Vesa Sisätön tytär syntyi ennen aikojaan. Vaikea alku jätti perheen elämään jälkensä.

"Kesä 2008 oli lämmin. Vaimoni Sarianna oli raskaana, olimme muuttaneet helmikuussa yhteen ja menneet toukokuussa naimisiin. Muodostimme uusperheen, johon kuuluivat myös teini-ikäiset lapseni Lauri ja Iris sekä Sariannan rhodesiankoira Ani. Uuden perheenjäsenen laskettu aika oli lokakuun puolivälissä.

Sariannan raskautta seurattiin tavallista tarkemmin, sillä hänen verenpaineensa oli keväällä ollut koholla. Heinäkuisena perjantaina hänet kutsuttiin jälleen testeihin. Tulokset tulisivat maanantaina.

Viikonloppuna kiersimme Hietalahden kirpputorin ja Sarianna kävi pitkällä metsälenkillä Anin kanssa. Emme vielä tienneet, että se jäisi kesän viimeiseksi rennoksi viikonlopuksi.

Sairaalasta soitettiin maanantaina. Sarianna pyydettiin kiireesti tarkastukseen Jorviin. Virtsasta oli löytynyt valkuaista. Jorvissa hänet kirjattiin osastolle. Ensin yhdeksi, sitten toiseksi yöksi.

Keskiviikkona lääkärit puhuivat Sariannan kotiuttamisesta, mutta äkkiä hänen tilansa huononi. Verenpaine pomppasi kattoon. Edessä oli matka ambulanssilla Naistenklinikalle.

Siellä hän vietti yli viikon. Diagnoosi oli raskausmyrkytys. Vierailin hänen luonaan päivittäin, vein tuoreita mansikoita tuliaisiksi. Sarianna oli väsynyt ja nukkui paljon. Raskausmyrkytys parantuisi vain lapsen syntymällä. Sitä yritettäisiin nyt lykätä mahdollisimman pitkälle, jotta lapsi vielä kasvaisi.

Tuntuu kuin nämä asiat olisivat tapahtuneet joillekin toisille.

Olimme olleet osastolla jo useamman päivän, kun eräs lääkäri kysyi meiltä, oliko meitä valmennettu keskoslapsen saamiseen. Ei ollut. Emme olleet ehtineet tajuta, että keskostahan me tässä olimme saamassa.

Meille kerrottiin tärkeimmät asiat. Sariannalle tehtäisiin lähipäivinä tai viikkoina keisarileikkaus. Lapsi tulisi viettämään ensimmäiset kuukautensa keskoskaapissa Lastenklinikan vastasyntyneiden teholla.

Enää en pysty palaamaan siihen, miltä tämä tieto tuntui. Tuntuu kuin nämä asiat olisivat tapahtuneet joillekin toisille.

Leikkaus tehtiin heinäkuun 23. päivänä. Raskautta oli takana 27+6 viikkoa. Tässä vaiheessa päivilläkin on merkitystä, sillä jokainen niistä lisää henkiinjäämisen todennäköisyyttä pari prosenttiyksikköä.

Leikkausajankohta päätettiin pikaisesti. Kuulin siitä tuntia aiemmin Espoossa, ja kiidin Naistenklinikalle taksilla. Pikainen vaatteidenvaihto ja sitten olinkin leikkaussalissa, sairaalamyssy päässä puudutuksesta tokkuraisen Sariannan pääpuolessa.

Tyttäremme syntyi. Hänen itkunsa oli pientä, se kuului tuskin puolen metrin päähän. Ja pieni hän oli muutenkin. 870 grammaa, 33 senttiä.

Lapsi laitettiin hengityskoneeseen ja liikuteltavaan keskoskaappiin. Sarianna jäi leikkaussaliin, minun taas käskettiin seurata keskoskaappia.

Laskeuduimme maanalaiseen yhdyskäytävään, joka vei Lastenklinikalle. Sain tehtävän: talutin lääkärin paluumatkaan tarkoitettua polkupyörää.

