Onko se vaarallista? Pitääkö valita joko sormiruoka tai soseet?

1. Missä iässä vauva voi syödä itse?

Sormiruokailun voi aloittaa noin puolen vuoden iässä, kunhan vauva osaa istua pystyasennossa. Ei siis riitä, että vauvan toppaa tyynyillä takakenoon, vaan hänen on jaksettava kannatella ylävartaloaan ruokailuhetken ajan. Otollinen hetki aloittaa kokeilut on silloin, kun vauva osoittaa kiinnostusta ruokiin, pyrkii tarttumaan niihin ja viemään palasia suuhunsa. Hampaiden puhkeamista ei tarvitse odottaa, sillä ikenillä saa yllättävän tehokkaasti pehmeitä ruokia mutustettua.

2. Pitääkö valita joko sormiruoka tai soseet?

On kaksi tapaa suhtautua sormiruokailuun. Baby-led weaning –koulukunnan kannattajat jättävät soseet kokonaan väliin ja tutustuttavat vauvan kiinteisiin ruokiin pelkästään sormiruokien kautta. Ajatuksena on, että vauva päättää alusta asti, mitä ja miten paljon hän syö. Aikuisen vastuulla on tarjota monipuolisia ja ravitsevia ruokia, mutta vauva ratkaisee, mitä siitä päätyy suuhun ja mahaan. Toiset taas päätyvät joustavaan sekamalliin, jossa vauvalle tarjotaan sekä soseita että sormiruokaa tilanteen mukaan.

3. Mitä hyötyä sormiruokailusta on?

Sormiruokailu kehittää sekä suun että käsien motoriikkaa. Lapsi saattaa myös oppia nirsoilemaan vähemmän, kun saa tutustua ruokien koostumuksiin, makuihin ja suutuntumiin oma-aloitteisesti ja vapaaehtoisesti.

Aluksi sormiruokailusta syntyy sotkua, mutta ennen pitkää vanhempien elämää helpottaa, kun vauvaa ei tarvitse syöttää vaan kaikki voivat syödä samaan aikaan ja suunnilleen samaa ruokaa.

Jotkut vauvat eivät pidä siitä, että heitä syötetään vaan haluavat alusta asti olla tilanteen herroja. Jos vauva kieltäytyy maistamasta soseita, sormiruokaa kannattaa kokeilla.

4. Voiko sormiruokailu olla vaarallista?

Sormiruokailu ei ole sen vaarallisempaa kuin soseiden syöttäminen, kunhan muistaa muutaman turvallisuussäännön:

a. Älä jätä pientä sormiruokailijaa hetkeksikään yksin.

b. Sormiruokaa ei saa antaa takakenossa lepäävälle vauvalle. Vauvan pitää istua suorassa syöttötuolissa tai sylissä, jotta kakomisrefleksi toimii tarvittaessa kunnolla. Kakomista sinänsä ei tarvitse säikähtää. Se vain osoittaa, että suojamekanismi toimii kuten pitää.

c. Älä anna vauvalle ruokia, joihin pieni voi tukehtua, kuten pähkinät tai kokonaiset viinirypäleet ja kirsikkatomaatit. Ruokien pitää olla pehmeitä ja niin isoja, että vauva saa mutustettua niistä itselleen sopivia palasia.

d. Muista myös neuvolan ohjeet siitä, mitkä ruoat eivät sovi alle vuoden ikäisille vauvoille. Esimerkiksi punajuurta, lanttua ja pieniä uusia perunoita ei pidä antaa vauvoille.

5. Miten pääsee alkuun?

Hyviä ensiruokia sormiruokailijalle ovat kevyesti keitetyt tai paahdetut kasvikset, kuten parsakaali-, porkkana-, peruna- ja bataattilohkot. Myös avokado on mukavan pehmeää. Hedelmistä ja marjoista kannattaa valita aluksi pehmeitä ja hyvin kädessä pysyviä, kuten banaania, mansikkaa ja päärynää.

Lisätietoa löytyy sekä netistä että kirjoista. Eräänlaiseksi sormiruokailun aapiseksi on muodostunut Gill Rapleyn ja Tracey Murkettin kirja Omin sormin suuhun (WSOY, 2010).

Ruokaohjeita vauvan sormiruokahetkiin ja koko perheelle Vauva-lehden numerossa 1–2/2016. Lehti ilmestyy 12.2.

Vauvan.fi:n Maxin Deli -bloggarin kokemuksia sormiruokailusta: Sormiruokaa!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

10 tärkeintä ohjetta vastasyntyneiden vanhemmille.

Skotlannissa sijaitseva äitiyssairaala Ayrshire Maternity Unit jakaa kirjettä, jossa annetaan vastasyntyneiden vanhemmille kymmenen tärkeintä hoito-ohjetta vauvan näkökulmasta. Kirje ei ole osaston oma, ja sen alkuperäinen kirjoittaja on tuntematon. Teimme tekstistä vapaan käännöksen.

Rakas äiti, rakas isä,

Pyydän sinua pitämään tämän kirjeen tallessa ja lukemaan sen aina silloin, kun arki tuntuu vaikealta.

1. Pyydän, ettet odota minulta (tai itseltäsi) liikoja. Anna meille kaikille aikaa. Minä tarvitsen sitä kasvaakseni ja kehittyäkseni, jotta minusta tulee vakaampi ja helpommin ennustettava. Sinä tarvitset aikaa, jotta voit levätä ja rentoutua ja toipua synnytyksestä.

