Korvatulehduskierre, liimakorva, alipaine? Korvien putkitus voi auttaa, lue miten.

Asiantuntijana lääketieteen tohtori, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johanna Nokso-Koivisto, HYKS.

1. Miksi lapsen korvat putkitetaan?

Yleisimmin korvat putkitetaan toistuvien välikorvan tulehdusten tai liimakorvan takia. Lääkäri alkaa harkita putkittamista, jos lapsella on neljä korvatulehdusta puolessa vuodessa tai viisi vuodessa.

Liimakorva tarkoittaa tilannetta, jossa välikorvassa on eritettä yli kahden kuukauden ajan. Se heikentää lapsen kuuloa.

Välikorvantulehdus on yleensä flunssan jälkitauti. Bakteeripitoinen erite, siis räkä, pääsee nousemaan lapsen nenänielusta korvatorvea pitkin välikorvaan, ja aiheuttaa siellä tulehduksen.

Vauvan korvatorvi on jotakuinkin vaakatasossa. Kun lapsi kasvaa, korvatorven asento muuttuu pystymmäksi, eikä erite pääse nousemaan välikorvaan yhtä helposti.

Tavallinen ikä korvaputkitukselle on puolitoista – kaksi vuotta. Se on räkäikä: lapsen vastustuskyky on vielä heikko, ja moni lapsi aloittaa päivähoidon. Virusinfektioita ja niiden seurauksena korvatulehduksia tulee paljon.

Lääkäri arvioi, mikä on lapsen riski saada korvatulehduksia ja hyötyykö hän putkista.

Korvatulehdusten kierre yleensä rauhoittuu, kun lapsen vastustuskyky kehittyy ja infektiot vähenevät. Samalla, lapsen kasvaessa, korvatorvet alkavat ilmastoitua paremmin nenänielun kautta. Kahden ikävuoden jälkeen pahin on yleensä ohi.

Joskus korva putkitetaan, koska se on alipaineinen. Jos korvatorvi ei toimi hyvin, välikorvaan syntyy alipaine, joka vetää tärykalvon kuopalle. Se voi haitata lapsen kuuloa.

2. Miten korvaputki toimii?

Korvaputki on silikoninen tai metallinen, lankarullan näköinen pieni putki, joka asetetaan tärykalvoon. Tärykalvoon siis tehdään putkelle pieni reikä. Putki tuulettaa korvaa ja yleensä vähentää tulehduksia. Tulehdus etenee parhaiten umpinaisessa tilassa.

Bakteerit ja erite eivät pysty kerääntymään putkitettuun korvaan. Liimakorva ei pääse kehittymään, eikä korvatulehdus ole kivulias, koska erite pääsee korvasta ulos.

Tulehtunut, vuotava putkikorva hoituu yleensä tipoilla, ja lapsi välttää suun kautta otettavan antibioottikuurin.

3. Voiko putkista olla haittaa?

Putket laitetaan nukutuksessa, ja nukutus on aina pieni riski.

Joskus sanotaan, että putkitusta varten lapsi vain humautetaan. Vaikka toimenpide on lyhyt, on nukutus kuitenkin ihan tavanomainen.

Putket pysyvät korvassa noin puoli vuotta ja tulevat itsestään pois. Joskus putki ei irtoa, ja se pitää poistaa uudessa nukutuksessa. Lisäksi putki itsessään voi aiheuttaa tärykalvon pinnalle tulehduksen, jos putken reunan alle pesiytyy bakteeri.

Jos putkia laitetaan monet peräkkäin, tärykalvoon voi jäädä pieni reikä tai tärykalvo voi jäädä putken paikalta ohuemmaksi.

4. Miten selitän taaperolle, mitä putkituksessa tapahtuu?

Kerro lapselle putkituksesta ikätason mukaan: Ensin pitää olla kotona syömättä ja juomatta, sitten menemme sairaalaan, ja saat lääkettä joka nukuttaa. Sitten lääkäri hoitaa korvia.

Lapselle ei kannata puhua leikkaamisesta. Taaperon mielessä leikkaaminen liittyy saksiin.

Nukutuksessa lapsi saa kasvoilleen maskin. Sitä voi harjoitella kotona, lapsi voi vaikka laittaa nallen kasvoille pientä kippoa.

Käytännöt vaihtelevat. Joissakin sairaaloissa lapsi voi kurkistaa heräämöön etukäteen, ja joissakin lapsi saa nukahtaa vanhemman sylissä.

Lapselle ei kannata siirtää omia tunteitaan, että tämä on jännää tai pelottavaa. On hyvä muistaa myös, ettei korvienkaan hoitaminen ole samanlaista kuin omassa lapsuudessa.

5. Pitääkö putkikorva suojata?

Korvaputken aukko on keskimäärin millimetrin. Niin pienestä reiästä vesi ei mene helposti.

Nykyään ohje on, ettei putkikorvia tarvitse suojata vedeltä, ellei lapsi sukella. Roiskeet suihkussa tai kylvyssä tai pään pulahdus pinnan alle ei saa vettä läpi putkesta.

Sukeltaessa, esimerkiksi vauvauinnissa, korvat suojataan siihen tarkoitetuilla tulpilla ja pannalla.

Vauva 2/2015

Lue lisää

Lapsi kuulee huonosti: voisiko se olla liimakorva?

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.