Käytä teinin kasvattamisessa hyväksi tämän luontaista kapinointihalua.

Teini-ikäiset toimivat yleensä päinvastoin kuin vanhemmat neuvovat. Käytä nuoren kapinointihalua järkevästi hyväksi ja ohjeista päinvastoin kuin oikeasti tarkoitat.

Liioittelustakin voi olla sopivassa yhteydessä hyötyä. Käänteispsykologia toimii joskus yllättävän hyvin.

1. Laadi mieluummin liian tiukat kuin lepsut säännöt. Nuori haluaa kuitenkin kapinoida sääntöjä vastaan, ja näin sinulla on joskus varaa joustaa.

2. Kauhistu teinin kokeiluja, vaikka ne eivät olisikaan sinusta niin kamalia. Jos vain ymmärrät ja silität päätä, nuoren pitää keksiä aina vain hurjempia juttuja kokeillakseen omia rajojaan ja sinun rajojasi.

3. Jos toivot, että mukava tyttö- tai poikaystäväkandidaatti pysyy kuvioissa mukana, kommentoi häntä teinille: "Onpas outo tyyppi. Oletko ihan varma, että haluat seurustella tuon kanssa?"

Nuori jatkaa seurustelua mukavan tyypin kanssa vaikka vain pelkästä halusta vastustaa sinua.

4. Ja päinvastoin: Jos lapsesi tyttö- tai poikaystävä epäilyttää, puhu hänestä ylistävästi. Miten herttaisen ystävän lapsi onkaan kauttaaltaan lävistetystä tytöstä/pojasta löytänyt!

Ole tämän taktiikan kanssa varovainen, sillä ulkokuori voi pettää: lävistettykin  tyttö/poikaystävä voi oikeasti olla kiva ja hyvätapainen.

Älä siis käytä taktiikkaa ennen kuin olet varma, että seurustelukumppani tulee olemaan turmioksi teinillesi.

5. Harhauta hampurilaisilla elävää teiniä, ja suhtaudu epäillen terveelliseksi tietämääsi ruokalajiin: "Onpa erikoisennäköisiä kaloja/vihanneksia, kannattaakohan noita syödä."

Leikki-ikäisiin toimiva kikka, mutta teinikin voi periaatteesta maistaa ja tykätä.

6. Kirjojen lukemista karttava nuori voi innostua kirjallisuudesta, kun arvostelet ”sattumalta” esille jäänyttä klassikkoa sanoin: "Tuota kirjaa ei saisi jättää lasten ulottuville, aivan liian kovaa kamaa."

Kirja on kadonnut hetkessä teinin huoneeseen.

Laskelmoivaa, kyllä, mutta mihinpä sitä ei lastensa hyvinvoinnin eteen alentuisi. Älä silti manipuloi liikaa, terävä teini voi huomata taktiikkasi. Tärkeintä on, että välinne pysyvät hyvinä.

Sillä lopulta, haluat tai et, teini kasvaa, lähtee reppureissulle Aasiaan ja muuttaa pois kotoa.

Jos hyvin käy, lapsi palaa hoivattavaksesi matkoiltaan ja käy kotona jo pois muutettuaan. Ainakin, tyypilliseen tyyliin, tyhjentämässä jääkaappia ja pesettämässä pyykkinsä.

Lue lisää

Murkkua ei kannata käskyttää, yhteistyö on avainsana

Puhu alkoholista nuoren kanssa

Mä dataan nyt, biisti! Eikö auennut? Katso selitys teini–aikuinen-sanakirjasta

Vierailija

Annetaan täältä parikymppisen pojan näkökulma:

 

1. Laadi hyvät säännöt joilla on selkeät ja hyvät perustelut. "Koska minä sanon niin" ei ole hyvä perustelu. Sovella samoja sääntöjä myös itseesi - jos valvot kotiintuloaikoja, pysy myös itsekin sovituissa aikatauluissa.

