Miten kauan ja kuinka usein vauva voi...

Kysymys:

Miten kauan ja kuinka usein vauva voi olla erossa ensisijaisesta hoitajastaan kiintymyssuhteen vaarantumatta? Aiheesta saa hyvin ristiriitaista tietoa ja keskustelupalstoilla käydään kiivaita keskusteluja aiheesta. Jos esimerkiksi kolmikuinen vauva on tutun hoitajan hoivissa muutaman tunnin ajan, voinko olla varma, etten vaaranna kiintymyssuhdetta tai aiheuta lapselleni traumoja? Olisiko hoitajan parempi ainakin aluksi tulla lapsen kotiin, että paikka olisi lapselle tuttu?

Entä mitä mieltä olet Hollannin päivähoitomallista, josta oli juttu Meidän Perhe -lehdessä (4/12)? Siellä lapset viedään siis pääsääntöisesti päivähoitoon kolmikuisina, vaikkakin osa-aikaisesti.

 

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen vastaa:

Ihmisen kiintymyssuhteiden kehitys on loputtoman kiehtova aihe, ja alan tieteellinen tutkimus on vilkasta. Vielä parikymmentä vuotta sitten kyse oli jonkinlaisesta sisäpiirin jutusta; nyt tietoa on saatavissa suomen kielellä sekä yleistajuisessa että teoreettisemmassa muodossa. Keskustelu velloo kiivaana, ja kuten aina, matkan varrella mutkat ovat suoristuneet ja ilmiöiden monisyisyys on unohtunut.

Joillekin ihmisille termi ”kiintymyssuhde” on punainen vaate. He katsovat, että kyseessä on oppi, jolla pönkitetään ydinperhettä ja mieshegemoniaa ja alistetaan naisia sitomalla heidät kotiin ja lapsiin. Toisten mielestä teoria auttaa ymmärtämään niin traumojen ja hoidon vakavien laiminlyöntien seurauksia persoonallisuuden kehitykselle kuin vaikkapa vanhempien eron jälkeisen vuoroasumisen vaikutuksia pikkulapseen.

Brittiläisen psykiatrin, John Bowlbyn, hahmottelemassa kiintymysteoriassa on kyse siitä, miten ihminen alkaa elämänsä ensi päivistä aktiivisesti luoda järjestystä ympäröivään maailmaan. Keskeisenä organisoivana tekijänä on vaara ja vaaroilta suojautuminen. Vauvalle on hengenvaarallista jäädä pitkäksi aikaa yksin, eli hänelle avainkysymys on, miten saada hoivaaja luokseen. Avuton ihmislapsi voi nojautua aluksi vain aikuisen läsnäoloon ja saatavuuteen. Vuorovaikutuskokemuksista rakentuu hänen mieleensä vähitellen eräänlaisia sisäistettyjä työmalleja, psyykkisiä rakenteita, jotka vähitellen alkavat ohjata hänen toimintaansa ja reaktioitaan.

Lapsi oppii suunnilleen ensimmäisen ikävuotensa loppuun mennessä suosimaan käytöstä, joka tuo hoivaajan hänen luokseen ja estämään käytöstä, joka vie aikuisen pois hänen luotaan. Jotkut lapset ovat esimerkiksi havainneet, että äiti – tai kuka sitten onkin vauvan lähin aikuinen – kestää huononlaisesti kiukuttelua ja jättää vauvan ”rauhoittumaan” omiin oloihinsa. Sillä linjalla ei siis ole syytä jatkaa, ja lapsi oppii estämään kielteisten ja vihamielisten tunteidensa ilmaisemista. Toinen taas havaitsee, että äiti katoaa häneltä tuon tuostakin omiin maailmoihinsa, ja hänet saa sieltä ulos vain pakottamalla eli nostamalla hirmuisen metakan.

Alussa yksi kiintymyssuhde on ylitse muiden, ja sen toinen osapuoli on tavallisesti äiti. Se voi olla myös isä, isoäiti tai adoptioäiti – aikuisen status sinänsä on vauvalle yhdentekevä. Rinnalle nousee myöhemmin muita tärkeitä ihmisiä, mutta aivan pienen lapsen maailmaan ei mahdu kovinkaan monta kiintymyskohdetta. Tästä todisteena on niin kutsuttu reaktiivinen kiintymyssuhdehäiriö, jota tavataan joillakin varhaisvaiheensa suurissa laitoksissa viettäneillä lapsilla. Heillä ei ole spesifiä kiintymystä kehenkään, vaan he suhtautuvat kaikkiin valikoimattoman sosiaalisesti ja estottomasti.

