Efe Evwaraye kiertää kouluissa puhumassa syrjinnästä. Kuva: Milka Alanen

Yläkouluikäiset kohtaavat rasismia koulun ulkopuolella – ja aikuisilta.

Pim pom ding dong. Neljän sävelen pimpotus kutsuu neljäsataa koululaista sisälle.

Puheensorina kasvaa ja lähestyy, sitten liikuntasaliin remahtaa joukko kasiluokkalaisia. Nuoret pakkautuvat istumaan salin perälle.

Lavan edessä seisoo viisi aikuista ja valkokangas, jossa lukee: Walter ry, Kulttuurien välisen vuorovaikutuksen päivä.

– Tulkaa eteenpäin, isokokoinen, jenkkifutaajan näköinen mies sanoo.

Koululaiset hilautuvat lattialla eteenpäin, istuen ja maaten, nousematta.

– Tulkaa, me ollaan kaikki yhtä perhettä.

Sitä Itäkeskuksen koulun yläluokkien oppilaat tänään opettelevat.

Jenkkifutaajan näköinen mies on nimeltään Efe Evwaraye, amerikkalaisen jalkapallon ammattilainen ja yksi Walterin puhujista, jotka kiertävät Suomen yläkouluja. Walterin työpajoissa nuoret puhuvat suomalaisuudesta sekä syrjinnästä, kiusaamisesta ja rasismista.

Walterin puhujat tietävät, miltä ne kaikki tuntuvat.

– Huomenta, Walterin projektijohtaja Jan Wieland sanoo.

– Meillä on kaksi sääntöä ja yksi pyyntö. Sopiiko?

Mmm.

– Yksi: kännykät pois. Kaksi: kun joku teistä tai meistä puhuu, muut kunnioittavat häntä ja kuuntelevat.

Mmm-mm.

– Ja vielä pyyntö. Sanokaa, mitä ajattelette. Oikeita tai vääriä vastauksia ei ole.

 

Oranssit verhot jumppasalin katonrajassa sulkevat ulos häikäisevän kirkkaan aamun. Nuoret hyörivät, makaavat sylikkäin, laulavat ja pläräävät puhelimiaan. Walterin puhujien on saatava heidän huomionsa. Siksi he esittäytyvät.

Efe, Jan ja Michaela Moua ovat tehneet ammattiurheilijan uran useissa maissa ja pelanneet maajoukkueissa. Aleksi Halen on rata-autoilija. Yasmine Yamajako on Helsingin kaupunginteatterin High School Musicalin tähti ja featannut Cheekin kappaleessa.

Jokaisella heistä on kahden kulttuurin perhe, jossa toinen vanhemmista on alun perin suomalainen. He ovat itsevarmoja, rentoja ja menestyneitä ja aloittaneet uransa vain pari vuotta vanhempina kuin salissa istuvat oppilaat.

Tytöt salissa katsovat Yasminea, sitten toisiaan.

– Se on se!

Työpaja alkaa. Efe kertoo, mitä ovat syrjintä ja rasismi. Ne voivat kohdistua kehen vain jossain elämän vaiheessa.

Sitten hän pyytää oppilaita arvaamaan, mikä on suurin ulkomaalaisten ryhmä Suomessa. Oikean vastauksen kohdalla ei viittaa kukaan.

– Whaat, emmekö me, tyttöjoukko nauraa.

Heidän vanhempansa ovat tulleet Suomeen Somaliasta.

Alkaa ensimmäinen ryhmätehtävä: valitkaa kolme asiaa, jotka mielestänne määrittelevät suomalaisen henkilön.

Neljä tyttöä makaa lattialla ja nojaa kyynärpäihinsä. Pitkät hiukset valuvat jumppasalin lattialle. He vastaavat: suomalaisen määrittelevät kansalaisuus, kansallisuus ja kielitaito.

Mutta jos puhuu suomea ja asuu Suomessa, eikö kuulu porukkaan?

– Entä jos joku tuntee, että Suomi on kotimaa, mutta muut eivät ajattele niin? Mandir kysyy neljän pojan ryhmässä.

On mietittävä vielä.

 

Reput lojuvat lattialla kekoina. Ruokalasta leyhähtää karrikastikkeen tuoksu.

Jokaisen tehtävän jälkeen joku ryhmä kertoo vastauksensa muille. Miksi ihmisestä tulee rasisti?

Mandir lukee ryhmänsä vastaukset.

– Rasistiksi tulee, jos saa sellaisen mallin. Tai jos ihmisellä on huonoja kokemuksia ulkomaalaisista.