 

2. Teinit kokeilee rajojaan ja välillä napsahtaa, näin oppii elämään. Älä ole kauhistelemassa kaikkea, saat vain niuhon maineen. Jos äiti kieltää jotain, mennään kysymään isältä. Oli sitten kyse vaarallisesta harrastuksesta, päihteistä tai mistä tahansa, lähesty asiaa faktojen kautta, ei kohu-uutisten tai propagandan kautta. Ihmiset asuisi vieläkin puissa jos kaikki jännä olisi kielletty.

 

3. Jos toivot tyttö- tai poikaystävän pysyvän piireissä, osoita se. Uusi seurustelukumppani on kaveripiirissä iso juttu, mutta vanhemmille tästä ei kerrota herkästi. Kun nuori kertoo seurustelukumppanistaan, hän hakee hyväksyntää suhteelleen. Ole kannustava ja voit vaikka ehdottaa hänen tuloa perheen päivälliselle ja jäämään yöksi. Jos et halua lähestyä näin suoraan, voit ehdottaa vaikka viikonloppuristeilyä omalle kumppanillesi ja jättää talon tyhjäksi viikonlopuksi ja kieltää isot kokoontumiset.

 

4. Ensinnäkin kohta A: mikä sinä olet tuomitsemaan!? B: Jos tilanne lähtee oikeasti käsistä ja suhde pitää saada loppumaan, sinulla on siihen valta, tavallaan. Saat pitkäaikaiset vihat päällesi, mutta olet kuitenkin vastuussa lapsestasi. Tarpeeksi kova uhkaus niin suhde loppuu. Joskus myöhemmin se teinikin ymmärtää ja arvostaa kovia otteitasi. Muista olla tukena varsinkin huonon suhteen päätteeksi.

 

5. Opeta lapsesi syömään monipuolisesti jo pienestä pitäen. Mikään ei ole itselleni yhtä iso turn-off kuin nainen joka ei voi syödä kalaa koska se on "vaan niin yök". Älä anna teinisi turtua einesruokaan ja mäkkisafkaan vaan vie hänet vaikka kokkikurssille. Älä tee aina sitä samaa spaghetti bolognesea, vaan googleta joku tuttu ruokalaji lisäten perään sanan "alternatives", näin saat piristävää muutosta arkiruokiin helposti. Kun lähdette ulos syömään, älkää menkö aina samaan pizzeriaan, vaan käykää maistelemassa maailman ruokia, eksoottiset ruoat on helpoin ja halvin tapa kokea eri kulttuureita.

 

6. Kuudennen kerran: ÄLÄ KIEROILE! Oikeesti. Tai siis vähän saat kieroilla mutta jotain rajaa. Kirjoja luetutetaan alakoulussa, yläkoulussa ja lukiossa jo ihan tarpeeksi, eli pakottaa ei kannata. Hanki lapsellesi mieluummin kirja josta hän voi olla kiinnostunut, isoon osaan nuorisoa puree mm. Madventures-jäbien kirjat. Et saa lastasi lukemaan Dostojevskiä iskemällä pöytään Rikosta ja rangaistusta, vaan suosittelemalla kevyempiä "porttiteoksia". Älä myöskään tuomitse Aku Ankan lukemista, nykyään et löydä mistään kirjallisuudesta yhtä monipuolista kielenkäyttöä.

 

On elämän tosiasia, että teini kasvaa, lähtee reppureissulle Aasiaan ja muuttaa pois kotoa. Artikkelin ohjeilla lapsesi oppii neuroottiseksi kaikenpelkääjäksi ja/tai -kieltäjäksi, joka ei uskalla ottaa riskejä ja lähteä sinne Aasiaan, ei uskalla tehdä aloitetta, ei uskalla tuoda seurustelukumppaniaan näytille peläten vanhempien järjettömiä ja epäloogisia reaktioita, alkaa skeptisenä syödä kaikkea mitä ravintoekspertit kieltävät epäterveellisinä, eikä uskalla kolmekymppisenäkään katsoa elokuvaa joka sisältää haitallisia kohtauksia.

 

Käytä nuoren kapinointihalua järkevästi hyväksi.

Käänteispsykologia toimii joskus yllättävän hyvin.

 

Muistatteko kuinka nuorena joskus tuntui siltä että kaikki on sinua vastaan? Haluatko Sinä olla lapsesi puolella, vai vastaan? 