2. Syötä minua, kun minulla on nälkä. En ole koskaan vielä tuntenut nälkää, enkä vielä ymmärrä kelloa ja sopivia ruoka-aikoja.

3. Pidä minua sylissä, paijaa, pussaile ja halaile hellästi. Olen tottunut olemaan äidin lähellä kohdussa, enkä ole koskaan vielä ollut yksin.

4. Anna anteeksi, jos itken paljon. En tee sitä tahallani, eikä tarkoitukseni ole tehdä oloasi kurjaksi. Minulla ei vain ole vielä muuta keinoa kertoa tarpeistani. Kun kasvan hieman, opin muitakin tapoja kommunikoida.

5. Pyydän sinua tutustumaan minuun rauhassa. Kun annat minulle aikaa, opit tuntemaan luonteenpiirteitäni. Samalla huomaat, mitkä asiat rauhoittavat juuri minua ja tekevät minut tyytyväiseksi.

6. Älä pelkää tekeväsi virheitä vanhempana. Ne ovat luonnollisia. Kestän ne kyllä, kunhan teet kaiken rakkaudella.

7. Älä pety minuun, vaikka en olekaan täydellinen. Toivon, ettet myöskään pety itseesi vanhempana, vaikka et olekaan aina täydellinen.

8. Pidä huolta itsestäsi. Syö kunnolla, lepää ja ulkoile. Kun voit hyvin, sinulla on voimia ja kärsivällisyyttä huolehtia myös minusta.

9. Toivon, että pidät huolta parisuhteestasi ja muista läheisistä ihmissuhteista. Tarvitsen ihmisiä ympärilleni.

10. En ole näin pieni kovin kauaa, vaikka se aika tuntuisi sinusta nyt ikuisuudelta. Vaikka myllään elämäsi ylösalaisin, toivon, että muistat tämän olevan vain vaihe. Nautitaan siitä yhdessä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan näkökyky on ensimmäisinä elinviikkoina huono, mutta onneksi muut aistit paikkaavat tilannetta. Missä vaiheessa huononäköisyydestä on syytä huolestua?

Jo kohdussa sikiö aistii valoa. Vastasyntynyt näkee tarkimmin noin 20-30 cm päähän, näin vauva pystyy juuri sopivasti tarkentamaan häntä sylissään pitävän vanhemman kasvoihin. Lapseen saa yleensä kunnon katsekontaktin noin kahden viikon iässä. Ihmiskasvot ja graafiset, mustavalkoiset muodot kiinnittävät varmimmin huomion.

Monet vauvat karsastavat aluksi, mutta viikkojen kuluessa taipumus useimmiten katoaa. Kolmikuisena silmät yleensä pysyvät suorassa myös silloin, kun vauva on väsynyt. Jatkuva karsastus on pienelläkin vauvalla epänormaali tilanne, jonka syy täytyy selvittää. 

Heikkonäköinen lapsi käyttäytyy yleensä kotonaan täysin normaalinäköisen lapsen tavoin, mutta erot tulevat esiin, kun poistutaan tutuista ympyröistä. 

Kohti kirkasta valoa

Pikkuvauvan silmien liikkeet ovat nykiviä, niiden säätely paranee pikkuhiljaa ensimmäisen elinvuoden aikana. Kolmen kuukauden iässä vauva pystyy jo liikuttamaan silmiään sekä pysty- että vaakasuunnassa ja seuraamaan katsellaan ympäröiviä tapahtumia. Vauva erottaa suuret kontrastit kaikkein helpoimmin. Tämän takia pikkuisen katsetta vetävät puoleensa kirkkaat valonlähteet ja kuviot, joissa tummat ja vaaleat sävy vuorottelevat. 

Voimakas likitaittoisuus häiritsee vauvaa paljon vähemmän kuin kaukotaittoisuus, sillä vauvan koko maailma sijoittuu lähelle. Hän näkee murut lattialla, mutta kauempana olevat lelut jäävät utuun. Kun lähestytään puolen vuoden ikää, ero ikätovereihin alkaa näkyä. Heikkonäköinen lapsi käyttäytyy yleensä kotonaan täysin normaalinäköisen lapsen tavoin, mutta erot tulevat esiin, kun poistutaan tutuista ympyröistä. 

Voimakas likitaittoisuus häiritsee vauvaa paljon vähemmän kuin kaukotaittoisuus, sillä vauvan koko maailma sijoittuu lähelle.

Mikä tuolla menee?

Puolen vuoden iässä sekä näkökyky että silmien liikkeet ovat jo hyvin kehittyneet. Vauva tarkkailee ympäristöään uteliaana, ja hänen silmänsä kykenevät mukautumaan eri etäisyyksille. Hän tunnistaa tutut esineet siis vähän etäämpääkin. 

Näön tarkkuus ja näkökenttien laajuus paranee. Puolivuotiaalla on jo niin sanottu stereonäkö, eli hän pystyy käyttämään molempia silmiään täydellisesti. Vauva pystyy vaivatta seuraamaan pieniäkin liikkuvia kohteita ja kiinnittää huomionsa näkökentän laitamille ilmaantuviin asioihin. Vuoden iässä näkökenttä alkaa olla saman laajuinen kuin aikuisella. Koko näköjärjestelmä kehittyy kuitenkin hitaammin, ja se on aikuisen tasoinen vasta koululaisella.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.