Naistenklinikan ja Lastenklinikan yhdistävän pitkän käytävän seinillä on maalauksia. Muistan katselleeni hevosia esittäviä kuvia ja miettineeni, tulisiko tuosta keskoskaapin letkuihin kytketystä pienestä tytöstä vielä joskus hevoshullu. Ajatus tuntui samanaikaisesti aivan älyttömältä ja lohduttavalta.

Hänen syntymänsä jälkeiset päivät olivat kaaosta.

Vastasyntyneiden teho-osastolla, K7:llä, minut istutettiin tuoliin ja kehotettiin juomaan mehua. Se oli hyvin makeaa. Tajusin, että juoman tehtävä oli estää järkyttyneitä, tuoreita keskosen tai vakavasti sairaan lapsen isiä pyörtymästä.

K7:n käytävän seinät ovat täynnä kuvia pienistä keskosista – ensin vastasyntyneinä letkuissa, sitten yksivuotiaina, viisivuotiaina, jopa ylioppilaina. Kuvat olivat helpotus. Ehkä meidänkin keskosemme kasvaa ihmisen mittoihin, sitten joskus.

Myöhempinä viikkoina näin pari kertaa samalla tuolilla sairaalamyssypäisen miehen siemailemassa mehua. Ajattelin, että minäkin olin kerran tuossa, mutta onneksi olen nyt siirtynyt eteenpäin.

Odottaessani käytävällä tyttäremme laitettiin uudelleen hengityskoneeseen varsinaisessa keskoskaapissaan. Lopulta sain uutisia. Tilanne oli vakiintunut, vaikka tyttäremme oli kuulemma alkanut jossain välissä ”hillua” ja hengityskoneen putki oli pitänyt laittaa uudestaan.

Se kuulosti oikeastaan hyvältä. Ainakin pienessä oli energiaa hillua! Hilluminen jäi perheemme sanastoon. Käytämme sitä vielä nykyäänkin, kun tytär nukkumaanmenoaikaan alkaa pomppia sohvilla tai viipottaa ympäriinsä.
Hänen syntymänsä jälkeiset päivät olivat kaaosta.

Kaaoksen keskellä keksimme tyttärellemme nimen. Hänestä tuli Veera.

Kolmen päivän ikäisenä tyttäremme joutui sydänleikkaukseen. Sana tosin oli ehkä vähän liian dramaattinen kuvaamaan operaatiota. Valtimotiehytleikkauksessa suljetaan tiehyt, jonka kautta vähähappista verta pääsee takaisin verenkiertoon. Täysaikaisilla lapsilla valtimotiehyt sulkeutuu itsestään syntymän jälkeen, keskosilla melko usein ei. Veera selvisi leikkauksesta hyvin. Nykyään siitä muistuttaa enää tytön koko kyljen poikki selästä rintaan kulkeva arpi.

Ennen leikkausta Veera sai hätäkasteen, vaikka emme ole uskonnollisia. Tuntui, että pienen lapsen avuksi oli saatava myös maagiset keinot kaikkien jo käytössä olevien tieteellisten keinojen lisäksi. Lapsen nimen kirjaaminen väestörekisteriin teki hänestä myös olemassaolevamman tuntuisen. Jäin kuitenkin kaipaamaan uskonnotonta nimenantoseremoniaa.

Myöhemmin syksyllä kaikki maaginen ja uskonnollinen ajattelu lapsemme kes­kosuuden yhteydessä alkoi ärsyttää minua. Tuntui kohtuuttomalta ajatella, että Veeran epämukavilla ensimmäisillä kuukausilla olisi jokin ”merkitys” tai ne olisivat ”viesti” meille. Oli paljon helpompi miettiä, että meille vain kävi näin ja siinä kaikki. Ihmisen elämään liittyy kärsimyksiä, Veeralle niitä sattui osumaan ihan elämän alkuun.

