Nirson lapsen pahin ongelma on usein liian vaativa vanhempi.

Lapsen nirsous aiheuttaa päänvaivaa monille vanhemmille. Tutkimusten mukaan nirsojen ja kaikkiruokaisten lasten saamissa ravinnemäärissä ei kuitenkaan ole merkittävää eroa. Helpointa on antaa ajan kulua, sillä nirsous on useimmiten ohimenevä vaihe lapsen kehityksessä.

Parenting.com-sivusto antaa nirsojen lasten vanhemmille kuitenkin tukun vinkkejä, joiden avulla ruokailutilanteita voi helpottaa:

1. Älä vaadi liikaa.

Jos et saa houkuteltua lastasi syömään jotakin, lakkaa yrittämästä. Jatka terveellisen, vaihtelevan ruuan tarjoilua ja syö se tarvittaessa itse. Tärkeintä on näyttää lapselle hyvää esimerkkiä. Pahinta on pakottaminen, sillä se saattaa pahentaa tilannetta.

2. Muista kiittää.

Muista kehua lasta joka kerta, kun hän syö jotain uutta. Pelkkä uuden ruuan maistaminenkin on kiitoksen arvoinen teko.

3. Älä tuijota kelloa.

Jos lapsesi ei halua syödä tiettyyn kellonaikaan, tai jos hän ei mielestäsi syö tarpeeksi usein, anna olla. Tärkeintä on se, että lapsi saa tarpeeksi ravintoa päivän aikana.

4. Anna lapsesi tehdä tiettyjä valintoja itse.

Kun lapsi saa itse valita tietyt asiat – esimerkiksi sen millaiselta lautaselta hän syö – hän saattaa unohtaa ruuasta kiukuttelun.

5. Älä pakota lasta syömään tiettyjä asioita. 
Jos lapsi kokee lihan syömisen vastenmieliseksi, korvaa liha jollakin muulla proteiinipitoisella ruualla. Monet ruoka-aineet voi helposti korvata jollakin toisella.

6. Tarjoile kasviksia eri muodoissa.

Jos lapsi ei pidä kasviksista sellaisenaan, tarjoile niitä uusilla tavoilla. Kasviksia voi piilottaa eri ruokiin pieninä paloina ja niitä voi maustaa ketsupilla, juustolla tai muilla lapselle mieluisilla tavoilla. Niitä voi myös dipata erilaisiin kastikkeisiin tai tarjoilla jonkin herkkuruuan lisukkeena, jolloin lapsi saattaa syödä niitä aivan huomaamattaan.

7. Leikittele väreillä ja muodoilla.
Tietyn väriset ruuat saattavat houkutella lasta maistamaan, ja ruokia voi myös asetella lautaselle hauskan näköisesti tai vaikkapa leikata niistä tiettyjä muotoja. Voitte vaikka järjestää tietyn värisen ruuan päivän ja käydä yhdessä ostamassa vaikkapa vain punaisia tai keltaisia ruokia - näin monista vihanneksistakin tulee houkuttelevia.

Vierailija

Voi hyvänen aika!! Pitäis väreillä ja muodoilla houkutella lapsi syömään!?!!? Ja kasviksia piiloitella pieninä paloina ruokiin ja hukuttaa nämä biitit ketsupilla!!?! Kyllä on taas tästä järki niin kaukana kun itä on lännestä!! Kuka ihme näitä neuvoja oikein keksii?!!?

Jos lapsi on TERVE, niin kotona syödään sitä mitä lautaselle laitetaan ja vain ruoka-aikoina. Syömiseen annetaan 15-20min aikaa jonka aikana lautasen ehtii helposti syödä tyhjäksi moneen kertaan jos sen asiakseen ottaa.

Ajan kuluttua loppuun lautanen otetaan pois ja laitetaan jääkaappiin odottamaan seuraavaa ruokailua. Parempaa ei tule niin oppii syömään sitä mitä saa. Routa porsaan kotiin ajaa! Viimeistään illalla ruoka menee naamaan niin että lätinä käy eikä leiki yhtään kun tietää että ruoka otetaan pois jollei syö.

Vaatii vaan selkärankaa ja periksiantamattomuutta vanhemmilta! Ikävä kyllä nämä ominaisuudet ovat kovin harvinaisia nykypäivän superiseiltä ja äitiliineiltä. Ei lapsen kasvatus vaikeaa ole eikä nämä hommat tarvii mitään ruudenkeksijää.

Kun ei rupee pelleileen lapsen kanssa niin hommat toimii hyvin.. Ja tämä ruokailu lapsen ehdoilla kannattaa unohtaa alkuunsa. Aikuisten ehdoilla pitää mennä. Lapsen ehdoilla ei tule kun järjettömiä tai täysin typeriä ehdotuksia. 

Vierailija

Mä uskoisin, että tuo lähtee jo ihan raskausajasta ja imetyksestä, mihin makuihin lapsi tottuu. Jos äitin ruokavalio on yksipuolista ja epäterveellistä, niin ne "makuelämykset" välittyvät kyllä maha-asukille ja se tottuu niihin makuihin. Useat tekevät myös sen virheen, että eivät edes tee mitään erikoisempia ruokia, koska se piltti syö vaan rakettispagettia ja jauhelihakastiketta.

 

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..