”En pysty nauttimaan vauva-ajasta, koska huolehdin jatkuvasti. En uskalla jättää vauvaa edes isän hoitoon”, tuore äiti kirjoittaa.

Lukija kirjoittaa

Pelkään koko ajan, että vauvalle tapahtuu jotakin. Vaikka vauva nukkuu yöllä pidempiä pätkiä, minä herään tarkastamaan, että hänellä on kaikki kunnossa. Jos vauva ei syö normaalisti tai itkee enemmän kuin yleensä, olen varma, että hän on vakavasti sairas.

En uskalla jättää vauvaa edes isän hoitoon, koska silloin en voi vahtia häntä. Raskausaika oli hankala, ja pelkoni alkoivat silloin. En pysty nauttimaan vauva-ajasta, koska huolehdin jatkuvasti. Mies sanoo, että lopeta turha murehtiminen, mutten pysty. Vauva on nyt kaksikuinen. Mitä voin tehdä?

Kuvittelin toisin

Muut vanhemmat neuvovat

Vähitellen helpottaa

Minulla oli samanlaisia tunteita, ja tilannetta pahensi se, että olin yksin vauvani kanssa. Näin unia, joissa vauvalleni tapahtui kaikenlaista pahaa, olin masentunut ja itkin paljon. Onneksi vanhempani asuivat lähellä ja saivat vauvan rauhoittumaan silloin, kun minä en saanut. Äitini opetti keinot, joilla arki lähtee sujumaan.

Opin pikkuhiljaa luottamaan siihen, ettei lapseni ole lasista tehty. Opin, että lapsellani on luja elämänhalu ja voimia kestää monenlaiset kolhut ja sairaudet.

Kaikkein suurin yllätys lapsen saamisessa minulle olikin lopulta se, että tajusin oman kuolevaisuuteni ja sen, kuinka paljon voinkaan rakastaa omaa lastani. Niin paljon, että pelkään joka hetki menettäväni hänet. Se rakkaus ei koskaan vähene, vaikka opinkin luottamaan siihen, että lapsi selviää.

Stu77

Seis vatvomiselle

Tunnistan samat pelot itsessäni. Olen tutkiskellut paljon itseäni ja todennut, että mitä enemmän vatvon asioita, sitä enemmän ne pelottavat. Kaikkiin asioihin en voi maailmassa vaikuttaa, ja tämä on yksi niistä.

Lapsen kanssa on otettava vastaan kaikki mikä tulee, on se hyvää tai pahaa. Yhteisestä ajasta lapsen kanssa voi nauttia tai pelätä, että jotain tapahtuu. Kumpi on parempi?

Valitsin nauttimisen

Luota läheisiin, lapseen ja itseesi

Äidinrakkauteen kuuluu huolehtiminen. Pystyisitkö kuitenkin miehesi kanssa miettimään, mitkä ovat vauvalle niitä todellisia vaaroja (esimerkiksi tulikuuma kahvi, turvallisuus automatkalla), ja miten voisitte suojautua niiltä? Tämän jälkeen et voi muuta kuin luottaa läheisiin ihmisiin, lapsen taitoihin ja lopulta hyvään onneen.

Vaikka kuinka varautuisit, et saa tehtyä maailmaa vaarattomaksi. Haluaisin lohduttaa sinua, että tunne helpottaa ajan myötä, mutta näin ei käy. Kun lapsi tutkii maailmaa itsenäisemmin, huolenaiheita tulee lisää. Jos sinua ahdistaa todella, kannattaa keskustella asiasta ammattilaisen kanssa.

Toinen äiti

Vauva 6–7/16

Vierailija

Pelkäätkö koko ajan, että vauvalle sattuu jotakin? 3 viisasta neuvoa

se on sellasta vauvan kanssa. Näen öisin painajaisia että tiputaisin häntä ja säpsähdän hereille ja paniikissa etsin vauvani vierestäni, vaikka hän onkin (tietenkin) turvallisesti omassa sängyssään tuhisemassa, eikä hänellä ole mitään hätää. Tää on kai vaan osa siitä että yhtäkkiä on sellainen pikku-ihminen, joka on täysin riippuvainen susta ja jonka rakastat enemmän kuin voi sanoin kuvailla. Toinen puoli on että toi uskomaton ilo kun pienokainen hymyilee tai oppii vaikka jotain uutta. Tai...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kun tuolissa on oikein säädetty jalkalauta, se auttaa vauvaa ruokailussakin.

Syöttötuolin on oltava sellainen, että lapsi ei pääse kaatamaan tuolia keikkuessaan tai potkiessaan.

Kannattaa valita tuoli, jossa on säädettävä jalkalauta. Jo pienellä vauvalla syöttötuolin jalkalaudan pitää olla ylhäällä, sillä hänelle on siitä hyötyä. Jalkatuki antaa tukea lapsen vartalolle, jolloin niska, leuka ja nielu ovat oikeassa asennossa. Näin lapsi voi hallita pureskelua ja nielemistä paremmin.

