Mikään ei opeta aikuisena olemista tehokkaammin kuin oma teini, toimittaja Tarja Hirvasnoro toteaa.

Lapsi oli täyttänyt tuskin kymmenen, kun aloin vahtia häntä sillä silmällä. Kylläpä hän sanoi pahasti pikkuveljelle. Onkohan se SITÄ?

Nyt hän vääntää naamaa nutturaan ja sanoo, ettei halua mökille meidän kanssamme: onko SE sitä?

Apua, hänen paitansa kainalot haisevat kissan pissalle! NYT se varmasti on sitä!

Turhaan panikoin. Ei murrosikä käynnistynyt yhdestä kohtauksesta. Se tuli pikkuhiljaa, ja yhtä vaivihkaa se hiipui pois. Luullakseni. Vaikea sanoa, koska lapsi oli koko ajan paljon muutakin kuin murrosikäinen. Hän oli koululainen, kaveri, sisarus, soittaja, pelaaja, haaveilija, kaikkea tavallista.

Yhden asian tiedän silti varmasti: hänen murrosikänsä aikana tapahtui valtavasti kehitystä. Minussa.

Mikään ei opeta aikuisena olemista tehokkaammin kuin oma teini.

Oppitunti 1: ”Itekin teet!”

Kun tein toisin kuin opetin, teini huomautti heti. Joskus elämä oli yhtä Pertti Kurikan nimipäivän Aina mun pitää -hittiä, vaikkei bändiä ollut vielä olemassakaan.

– Aina mun pitää mennä aikaisin nukkumaan, vaikka ite valvot ja aamulla valitat, että väsyttää, hän sanoi.

– Aina mun pitää rajata netin käyttöä. Ite istut koneella koko illan, hän kertoi.

– Aina sä valitat, että mä ostan karkkia. Itelläs on jemmasuklaa keittiön yläkaapissa, hän ilmoitti.

Vastasin hänelle jotain ylemmyydentuntoista ja äärivanhoillista: Saan valvoa, juuttua koneelle ja syödä, mitä huvittaa, koska olen aikuinen. Tiedän seuraukset, mutta itsepähän kannan vastuun, koska olen aikuinen. Sinä et ole. Minä vastaan myös sinusta.

Koko ajan takaraivossa takoi epäilys. Entä jos olen väärässä? Jos esimerkki on tehokkain opettaja, minä opetin tekopyhyyttä. ”Älä tee, niin kuin minä teen vaan niin kuin minä sanon.” Se oli juuri sitä kasvatusta, jota itse teininä vihasin.

Pientä lohtua tuli kasvatuksen guruilta. Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen kirjoittaa jämäkästi: ”Murrosikään tulevan lapsen paras liittolainen on hiukan konservatiivinen vanhempi, joka on ja pysyy suunnilleen samanlaisena kuin on aina ollut. Sellaisesta vanhemmasta on paljon helpompaa itsenäistyä kuin vanhemmasta, joka tunkeutuu nuoren reviirille ja yrittää ymmärtää hänen pöhköimpiäkin edesottamuksiaan.”

Minun lapsilleni ei totta tosiaan tulisi vaikeuksia itsenäistyä.

Tämän opin: Tähän asti lapsi on katsonut minua ylöspäin, koska olen hänen vanhempansa. Tästä lähtien hän testaa kaiken, mitä olen hänelle opettanut. Vähitellen meistä tulee samanarvoisia, kaksi yhtä vajavaista aikuista.

Oppitunti 2: ”Se kuuluu sun duuniin”

Tulin töistä ja rekisteröin tuhot.

Takit ja reput rötköttivät kasassa eteisen lattialla. Kodin vaakasuorat pinnat oli kuorrutettu lautasilla, joiden reunoilla kuivui nuudelikiemuroita. Imuri nuokkui lattialla samassa asennossa, johon olin sen aamulla jättänyt. Yhtä koskematon oli keittiön pöydälle laskemani lappu. Siinä luki: Imuroikaa!

Laskin kaatuneet. Yksi teini sohvalla katsomassa musiikkivideoita, toinen sängyllä takomassa pleikkaria.

Kymmeneen en ehtinyt laskea, ennen kuin pillastuin. Tällaisia asioita heille kerroin:

a) Teen pitkää päivää, jotta saan ostettua herrasväelle (piip)-merkkisiä vaatteita, joita ilman ei ilkeä mennä kouluun ja jotka nyt lojuvat eteisen lattialla.

b) Pitkän päivän jälkeen väännän vielä makaronilaatikkoa, huollan pyykkivuoret ja kuskaan harrastajat futisharkkoihin.

c) Pitkän päivän jälkeen odotan edes sitä, että edes omat sotkut olisi raivattu ja edes kerran viikossa vähän imuroitu.

Johon teinit vastasivat:

d) Eiks se ole sun duunia?

e) Jos on noin vaikeeta, miks synnytit meidät? Edes.

