Lastenpsykiatri neuvoo 7 tapaa kertoa vauvalle, että hän on rakas.

1. Rakastava katse, lumotut hetket

Vauva näkee läheisimmän hoitajansa, useimmiten äidin, kasvoissa itsensä. Lapselle se on viesti, joka merkitsee: äiti näyttää rakastavalta ja ihanalta, niinpä olen itsekin rakas ja ihana. Sitä katsetta ei voi harjoitella. Se syntyy siitä, että vietät aikaa vauvasi kanssa, unohdat välillä arkiset pyykinpesut ja antaudut vauvan lumolle.

Äiti saa rauhassa unelmoida, uiskennella onnellisuudessaan, viipyä kuplassaan ja olla yhtä vauvansa kanssa. Kaiken muun ehtii kyllä myöhemmin.

2. Itku on viesti

Vanhemman tehtävä on lohduttaa ja tasoittaa vauvan stressihuippuja, vauva itse ei siihen pysty. Lapsen keuhkot eivät vahvistu huutamalla, kuten ennen väitettiin.

Itku on vauvan tapa kommunikoida ja osa kehitystä: kun minä, niin äiti. Kun vauva parahtaa itkemään, äiti tulee ja auttaa. Ennakoitavuudesta syntyy muistijälkiä, ja lapselle syntyy ajatus aktiivisesta toiminnasta. Minä osaan ja klaaraan tämän tilanteen. Se on hyvä lähtökohta onnelliseksi kasvamiselle.

3. Opi tuntemaan hänet

Tutustu vauvaasi ja ota selvää, minkälainen tyyppi teille on muuttanut. Onko hän rauhallinen pohdiskelija vai vauhdikas vilpertti? Miltä hän näyttää ja kuulostaa, kun hän on nälkäinen, kiukustunut tai utelias? Mistä hän erityisesti pitää, mitä inhoaa? Ole avoin: et oikeasti vielä tiedä, minkälainen ihminen hän on.

Jokainen vauva on erilainen, eikä uuteen ihmiseen voi tutustua kuin ajan kanssa, ilman ennakko-odotuksia. On hämmästyttävää, että samoistakin geeneistä ja samassa ympäristössä jokaisesta lapsesta kasvaa omanlaisensa.

4. Vauva tarvitsee tilaisuuden rauhoittua

Vauva tarvitsee vanhemman rauhoittuakseen, mutta ei kärsi satunnaisista pienistä pettymyksistä. Vauvan tarpeet pitää tyydyttää, mutta ei ylityydyttää.

Termi riittävän hyvä äiti ymmärretään äitien lohduttamiseksi, mutta kyse on oikeasti lapsen näkökulmasta: Kun äiti on lapselleen omistautunut, muttei täydellinen ja on välillä omissa oloissaan, auttaa se lasta kehittämään keinoja selvitä hankalista tilanteista. Jos täytät vauvasi tarpeet jo ennen kuin tämä ehtii pyytää, et suo hänelle tällaista mahdollisuutta.

Satunnainen hajamielisyys on eri asia kuin toistuva vauvan tarpeiden laiminlyönti. Toistuva laiminlyönti aiheuttaa vauvalle pitkäkestoisen stressin ja on lapsen kaltoinkohtelua.

5. Vauva tahtoo leikkiä

Vauvanhoito ei ole vain hyssyttelyä, vaipanvaihtoa ja valvomista. Hulluttele vauvan kanssa, vauvoilla on huumorintajua! Paperipalan repiminen vauvan nähden saa muksun räjähtämään aina uudestaan riemukkaaseen nauruun.

Pelleily on vauvalle myös tapa käsitellä vähän pelottavia asioita turvallisesti. Kun vanhempi menee piiloon harson taakse, ilmestyy sitten äkkiä näkyviin ja sanoo pöö, vauva nauraa myös helpotuksesta: ei se kadonnutkaan oikeasti.

Lepertele ja puhu vauvalle, vaikka tämä ei sanoja vielä ymmärräkään. Sirkuttava äitipuhe on juuri sitä, missä vauvan kuuloalue on aluksi tarkimmillaan. Vähitellen leikin lomassa voit alkaa nimetä asioita.

6. Syliä ei ole koskaan liikaa

Kun vauvaa pitää paljon sylissä, ei se sieltä lähde ikinä, sanottiin ennen. Väite ei voisi enempää olla pielessä.

Nimenomaan runsaasti fyysistä hellittelyä saavat lapset tankkaavat itseensä vahvaa itsetuntoa ja kokemuksen: minun kehoni on hyvä, minä olen hyvä. Vähän läheisyyttä saaneet lapset jäävät nälkäisiksi.

Vauvaa ei voi liikaa sylitellä, silitellä ja suukotella. Maailman tärkeimpiä asioita ei voi sanoilla ilmaista. Onnelliseksi kasvaa rakkaudesta.