Vierailija

Mulla on 5 lasta ja tällä hetkellä 2 teiniä. Ei tulisi mieleenikään käyttää omiin teineihin näitä ohjeita!

Arvostan ja kunnioita teinejäni ihmisinä ja he ainakin toistaiseksi arvostavat ja kunnioittavat minua. Tekisitkö kenellekään toiselle vastaavaa ketä kunnioitat ihmisenä? Parhaalle ystävällesi? Sisaruksillesi?

Enpä usko ja en kyllä ymmärrä miksi sitten omalle lapselle saisi. Kun alan oikein miettimään, että kokeilumielessä haukkuisin tyttäreni poikakaverin, koska tämä on oikeasti kiva ja hyvää seuraa ja miten saattaisin aiheuttaa valtavaa tuhoa tyttäreni elämään sekoittamalla hänen ajatuksiaan.

En koskaan enkä ikinä halua yhdenkään seurustelusuhteen päättymistä tietoisesti omalle kontolleni ja jatkan kunnioittavaa ja avointa linjaa teinieni kanssa tästä eteenpäinkin onnistun siinä hyvin tai huonosti, mutta ainakin teen kaiken puhtain sydämin!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Aikuiset hermoilevat nuorten sosiaalisen median käytöstä välillä turhaan, Peppi-Lotta sanoo.

Olen käyttänyt erilaisia somepalveluita pari vuotta, enkä ole törmännyt mihinkään arveluttavaan. Sometus on osa sosiaalista elämää.

On hyvä, jos vanhemmat aluksi seurailevat lastaan somessa ja selittävät, mitä on järkevää tehdä ja mitä ei. Jos vaikka postaa Instagramiin kuvan kaveristaan rannalla bikineissä, kuva saattaa levitä netissä. Mutta jos lasta pelotellaan ja varoitellaan liikaa, hän ei ehkä kehtaa tunnustaa vanhemmilleen, jos sitten tapahtuukin jotain kurjaa.

Lapsi on mielestäni tarpeeksi vanha someen 13–15-vuotiaana. Silloin hän osaa ottaa vastuuta. Minä menin kutosluokalla ensiksi Instagramiin. Aluksi hashtagien käyttö ja lyhenteet olivat vieraita, mutta opin seuraamalla muita.

Nykyään käytän somea noin kolme tuntia päivässä, koska sen avulla pysyy niin hyvin kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu.

Sometan välitunneilla, ajoneuvoissa, kotona oleskellessani ja joskus läksyjen lomassa, vaikka se ei olekaan hyvä asia, kun ajatukset rupeavat karkailemaan. Kolme tuntia on kieltämättä paljon, ja yritän vähentää ja olla enemmän läsnä kavereideni kanssa myös somen ulkopuolella.

Myös 13-vuotias pikkusiskoni on monissa somepalveluissa, mutta mielestäni hänen ei vielä kannata liittyä ask.fm:ään. Siellä voi kysyä kysymyksiä toisilta nimellä tai ilman.

Joskus Askissa kysymykset ovat painostavia, ja vastaajat voivat haukkua ja sättiä muita. Tai siellä voidaan kysyä jotain henkilökohtaista, kuten olenko polttanut tupakkaa.

”Jos vastailee mitä sattuu, voi tulla juorumyrsky.”

Ei näihin tarvitse vastata, mutta jos vastaan, vastaukseni löytyy palvelusta pitkään. Jos vastailee mitä sattuu, vastaukset saattavat levitä netissä ja niistä voi tulla niin sanottu juorumyrsky.

Pari vuotta sitten halusin Movie Star Planet -pelisivulle ja äiti sanoi, että katsotaan muutaman vuoden kuluttua. Se oli ärsyttävää ja odottelu tuntui tyhmältä silloin. Nyt ymmärrän, miksi hän käski odottaa. Siellä voi olla kolmekymppisiä miehiä, jotka väittävät olevansa nuorempia ja haluavat vain nuorten tyttöjen seuraa.

Facebookissa minua on pari kertaa pyytänyt kaveriksi ihminen, jota en tunne. Silloin kysyn, tuntevatko vanhempani hänet. Jos eivät, annan olla. Ei minun tarvitse huolia kavereikseni keitä tahansa.

