Kuva: Shutterstock

Pienikin pettymys voi saada varhaisteinin raivostumaan.

Yllättäen peruuntunut shoppailureissu tai yökyläily. Varhaisteini pettyy rajusti, ja sen hän totta tosiaan näyttää. Siinä, missä yksi räyhää, toinen vetäytyy koko viikonlopuksi mököttämään huoneeseensa.

Mikähän sai jälleen kerran varhaisteinin niin tolaltaan? Psykologian tohtori ja psykoterapeutti Katri Kanninen kertoo, että esimurkkukausi noin kymmenestä kahteentoista­ ikävuoteen on neurobiologisen kypsymisen aikaa. Aivojen alueen otsalohko säätelee toiminnanohjaustamme, ja siellä on varsinainen myllerrys meneillään.

Näin on etenkin tytöillä, jotka kehittyvät poikia aiemmin, myös hormonaalisesti. Tytöillä estrogeenin ja pojilla testosteronin tuotannon herääminen heittelevät mielialaa.

– Samaan aikaan hormonitoiminnan käynnistyessä esimurkun aivojen mielihyväkeskus vahvistuu. Ajatus shoppauskierroksesta tai yökyläilystä kaverin luona herättävät jo ennakolta­ niin isoja odotuksia, että pettymystä voi olla vaikea niellä, Kanninen sanoo.

Joustaako napanuora?

Vaikka varhaisteinin kapinointi ja mielenosoitukset ärsyttävätkin, vanhempien on hyvä ymmärtää, että ne ovat normaaleja askeleita lapsen kehityspolulla. Pettymyksiltä ei voi kukaan välttyä, joten tässä ikävaiheessa lapsen on opeteltava sietämään niitä.

– Kulttuurissamme varhaisteinin myös odotetaan kapinoivan ja uhmaavan. Kun roolimallit, kaverit sekä musiikki- ja tv-maailman idolit, käyttäytyvät miten haluavat, nuori hämmentyy. Uskaltaako hän itse kokeilla samaa?

Pettymyksensiedossa on paljon kyse juuri varhaisteinin sisäisestä konfliktista. Hän haluaisi kuulua joukkoon, tehdä, mitä huvittaa ja alkaa itsenäistyä vanhempiensa helmoista. Ristiriita on kuitenkin vielä liian iso.

– Varhaisteini ei oikein tiedä, onko hän ­pie­­­­ni­ vai suuri. Arvostavatko vanhemmat hänen mielipiteitään? Onko hänen lupa kasvaa ja tehdä itse päätöksiä, jotka vanhemmat ovat sitä ennen tehneet hänen puolestaan.

Aikuinenkin on ärtyisän varhaisteininsä edessä äimänä ja avuton.

– Vanhemmat miettivät, mitä tehdä. Pitäisikö­ olla entisenlainen auktoriteetti vai antaa lapselle lisää vastuuta ja mahdollisuus tehdä päätöksiä itse?

Riittävän vanha keskustelemaan

Pettymystään purkava varhaisteini kaipaa selkeitä rajoja. Mihin vanhemmat ne asettavat, on hyvä olla edes pääpiirteittäin selvillä, kun myrsky nousee.

– Itkukohtauksia tai raivoamista ei pidä pelätä ja säikähtää. Riitely usein vain­ pahen­taa­ tilannetta. Lempeästi jämäkkä saa sen sijaan olla.

Hyökkäävästi tai ilkeästi käyttäytyvälle ­lapselle kannattaa sanoa, että puhutaan sitten, kun olet ensin rauhoittunut.

– Kun tilanne on seestynyt, mene lapsen viereen ja kysy hänen ajatuksistaan rauhallisesti. Pyri välttämään puhetulvaa ja päällekäyvää selitysten virtaa. Kysy lapselta myös ratkaisuehdotuksia konfliktin sopimiseen. Näin olette jo paremmilla vesillä, Kanninen sanoo.

Kun lapsi saa äänensä kuuluville, seuraava askel voi olla pettymyksen sanoittaminen.

– Pohdi hänen kanssaan neutraalisti ja kuulustelematta sitä tunnetta, jonka pettymys nosti pintaan. Tuntuiko lapsesta siltä, että pettymyksen takana oli surua, kateutta, mustasukkaisuutta, ulkopuoliseksi jäämisen tunnetta vai jotakin muuta?

Lapsen on tärkeää saada varmuus siitä, ettei äiti tai isä vähättele hänen tuntemuksiaan. Keskustelemalla päästään ratkaisujen äärelle. Kuuntele, mitä lapsella on sanottavaa ja mikä voisi helpottaa hänen oloaan.

