iStockphoto

Jos voisit palata ajassa yläasteen ensimmäiseen päivään, mitä neuvoja antaisit itsellesi?

Murrosiässä ja teinivuosissa on aurinkoiset hetkensä: saa viettää kosolti aikaa kavereiden kanssa, juhlia ja kokea ainutkertaisia hetkiä. Vuodet voivat myös olla karmaisevia: loputon määrä juoruja, vaikeita tehtäviä, noloja mokia…

Vuosista viisastuneena – mitä neuvoja antaisit teini-ikäiselle itsellesi yläasteen ensimmäisenä päivänä? Tässä Babble.comin listaamat 15 ehdotusta.

Mitä sinä lisäisit listalle?

1. Älä pelkää opettajaa

Opi tuntemaan opettajasi. Pieni osa opettajista saa sinut ajattelemaan: "Miksi ihmeessä hän vihaa oppilaita noin paljon?” Usko tai älä, loput opettajista ovat aidosti mukavia. Heidän työnsä on tehdä sinut fiksummaksi, mutta he eivät onnistu siinä, jos et uskalla esittää kysymyksiä.

2. On turha koettaa olla kaikkien suosikki

Älä yritä muuttaa itseäsi vain siksi, että pääsisit muiden suosioon. Useimmiten ne, joihin yrität samaistua ja tehdä vaikutuksen, ovat niitä, joiden kanssa sinun ei ole tarkoituskaan ystävystyä.

Pidä yhtä niiden kanssa, jotka pitävät juuri sinusta – ei hahmosta, joka yrität olla. 

3. Älä halveksu murrosikää

Kyllä, moni asia murrosiässä mättää. Kaikki kuitenkin pääsevät yli kasvukivuista. ”Se, mikä ei tapa, vahvistaa” – olet murrosiän jälkeen uusi, kypsempi ihminen.

4. Lue kirja

Kun saat tehtäväksi kirja-arvostelun, älä rustaile sitä Wikipedian pohjalta. Valitettavasti kirjat eivät toimi “lue yksi, niin olet lukenut kaikki” -periaatteella, etkä voi korvata yhtä toisella.

Lue ensin se kirja, joka sinun on pakko lukea koulua varten. Lue sen jälkeen se kirja, jonka haluat lukea.

5. Löydä intohimosi

Tee sitä, mistä todella nautit: urheile, musisoi, piirrä. Älä luovuta! Tee kuitenkin valintasi huolella. Jos otat itsellesi harrastuksen, josta et ole aidosti kiinnostunut, siitä tulee helposti riippakivi. site.

Koulu on tarpeeksi uuvuttavaa – turha siis hankkia ylimääräistä stressiä vapaa-ajalle.

6. Älä kapinoi vain kapinoinnin ilosta

Miksi olla kapinallinen, kun on helpompi olla laiska? Kapinallisuus vaatii paljon energiaa ja johtaa vain huonoon omaantuntoon. On huomattavasti helpompaa välttää kapinallisuutta, jos siihen ei ole mitään syytä.

7. On ok olla sinkku

Saatat kadehtia seurustelevia pareja, mutta ei maailma sinkkuuteen kaadu. Myötäelä romanttisia komedioita! Et ehkä pääse nauttimaan ruusuista, suklaista ja rakkaudentunnustuksista, mutta etpä toisaalta päädy kärsimään tuskallisista eroista.

8. Pidä salaisuudet salaisuuksina

Tuskin haluat juorukellon mainetta. Jos ystävä uskoo sinulle salaisuuden, ohje on yksinkertainen: älä kerro sitä eteenpäin! Jos juoruilet, ei sinuun enää luoteta.

9. Säilytä tasapaino

Älä lupaudu kaikkeen mahdolliseen. Pidä tasapaino koulun ja vapaa-ajan välillä ja huolehdi siitä, että nukut ja pidät hauskaa sopivissa määrin. Kohtuus kaikessa.

10. Pyydä rohkeasti apua

Avun pyytäminen on aikuisellekin hankalaa. Ei ole noloa myöntää, että koet jonkun asian vaikeana – se ei ole merkki heikkoudesta. Kukaan ei ole täydellinen, ja me kaikki tarvitsemme toisinaan apua.