Minusta on hyvä, että vanhempani seuraavat minua somepalveluissa, kunhan eivät kauheasti sekaannu. Olisi ärsyttävää, jos he kyselisivät postailuistani joka päivä. Vanhemmat eivät minusta käyttäydy somessa nolosti, eivät omani eivätkä kavereidenkaan. Joskus, kun vaihdan Facebookissa profiilikuvani, kaverit kommentoivat kuvaa. Jos äitini tulee mukaan kommentoimaan, se on minusta yllättävää, muttei noloa sekään.

Peppi-Lotta Viidalla, 14, on tili Facebookissa, Ask.fm:ssä, We heart it'ssä, Instagramissa, Snapchatissa ja Kikissä.

Meidän Perhe 7/16

Meidän Perhe kysyi, minkä ikäisenä nuori voi aloittaa iltamenot kaupungilla, lähteä festareille tai järjestää bileet. Näin vanhemmat vastasivat.

15 vuotta on ikä, jonka täytettyään nuori voi viettää aikaa kavereiden kanssa kaupungilla vielä iltayhdeksän jälkeen. Noin kolmasosa vastaajista valitsi tämän iän, kun Meidän Perheen kysyi ikärajoista. 15-vuotiaat ovat peruskoulun viimeisellä luokalla.

Ikää enemmän vaikuttaa monen mielestä se, millainen kaveriporukka nuorella on. Myös se on tärkeää, miten oma nuori suhtautuu päihteisiin.

"Eiköhän näitä pitkälti sanele se, mitä kaveripiirikin tekee. Pakko kai sitä on hieman liekaa antaa, jos on järkevä kaveriporukka."

"Pitää nuoriin luottaa, kun itsekin on päässyt menemään. Ei se tarkoita aina, että nuoret tekisivät jotain hölmöä. Kaupungilla hengailu on nuorten tapa viettää aikaa."

"Iltamenoissa iso merkitys on sillä, mikä on lapsen ja hänen kaveriensa suhtautuminen alkoholiin/huumeisiin. Jos voin luottaa lapsen päihteettömyyteen, vapauttakin voi antaa enemmän."

Moni pitää edellytyksenä sitä, että nuorella on mukana puhelin, johon myös vastataan.

"Jos ei vastaa puhelimeen, reissu keskeytyy. Haen vaikka keskellä yötä. Lapset tietävät tämän, ja siksi aina vastaavat. Kerron myös, että luotan ja rakastan ja että vaikka mokaa, niin kotiin voi aina tulla eikä kukaan huuda."

"Oma villi teini-ikä on mielessä"

12 on yleisin vastaus kysymykseen, minkä ikäinen voi käydä kaupungilla kavereiden kanssa päivällä.

Vähän useampi kuin joka neljäs antaa jo 13–14-vuotiaan, 7.–8. luokkalaisen, olla kaupungilla myös illalla.

"Tämän ikäisen nuoren käytöstä voi jo ennustaa sen perusteella miten tähän asti toiminut. Pitää antaa luottamusta ja vapauksia jos nämä on ansainnut. Silti pitää miettiä mikä on turvallista ja suojella nuorta", yksi näin vastanneista perustelee.

"Esikoinen sai mennä aika vapaasti, hain itse, tutustuin kavereihin, pidin keskusteluyhteyden auki. Nyt hän on jo täysi-ikäinen, ja olen tyytyväinen tulokseen", toinen kertoo.

Neljäsosa vastaajista valitsee ikärajaksi 16:n. Joka kymmenes sallii illanvieton kaupungilla vasta 17–18-vuotiaalle.

"Nuori, joka osaa huolehtia itsestään paremmin kuin keskimäärin, ei tahdo kantaa huolta kavereista, jotka opettelevat itsenäisyyttä enemmän kantapään kautta", yksi perustelee korkeampaa ikärajaa.

"Kun itsellä on ollut villi teini-ikä, niin pidän sen kyllä mielessä", toinen linjaa.

