Heidin elämässä on äidin kokoinen aukko. Isänsä hän vapauttaisi syyllisyydestä, jos voisi.

Kotona on monta asiaa, joista kahdeksanvuotias Heidi tykkää.

Isä osaa olla tosi mukava. Hänen kanssaan katsotaan telkkarista jääkiekkoa ja mäkihyppyä. Isä lukee läjäpäin kirjoja ja tietää kaikesta kaiken, niin Heidistä tuntuu. Usein isä vie hänet ja isosiskon ulkoilemaan läheisen Malminkartanon Jätemäen rinteille. Sieltä näkyy kauas helsinkiläislähiön kattojen yli, taivaanrantaan asti.

Kaksi vuotta vanhemman siskon kanssa Heidi tappelee joskus. Mutta usein on kivaakin. Katsotaan telkkarista Ninja Turtlesia ja Hopeanuolta, Pokemonia ja Muumeja. Hoidetaan kissaa ja kahta kesyrottaa. Nauretaan, juostaan kilpaa pihan keinuihin tai leikkimään naapurintytön kanssa.

Heidin huoneessa on nukkekoti, johon saa valot, viininpunainen säkkituoli ja päiväpeitossa Mikki Hiiren kuva. Ikkunasta näkyy hieno käkkärämänty, joka Heidistä näyttää ystävälliseltä vanhalta ukolta.

– Mutta oli myös päiviä, joista en pitänyt ollenkaan, Heidi muistaa.

Silloin isä ja äiti eivät täytä jääkaappia eivätkä siivoa. Tiskipöydälle kertyy tyhjiä pulloja, lattialle roskaa, olohuoneen pöydälle tahmeita laseja. Isä ja äiti ovat äkkiä erilaisia. Heidän silmänsä kiiltävät, äänensä kovenevat. Hirveintä on, kun he eivät enää pysy pystyssä ilman Heidin tai siskon tukea.

Useammin kuin kerran Heidi löytää äidin puistonpenkiltä. Tämä sammaltaa, ei jaksa pitää silmiä kunnolla auki. Heidi auttaa äitiä, tukee ja kiskoo. Hän tuntee, miten painava ja hervoton äiti on. Kulku on niin hidasta, että kestää kauan ennen kuin päästään yhdessä kotiin.

– Pelkäsin joka kerta, että äiti kaatuu.

Kaksi pientä tyttöä tarvitsevat turvaa heti

Pahimpia ovat ne ajat, jolloin isä ja äiti vain häipyvät jonnekin. Silloin päivät sulautuvat toisiinsa, tytöt odottavat kaksin kotona. Heidi ja sisko katsovat­ loputtomasti piirrettyjä ja syövät pois kaiken ruoan, mitä kaappiin on jäänyt. Ja toivovat koko ajan, että ovi kolahtaisi, että joku tulisi kotiin.

Lopulta äiti ei enää palaa reissultaan. Isä väsähtää, luovuttaa. Myöhemmin tulee ero.

Heidin täti on lopulta se, joka ottaa yhteyttä lastensuojeluun ja ilmoittaa kahdesta pienestä tytöstä, jotka tarvitsevat turvaa heti. Viranomaiset ovat käyneet kotona jo aiemmin, mutta silloin äiti on vielä jaksanut peitellä tilannetta. Letittänyt tyttöjen tukat, pukenut parhaat mekot päälle, siivonnut häthätää. Vakuutellut, että kaikki on hyvin.

Mutta nyt se elämänvaihe on ohi. Tytöt viedään pois, kokonaan uuteen osoitteeseen.

Lastenkotiin.

”Meille kävi ihan hyvin”

Terässakset napsuttavat asiakkaan niskahiuksissa. On kevät 2015 ja Heidi, 22, pitää työstään parturi-kampaajana. Hän hymyilee paljon, juttelee mielellään. Tuolissa istuva asiakas näkee nuoren naisen, joka on osaava, hyväntuulinen ja avoin. Tutuille asiakkaille Heidi kertoo toisinaan taustastaan, huostaanotosta ja lastenkodista.

– Usein kohtaan ennakkoluuloja. Moni hämmästyy sitä, mistä tulen, päivittelee asiaa ääneen: Kuinka voit olla noin tavallinen?

Heidiä se ei suututa. Hän on tottunut ihmettelyyn. Ja tykkää kovasti juuri elämänsä tavallisuudesta. Työpaikasta ja omasta kodista, siististä yksiöstä, jossa on vaaleat verhot ikkunoissa. Ystävistä, kivoista vaatteista, eläimistä. Heidi haaveilee lemmikkikoirasta. Jonakin päivänä haaveesta tulee totta.

Perhettään Heidi tapaa säännöllisesti. Sisko asuu omillaan, samoin isä, joka on ryhdistäytynyt ja paiskii töitä asiakaspalveluammatissa.

Joulut ja isäinpäivät kolmikko viettää yhdessä. Kesällä Heidi ja isä tapaavat kahviloissa. Isä kertoo yhä uudelleen olevansa ylpeä tyttärestään. Ammattiin valmistumisesta, itsenäisyydestä ja elämänilosta. Joskus Heidin isä alkaa puhua menneistä, pyytää anteeksi sitä, millainen Heidin lapsuus oli. Silloin tytär koskettaa hänen kättään, lohduttaa.

