Kokeile koliikkivauvan vanhempien kootut konstit.

1. Vauva itkee ja itkee. Onko se koliikkia?

Ihan ensin: Ota esiin kynä ja paperia. Kirjoita ylös itkujen alku- ja päättymisaikoja.

Koliikki tarkoittaa tilannetta, jossa vauva itkee vähintään kolme tuntia päivässä, vähintään kolmena päivänä viikossa ja tämä jatkuu vähintään kolmen viikon ajan.

Koliikin on ajateltu johtuvan vatsavaivoista, mutta syytä ei tiedetä. Todennäköisesti syitä on monia: Suoliston kypsymättömyys sulattamaan ravintoa, mahdollinen lehmänmaitoallergia ja hermoston yleinen kehittymättömyys.

Jotkut arvelevat, että itkua voisi aiheuttaa myös kaulan kiertäjähermoon synnytyksessä tullut pinne. Todennäköisesti koliikki on monen oireen vyyhti, joka helpottuu kun vauva kasvaa. Koliikkia voi ajatella työnimenä terveen vauvan selittämättömälle ja kovalle itkuisuudelle.

Kaikkien vauvojen itkuisuus lisääntyy kahden viikon iässä. Alle kolmen kuukauden ikäinen vauva itkee tavallisesti kaksi tuntia päivässä – eikä se ole poikkeuksellista. Koliikkia on suomalaistutkimuksen mukaan 13 prosentilla vauvoista.

Vauva itkee myös perustarpeidensa takia, eli kun vauvalla on nälkä, väsymys tai muutoin hankala olla. Huomaa, että D-vitamiinitipat eivät aiheuta vatsanväänteitä, vaikka moni niin luulee. Niiden aloitus vain osuu yhteen yleisen itkuisuuden lisääntymisen kanssa kahden viikon iässä.

2. Mistä tiedän, ettei vauvaa satu?

Se täytyy ensin selvittää lääkärissä. Itkuun voi olla hoidettava syy: infektio, suolisto-oireet tai allergia, ja ne täytyy sulkea pois. Monen vanhemman kokemus on, että aivan pikkuvauvan korvaongelmissa paras apu on erikoistunut korvalääkäri tai lastenlääkäri.

Vanhemman oloa helpottaa, kun on selvitetty ettei kyseessä ole kipua aiheuttava sairaus.

3. Onko mitään lääkettä?

Ei, lääkettä ei ole. Mutta joitakin valmisteita kannattaa kokeilla. Anna vauvalle probiootteja eli maito-happobakteereja. Niitä voi ostaa apteekista tippoina.

Useat tutkimukset – esimerkiksi Anna Pärtyn tuore lastentautiopin väitöskirjatutkimus – osoittavat probioottien vähentävän koliikkioireita ainakin osalla vauvoista.

Vatsanväänteisiin voivat auttaa myös dimetikonitipat. Lääkeaine vähentää kaasukuplien muodostumista ja auttaa kuplia hajoamaan. Pienemmät kuplat kulkeutuvat helpommin eteenpäin suolistossa. Tipat, jotka tunnetaan myös nimellä simetikoni, annetaan vauvalle ennen maitoa.

4. Kokeilenko kohinaa?

Suhise ässää tai laita hiustenkuivaaja tai tiskikone hurisemaan. Ääni saa olla voimakas: jotkut vauvat rauhoittuvat imurin kohinaan, pyykkikone jylläykseen tai auton hurinaan.

Älypuhelimiin myydään sovelluksia, jotka soittavat kohinaa, joka jäljittelee vauvan äidin mahassa kuulemia ääniä.

5. Mitä muuta voin tehdä?

Monen koliikkivanhemman kokemus on, että vauvaa rauhoittaa hyvän asennon löytäminen.

Kokeile vauvan kapalointia. Katso ohje. Moni vauva tuntee olonsa turvalliseksi kapalossa. Moni koliikkivauva myös viihtyy paremmin kyljellään tai sylissä vatsallaan vanhemman käsivarren päällä.

Kokeile rytmistä keinuttelua sylissä (voit pomppia jumppapallon päällä) tai kantoliinassa. Usein vauva viihtyy parhaiten vanhemman lähellä. Kantoliinassa pystyasento (etsi ohjeet liinasidontaan kietaisuristi) on usein hyvä.

Koliikkivauvoille nukahtaminen on vaikeaa, samoin pysyminen unessa. Sitä voi auttaa päivärytmi ja pimeys yöllä. Muista tutut neuvot: pidä ärsykkeet vähissä ennen nukkumaanmenoa, ja vaihda vaippa yöllä laittamatta valoja.

Koliikkivauvat heräävät usein päiväunilta parissakymmenessä minuutissa, ja nukkuvat parhaiten rattaissa ulkona. Usein pisimmät unet onnistuvat vaunuissa – kunhan ne liikkuvat ja tärisevät.