Tytön pää mahtui kämmenelleni, keho sormieni ja peukaloni haarukkaan.

Ensimmäiset kuukaudet olivat outoa aikaa. Jälkikäteen katson kesää ja syksyä 2008 kuin sumuisen lasin läpi. Siellä on hahmoja ja tapahtumia, tunteita ja olotiloja, jotka tietää kokeneensa, mutta joihin ei halua takaisin.

Aluksi oudointa oli rutiini. Se, että oma lapsi on vastasyntyneiden teho-osastolla, muuttui nopeasti kummalliseksi normaalitilaksi. Lääkärien kierrot, odottelut vanhempien lepohuoneessa ja sairaalan ravintolan hy­vien lounaiden syöminen oli äkkiä tavallista.

Välillä oli syytä iloon. Veeran paino ylitti kilon 22. elokuuta. Juhlimme kakulla.

Lapsi oli hyvässä ammattitaitoisessa hoidossa yöt ja päivät, mutta pian saimme alkaa osallistua hoitoon. Tuntui hurjalta pidellä käsissään niin pientä, elävää olentoa. Tytön pää mahtui kämmenelleni, keho sormieni ja peukaloni haarukkaan.

Siitä, että olin jo valmiiksi isä, oli paljon apua, vaikka keskonen onkin erilainen vauva. Ainakaan minun ei tarvinnut kaaoksen keskellä alkaa muovata itselleni isäidentiteettiä. Saatoin keskittyä muuhun.

Suurta osaa vuorokaudesta keskosen vanhempi ei voi olla lapsensa luona. Se turhautuminen on purettava johonkin. Minä tein töitä. Kirjoitin Veeran sairaalakuukausien aikana nuortenkirjailijoita käsittelevän hakuteoksen, josta olin sopinut kustantamon kanssa jo keväällä.

Kirjan sisällöstä en muista juuri mitään. Mutta ilmeisesti kirjoitin sen, koska nimeni on sen kannessa. Jälkikäteen olen ihmetellyt, miksi puuhasin moista. Mutta aikaa tosiaan oli, ja rahalle oli isyyslomalla käyttöä.

Veeran syntymä teki minusta tyytyväisen veronmaksajan. Sairaalakuukaudet maksoivat meille yhteensä muistaakseni noin 600 euroa, kiitos suomalaisen hyvinvointivaltion. Yhdysvaltalaisissa keskoslasten vanhemmille suunnatuissa kirjoissa on ohjeita talon panttaamisesta, sillä keskosten tehohoidon kulut ovat noin 1 500–2 000 euroa vuorokaudessa. Ja päälle tulisi vielä osuus, jonka yksityissairaala haluaisi voittonaan.

Vaikka sairaala tuli nopeasti tutuksi, vastaan tuli asioita, joihin ei voinut tottua. Kun Veera alkoi opetella hengittämistä omilla keuhkoillaan, hänen hengityksensä pysähtyi ajoittain kokonaan. Se ei ollut erityisen vaarallinen tilanne: sairaanhoitajat vain lempeästi taputtelivat Veeraa ja huhuilivat häntä – ja lapsi veti taas henkeä. Mutta isä ei lapsensa hengityksen lakkaamista unohda. Koskaan.

Ensimmäisten lasteni kanssa tarkistin aina toisinaan, hengittivätkö he nukkuessaan. Veeran kanssa tarkistan sen vielä viisi vuotta myöhemminkin, päivittäin.

Veera ei kuulu siihen isoon joukkoon keskosia, jotka selviävät ilman jälkiseurauksia.

Syyskuun alussa Veera siirrettiin vihdoin lähisairaalaamme Jorviin tavalliselle lastenosastolle. Vaikka loikka tehohoidosta tavalliseen hoitoon oli pelottava – lapsen kanssa samassa huoneessa ei ollut enää hoitajaa ympäri vuorokauden – Jorvissa saimme osallistua Veeran hoitoon enemmän.