Jos lapsi kadottaa vartalon tuen, neste voi virrata liian nopeasti kurkkuun, ja syömisen hallinta heikkenee.

Jalkatuki kannattaa asettaa niin, että lapsen jalkapohja yltää sille. Jalkatuki keventää myös reisien alta tukipintaa, joten veri kiertää jaloissa paremmin. Hyvä istuma-asento tukee myös puheen kehitystä ja auttaa hallitsemaan käsiä paremmin.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Istuin tai kiikku voi tarjota vauvalle jumppaa ja suurta riemua. Liikkuminen kehittyy kuitenkin parhaiten lattialla.

Onko hyppykiikusta haittaa vauvan kehitykselle?

Hyppykiikku ei ole välttämätön tarvike, mutta oikein asennettuna se tukee hyvin lapsen liikuntaa. Lapsethan rakastavat hyppimistä.

Yleisin ongelma on väärin asentaminen. Hyppykiikun tulee olla niin alhaalla, että lapsen kantapäät ylettyvät alustalle. Hyvästä hyppykiikusta löytyy sivulta säädettävät nauhat, jolloin lapsi pysyy napakasti kiinni, ja vartalo saa myös sivuttaistukea.

Lapsen täytyy saada koko jalkapohjansa lattiaan ja harjoitella kyykkyyn ylös liikettä, ei pelkkää hyppimistä. Silloin kiikkua voi huoletta käyttää vähän aikaa kerrallaan. Jos lapsi potkuttelee ja hyppii vain varpaillaan ja päkiöillään tai ei jaksa pitää selkäänsä suorana, älä käytä hyppykiikkua.

Paras paikka hyppykiikulle on tasainen alusta ja avoin tila, jossa lapsi ei pääse kolhimaan itseään esimerkiksi ovenkarmeihin.

Voiko kävelytuoli hidastaa kävelemään oppimista?

Ei, jos sitä käytetään oikein. Kävelytuoli antaa lapselle liikunnallisia kokemuksia ja tuo suurta riemua, kunhan se on säädetty oikein. Kävelytuolikaan ei ole terveelle lapselle välttämätön mutta ei haitallinenkaan.

Kävelytuolin suurin ongelma on, jos se on säädetty väärälle korkeudelle.

Suurin ongelma on se, että tuoli on säädetty väärälle korkeudelle. Tarkista, että istuva lapsi saa jalkapohjat hyvin lattiaan, pystyy välillä kohottautumaan tuolista pystyasentoon seisomaan ja laskeutumaan taas alas.

Kävelytuolin avulla lapsi pystyy hyvin tutustumaan kodin tiloihin. Monesti kävelytuolissa oleva lapsi opettelee sanoja, ja tuoli antaa lapselle hyvän mahdollisuuden tutustua ympäristöön ja hakeutua vuorovaikutukseen. Kävelytuolissakin lapsi on vain väliaikaisesti, ei liian kauan.

Jos lapsella on ongelmia hallita vartalonsa asentoa tai hän liikkuu varpaillaan, älä käytä kävelytuolia.

Mihin Bumbo on tarkoitettu?

Bumbo on loistava suihku ja hiekkalaatikkotuolina. Se ehkäisee liukastumisia ja suojaa maasta tulevalta kylmältä. Bumbo sopii lapselle, joka ojentaa jo hallitusti ylävartaloaan ja joka sylissä ollessaan tarvitsee tukea enää alavartalolleen.

En suosittele Bumboa terveelle lapselle leikkituoliksi sisätiloihin, sillä tuoli lukitsee lapsen asennon, ja siitä on vaikea tulla itse pois. Monesti Bumbossa istuva lapsi kykenee jo istumaan itsekin.

Tarvitseeko vauva kylpytukea?

Terve lapsi ei tarvitse. Pienen vauvan kylvettäminen on herkkä, käsin tunnettava toimenpide. Kylpytuella saatetaan luoda väärää turvallisuuden tunnetta.

Kun lapsi oppii istumaan, liuku­esteellä varustettu amme tai Bumbo on hyvä hankinta kylpyhetkiin. Kylvettäminen vaatii aina valvontaa!

Istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Millainen on hyvä sitteri?

Hyvä sitteri menee lähes makuu­asentoon ja myötäilee lapsen selkää ja lonkkia. Kun lapsi kasvaa, hyvän sitterin pystyy nostamaan pystympään, asentoon, johon lapsen oma ojennus riittää.

Lähes kaikki sitterit ovat nykyisin tehty kehoa myötäileviksi ja tukeviksi. Tärkeintä on muistaa kiinnittää aina vyöt, jotta lapsi ei pääse kellahtamaan sitteristä pois. Sitteri tai muu istuin ei korvaa lattialla puuhastelua, mutta se vapauttaa vanhemman kädet hetkellisesti.