Vuorottele vaunulenkeillä toisen vanhemman tai läheisten kanssa. Vauva voi nukkua vaunuissa silloin tällöin myös sisällä.

6. Auttaako hieronta?

Jatkuva itkeminen voi saada vauvassa aikaan lihasjännitystä. Hieronta rentouttaa, tuottaa mielihyvää, edistää suoliston toimintaa ja helpottaa ilmavaivoja. Ohjeet vauvahierontaan.

Hieronta on mukavaa myös vanhemmalle. Raskaiden koliikkikuukausien aikana on hyvä löytää helliä hetkiä vauvan kanssa. Itkun ja oman voimattomuuden ja väsymyksen hetkinä hyvä vuorovaikutus vauvan kanssa ei onnistu.

Koliikki on yleisin syy siihen, että vanhemmat vievät vauvan vyöhyketerapiaan. Tutkittua tietoa sen tehosta ei ole – mutta se toimii ainakin kuten hieronta, ja rentouttaa vauvaa.

7. Vauva hakee lohtua imetyksestä. Onko se hyvä asia?

Ainakin se on hyvin tavallista. Mutta jos vauva syö lohdun takia koko ajan, vatsaoireita tulee. Jos imetät ja maitoa tulee runsaasti ja suihkuamalla, imetä yksi rinta kerrallaan tai kaksi tuntia samasta rinnasta. Tämä voi auttaa vauvan vatsaoireita. Lohtua voi antaa myös tutti.

Röyhtäytä vauva hyvin ja monta kertaa. Kokeile, onko vauvan helpompi olla ruokailun jälkeen sylissä pystyasennossa.

8. En jaksa kokeilla enää mitään. Haittaako se?

Jos uusien keinojen etsintä stressaa, älä etsi. Tärkeintä on jaksaa nämä viikot, jotta koliikki hellittää. Vaikka itku on raskasta, vauva nauttii läheisyydestäsi ja hoivasta.

Koliikki menee ohi, eikä vauvalle jää siitä muistikuvia tai seurauksia.

Raskasta on myös se, jos läheiset vähättelevät ongelmaa. Koliikki ei ole vanhempien syy, eikä johdu esimerkiksi kokemattomuudesta esikoisen kanssa.

Totta on, että koliikki rajoittaa esimerkiksi ystävien tapaamista. Koko ajan itkevän vauvan kanssa on vaikea käydä edes kaupassa.

Koliikki vaikuttaa käytännössä aina kielteisesti jaksamiseen ja parisuhteeseen. Kun tilanne on päällä, anna itsellesi ja puolisollesi armoa. Kumpikin tuntee olonsa uupuneeksi ja avuttomaksi. Jälkeenpäin nämä kuukaudet voivat jäädä mieleen yhteisenä koitoksena, josta selvisitte.

Lähteet: Hanna Mäkelä ja Titta Mäkinen: Vanhempien kokemuksia koliikin hoidosta, vaikutuksista ja siitä selviytymisestä. Anna Pärtyn väitöskirja Imeväisen koliikki-itku ja gastrointestinaalikanava, syyt, seuraukset ja hoito.

Lue lisää

Näin helpotat vauvan vatsakipuja hieronnalla

Helpotusta koliikkiin

Kapalointiohje

Mistä tunnistaa erityisherkän vauvan?

Vierailija

Koliikkia? Tämän voit tehdä

Esikoinen huusi synnäriltä lähtien aina kolmen kuukauden ikään saakka yhtä mittaan. Neuvolassa asiaan ei mitenkään otettu kantaa, koska meille nuorille vanhemmille sen nyt vain kuuluvan asiaan. Kolmen kuukauden jälkeen alkoi tulla veristä ripulia todella paljon ja onneksi vaihtunut terkka ohjasi tutkimuksiin. Lopulta lapsella todettiin suolisto-oireinen maitoallergia ja välttämisdieetin avulla lapsi muuttui ihan erilaiseksi! Lapsen koliikki on todella eristävää: kylään tai kauppaan...
Lue kommentti
Vierailija

Koliikkia? Tämän voit tehdä

Syynä nyt voi olla mikä tahansa. Mun pojalla taisi syynä olla myöhemmin löytynyt synnynnäinenhydronefroosi, ja siitä aiheutunut munuaisaltaan laajeneminen. Se tapahtui ensimmäisinä viikkoina, eikä munuaisen koko palaudu koskaan normaaliksi. Tai sitten ei. Maagisesti itku loppui kuin seinään 2 päivää ennen 3kk ikää. Jatkuvasti itkevä lapsi muuttui hymyileväksi jokeltajaksi. On 15 v nyt eikä yhtään allergiaa.
Lue kommentti

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.