Kuukautta myöhemmin Veera tuli kotiin. Hän oli 2,5 kuukauden ikäinen. Ensimmäiset kuukaudet kotona ovat muistoissa yhtä usvaisia kuin sairaala-aika. Veeraa ruokittiin ja lääkittiin vuorokauden ympäri nenä-mahaletkulla. Keittiön hyllyn sivuun olimme teipanneet ”lukujärjestyksen”, jossa lueteltiin syöttöajat määrineen, lääkkeineen ja lisäkkeineen.

Hiljalleen elämämme muuttui lähes normaaliksi lapsiperheen elämäksi. Sanon lähes, sillä valitettavasti Veera ei kuulu siihen varsin isoon joukkoon keskosia, jotka selviävät ilman jälkiseurauksia.

Veera ei koskaan vauvana oppinut oikein kunnolla syömään suun kautta. Vielä puolitoistavuotiaana hän painoi vain 6,5 kiloa. Tällöin hänelle laitettiin leik­kauksella gastrostooma, eräänlainen avanne, jonka kautta ravintoliuosta voidaan letkuttaa suoraan vatsaan. Paino nousikin kohisten, mutta syömistä tyttö opettelee yhä. Ilahduttavaa kyllä, Veera on jo puoli vuotta juonut ravintoliuoksensa suun kautta. Niinpä tämän kevään ohjelmassa on avanteen poisto.

Veeralla on myös kehitysviive. Hän vaikuttaa kolmivuotiaalta, joka opiskelee kovasti tullakseen nelivuotiaaksi. Kalenterissa vuosia on kuitenkin jo viisi. Se ei kuitenkaan tytön menoa haittaa – hän on hauska, touhukas lapsi, jolla on aivan omat juttunsa.

Vuoden alussa luin Tomi Takamaan kirjan 875 grammaa. Etenin hitaasti. Kerta-annos oli yksi luku, sillä teos toi muistoja esiin liikaakin. Kirjan viimeiset rivit luin istuen pesuhuoneen lattialla Veeran polskiessa kylvyssä kolmenkymmenen muumiukkelinsa kanssa.

Lopuksi nostin katseen ylös kirjasta ja katsoin häntä. Siinä se on, iso lapsi jo. Ei enää alle kiloinen sikiö, vaan jötkäles, joka tuntuu sylissä painavalta. Mikä ihana tunne.

Siellä se leikkii: ihme, pieni ihminen."

Vauva 4/2014

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mikään ei kiinnosta vauvaa niin paljon kuin toinen vauva. Vanhemman tehtävänä on tukea kehittyviä sosiaalisia taitoja.

Kaksi vauvaa istuu lähekkäin lattialla. Pian he alkavat seurata katseellaan toisiaan. He harovat innokkaasti käsillään kohti: tekee mieli kokeilla, miltä kaveri tuntuu. Kohta molemmat kikattavat.

Vauvat kiinnostuvat toisista vauvoista heti, kun alkavat havainnoida ympäristöään. Vaikka pieni vauva ei vielä täysin hahmota erillisyyttään, hän tajuaa selvästi, että tuossa on joku erilainen kuin äiti tai isä – toinen pieni.

– Ihmisen sosiaalisuus alkaa kehittyä hyvin varhain. Yhteisen toiminnan hetket voivat pienillä olla hyvin lyhyitä, mutta ne ovat silti merkityksellisiä, sanoo erityispedagogiikan yliopistonlehtori, tutkija Eira Suhonen Helsingin yliopistosta.

Kun lapsi alkaa kävellä, tarve hakea yhteyttä toisiin lapsiin näkyy yhä voimakkaammin. Uteliaisuus ohjaa taaperoa tutkimaan uusia asioita ja ihmisiä.

– Yksivuotias pyrkii jo aktiivisesti lähestymään toista, mutta yhdessä olemisen taidot ovat vielä puutteelliset. Toiminta saattaa olla impulsiivista: lapsi istuu toisen päälle tai puraisee ja katsoo, mitä tapahtuu, kuvailee toimintaterapeutti ja kouluttaja Marja Laakso.