11. Viivyttele tehokkaasti

“Älä vitkastele” on epärealistinen ja turha neuvo teinille. Joskus ei vain kiinnosta tehdä läksyjä juuri sillä hetkellä. Käytä viivyttely tehokkaasti – tee jotain niin tylsää, että haluat palata läksyjen pariin (siivoa vaikkapa huoneesi).

12. Älä valehtele arvosanoista

Se voi joskus vaikuttaa hyvältä idealta – vältät konfliktin ja peität samalla puutteellisen opiskelun. Totuus tulee kuitenkin ilmi ennemmin tai myöhemmin. Vanhemmat saavat tietää, että et ainoastaan valehdellut, vaan he saavat tietoonsa myös todellisen arvosanasi. Valheen jäljet ovat lyhyet.

13. Mieti ennen kuin teet

Haluatko olla se surullisenkuuluisa bilettäjä, josta kaikki puhuvat? Tuskin. Kaikki teinit tekevät välillä jotain typerää. Mieti kuitenkin, millaiset kuvat päätyvät seuraavana päivänä Facebookiin. Pohdi siis tekojesi seurauksia ennen kuin toimit. Parhaimmillaan voit nauraa virheillesi seuraavana päivänä.

14. Pidä kiinni aikatauluista

Aikataulujen laatiminen on helppoa – noudattaminen ei niinkään. Aikomusten ja tekojen välillä on yllättävän syvä kuilu. On kovin houkuttelevaa siirtää asioita toiseen ajankohtaan, kun listalla on miljoona muutakin asiaa. Laadi realistisia aikatauluja ja pidä niistä kiinni.

15. Älä jätä kaikkea kohtalon varaan

Jos sinulla on unelma, tavoittele sitä! Älä odota kohtalon puuttuvan peliin (valitettavasti kohtalo ei toimi niin kuin elokuvissa väitetään). Konkreettiset teot ovat pääroolissa. Tavoittele siis unelmiasi – kadut ainoastaan sitä, että et yrittänyt.

Lähde: Babble.com

Vierailija

"8. Pidä salaisuudet salaisuuksina

Tuskin haluat juorukellon mainetta. Jos ystävä uskoo sinulle salaisuuden, ohje on yksinkertainen: älä kerro sitä eteenpäin!"

Tuo ohje on vaarallinen. Olen sanonut omalle tyttärelleni, että salaisuuksia EI tarvitse pitää. Jos koulukaveri kertoo, että häntä kiusataan koulussa tai että kotona isä lyö äitiä, niin sellaiset "salaisuudet" on ehdottomasti kerrottava minulle. Ei ole KENENKÄÄN edun mukaista se, että lapset pitävät salaisuuksia ja päätyvät itsemurhaan (tai alkoholismiin, tai nuorisorikollisiksi), koska lapsuusajan "salaisuudet" tekivät heidän elämästään helvettiä. 

Moni lapsi ja nuori olisi ikuisesti kiitollinen siitä, että heidän "salaisuutensa"  paljastuisi ja päätyisi muiden ihmisten tietoon. Koulukaverin isä tai äiti voi olla se viimeinen oljenkorsi, joka pelastaa lapsen/nuoren syrjäytymiseltä.  

Väkivalta ja salaisuus kulkevat käsi kädessä. Väkivaltaan liittyy AINA häpeää ja salailua. Uhri häpeää sitä, että hän on uhri ja yrittää vähentää häpeäänsä pitämällä koko asian salassa. Salaisuuden rikkominen on ainoa ratkaisu, joka toimii.

Vierailija

Sanoisin nyt: kun isä kuoli, olisitpa lähtenyt jo 16-vuotiaana lopullisesti pois kauas ulkomaille,  äitisi takia. Et nähnyt häntä sellaisena, kuin hän oli.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

○_○

Ei o todellist. Kuka hullu ottaa juomapullon tai muovipussin mukaa?! Niit saa kaupast jos tarvii. Teinit pystyy kyl huolehtii itestää. Ei siin muovipussit auta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.