Mökille ja festareille vasta vanhempana

16 vuotta on yleisin sopivana pidetty ikäraja kaverin kotibileisiin. Omaan kotiin sen ikäisten juhlat huolii harvempi. Yleisin sopivana pidetty ikäraja omiin kotibileisiin on 18 vuotta, kyselyn korkein vaihtoehto.

"Täysi-ikäisenä saa itse päättää. Meillä vanhin on 16, ja kerta kotibileissä riitti."

"Kotibileitä ilman vanhempia voi järjestää sitten, kun muuttaa omilleen."

Myös mökkeily kaveriporukalla ja yön yli kestävä festarireissu edellyttää useimpien mielestä täysi-ikäisyyttä. Mökille kymmenesosa vastaajista päästäisi jo alle 16-vuotiaan. Festarireissua sen ikäiselle ei sallisi juuri kukaan.

"Jos lapsi tulee vielä kotiin vanhempien luokse, olen antanut mennä alaikäisenä. Yöksi pois kotoa ilman aikuisen valvontaa olen päästänyt vasta täysi-ikäisenä."

"Täältä puuttuu EI IKINÄ kohta :) apua..." yksi kommentoi kyselyä.

Lähde: Meidän Perheen kysely, 233 vastaajaa

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Onko teinisi lähdössä ekaa kertaa kavereiden kanssa keikalle, kotibileisiin tai illalla kaupungille? Nämä asiat kannattaa tehdä ennen lähtöä.

1. Järjestä raha-asiat

Miksi?

Rahapussi voi kadota tai se voidaan varastaa.

Miten?

– Poista rahapussistasi kaikki ylimääräiset kortit, joita et tarvitse lähtiessäsi, ja ota mukaan vain tarpeellinen.

– Ota mukaan käteistä rahaa, ja laita osa rahoista esimerkiksi taskuun, mielellään vetoketjun taakse.

– Jos haluat ottaa pankkikortin hätävaraksi, laita se muualle kuin rahapussiin, esimerkiksi kengän pohjalle tai kaulapussiin. Pankkikorttiin kannattaa aina asettaa nostoraja.

2. Varmista yhteydet

Miksi?

Kännykkä voi kadota tai se voidaan varastetaan. Harva meistä muistaa enää puhelinnumeroita ulkoa.

Miten?

– Kirjoita paperille huoltajiesi ja tärkeimpien ystäviesi puhelinnumerot.

– Laita paperi eri paikkaan kuin puhelin.

– Tallenna lähiomaisesi numerot kännykkään ICE (in case of emergency) -nimellä. Se helpottaa yhteydenottoa lähiomaiseen, jos joku toinen yrittää tavoittaa kännykälläsi huoltajiasi.

3. Jos lähdet ulos, pakkaa mukaan

– vesipullo, sillä varsinkin helteellä nestehukka iskee helposti. Täytä pulloa säännöllisesti vedellä.

– muovipussi tai jätesäkki. Saat kerättyä niihin roskia, voit istua niiden päällä ja tarvittaessa voit suojautua niiden avulla hetkeksi sateelta.

– riittävästi lämpimiä vaatteita. Suomen kesä on arvaamaton ja yöt kylmiä.

4. Keskustele kavereiden kanssa

Kerro mahdollisista pitkäaikaissairauksistasi, kuten diabeteksestä ja epilepsiasta, ainakin yhdelle kaverillesi ennen lähtöä. Jos tarvitset apua, kaverisi osaa hankkia sinulle sitä.

On hyvä varautua yllätyksiin ja miettiä, miten silloin toimii. Keskustelkaa kavereiden kanssa miten toimitte, jos

– kaveri katoaa ja jää itse yksin

– joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä

– joku kaveriporukasta juo liikaa

– kyydeissä tapahtuu muutoksia, esimerkiksi kaverin ajaman auton kyytiin tulee tuntemattomia tai kuskiksi lupautunut kaveri juo alkoholia.

Näissä keskusteluissa olisi hyvä olla mukana ainakin yhden kaverin vanhemmat, jotta vanhempienkin näkökulma otetaan huomioon.

Vinkit antoi päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä.