Pieni lapsi tarvitseekin aikuisen jatkuvaa ohjausta ja tukea tutustumisretkillään.

Pallomeren säännöt

Hei katso, naapurin Jani on hiekkalaatikolla. Mennäänkö katsomaan, mitä hän puuhaa? Janilla on lapio, otetaan mekin lapio mukaan.

Kun aikuinen selittää lapselle tilanteita ääneen, elävä ja ilmeikäs äänenkäyttö välittää tunnevivahteita. Innostava puhe vahvistaa, että toisen seura on mukava juttu. Toisaalta äänellä voi myös rauhoittaa, jos lapsi lähestyy leikkikaveria liiankin vauhdikkaasti ja rajusti.

Jos lapsi vaikkapa punkee pallomeressä suoraan toisen päälle, aikuinen nostaa hänet syliinsä ja ohjaa lempeästi: Mennään mieluummin tähän viereen möyrimään, ettei kaveriin satu.

Ryhmätheraplay-kouluttajana toimiva Laakso korostaa hyvää tunnevuorovaikutusta. Sosiaaliset taidot kehittyvät ja yhteys toisiin syntyy parhaiten, kun ilmapiiri on myönteinen. Ryhmäthera-play-menetelmässä yhteyttä luodaan erilaisilla leikeillä ja elämyksillä, jotka opettavat hyvää kosketusta, riehumista ja rauhoittumista.

Sosiaalinen kehitys on yhteydessä tunne-elämän kypsymiseen, kielen kehitykseen ja säätelytaitoihin: siihen, että lapsi oppii hallitsemaan impulssejaan ja esimerkiksi odottamaan hetken vuoroaan. Se voi vaatia paljon kärsivällistä toistoa.

Laakson mukaan kehitystä hidastaa, jos lasta kohdellaan kovin ankarasti.

– Ankara kieltäminen tai lapsen vieminen tilanteesta kokonaan pois eivät tue oppimista. Jos aikuinen komentaa vihaisesti, lapsi vain pelästyy ja kokee häpeää ja neuvottomuutta. Mieluummin kannattaa auttaa lasta toimimaan oikein, Laakso sanoo.

Pieni lapsi ei vie lelua tai hajota toisen leikkiä pahuuttaan. Hän ei vielä tiedä, miten toimia. Aikuisen tehtävä on opastaa kädestä pitäen kohti parempaa tapaa: Toista ei voi tarttua naamasta, vaan pitää silittää nätisti. Lelua ei heitetä toista päin vaan ojennetaan käteen.

#vaintaaperojutut

Pieni taapero rummuttaa pöytää. Toinen seuraa ensin tarkkaan ja alkaa sitten tehdä samaa perässä. Kun yhteinen rytmi löytyy, lapset katsovat toisiaan ja nauravat.

Taaperoikäiset lapset eivät vain leiki omia leikkejään rinnakkain, kuten usein ajatellaan. Eira Suhonen on tutkimusryhmänsä kanssa analysoinut pienten lasten vuorovaikutustilanteissa kuvattuja videoita. Niistä näkyy selvästi, että lapset haluavat myös toimia keskenään.

– Heistä näkee, miten he nauttivat yhteisestä leikistä, Suhonen sanoo.

Lasten kasvaessa leikit monimutkaistuvat ja niihin alkaa tulla sääntöjä, mutta kaikki alkaa jaetusta ilosta.

Aikuinen voi tukea pienten välistä yhteyttä niin, ettei huomioi vain yhtä lasta kerrallaan, vaan ohjaa koko porukan keskinäistä toimintaa: Katsokaapa, mitä Alina tekee. Ja nyt on sitten Elsan vuoro.

Suhosen mukaan tutkimuksessa on havaittu, että lapset tekevät jo taaperoiässä todella paljon myönteisiä, hyväntahtoisia aloitteita toisiaan kohtaan.

