Huolellinen suunnittelu ja joustavuus ovat parhaat keinot selvitä stressittä lomamatkasta vauvan kanssa.

Matkailu avartaa, mutta vauvan tai pikkulapsen kanssa se voi joskus myös olla hankalaa. Amerikkalainen Parenting.com listasi joukon vinkkejä, joista voi olla matkalla apua.

Pura matkatavarat heti perille saavuttuasi

Tavaroiden purkaminen on aivan yhtä tärkeää kuin niiden pakkaaminen. Laita tavarat heti perille saavuttuasi paikoilleen, niin saat luotua ympärillesi kodikkaamman ilmapiirin, ja tavaratkin löytyvät helpommin.

Järjestä vaipanvaihdolle oma paikka

Valitse vaipanvaihdolle sopiva paikka, ja vie sinne saman tien kaikki tarvittavat asiat – vaipanvaihtoalusta tai pyyhe, vaipat, kosteuspyyhkeitä ja roskapusseja. Näin sinun ei tarvitse kaivella matkalaukkuja kiireessä, kun tulee aika vaihtaa ensimmäinen vaippa.

Tee leikkinurkkaus

Kerää lapsen lelut ja kirjat tiettyyn paikkaan, josta ne on helppo ottaa käyttöön. Voit vaikka tehdä lapselle kotoisan leikkisopen, jossa leluja säilytetään matkan ajan.

Kerää ruokailutarvikkeet yhteen pisteeseen

Vaikka loma-asunnossa ei olisi keittiötä, vauvan kanssa matkustava tarvitsee usein kaikenlaisia ruokailutarvikkeita. Kerää tuttipullot, vauvanruokapurkit, puurojauheet, ruokalaput ja lusikat yhteen paikkaan, josta ne on helppo ottaa esiin. Varaa mukaan myös tiskausvälineet pullojen ja ruokailuvälineiden puhdistamiseen.

Suunnittele päiväuniajan ohjelma etukäteen

Jos kaipaat itsekin päiväunia, suunnittele päiväohjelma niin, että pääsette nauttimaan nokosista loma-asunnossa. Jos haluat käyttää päiväuniajan hyödyksi, varaa mukaan hyvät rattaat tai vaunut, joissa vauva voi nukkua.

Harkitse kantorepun tai -rinkan ottamista mukaan

Joissakin paikoissa ja lomakohteissa on hankala liikkua rattaiden kanssa, mutta kantorepun tai -rinkan kanssa voi kulkea lähes missä tahansa. Totuta lapsi etukäteen sen käyttöön, niin voit saada lomakohteesta enemmän irti.

Vuokraa auto

Jos vauva viihtyy autossa, vuokraa auto, jossa on turvaistuin, ja tutustu lomakohteeseen autoillen. Päiväunetkin sujuvat monelta vauvalta helposti autossa.

Jaa vahtivuorot

Jos vauva vaatii päiväunia sängyssä, etkä ole itse nokosten tarpeessa, jaa vahtivuorot matkaseuralaisesi kanssa. Ota tämä myös huomioon majoitusta varatessasi – jos päiväuniaikaan on tarpeen palata majapaikkaan, se ei saa sijaita liian syrjässä. Kannattaa myös maksaa hieman lisää parvekkeesta tai pihasta, jotta päiväunivahtikin pääsee nauttimaan ulkoilmasta.

Harjoittele matkasängyn käyttöä

Jos otat mukaan matkasängyn, anna vauvan nukkua siinä muutamana yönä ennen matkaa. Näin sänky on jo tuttu ja turvallinen kapine matkakohteessa.

Varaudu hankaluuksiin

Älä odota kaiken sujuvan saumattomasti. Ensimmäiset päivät saattavat olla haastavia, mutta yleensä vauva tottuu nopeasti uusiin asioihin.

Panosta hotelliin

Lapsiperheen ei yleensä kannata varata kaikkein halvinta ja simppeleintä majoitusvaihtoehtoa. Vauvan kanssa matkaava joutuu pakostakin viettämään hotellissa jonkin verran aikaa, joten sen on syytä olla kaikin puolin toimiva ja viihtyisä. Kannattaa panostaa kunnolliseen kylpyhuoneeseen, hyvään sijaintiin ja huoneen tilavuuteen (vauva tuo mukanaan yllättävän paljon matkatavaraa).

Pidä kiinni rutiineista

Matkoilla olo merkitsee aina jonkin verran muutoksia arkirutiineihin, mutta yritä silti pitää kiinni vauvallesi tärkeistä rutiineista. Ruoka-ajat ja unirytmi on hyvä säilyttää entisellään. Jos aikaero matkakohteen ja kodin välillä on suuri, ei ehkä kannata siirtyä heti matkakohteen aikatauluun, vaan hivuttaa aikatauluja pikku hiljaa oikeaan suuntaan. Jos vauva herää vasta puolen päivän aikaan ja kukkuu keskiyöhön, voi olla järkevämpää mukauttaa siihen omat aikataulunsa sen sijaan, että pakottaisi vauvan yhtäkkiä aivan uudenlaiseen vuorokausirytmiin.

Ota mukaan tärkeimmät tarvikkeet

Jos et ole varma siitä, että matkakohteesta saa samoja purkkiruokia tai esimerkiksi samaa äidinmaidonvastiketta, johon vauva on tottunut, kannattaa pakata niitä mukaan. On suurempi harmi raahata hieman ylimääräistä painolastia menomatkalla kuin yrittää totutella vauva yhtäkkiä uusiin makuihin. Kaiken lisäksi saat näin varattua matkatavaroihin paluumatkalle hyvää tilaa ostoksille ja tuliaisille.   

Jousta omissa aikatauluissa

Vaikka romanttinen illallinen olisikin houkuttelevampaa nauttia vasta auringon laskettua, voi olla helpompaa tehdä se vauvan iltapäivänokosten tai pikkulapsen iltapalan aikaan. Ravintoloissa on lisäksi silloin usein enemmän tilaa, ja meno on rauhallisempaa. Rättiväsyneen lapsen kanssa mikään ei onnistu, joten nukkumaanmenoa ei kannata lykätä liikaa, vaikka mieli tekisi.

Jousta säännöissä

Vaikka taapero ei kotona saisikaan käyttää äidin tai isän kännykkää tai leikkiä ruokapöydässä, voi olla mukavampi nauttia illallisesta ravintolassa, kun lapsella on samalla mielekästä puuhaa. Älypuhelimista ja tablettitietokoneista on tällaisissa tilanteissa paljon apua lapsen viihdyttämisessä. Myös legot ja katselukirjat toimivat usein hyvin.
Sama koskee herkkuja – vaikka kotona välteltäisiinkin herkkujen syömistä, sujuu loma paljon mukavammin, jos ei ole liian tiukkapipoinen niiden nauttimisen suhteen.
Muista, että lomalla on tarkoitus nauttia olosta!

Vierailija

Oli taas paljon kommentoitu, että kuka veisi pikkulapsen matkalle jne. Vinkit on varmasti käteviä vaikkapa mökille tia sukuloimaan mennessä, varsinkin jos ollaan pidempään matkalla...

Vierailija

Jaa että lapset pitäis kasvattaa laatikossa ettei vaan häiritse ketään muuta voi apua... Tuollaiselle sopiva lomakohde vois olla erämaa mökki.. mene sinne ja pysy siellä, ei näy lapsia.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..