○_○

Ei o todellist. Kuka hullu ottaa juomapullon tai muovipussin mukaa?! Niit saa kaupast jos tarvii. Teinit pystyy kyl huolehtii itestää. Ei siin muovipussit auta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Teinit juhlivat yleensä mallikkaasti mutta yllätyksiäkin sattuu. Miten niihin voi varautua etukäteen? Päihdetyön suunnittelija Kati Laitila Suomen Punaisesta Rististä kertoo.

1. Keskustelkaa säännöt selviksi

Nuorelle on tärkeää, että vanhempi on aidosti kiinnostunut hänen menoistaan. Ennen lähtöä vanhemman kannattaa

– selvittää, minne nuori on menossa ja kenen kanssa.

– sopia seuraamuksista joita tulee, jos nuori ei vastaa vanhempien puheluihin.

– sopia tarkasta kotiintuloajasta.

– kertoa lapselle, miten toivoo tämän käyttäytyvän – mikä on kiellettyä tai ei-toivottavaa. Ensimmäiseen ryhmään voi kuulua esimerkiksi alkoholin juominen, toiseen oleskelu kesähelteellä ulkona ilman hattua.

– tehdä nuoren kanssa suunnitelmat yllätyksien varalle. Entä jos kännykkä, rahapussi tai kaveri katoaa, joku tarjoaa alkoholia tai muita päihteitä, nuori itse tai kaveri juo liikaa alkoholia tai nuori myöhästyy viimeisestä bussista tai junasta?

– antaa myönteistä palautetta: "Olet tosi fiksu ja luotan, että osaat käyttäytyä hyvin." Se lisää nuoren itsevarmuutta ja tahtoa kunnioittaa vanhempien toiveita.

2. Syötä nuori ennen lähtöä

Ravittuna jaksaa paremmin.  

Lisäksi: jos nuori vastoin etukäteen sovittua juo alkoholia, ravinto auttaa pitämään verensokerin ylhäällä.

– Promillet eivät myöskään kohoa niin korkealle, kun vatsa on täynnä, Kati Laitila sanoo.

Laitila varoittaa etenkin nuorten tyttöjen vanhempia uudesta ilmiöstä, drunkoreksiasta.

– Tytöt paastoavat mahdollisimman pitkään, jotta promillet nousisivat varmasti korkeiksi. Vähäinen syöminen pitää myös illan kalorit kurissa, koska niitä tulee alkoholista.

3. Ole itse selvin päin

Nuoren juhlailtana molempien tai vähintään toisen vanhemman on oltava ajokunnossa, Laitila muistuttaa.

– Näin he voivat auttaa lastaan, jos tämä tarvitsee apua ja vaikkapa hakea tämän tarvittaessa autolla kotiin.

Vanhemman ei tarvitse päivystää koko iltaa puhelimen äärellä ja nukkuakin voi, jos uni tulee silmään. Laitila kuitenkin kehottaa vanhempia laittamaan herätyksen päälle lapsen kotiintulon aikaan. Jos lapsi on pedissä, hienoa, jos ei, hänelle kannattaa soittaa ja jäädä odottamaan.

4. Ei öisiä palopuheita

Jos teini tulee humalassa kotiin, keskustelut kannattaa jättää seuraavalle päivälle, Laitila opastaa.

Lapselle voi antaa vähän syötävää ja sokeripitoista juotavaa, jotta verensokeri pysyy kohdallaan. Hänet kannattaa laittaa nukkumaan kyljelleen siltä varalta, että hän oksentaa yöllä.

– Mikäli lapsi on kaatunut ja sekava, herätä hänet 2–3 tunnin välein ja kysy häneltä selkeitä kysymyksiä, johon hän joutuu vastaamaan virkkeellä. Näin huomaat, onko sekavuus pahentunut esimerkiksi päähän kohdistuneen iskun aiheuttaman aivoverenvuodon vuoksi.

Seuraavana päivänä nuoren kanssa kannattaa jutella, miksi näin kävi, mitä siitä opittiin ja miten ensi kerralla toimitaan toisin.

Laitila kannustaa vanhempia myös mukaan tutustumaan nuorten maailman esimerkiksi SPR:n festaritoiminnan kautta tai paikallisessa katutyössä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.