Pettymyksissä on useimmiten kyse ihmissuhteista. Monesti varhaisteinin purkaus ryöpsähtää kaveripiirissä tai sisarussuhteessa­ välejä hiertäneestä asiasta. Aikuisen ei kannata osallistua liiaksi vaan ottaa ystävällistä etäisyyttä kahdenkeskisiin kahnauksiin.

– Lapsen puolella voi olla teilaamatta toista­ osapuolta. Jos lapsen reaktiot hyväksyy ehdoitta­ ja mollaa kaveria, lapsi oppii, ettei tarvitse olla lojaali.

Aikuisen tavalla käsitellä omia pettymyksiään on valtavan suuri merkitys sille, miten lapsi oppii käsittelemään omiaan. Pettymyksen myöntäminen ja rakentavampien näkökulmien etsiminen ovat aikuisellekin tarpeen.

– Kun uhkaat kilahtaa tai heittäytyä murjottavaksi marttyyriksi, ota aikalisä. Sano myös lapsen kuullen, että nyt tarvitset rauhoittumishetken, jonka jälkeen mietit juttua uudestaan.

Kannusta käytökseen

Varhaisteinin reaktioiden ymmärtäminen ja niistä puhuminen eivät aina tuota toivottua tulosta. Silloin voi ottaa avuksi pieniä kannustuspalkintoja.

– Etenkin pojilla aggressiivinen käyttäytyminen voi joskus jäädä päälle, joten paremman käytöksen porkkanaksi voi tarjota jotain mukavaa, sellaista, jonka lapsi tuntisi aidosti ansaitsevansa. Lupaisiko aikuinen viedä lapsen viikonloppuna uutuusleffaan, jos yhteiselo on sujunut viikolla rauhallisemmin?

Kun tulosta alkaa tulla, on kiitoksen ja kehujen paikka.

– Lapsi oppii, että on parempi neuvotella ja sanoa mielipiteensä sellaiseen sävyyn, jolla hän itse toivoo toisten vastaavan hänelle. Silloin tulee myös kuulluksi.

Asiantuntijana psykoterapeutti, kouluttaja Katri Kanninen Akat Consultingista.

Lähde: Essi Kähkönen, Myrskysäätä, Meidän Perhe 5/2013

Lue lisää:

Ethän unohda? Yläkouluun siirtyväkin tarvitsee tukea

10 x näin säilytät yhteyden teiniisi

Aikamatka: 15 neuvoa murrosikäiselle

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Taas näitä pseudotieteellisiä selityksiä otsalohkosta ja hormoneista. Lapset useinkin suuttuvat helposti, ja nuorempina helpommin.

Tietysti kaiken voi selittää sanomalla "se nyt vain on niin", mutta kaiken voi selittää myös hieman syvällisemmin. Miksi autot liikkuvat, miksi äiti suuttuu, miksi ihmiset menevät naimisiin? "No autot nyt vaan liikkuvat kun painaa kaasua, äiti nyt vaan suuttui, ihmiset nyt vaan menevät naimisiin", nämä vastaukset ovat joillekuille tarpeeksi. Sinullekin ilmeisesti on tarpeeksi vain ajatella, että "teinit nyt vaan tulistuvat".

Jos joku kuitenkin haluaa selvittää asiaa pitemmälle, niin mitä se on sinulta pois? Autoja ihmettelevä voi ihan hyvin ottaa selvää moottorien toiminnasta. Äiti suuttui, koska hän on väsynyt ja sen vuoksi pinna on kireällä, ja ihmiset menevät naimisiin siksi koska se on yleinen tapa, jolla ihmiset osoittavat rakkautta toisiaan kohtaan. Samaten monet nuoret ihmiset suuttuvat helposti, koska heidän vartalonsa opettelevat uudenlaiseen hormonitoimintaan. Hormonit ja aivotoiminta ovat kaikkien ihmisten kaikkien tunteitten perusta. Se, jos joku haluaa selvittää ihmisen tunnetoimintaa perusteellisesti aina tunteiden fysiologisesta pohjasta lähtien, ei tee asiasta pseudotiedettä.

Vierailija

Taas näitä pseudotieteellisiä selityksiä otsalohkosta ja hormoneista. Lapset useinkin suuttuvat helposti, ja nuorempina helpommin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

○_○

Ei o todellist. Kuka hullu ottaa juomapullon tai muovipussin mukaa?! Niit saa kaupast jos tarvii. Teinit pystyy kyl huolehtii itestää. Ei siin muovipussit auta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.