– He haluavat lohduttaa toista, halata, silittää, puhaltaa pipejä, auttaa ja ojentaa leluja. Näissä pienissä näkyy selvästi, että me kaikki ihmiset olemme hyviä syntyessämme. Aikuisen pitäisi nähdä se hyvä ja tukea sitä.

Ja jos vaikkapa leluista tuleekin riitaa, aikuinen auttaa ratkomaan tilanteita ja näyttää, miten vuorotellaan ja jaetaan.

Yhdessä hoidossa

Sosiaaliset taidot kehittyvät vain, jos lapsi saa mahdollisuuden viettää aikaa toisten lasten seurassa. Kontaktit perheen ulkopuolisiin ihmisiin laajentavat lapsen elinpiiriä. Mitä myöhemmin hän saa kokemuksia yhdessäolosta, sitä vaikeampaa voi olla sopeutua ryhmään.

Varhaiskasvatuksella onkin Suhosen mukaan suuri merkitys niille lapsille, jotka eivät omassa kotiympäristössään pääse tapaamaan juuri muita ihmisiä kuin omat vanhempansa.

– Laadukas varhaiskasvatus sopivan kokoisessa ryhmässä tuottaa hyvää jo pienellekin lapselle. Se rikastuttaa hänen maailmaansa ja tukee käsitystä itsestä osana joukkoa, Suhonen sanoo.

Se ei silti tarkoita, että yksivuotias olisi vietävä päivähoitoon pelkästään sosiaalisten suhteiden vuoksi – kunhan lapsella on aika ajoin mahdollisuus kohdata muita lapsia.

– Rauhallinen elämänrytmi ja läheiset ihmiset ovat ihan pienelle tärkeimpiä. Jos lapsen kanssa käy vaikkapa pari kertaa viikossa kerhossa tai taaperojumpassa, se riittää, Marja Laakso toteaa.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saako jo vauva pelata tabletilla? Kolme ajatusta vauvan ruutujasta.

1. Mielihyvä koukuttaa pienen lapsen.

Ruutuaika ja sisällöt vaikuttavat lapseen eri tavoin, riippuen lapsen iästä, temperamentista ja siitä, kuinka paljon hän sietää ärsykkeitä. Nopeatempoiset pelit ja ohjelmat saavat lapsen valppaaksi ja kiihtyneeksi.

Monet pelit ja ohjelmat on suunniteltu niin, että ne koukuttavat. Lapsi oppii odottamaan pian tulevaa juonenkäännettä, ja peleissä etsitään ja kerätään. Lapsen mielihyväjärjestelmä tottuu pikapalkintoihin ja haluaa lisää. Pelit ja ohjelmat ovat entistä nopeatempoisempia.

Hyvät pienten lasten pelit ovat rauhallisia.

Peli on liian koukuttava, jos lapsi on lopettaessaan kiukkuinen, ärtynyt tai levoton. Hyvä peli on sellainen, jota lapsi tykkää pelata aikansa, mutta malttaa myös lopettaa.

2. Mieti, mistä lapsen aivot jäävät paitsi.

Jos ruutuaikaa on paljon, vuorovaikutus, liikkuminen ja omaehtoinen leikkiminen voivat jäädä liian vähäksi. Edes oppimispelit eivät korvaa vuorovaikutusta esimerkiksi puheen kehityksessä.

Tabletit tuovat sisällöt vauvojen saataville. Vauvakin saa tabletista aikaan reaktion, liikettä tai ääntä. Se vangitsee vauvan huomion tehokkaasti.

Tablettia ei kannata ottaa esiin aina, kun ei ole tekemistä. Lapsen on tärkeää oppia myös odottamaan ja kestämään tylsyyttä. Oikea maailma ei ole nopea ja koko ajan jännittävä. Ei ole hyvä, jos laite viihdyttää lasta jatkuvasti, ja korvaa oman mielikuvituksen käyttämisen.