Asiantuntijana fysioterapeutti, lasten fysioterapian erikoisasiantuntija Eija Helminen, Lasten Terapiakeskus Terapeija

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko suloisempaa kuin pienen ihmisen ja eläimen ystävyys? Lähetä kuva ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 13.8.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt

Ihokontakti on tärkeä varsinkin ensimmäisinä vuorokausina, sanoo Kätilöliiton varapuheenjohtaja Leena Lehto.

Osassa suomalaisista synnytyssairaaloista kielletään vauvan nukuttaminen äidin vieressä, Suomen Kätilöliiton varapuheenjohtaja Leena Lehto kertoo. Kätilöliiton mukaan kielto vaikeuttaa varhaisen vuorovaikutussuhteen muodostumista ja imetyksen käynnistymistä.

– Ihokontakti lähes vuorokauden ympäri on suotavaa ja tärkeää varsinkin vauvan ensimmäisinä vuorokausina ja erityisesti, jos on ongelmia imetyksen aloituksessa. Myöhemminkin vauva tarvitsee paljon läheisyyttä ja kosketusta, ja hyötyy siitä tutkimusten mukaan selvästi, Lehto sanoo.

Kätilöliitto vetoaa kannanotossaan tutkimustuloksiin ihokontaktin eduista. Eri tutkimusten mukaan ihokontakti muun muassa laskee äidin ja vauvan stressiä sekä auttaa vastasyntynyttä säätelemään pulssiaan ja hengitystään. Ihokontaktissa olevilla vauvoilla on myös tasaisempi ruumiinlämpö ja verensokeri.

Miksi vieressä nukkumista ei sitten suositella – tai jopa kielletään se? Tämä perustuu puolestaan kätkytkuoleman riskiin. Vuonna 2015 kätkytkuolemia oli Suomessa kuusi, ja 2014 niitä tilastoitiin 14. Luvuissa on mukana kaikki pienten vauvojen kuolemantapaukset, joille ei löydy syytä. On erittäin harvinaista, että vanhempi kierähtäisi vauvan päälle.

Vieressä nukkumisen kieltäminen voi johtaa siihen, että äidit eivät saa tietoa turvallisuusohjeista.

Yhdysvaltojen lastenlääkäriyhdistyksen mukaan alle neljän kuukauden ikäiselle vauvalle turvallisin nukkumispaikka on omassa sängyssä, mutta samassa huoneessa vanhempien kanssa. Hoitotyön tutkimussäätiö on luonut Suomeen suosituksen, joka perustuu yhdysvaltalaisiin ohjeisiin.

Monet äidit kokevat näistä ohjeista huolimatta vieressä nukkumisen kaikkein luonnollisimmaksi tavaksi. Kätilöliiton mukaan tavan kieltäminen voi johtaa siihen, että nämä äidit eivät uskalla keskustella asiasta terveydenhuollon henkilökunnan kanssa ja jäävät ilman tietoa turvallisuudesta.

– Keskusteltaessa vauvan nukkumisesta on tärkeää antaa oikeaa tietoa, ei tuomita tai arvostella. Tärkeintä on, että perhe itse tekee omat päätöksensä, kannanotossa todetaan.

Muista nämä ohjeet, jos vauva nukkuu vieressä

Pääsääntöjä on kaksi. Ensimmäisen mukaan samassa sängyssä vauvan kanssa ei saa nukkua, jos on lääkkeiden vaikutuksen alainen, tupakoi tai on päihtynyt. Myös vanhemman ylipaino on riski.

Toinen sääntö koskee nukkumisympäristöä: vauvan kasvojen lähellä ei saa olla tyynyjä, leluja tai peittoja, eikä sängyksi käy vesisänky tai kovin pehmeä patja.

Lakanan pitää olla napakasti patjan ympärillä, ja ympäristössä ei saa myöskään olla naruja tai muita esineitä, jotka voivat aiheuttaa kuristumisriskin. Vauvalle ei saa tulla liian kuuma, ja vastasyntynyt nukkuu mieluiten aina selällään. Nämä säännöt pätevät riippumatta siitä, missä vauva nukkuu.

– On tärkeää varmistaa, että lapsen alla tai ympärillä ei ole sellaisia pehmikkeitä, joita vasten vauva voisi painautua niin, että nenän kautta hengittäminen ei onnistu, Lehto sanoo.

Sairaalatiloissa vierihoidon ongelmana voi olla myös sopivien sänkyjen puute.

– Sairaalasängyt ovat standardimittaisia yhden hengen sänkyjä myös synnyttäneiden osastoilla. Ilman muuta ehdoton vaatimus vierellä nukuttamisessa on, että sänkyyn on saatavissa korotettavat reunat.

Lehto kertoo, että ulkomailla synnytyssairaaloissa on käytössä myös vierihoitoon suunniteltuja sänkyjä, joissa on uloke tai levennys vauvaa varten.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.