Puutu ennakkoluuloisiin asenteisiin.

Mitä tehdä, kun teini alkaa ohimennen heitellä kotona rasistisia kommentteja? N-sana vilahtelee puheissa, ja ”mamut” esitetään syyllisiksi kaikkiin yhteiskunnan epäkohtiin. Kovat puheet maahanmuuttajista ja ulkomaalaistaustaisista sekä rasistinen nettikirjoittelu ovat nuorten keskuudessa varsin yleisiä.

Nuorella voi olla vankat mielipiteet, mutta faktat niiden takana voivat olla vähän sitä sun tätä – kuten tosin monilla aikuisillakin. Rasistisia sanavalintoja ja kommentteja ei kuitenkaan kannata päästää toisesta korvasta ulos, vaan niihin on hyvä puuttua.

Haasta nuoren heitot: mitä oikein tarkoitit? Pysäytä hänet perustelemaan: miksi ajattelet noin ja mistä tietosi ovat peräisin? Kenellä sinun mielestäsi on oikeus määritellä, ketkä kuuluvat suomalaiseen yhteiskuntaan ja ketkä eivät? Ketkä ovat ”oikeita” tai ”normaaleja” suomalaisia? Osoita nuorelle myös ero järjestelmän arvostelun ja yksittäisten ihmisten tai ihmisryhmien solvaamisen välillä.

Opeta lähdekritiikkiä. Netti on nuorille yhtä luonnollinen keskusteluympäristö kuin koulu tai harrastusporukka, ja sen merkitys on suuri. Verkossa omille mielipiteille saa helposti vastakaikua, mutta vaikkapa rasistisen yhteisön keskusteluista puuttuu usein kokonaan kriittinen ja rakentava vuoropuhelu. Keskustelufoorumeilta voi välittyä hyvin mustavalkoinen maailmankuva. Nuoren olisi hyvä tiedostaa tämä ja oppia suhtautumaan kriittisesti netin vihapuheeseen.

Opeta eläytymään toisen asemaan. Kehota nuorta miettimään, miltä tuntuisi joutua pakenemaan kotimaastaan vieraaseen ympäristöön. Tai mitä jos olisit vain syntynyt erinäköisenä kuin enemmistö ja tänne kuulumisesi kyseenalaistettaisiin? Miltä tuntuisi olla nimittelyn ja eristämisen kohteena? Joskus elokuvista tai kirjoista on tässä apua.

Rasismi satuttaa syvästi

Rasismi on monissa nuorten yhteisöissä ja ympäristöissä arkipäivää, ja sen kohteeksi joutuneelle lapselle ja nuorelle se on traumaattista. Stereotyyppiset käsitykset eri ihmisryhmistä loukkaavat, puhumattakaan vaikkapa avoimesta solvaamisesta kadulla.

Rasistisen nimittelyn, syrjimisen tai väkivallan kohteeksi joutuminen vaikuttaa laajasti hyvinvointiin. Rasismi tekee elämästä turvattoman, halventaa lapsen taustan ja kyseenalaistaa kuulumisen yhteiskuntaan.

Nämä kokemukset jäävät usein aikuisilta pimentoon. Lapsi saattaa jäädä kokemustensa kanssa yksin tai kokea suoranaista vähättelyä. Aikuisten – niin vanhempien, opettajien kuin muidenkin lasten ja nuorten kanssa toimivien – tehtävä on kuitenkin puuttua rasismiin kaikissa tilanteissa ja puhua siitä avoimesti. Näin viestitään lapsille ja nuorille, että se ei ole oikein ja siitä ei tarvitse selvitä yksin.

Lähteet: Punainen risti, Pelastakaa lapset

Lue lisää:
Punaisen ristin rasisminvastaiset Luovu ennakkoluuloistasi -sivut.

Pelastakaa Lasten rasisminvastaisessa No Racism -hankkeessa julkaistu R-sana-kirja auttaa lasten ja nuorten kanssa toimivia havaitsemaan rasismia lasten ja nuorten arjessa sekä toimimaan rasisminvastaisesti. Kirjan pääsee lukemaan verkosta täällä.

 

Vierailija

Voi herranjumala mitä tekstiä ylläovelalta. Ihmiset todellakin ovat yksilöitä, et voi sanoa että "Olen rasisti koska minulle kävi näin ja näin" Jos olisit yhtään viisaampi, ymmärtäisit että ihmiset todellakin ovat yksilöitä. Itse olen monikulttuurisesta perheestä, ja tyttäreni on monikulttuurinen. Toivottavasti et opeta lapsillesi ahdasmielistä ajattelutapaasi. Huoh.

Vierailija

samaa mieltä edellisen kanssa. rasismi ei todellakaan ole pelkkä länsimainen ongelma. mut sitten tuohon itse rasismiin. itse olen huomannut itsessäni että olen muuttunut kolmen neljän vuoden aikana todella rasistiseksi.

viisi vuotta sitten ulkomaalaistaustainen miesjoukko (6 miestä) raiskasi ja pahoinpiteli yhden parhaista ystävistäni.

neljä vuotta sitten kaverini hakkasi henkihieveriin ulkomaalaisjoukko (4 miestä). he hyökkäsivät takaapäin eikä kaverini sanonut heille sanaakaan. tai ei siis edes näynyt heidän kasvojaan. tapaus sattui onneksi keskustassa, joten tapaukselle löytyi useampi silmännäkijä. yhdellä heistä oli 30 rikostuomiota (pahoinpitelyjä, varkauksia ym) ja 6 tapausta odotti oikeuden päätöstä. Häntä ei saa yk:n sopimuksen mukaisesti karkoittaa maasta(!).

kolme vuotta sitten romanipoika yritti varastaa mieheni pankkikortin ja pahoinpiteli hänet pankkiautomaaatin edustalla. (kamera tallennus)

pari viikkoa sitten ulkomaalainen mies löi sisarukseni parasta ystävää (tyttö) nyrkillä takaapäin! ja otti kurkusta kiinni hänen poikaystvää ja veti turpaan! (liiketilan edessä kameratallennus)

 

et siinä muutamaa miks on tullu rasistiseksi. joo joo jokainen on yksilä. blää blää.. jos oot niin pakolainen ja kotimaassa asiat niin huonosti niin hyvin menee jos on sitten varaa käyttäytyä tolleen "uutta" asuinmaatas kohtaa joka kuitenkin elättää sut aika hyvin. itse minimipalkkaisessa työssä olleena nyt äippälomalla saan vähemmän rahaa kuin mitä sossu heille maksaa, koska äippärahani perustuu tuloihini. siksihän olen käynyt seitsemän vuotta töissö kokopäiväisenä työntekijänä, etä voin maksaa heidän paremman elintasonsa kuin itselläni on!!

 

joo, järjestelmä on p***tä!!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Vierailija

Olen aina sanonut, että maailma olisi taas himpun verran parempi paikka, jos vanhemmat keskittyisivät "Kunpa lastani ei kiusattaisi" ajattelumallin sijaan kasvattamaan lapsensa ajattelumallilla "Kunpa lapsestani ei kasvaisi kiusaajaa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.