3. Viihdekin on hyväksi.

Uutta ei ole se, että on digitaalista viihdettä. Uutta on se, että sitä on saatavilla koko ajan, lähes rajaton valikoima. Lapselle tilanne on sama kuin vieressä olisi pöytä täynnä herkkuja, ja vanhempi kieltää ottamasta.

Lapsi tarvitsee selkeät rajat ruutuajalle, ettei se houkuta jatkuvasti.

Lapsella on heikko kyky säädellä huomiotaan, ja ruutu vie aina osan huomiosta. Ikärajat koskevat myös sitä, kun telkkari tai peli on auki samassa huoneessa.

Joskus lapsellekin tekee hyvää vain kölliä sohvalla ruudun ääressä. Viihde sopivasti annosteltuna ei ole haitaksi.

Vauva 10/16

Saako jo vauva pelata tabletilla? Keskustele ja kommentoi alle.

Tiina Huttu on neurobiologi ja tietokirjailija, ja pitää tiedetoimittaja Kirsi Heikkisen kanssa Pää edellä -blogia, joka käsittelee lapsen aivojen kehitystä. Kirja aiheesta ilmestyy ensi keväänä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

8 kysymystä ja vastausta vauvan kipulääkkeistä.

Asiantuntijana lasten infektiolääkäri, professori Harri Saxen.

1. Mistä tiedän, että vauvaan sattuu ja pitää antaa lääkettä?

Vauvan olon tulkitseminen voi olla vaikeaa, koska hän ei osaa itse kertoa, jos jokin paikka on kipeä. Vauvan kipuitku on usein kovaa ja hälyttävän kuuloista, eikä se helpota syömällä tai muilla tavanomaisilla keinoilla.

Kipeä vauva ei aina itke kipuitkua, vaan voi olla myös muuten tuskaisen tai voimattoman oloinen.

Jos vauvalla on selvästi kuumetta tai kipua, jonka syy on tiedossa, hänelle voi antaa omatoimisesti kipulääkettä. Jos kivun syy ei selviä, lääkettä ei pidä antaa omin päin. Ensin voi soittaa vaikka omaan terveyskeskukseen tai käyttää vauvaa lääkärissä.

Alle kolmikuista vauvaa ei saa lääkitä ilman lääkärin ohjeita. Kuumeinen pikkuvauva pitää viedä aina vastaanotolle.

2. Mitkä kipulääkkeet sopivat vauvalle? Mitä annan milloinkin?

Vauvalle voi antaa parasetamolia tai ibuprofeenia. Kolmas vaihtoehto on naprokseeni, mutta sitä saa apteekista vain reseptillä.

Ei voi sanoa, että jotakin lääkkeistä kannattaisi antaa yhteen vaivaan ja toista toiseen. Parasetamoli on kipulääke, ibuprofeeni ja naprokseeni niin sanottuja tulehduskipulääkkeitä. Parasetamoli lievittää kipua ja alentaa kuumetta, tulehduskipulääkkeet hillitsevät lisäksi tulehdusta ja turvotusta.

Pienillä lapsilla parasetamoli on eniten käytetty, ja sen riskit haittavaikutuksiin nähden ovat hyvin pienet.

Joidenkin mielestä naprokseeni on helpoin, koska se on pitkävaikutteinen eli lääkettä pitää antaa harvemmin.

3. Voiko lääkettä antaa yöksi varmuuden vuoksi?

Vaikka lapsille annettavat kipulääkkeet ovat turvallisiksi todettuja, liian hövelisti niitä ei pidä antaa. Aina pitäisi olla varma siitä, että lasta todella sattuu johonkin.

Liian herkästä lääkitsemisestä voi tulla vaivihkaa kierre: joka kerta, kun vähän kolahtaa, pitäisi heti antaa lääkettä.