7. Sinua tarvitaan – suostu siihen

Lasten, edes suloisten vauvojen, kanssa ei ole aina auvoista. Siihen kannattaa valmistautua, ja kestää se, että vanhemmuudessa on kielteisiäkin tunteita. Mutta ajatukset eivät ole vaarallisia, lapselle ei niiden takia tapahdu pahaa.

Äidin ääni ja tuoksu ovat vauvalle aluksi läheisimmät, äiti on useimmiten lapsen ensimmäinen kiintymyskohde. Vauvan fyysinen tarvitsevuus voi yllättää ensikertalaisen äidin ja tuntua vaativalta. Isällä on omat tärkeät vahvuutensa, mutta vauvaa eivät keskustelut sukupuolten tasa-arvosta vielä kiinnosta.

Vauva-aika sujahtaa ohitse käsittämättömän nopeasti, se lasketaan kuukausissa. Vauvalle tuo aika on korvaamatonta. Vauva tarvitsee sinua juuri nyt.

Vauva 6/2015

Vierailija

Jari Sinkkonen puhuu asiaa. Äitinä oleminen on kevyempää, jos ei kokoajan ajattele, että mitä minä nyt menetän. Meillä on viisi lasta ja tärkein isän tehtävä silloin , kun vauva oli aivan pieni, näytti olevan äidin vahvistaminen. Kun imetin hän usein istui vieressä käsi hartioillani ja katseli hellästi, hän valoi minuun uskoa selviytymisestä. Hän kävi töissä ja toi näin tunteen taloudellisesta turvallisuudesta. Toki vaihtoi tarvittaessa vaipat ja kylvetti ja piti vauvaa sylissä kun ehti. Me olemme vanhanaikaisia ihmisiä emmekä ajatelleet, että mies on "marginalisoitu", jos ei tee kaikkia samoja asioita kuin äiti. Kun hän lähti aamulla ennen seitsemää raskaaseen työhön niin ei tullut mieleenkään, etteikö hän antaisi perheelleen parastaan sydämestään. Lapsistamme (enimmäkseen poikia) tuli oikein hyviä isiä, jotka ehkä vähän enemmän "sirkuttavat" ajan tavan mukaan. :)

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Syksyn hattumuoti on upean monipuolinen! Mikä näistä on sinun suosikkisi?

1. Ajaton valinta

Trendit tulevat ja menevät, mutta lippalakki on aina varma ja ajaton valinta. Lippistyylissä tärkeintä on muistaa lipan asento. Rennon poikamaisen charmin tuot parhaiten esiin, kun käännät lakkia perusasennosta noin 45 astetta länteen tai itään.

2. Ole coolisti homeboy

New York Yankees -lippis päässä olet supercool ja staili. Älä unohda asusteita: harkittua säröä hip-hop-tyyliin saat, kun yhdistät asuun pupututin. Viimeistele look asettelemalla kädet katu-uskottavaan asentoon.

3. Urbaaneille hipstereille

Syksyn viileneviin ilmoihin ja kiireettömiin sunnuntaikävelyihin sopii upeasti tweed-lätsä. Myös lätsä kannattaa asetella samaan tyyliin kuin lippis (ks. kohta 1). Väripaletti on hyvä pitää hillittynä. Syksyn ruskavärit korostavat kauniisti harmaan eri sävyjä, ja olet niin hip, ettei mitään rajaa.

4. Etnisyys on in!

Tämän syksyn muoti ottaa vaikutteita saamelaisuudesta. Jos rakastat värejä, pane päähäsi neljän tuulen lakki. Varoituksen sana: jokeltelu saattaa salakavalasti muuttua joikaamiseksi.

5. Pappastaililla lisää itseluottamusta

Jos koet, että sinua ei oteta vielä oikein vakavasti, tämä hattu voi olla ratkaisu ongelmaasi. "Vaarin vanha filttihattu" päässä suorastaan uhkut vanhemman herrasmiehen auktoriteettia.

6. Käytännöllisyys kaunistaa

Mikäli arvostat pehmeyttä, mukavuutta ja sitä ettei pääsi kolahtele, valintasi on konttauskypärä. Täydellinen hattu erityisesti sinulle, jonka suojaheijasteet eivät ole vielä kehittyneet. Kyllä pehmustetulla päällä kelpaa hymyillä. Kohta kaatuu taas, mutta ei satu!

7. Oman elämäsi taiteilija

Oletko rohkea? Sanotko piutpaut yleiselle mielipiteelle? Osaatko nauraa itsellesi? Jos vastaus kaikkeen on kyllä, tämä look sopii sinulle kuin vaippa päähän. Riskinä on, että vastaantulijat saattavat hihitellä – mutta kun kannat päähineen ylpeästi, on jopa todennäköistä, että keräät liudan matkijoita. Olisikohan tässä uusi villitys?!

Kiitos, ihanat lukijamme! Saimme kuvat Vauvan Instagramissa, lähetä omasi @vauvalehti #viikonvauva.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.