– Pyydän, ettei isä suotta murehtisi. Meille kävi ihan hyvin.

Äitiään Heidi ei ole nähnyt vuosiin.

Heidi muuttaa lastenkotiin

Kun Heidi ja hänen siskonsa saapuvat Toivolaan vuonna 2000, on se Pohjoismaiden suurin lastenkoti.

– Ensimmäisenä päivänä ihmettelin, missä oikein olin. Tokana päivänä ajattelin, että täällä on kivaa, saa pelata pleikkaa. Sopeuduin nopeasti.

Osastoja on yhteensä kymmenen, niistä jokaisella on kuusi lasta, joita hoitaa kuusi aikuista. Korkeat männyt saartavat vaaleaa päärakennusta, puoli kahdeksalta syödään iltapalaa. Heidin ja hänen siskonsa elämä muuttuu säännölliseksi, päiviin tulee rutiineja.

Tytöt asuvat aluksi vastaanotto-osastolla ja vaihtavat pian koulua Toivolan lähelle.

Heidi aloittaa kolmannen luokan uusien lasten kanssa ja kertoo heille, että asuu lastenkodissa, koska kotona ei voi enää olla. Luokkakaverit ovat uteliaita ja kyselevät paljon, mutta ottavat hänet vastaan hyvin. Heidi saa nopeasti kavereita.

Vuotta myöhemmin Heidi ja sisko sijoitetaan vakituiselle osastolle nimeltä Harjula. Tytöt pääsevät seinänaapureiksi. Välissä on ovi, josta toisen luo pääsee pujahtamaan koska tahansa. Pian osasto lapsineen ja pysyvine, tuttuine hoitajineen alkaa tuntua Heidistä yhdeltä suurelta perheeltä. Joku aikuinen on paikalla aina.

Vähitellen Heidi rentoutuu, uskaltaa jo näyttää tunteita, raivotakin. Etenkin silloin suututtaa, kun lukuaineissa takkuaa. Heidillä on lukihäiriö, ja koulu tuntuu välillä tervanjuonnilta.

– Lastenkodin aikuiset auttoivat läksyissä ja kokeisiin lukemisessa, olivat aina kärsivällisiä ja ystävällisiä. He eivät kääntäneet selkää, vaikka sain välillä itkupotkuraivareita. En tajua, miten he kestivät sen kaiken.

Lastenkodissa Heidi pääsee syliin. Sitä Heidi kaipaa etenkin niinä öinä, kun herää ukkosen jyrähdyksiin ja sade piiskaa Toivolan kattoja.

Silloin tyttö nousee sängystään, vaeltaa pyjamassa käytävää pitkin yöhoitajan luo. Tämä ottaa syliin, keinuttaa ja silittää selkää. Sanoo, että pelätään myrsky ohi yhdessä.

Se rauhoittaa Heidiä.

”Meidän iskä on maailman paras”

Isä ei hylkää tyttöjään. Hän vierailee säännöllisesti lastenkodissa, istuu kiltisti läpi perheterapiat ja pitkät keskustelut, muistaa parhaansa mukaan joulut ja syntymäpäivät. Hän muuttaa uuteen asuntoon, jossa Heidi ja sisko voivat käydä viikonloppulomillaan. Vuosien myötä juominen vähenee ja isä toipuu, pääsee kiinni työelämään. Hän ei katkeroidu eikä häivy lastensa elämästä, kuten monien huostaanotettujen lasten vanhemmat tekevät.

– Meidän iskä on maailman paras. Hän on ollut elämässämme mukana aina. Jos voisin, vapauttaisin isän syyllisyydestä kokonaan. Lapsuutemme ei ollut paras mahdollinen, mutta omalla laillaan se oli silti hyvä, Heidi kertoo.

Vuosien jälkeen hänen isänsä sanoo, että on onnellinen siitä, miten asiat menivät. Että tyttöjä hoidettiin Toivolassa hyvin. Ettei hän parempaa olisi voinut heille toivoa.

Sijoitusta ei koskaan pureta.

– Emme siskon kanssa ikinä halunneet muuttaa takaisin isän luo, vaikka sitä vaihtoehtoa jossain vaiheessa mietittiinkin. En halunnut vaihtaa ympäristöä ja koulua enää uudelleen. Toivolasta oli jo tullut minulle koti, Heidi sanoo.

Ja kuten kaikissa kodeissa, sielläkin on säännöt. Lasten pitää hoitaa koulu ja läksyt sekä kohdella muita lapsia hyvin. Tytöillä ja pojilla on eri vessat ja kylppärit. Iltaisin on tiukka kotiintuloaika. Jokainen lapsi kattaa vuorollaan pöytää, siivoaa, laittaa iltapalaa. Kaikki saavat pientä viikkorahaa.