4. Hampaiden tulo on vaivannut vauvaa jo viikon. Kuinka pitkään lääkettä voi antaa?

Ei ole tietoa, kuinka kivuliasta hampaiden puhkeaminen on. Jos vauva vaikuttaa kipeältä useita päiviä, syytä on hyvä alkaa etsiä jo muualta.

Vauvan ollessa kipeä kipulääkettä voi turvallisin mielin antaa useamman päivän putkeen, jos lapsen yleisvointi on hyvä ja lääkkeet tehoavat. Yleisvointi on tärkeä mittari: kuinka virkeä vauva on, miten hän jaksaa syödä ja juoda. Jos lapsi on jatkuvasti itkuinen eikä lääke auta, on hyvä lähteä lääkäriin.

5. Milloin valitsen supon, milloin nestemäisen lääkkeen?

Peräpuikon imeytyminen on epävarmempaa kuin suun kautta annettavan lääkkeen. Sen takia kannattaa yleensä valita jälkimmäinen.

Suppoja voi kuitenkin ihan hyvin käyttää, jos niihin on tottunut. Osa lapsista myös vastustelee voimakkaasti lääkkeen nielemistä. Silloin peräpuikko voi olla helpompi ratkaisu. Isommalle lapselle voi antaa myös esimerkiksi purutabletteja.

6. Kuume nousee. Annanko lääkettä heti?

Monet lääkärit neuvovat alentamaan kuumetta lääkkeillä silloin, jos se nousee 38,5 asteeseen. Vaikka lääke ei paranna itse tautia, se helpottaa lapsen oloa. Virkeämmän olon ansiosta vauva jaksaa syödä ja juoda enemmän, ja siksi lääke voi nopeuttaa parantumista.

Lapsella voi olla särkyä silloinkin, vaikka kuumetta olisi vain vähän tai ei ollenkaan. Kipulääkkeiden antamisessa kannattaa siis miettiä lapsen vointia yleisesti.

7. Vauva vain itkee ja itkee, eikä lääke tehoa. Voiko sitä antaa lisää?

Kipulääkkeen vaikutus alkaa näkyä noin tunnin sisällä. Jos vauvan olo ei helpotu, lääkettä ei saa antaa liian nopeasti lisää. Pakkausselosteessa kerrotaan, kuinka usein lääkettä saa antaa.

Uuden annoksen voi antaa, jos on ilmeistä, että lääke ei ole imeytynyt. Näin voi käydä esimerkiksi, jos vauva oksentaa heti lääkkeen antamisen jälkeen.

8. Haluaisin vältellä lääkkeitä. Mitäpä jos antaisin lääkettä ohjetta vähemmän?

Jos lääkettä antaa vähemmän kuin pakkausselosteessa neuvotaan, se ei pure kipuihin yhtä tehokkaasti, ja lääkkeen vaikutus on lyhempi.

Jos vauva on kipeä, lääkkeitä ei ole tarpeen vältellä. Pakkausselosteiden annostukset on arvioitu niin, että lääkettä on turvallista antaa. Voit siis luottaa pakkauksen ohjeisiin.

Joissakin pakkauksissa on annostusohjeet sekä iän että painon mukaan. Kannattaa suosia painon mukaista annostusta, silloin annostus on tarkempi.

Lääkkeiden antamisen lisäksi kannattaa aina miettiä, voiko potilaan oloa helpottaa myös muilla keinoilla.

Vauva 9/16

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lähetä kuva vauvajuhlien kakusta ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden Kuvaukselliset-palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 21.10.2016, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Baby Björn Soft Bib -ruokalapun, Ainu -nokkamukin ja Oppi&Ilo Kurkkaa värit -katselukirjan. Arvomme kaksi tuotepakettia, ja yhden paketin arvo on noin 28 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro parilla lauseella kuvassa olevasta kakusta: kenen ristiäis- tai nimiäisjuhlista oli kyse, kuka kakun teki, mitä oli täytteenä? Lisää tietoihin myös paikkakunta.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.