Olisivat joskus kiitollisia! Myöntäisivät vaikka vain kerran, että paskempiakin vanhempia on olemassa.

Taas sain lohtua Sinkkoselta, joka kirjoittaa: ”Aikuiset huolehtivat usein mallikkaasti nuoren ruokkimisesta ja vaatettamisesta vaatimatta vastineeksi oikeastaan yhtään mitään. En tarkoita, että nuoren olisi osoitettava vanhemmilleen olevansa tuottoisa sijoitus, mutta voisi hän joskus viedä roskat tai imuroida eteisen saamatta siitä hillitöntä raivokohtausta.”

Omalla tavallaan lapset olivat oikeassa. Vanhempana oleminen oli minun duuniani. Siihen kuului ruokkimista ja hoivaamista – mutta myös patistamista ja saarnoja.

Tämä opin: Teinivuosina kiitosta tulee nihkeästi. Tulee sitä silti. Yhtenä päivänä töiden jälkeen minua odotti lautasellinen juuri paistettuja korvapuusteja. Vuosia myöhemmin tuli lause, joka lämmitti vähintään yhtä paljon: ”Oli se kyllä hyvä, kun piditte meille kuria.”

Oppitunti 3: ”Sä olitkin pyhimys”

Yhtenä päivänä hän luikki kotiin seinävieriä myöten. Syy haisi eteisen ovelta keittiöön asti. Tupakkaa oli testattu.

Pidin hänelle saarnan, jossa painotin tupakoinnin terveyshaittoja, hajuhaittoja, rahallisia haittoja sekä tupakanviljelyn aiheuttamia haittoja luonnolle. Mielessä vilisi mörköjä. Tästä se alkaisi. Seuraavaksi hän kokeilisi alkoholia, seksiä, huumeita ja väkivaltaa.

– Joo joo, sä olitkin nuorena pyhimys, hän vastasi itkuisena.

En ollut. Kokeilin nuorena yhtä ja toista. Nolottaa vieläkin. Äiti ja isä kielsivät, mutta mitäpä se esti. Enhän minä heille touhuistani puhunut.

Pitäisikö minun siis antaa hänen tehdä omat virheensä, koska hän tekee ne joka tapauksessa? Pitäisikö minun vähän naureskellakin niille, jotta hän uskaltaisi kertoa hölmöilyistään?

Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on sanonut tähän jotain hyvin viisasta: ”Riittävä vanhemmuus on sitä, ettei hylkää lastaan, oli mikä oli. Lasta ei hylätä tämän erilaisuuden tai erehdysten vuoksi, ei silloinkaan, vaikka itse olisi masentunut tai lapsi loukkaisi.”

Tämän opin: En pysty suojelemaan lastani tyhmyyksiltä ja vääriltä valinnoilta, sillä niitä tekevät kaikenikäiset. Se ei silti tarkoita, ettenkö saisi neuvoa ja kieltää, opettaa oikean ja väärän valinnan eroa. Jos sen tekisin, hylkäisin lapseni.

Oppitunti 4: ”Ihana lapsi!”

Takana oli juuri jokin yhteenotto. Olin sanonut, että rantsuun ei mennä illalla norkoilemaan tai jotain muuta, josta seurasi rasittuneita teinikatseita ja ovien paiskontaa. Poistuin pihalle puuskuttamaan, ja juuri silloin naapuri tuli paikalle.

– Kyllä sinulla on ihana lapsi! Aina hän tervehtii ja hymyilee niin iloisesti, hän sanoi.

Kuka? Sekö lapsi, joka parhaillaan murjottaa huoneessaan? Teki mieli pyytää naapuria toistamaan lauseensa, mutten uskaltanut. Jos olin sittenkin kuullut väärin.

Naapuri oli oikeassa. Kotona teini testasi meitä ja taisteli rajojaan väljemmiksi, mutta kodin ulkopuolelta sain toisenlaista viestiä. Siellä hän oli kohtelias ja mukava nuori.

Emmekä mekään lapsen kanssa koko ajan tiuskineet toisillemme. Kävimme myös syvällisiä keskusteluja heikompien auttamisesta ja oikeasta tavasta elää. Hän oli moraalinen, hyväsydäminen ja rohkea. Kun hän näki puistoon sammuneen, hän ei monen aikuisen tavoin kävellyt ohi vaan soitti heti 112:een.

Hänestä ei enää ikinä tulisi pientä palleroistani, jonka kuvia joskus haikeana selasin vanhoista valokuva-albumeista. Sen sijaan hänestä tulisi ihan mainio aikuinen.

Tämän opin: Teini on hyvä tyyppi, vaikka hän ei sitä kotona aina näytä. Näin jälkeenpäin kiitos kaikista oppitunneista, niistä kipeistäkin.

Meidän Perhe 5/2015

Lähteet: Jari Sinkkonen: Nuoruusikä, WSOY 2010. Raisa Cacciatore: Huomenna pannaan pussauskoppiin. Opas vanhemmille, WSOY 2007.

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.