Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Haittaako, jos vauva töllöttää sitterissä telkkaria? Tai äiti zombie-leffaa, kun taapero leikkii vieressä?

Kello on kymmenen illalla. Isä istuu sohvalla ja tuijottaa tv:stä Walking Deadia. Vauvaakaan ei nukuta. Hän lepää isän sylissä ja tuijottaa välkkyvää ruutua. Eihän siitä ole mitään haittaa, koska vauva ei ymmärrä juonesta mitään. Vai onko sittenkin?

Seuraamme medioita päivittäin keskimäärin 8 tuntia 20 minuuttia. Televisio on päällä lähes yhtä paljon kuin internet, radio on auki noin 1,5 tuntia päivässä, sanomalehtiä ja kirjoja luetaan molempia noin puolen tunnin verran.

Lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo muistuttaa, että imeväisikäinen ei kaipaa mediaa. Sen sijaan hän tarvitsee vanhemman syliä ja jakamatonta läsnäoloa.

– Lapsen kehityksen pohja syntyy vanhemman kanssa koetuista hyvistä hetkistä. Siitä, että asioita jaetaan, hymyyn vastataan hymyllä, itkuun reagoidaan ja lapsi saa läheisyyttä ja hellyyttä.

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän hänelle voi olla ruudun tuijottamisesta jopa haittaa. Vauva ei ymmärrä televisio-ohjelmien juonellisuutta, mutta aivan pienikin aistii vieraan äänimaailman, välähdykset ja kirkkaan valon. Tämän takia esimerkiksi illan imetyshetkinä televisio kannattaa sulkea, jotta vauva ei rauhoittumisen sijaan stressaantuisi.

Ei ole hyvä idea pelata taistelupelejä samalla kun vauva istuu sylissä ja tapittaa ruutua.

Leikki-ikäiselle taas voi jäädä mieleen televisiossa räjähtävä pommi tai puheet sodasta, vaikka hän näennäisesti leikkisi sen aikaa, kun aikuiset katsovat vaikkapa uutisia. Sama pätee taistelupeleihin ja toimintaelokuviin: lasta ei saa altistaa sellaiselle, mikä voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoa. Ei ole hyvä idea pelata World of Warcraftia samalla kun vauva istuu sylissä ja tapittaa ruutua.

Yhdysvalloissa lääkäriyhdistys suosittelee, että alle kaksivuotias ei katsoisi televisiota lainkaan. Suomessa lasten mediankäytölle ei ole virallisia suosituksia. Maalaisjärjellä pärjää Salon mukaan hyvin.

– En istuttaisi vauvaa sitterissä television eteen, mutta jos perheen isommat lapset katselevat piirrettyjä ja vauva konttaa hetkeksi mukaan, ei mitään hätää ole, Salo toteaa.

Hän muistuttaa kuitenkin, että paras on katsoa ohjelmia yhdessä. Lapsi tarvitsee aikuisen läsnäoloa ja apua, jos häntä esimerkiksi pelottaa tai ahdistaa näkemänsä ohjelma.

Oppimispeleihinkin kannattaa tutustua yhdessä, jotta tietää, mistä lapsi puhuu, kun hän innostuu vaikkapa Kapun metsän sammakosta.

Katso enemmän vauvaa

Meille syntyi juuri maailman ihanin tyttö. En pyörtynyt synnytyksessä. Äiti ja vauvakin voivat hyvin.

Näin Riku, 28, päivitti Facebookiin vain muutama minuutti isäksi tulemisensa jälkeen. Tykkääjiä ja vauvaonnitteluita kertyi muutamassa tunnissa satoja. Kun vauva nukkui, Riku ja Maria lukivat päivityksiä kyyneleet silmissä. Jaettu ilo lisäsi onnea.

Moni vanhempi jakaa Rikun tapaan perheensä isoja ja pieniä asioita sosiaalisessa mediassa. Olemme innokkaita netinkäyttäjiä: Sanomalehtien liiton mediankäyttötutkimuksen mukaan suomalainen on internetissä päivittäin keskimäärin 150 minuuttia.

Neuvolakäsikirjan mediakasvatuskokonaisuuden laatinut erityissuunnittelija Satu Valkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta sanoo, että raskausaikana on hyvä miettiä omaa mediankäyttöään.

Katsekontakti on tärkeä osa varhaista vuorovaikutusta. Jos äiti on aina somessa samalla kun esimerkiksi imettää, katsekontaktin ottaminen ei onnistu. Vauva ja isompikin lapsi tarvitsee vanhemman jakamatonta huomiota.