Välillä Heidi kapinoi, venyttää annettuja rajoja. Huonosta käytöksestä joutuu omaan huoneeseen miettimään, mitä tuli tehtyä. Isommista rikkeistä annetaan arestia. Sitä Heidi saa silloinkin, kun hän 13-vuotiaana päättää karata, lastenkodin kielellä ”ottaa hatkat”.

– Sanoin toiselle tytölle, että nyt lähdetään. Panimme kengät jalkaan ja livahdimme ulos. Emme piitanneet kotiintuloajasta, pyörimme Puistolan rapuissa yli yön. Se oli jännittävää, kapinaa. Halusin osoittaa mieltäni. Seuraavana päivänä tuli kuitenkin niin nälkä ja kylmä, että palasimme takaisin.

Nuhteethan siitä tulee, ja muutama päivä arestia. Heidi tietää ansainneensa sen. Tuntuu hyvältä, että hänen poissaolonsa on huomattu. Joku on ollut huolissaan, valvonut ja odottanut.

Hänestä välitetään.

Heidi muuttaa omilleen

Kymmenen vuotta kuluu. Heidi saa peruskoulun loppuun, pääsee ammattikouluun, valmistuu. Seurustelee ensimmäisen kerran elämässään ja tapaa pojan vanhemmat. He hyväksyvät hänet, heistä tulee hänelle tärkeitä ihmisiä.

Loppuvaiheessa, vähän ennen 18-vuotissyntymäpäiviään, Heidi pääsee muiden Toivolan aikuistuvien lasten lailla kuukaudeksi harjoittelemaan yksin asumista talossa olevaan erilliseen yksiöön. Sieltä hän lähtee itse kouluun, käy kaupassa, opettelee laittamaan ruokaa. Se tuntuu hienolta.

Vuosien mittaan Heidi näkee uusien lasten tulevan Toivolaan, aikuistuvien aloittavan oman elämänsä. Useimmat muutkin on sijoitettu lastenkotiin vanhempien päihdeongelmien vuoksi. Heidistä tulee nuoremmilleen kuin isosisko, joka selvittelee pikku nahinoita ja pitää silmällä pienimpiä.

Ja lopulta koittaa se päivä, kun Heidistä tulee täysi-ikäinen. Hän pääsee muuttamaan omilleen pieneen kaupungin vuokra-asuntoon, pitelee ensimmäistä kertaa elämässään oman kodin avainta kädessään.

Se hetki ei Heidin mielestä olisi ollut mahdollinen ilman monia sosiaalitoimen ammattilaisia. Sellaisia ihania tyyppejä kuin Elina, Martina, Make, Janne, Heini ja Miia. Heihin Heidi pitää yhteyttä vieläkin, heitä hän haluaa kiittää sydämestään.

– Tuntuu pahalta, että lastensuojelusta ja sosiaalityöstä puhutaan julkisuudessa lähes pelkästään negatiivisesti. Omasta kokemuksestani tiedän, miten paljon tuolla alalla on välittäviä, mahtavia ihmisiä. Esimerkiksi minun ja siskoni kohdalla systeemi toimi, huostaanotto pelasti meidät. Ennakkoluulot istuvat kuitenkin syvällä, Heidi sanoo.

Hän tietää monta Toivolassa kasvanutta nuorta, joilla pyyhkii nykyään hyvin. On koulutusta ja töitä, kyky luoda hyviä ihmissuhteita, nauttia elämästä.

– Pidän Facebookissa yhteyttä moneen vanhaan tuttuun. Useimmat pärjäävät. Mutta on niitäkin, joille elämä ei hymyile.

Elämässä on äidin kokoinen aukko

Äitiä Heidi ajattelee toisinaan. Hän tietää sen, että hengissä tämä yhä jossakin on. Ja sen, ettei äidin lapsuus ollut helppo, että hänenkin vanhempansa joivat.

Kun Heidi viimeksi tapasi äidin kahdeksan vuotta sitten, tämä oli katkaisuhoidossa. Alkoholi oli tuhonnut äidin lähimuistin. Heidi ei yllättynyt kuullessaan myöhemmin, että äiti lähti silläkin kerralla pois kesken hoidon. Sen koommin ei ole nähty tai puhuttu.

Heidin elämässä on äidin kokoinen aukko. Vaikka hän on päässyt rauhaan asian kanssa, on äitienpäivä vaikea joka vuosi.

– Joskus tulee suru. Mietin, millaista elämäni olisi, jos äiti olisi kuvioissa. Näenköhän häntä enää koskaan? Suren sitä, mitä olisi voinut olla.

Joskus tulevaisuudessa, ehkä jo ensi kesänä, Heidi aikoo ottaa esiin pyöränsä ja polkea katsomaan vanhoja kotikulmia Malminkartanossa. Siellä ne odottavat, niin hyvät kuin pahatkin muistot.

Onko pihassa yhä se tuttu hiekkalaatikko? Entä mattotelineet, joille joskus kiipeiltiin?

Vieläköhän tietyn ikkunan alla kasvaa puu, se hassun ukkelin näköinen?

Sanna Kajander-Ruuth: Ehjänä selvinnyt, Meidän Perhe 4/2015

Lue lisää:

Raitistunut Teemu Suominen: ”Lopetin juomisen poikani takia”

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.