Kiintymyssuhdeteoria selittää paljon, mutta se on kuitenkin vain yksi monista ikkunoista ihmismielen kehitykseen. Vauvat ovat kovin erilaisia; yksi tuntuu sietävän epämukavuutta hyvin, toinen kärsii pienistä muutoksista aivan kohtuuttomasti. Kyse on temperamenttieroista ja geneettisesti määräytyneistä rakenteellisista eroista.

Siksi on mahdotonta antaa yleispätevää ohjetta siitä, kuinka pitkiä eroja kolmen kuukauden tai puolen vuoden ikäinen vauva kestää. Kolmikuinen vauva ei ole vielä ehtinyt muodostaa kovin jäsentyneitä kiintymysmalleja hoivaajansa kanssa ja suhtautuu yleensä varsin suopeasti lempeästi käyttäytyvään vieraaseen.
Koska lapset ovat erilaisia, täytyy tuntea omansa riittävän hyvin, jotta tietää, mitä juuri hän kestää. Hän osaa kyllä antaa palautetta saamastaan kohtelusta, jos siitä ollaan kiinnostuneita. Vauvat eivät ole kristallia eivätkä säry ihan vähästä. Kolmen kuukauden ikäinen vauva tuskin saa trauman ollessaan tutun aikuisen hoivissa muutaman tunnin ajan, mutta englantilaisia lähteitä siteeratakseni ”the proof of the pudding is in the eating”, eli vanukkaan maun saa selville vain maistamalla.

Vauvan reaktioita seuraamalla ja omaa sydäntä kuuntelemalla päästään jo pitkälle. Se tiedetään varmuudella, että pitkäkestoinen stressi on vahingollista vauvan nopeasti kehittyvälle keskushermostolle. Jos vauva on
hädissään, eikä kukaan tule häntä lohduttamaan, itku muuttuu vähitellen kimeäksi kirkunaksi ja pikkuisessa kehossa riehuu kemiallinen myrsky. Hoivaajan tärkeä tehtävä onkin stressihuippujen tasoittaminen ja lohdun ja läheisyyden tarjoaminen pelästyneelle vauvalle.

Hollannissa lapset viedään tosiaan jopa kolmen kuukauden ikäisinä päivähoitoon. Se merkitsee todennäköisesti sitä, että vauva muodostaa tärkeän kiintymyssuhteen häntä päivisin hoitaviin aikuisiin. Minusta on hämmentävää, että vanhemmat haluavat saada lapsia, mutta pyrkivät heistä sitten Hollannin kaltaisessa
hyvinvointivaltiossa eroon mahdollisimman pian. Luulisi, että meistä jokainen haluaisi olla mahdollisimman pitkään niiden luona, joita rakastaa.

Meidän Perhe 6/2012

Vierailija

Ihan vaan ajatuksena: tämä "sosiaalisuus ja reippaus", jos ei ole kiintynyt kunnolla keneenkään niin kuka tahansa kelpaa ja lapsi lirkuttelee jokaiselle vastaantulevalle aikuiselle ja lähtisi kenen tahansa mukaan.

Vierailija

Minusta teksti oli täyttä asiaa. Me ihmiset nyt olemme vain miljoonien vuosien evoluution aikana kehittyneet tällaiseksi, vauva tarvitsee hoitajaa ja on siitä riippuvainen eikä sitä asiaa 2010-luvun elämäntapa muuta. Valitettavasti tilanne on hankala meille tässä ajassa eläville äideille.

Edellinen vierailija kirjoitti "Suomessa vallalla olevien oppien mukaan näiden lasten pitäisi siis olla aivan pilalla. Kuitenkin lapseni koulukaverit (3-vuotiaasta alkaen) ovat aivan tavallisia lapsia, tosin mielestäni sosiaalisempia ja kohteliaampia kuin samanikäiset suomalaiset lapset"

Olen maallikko, mutta en usko että kiintymyssuhteen aiheuttamat traumat näkyvät ulospäin, vaan ne voivat jossain elämäntilaiteissa ilmetä esim. masennuksena, ahdistuksena tai ongelmina parisuhteessa.

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Vierailija

Olen aina sanonut, että maailma olisi taas himpun verran parempi paikka, jos vanhemmat keskittyisivät "Kunpa lastani ei kiusattaisi" ajattelumallin sijaan kasvattamaan lapsensa ajattelumallilla "Kunpa lapsestani ei kasvaisi kiusaajaa".

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2