– Rajoita ruutuaikaa. Välillä on hyvä vain olla yhdessä tekemättä mitään erityistä. Sekä aikuinen että lapsi tarvitsevat hetkiä, jolloin aivot saavat levätä, Valkonen sanoo.

Tukea ja käytännön neuvoja

Yksivuotiaamme ei suostu istumaan millään potalle. Onko kenelläkään vinkkejä, mikä voisi auttaa?

Jennin keskustelupalstalla esittämään kysymykseen tuli parin tunnin aikana monta toimivaa neuvoa. Apua oli erityisesti vessakirjavinkistä: tiettyä kirjaa sai lukea vain potalla.

Satu Valkonen sanoo, että keskustelupalstojen ja somen yksi hyvä puoli on juuri nopeus ja helppous. Kotona lasten kanssa olevalle esimerkiksi Facebook voi olla kätevin tapa olla yhteydessä toisiin aikuisiin tai sopia hiekkalaatikkotreffit. Moni vanhempi myös nauttii siitä hetkestä, kun vauva nukkuu, ja ehtii avata päivän lehden tai surffata netissä.

– Kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei verkko niele kokonaan. Netissä ei ole hyvä roikkua koko aikaa ja yhtenään.

Taaperoikäinen omaksuu helposti aikuisen tapoja. Jos lapselle sanoo toistuvasti, että äiti tulee ihan pian, kunhan on ensin vastannut tähän viestiin, lapsi oppii, että kone on ihmistä tärkeämpi. Muutamaa vuotta myöhemmin hän todennäköisesti käyttäytyy itse samalla tavalla, kun aikuinen kutsuu ruokapöytään.

Toisinaan vanhemmat tekevät töitä kotona. Pieni lapsi ei kuitenkaan ymmärrä, miten äiti tai isä on fyysisesti paikalla, muttei huomioi häntä. Hermostuminen ja itkuhan siitä seuraa.

Jos vauva jää jatkuvasti vaille huomioita ja hänen kontaktiyrityksiinsä ei vastata, kiintymyssuhde vanhempaan voi häiriintyä.

– Etätyö kannattaa järjestellä niin, että sen tekee esimerkiksi toisessa huoneessa ovi kiinni ja toinen vanhemmista huolehtii sen ajan lapsesta. Kun työn saa tehtyä, päättyy työaika ja kone menee kiinni, Valkonen ehdottaa.

Vauvan kanssa pienin askelin

En osaa laulaa, mutta halusin vauvamuskariin, jotta näemme muita vauvaperheitä. Olen innostunut leikkilauluista niin, että etsin niitä usein Youtubesta ja leikin niiden tahtiin kotonakin.

Maijan esimerkki osoittaa, että netistä voi olla vauvaperheelle paljon iloa. Sisältöä on loputtomasti jo taaperoikäiselle, ja pienikin lapsi voi hyötyä siitä, kunhan verkon käytössä edetään aikuisen kanssa pienin askelin. Lyhyt Youtube-pätkä Muumeista ennen kesäretkeä voi konkretisoida reissua. Paikallislehdestä löytyvä isovanhemman kuva on hauska etsimistehtävä parivuotiaalle tai netistä yhdessä tulostetut muistipelikortit pohja askartellulle.

Taaperon ei kuulukaan jaksaa katsoa tuntia putkeen Pikku Kakkosta.

Yksi vanhemman tehtävistä on rajoittaa lapsen media-aikaa – vielä aika isonkin lapsen. Tutkimusten mukaan lapsi saa unen paremmin illalla, jos televisio suljetaan ajoissa ja tabletin sijasta lapsi lukee tai katselee hetken kirjaa. Taaperon ei kuulukaan jaksaa katsoa tuntia putkeen Pikku Kakkosta.

Entä vauva? Miten median käyttö käytännössä alkaa? Ehkä kuvakirjoista, ehkä rauhoittavasta unimusiikista. Ehkä uuden taidon päätymisestä vanhemman Face-päivitykseen. Kaikki ne ovat osa mediaa.

Tai kuten Rikun perheessä:

Liisa aloitti median käytön puolivuotiaana, kun oppi ryömimään. Kun yhtenä aamuna tulin vessasta, paikallislehti ei ollut lehtikopassa, vaan lattialla rypisteltynä ja osittain suussa. Huuto oli kova, kun kaivoin lehteä suusta ja sanoin, ettei uutisia kuulu syödä.

Asiantuntijat: lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo ja erityissuunnittelija Satu Valkonen, MLL.

Vauva 9/15

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kuvahaasteeseen liittynyt kisa on päättynyt, ja voittaneille on ilmoitettu voitosta. Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.