Vakavuus ja hölötys vuorottelevat pojissa aaltoina. Asiaa, naurunremahdus, asiaa.

Mikrofoni saa tyttöjen ajatukset sekoamaan. Niinku. Tai silleen. Sellasii.

Omien ajatusten kertominen on vaikeaa mutta tärkeää. Walter haluaa näyttää, miten tärkeää on perustella mielipiteensä ja pitää niistä kiinni, vaikka joku on eri mieltä tai hihittää.

Entä mitä rasismille voi tehdä?

– No lopettaa, sanoo Leonir.

– Eikä alistua, joku huutaa.

Mutta joskus on alistuttava, kuvailee yksi tytöistä.

– Kiusaaminen alkaa läpästä, mutta voi päättyä pahasti. Etenkin, jos pistää vastaan.

Läppää. Sitä kiusaaminen on: ohimennen heitettyjä piikkejä ja tölväisyjä.

– Läppä on tekosyy loukata, se on kiusaamista. Kun mua on nekruteltu, ei auta, että sanoo sen olevan vitsi, Walterin Michaela sanoo.

– Kun olin lapsi, en sanonut, miltä läppä tuntui. Esitin, ettei minua haittaa. Kannattaa miettiä, miten muille puhuu. He muistavat sen aikuisenakin, Efe sanoo.

Kun isokokoinen urheilija kertoo olleensa heikoilla, nuoret kuuntelevat. Se uskaltaa sanoa.

Salissa tulee hiljaista. Se kestää kauan, sekoittuu sitten ruokalasta kuuluvaan hälinään.

Koululaiset kertovat kokemuksiaan. Vieras mies potkaisi kadulla. Humalaiset aikuiset huutavat neekeriä. Kadulla haukutaan pakolaiseksi. Aikuiset huutelevat mustalaista. Joskus he huutavat: mene takaisin sinne mistä olet tullutkin!

– Takaisin minne, tyttö kysyy.

Kun on syntynyt Suomessa ja asunut vain täällä. Keskustelu jatkuu:

– Ensimmäiset tänne tulijat eivät osanneet sanoa huutelijoille vastaan. Me osaamme.

Kaikki nuoret eivät tunne olevansa suomalaisia, vaikka ovat asuneet vain täällä.

– En tykkää, jos joku sanoo suomalaiseksi.

Rasismia nuoret kohtaavat etenkin koulun ulkopuolella – ja aikuisilta. Kaksisataa koulua kiertäneet Walterin työntekijät ovat kuulleet nuorten kertovan rajusta kiusaamisesta, väkivallasta, itsemurhayrityksistä, viiltelystä, mielenterveysongelmista ja raiskauksista.

Ja he ovat tavanneet paljon nuoria, joilla on kova tarve puhua aikuisen kanssa.

 

Viimeisenä tehtävänä valkokankaalle aukeaa lista nimiä. Tehtävä on valita, kuka on eniten ja vähiten suomalainen: Leo Komarov, Amin Asikainen vai kenties Walterin Efe tai Jan.

Kukaan ei osaa valita. Jan ehdottaa, että oikeastaan eniten suomalainen on hän itse. Koska hän näyttää eniten siltä.

Nuoret kohahtavat. Mitä! Ei se siitä ole kiinni!

Jan ja Efe aloittavat harjoitellun sanailun:

– Oletko syntynyt Suomessa? Käynyt Suomessa koulun ja armeijan? Pelannut Suomen maajoukkueessa, onko äidinkielesi suomi?

– Ei, ei, ei, Jan vastaa ja puistelee päätään.

Nuoret nauravat. He arvaavat jo, mikä oikea vastaus on. Sillä yksi oikea vastaus Walterilla on.

– Siis kuka on eniten suomalainen? Älä sitä mieti. Jokainen määrittelee itse itsensä.

– Sinä olet sinä, ja pian kaikkea, mitä haluat isona olla. Miksi määritellä. Mene ja elä.

Meidän Perhe 8/2014

Vierailija

Nuoret kertovat rasismista: ”Se alkaa läpästä, mutta voi päättyä pahasti”

Ei ole rasismia vaan normaalia kiusaamista. Minua opettaja tukisti ja laittoi nurkkaan, olin ns luokan syntipukki opelle, jos välitunnilla tapahtui jotain minua epäiltiin aina, vaikka en ollut paikalla edes. En koe olevani kotimaassani vaikka olen syntynyt suomeen ja asun täällä. Eli en haluasi opettaa, mutta koen että tässä jätetään jälleen huomioimatta muut vastaavat tapaukset joita ei tulkita sosiaalipornomaisesti rasismiksi. Valitettavasti jälleen.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.