja lasten kuullen itsekin.

”Meillä ollaan kai aika lepsuja kiroilun suhteen. Kotona saa ärräpään päästää, eikä siitä rangaista. Emme kannusta kiroiluun, mutta emme täysin sitä voi kieltäkään, kun meiltä aikuisiltakin välillä lipsahtaa.”

”Meillä pikkulapsellakin on lupa sanoa perkele, jos loukkaa vaikka varpaansa. Kohtuukäyttö parasta tässäkin. Sanoja ne vaan on.”

Lainaukset on poimittu keskustelusta Pikkulapsi kiroilee, mitä teet?

Vierailija

JOO OLEN TÄYSIN SAMAA MIELTÄ KANSSASI.KYLLÄ LAPSET OPPII, HALUSIT TAI ET. EIKÄ VARSINKAAN JÄRJETTÖMÄN ANKARALLA TYYLILLÄ NIITÄ KIROILUSTA POIS SAADA. NUORIMMAN LAPSENI ENSIMMÄINEN SANA OLI"AKKA" MINKÄ OPPI SISARILTAAN JA ARVATKAA KETÄ MAHTO TARKOTTAA?SITTEN TULI KAIKKI MAHDOLLINEN KIROILU MITÄ VOI OLLA?MUTTA AJATTELIN .KUN EN NIIHIN PAHEMMIN PUUTU? MENEE OHI ITSESTÄÄN JA NIIN MENIKIN,TYTTÄRENI ON NYT 14-VUOTIAS JA KIROSANAT ON MINIMAALISIA?TAI AINAKIN OIKEISSA KOHDISSA ELI SIIS TARKOTUS PERÄISIÄ. JOTEN MAAILMASSA VAKAVEMMINKIN OTETTAVIA ASIOITA KUN KIROILU?

Vierailija

Pitäähän sitä 5500 suomalaisesta kirosanasta osata edes se yksi ärräpää, ettei englanninkielinen ja mitäänsanomaton saksalainen FAG laakerimerkki yleisty.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..