Kiusallinen aihe? Hyödynnä vanhemman selviytymisopas kymmeneen kiperään tilanteeseen.

Lue vanhemman selviytymisopas kymmeneen kiperään tilanteeseen.

 1. Miten puhun lapselle ehkäisystä?
  Ehkäisystä puhumista ei pitäisi jättää vain koulun varaan. Nuorelle voi myös varata ajan ehkäisyneuvolaan. Joissakin perheissä kondomeja on jätetään nuorten saataville, jotta he voivat tutustua niihin rauhassa. Oikea aika hankkia ehkäisypillerit arvioidaan ehkäisyneuvolassa. Nuoren ensisijainen ehkäisy on aina kondomi. Pillerit aloitetaan, usein kun seurustelusuhde on jo vakaampi tai jos tarvitaan apua esimerkiksi kuukautisvaivoihin.
 2. Mitä kerron itsetyydytyksestä ja siemensyöksyistä?
  Pojalle voi ohjailevasti kertoa, että mikä on siemensyöksy. Lapsella on oikeus tutustua omaan kehoonsa. Hänelle voi sanoa, että itsetyydytys on ok, mutta tee sitä omassa rauhassa. Kieltää tai tuomita ei pidä.
 3. Opetanko nuorelle seksitekniikoita?
  Lapselle ei pidä puhua niin yksityiskohtaisesti seksin sisällöstä. Näissä asioissa yleensä luonto tikanpojan puuhun ajaa. Täytyy kuitenkin muistaa, että oman kehon kunnioittamista ja oman kehityksen kuuntelemista eivät nuorelle opeta netti eivätkä elokuvat, vaan siinä tarvitaan aikuisen viisautta ja neuvoja.
 4. Miten pitäisi suhtautua, kun alakoululainen kertoo seurustelevansa?
  Tämä on uusi, hämmentäväkin asia monelle vanhemmalla. Nyt ne seurustelevat, mutta ei ole tarkkaa kuvaa siitä, mitä seurustelu alakouluiässä sisältää. Usein siihen ei kuulu edes kädestä pitämistä. Lapsi ilmoittaa seurustelevansa, viikon kuluttua se lopetetaan, eikä siinä välissä tapahdu mitään. Lapset käyvät läpi tykkään susta -vaihetta seksuaalisuuden portailla. Silloin opetellaan seurustelun sääntöjä ja välien katkaisua turvallisesti. Aikuisen on hyvä pysyä kuulolla ja tietää, missä mennään.
 5. Mitä pitäisi tehdä, kun nuorella on paljon seksikumppaneita?
  Riskikäyttäytyminen kasaantuu: nuori voi käyttää liikaa alkoholia, koulu menee ehkä heikosti, on käytöshäiriöitä tai masennusta. Monet, varhaiset seksisuhteet ovat usein merkkejä nuoren heikosta itsetunnosta. Nuori hakee hyväksyntää ja huomiota seksin avulla. Jos nuori on harpannut yli monta seksuaalisen kehityksen porrasta, hän voi palata alaspäin ja käydä läpi oppimatta jääneet asiat. Jos omat keinot eivät riitä, on hyvä pyytää ammattilainen avuksi. Heitä löytyy esimerkiksi palvelemien puhelimien, lastensuojelujärjestöjen ja kouluterveydenhoitajien kautta.
 6. Mitä pitäisi sanoa, kun tyttö pukeutuu liian seksikkäästi?
  Tytöt haluavat kokeilla omia rajojaan. He saattavat testata, miten ympäristö reagoi heihin ja miten pojat saadaan solmuun. He opettelevat, miten oma seksuaalinen viehätysvoima toimii. Siihen sisältyy hyväksikäytön riski. Aikuinen saattaa tulkita tilanteen väärin. Tyttö ei halua seksiä, vaan ihailua kehittyvälle naisten vartalolleen. Vanhemman rooli on toppuutella pukeutumista tarvittaessa hienotunteisesti ja nuorta kunnioittaen.
 7. Pitäisikö huolestua, kun seurustelu ei kiinnosta nuorta?
  Jokainen nuori etenee omassa tahdissaan. Jos mitään ei ole tapahtunut vielä lukio- tai ammattikouluikäisenä, on hyvä miettiä nuoren elämäntilannetta muuten: onko hänellä kavereita tai harrastuksia ja omaa sisältöä elämässä. Jos huolestuttaa, tukea ja neuvoja saa ammattilaisilta.
 8. Mitä vanhemmat voivat tehdä, kun seurustelu etenee turhan nopeasti?
  Nuorilta voikin kysyä suoraan, missä mennään. Jos tuntuu, että seurustelu etenee liian nopeasti, kannattaa miettiä yhdessä perheen pelisäännöt.  Seurustelukumppaneiden vanhemmat voivat neuvotella keskenäänkin. Nuoria ei pidä jyrätä, sillä seurustelu ei ole paha asia. Oma, aikuisten kanta kannattaa silti tuoda esiin. Nuorille näytetään, että he hoppuilevat liikaa. Seurustelua voi harjoitella vielä hetken aikaa kädestä kiinni pitäenkin.
 9. Miten tukea nuorta, kun seurustelukaveri painostaa seksiin?
  Nuorelle voi selventää, että hänellä on oikeus päättää, mitä tekee ja ei tee, eikä hänen tarvitse suostua mihinkään, mihin hän ei ole valmis. Jokainen kehittyy eri tahtiin, eikä kiirettä ole. Se tieto voi nuorestakin tuntua helpotukselta. Jos vanhempi epäilee, että hänen nuortaan on painostettu tai pakotettu seksiin, asia kannattaa selvittää perusteellisesti.
 10. Mitä tehdä, kun nuorten ikäero arveluttaa?
  Suomessa aikuinen ei saa tehdä mitään seksuaalista tekoa alle 16-vuotiaalle. Jos tyttö on 15 ja poika vaikka 20, siinä rikotaan jo lakia. Kyse on eri asteella kehityksessään kulkevista nuorista ja nuoremman oikeudesta kehittyä rauhassa. Nuoren kehityksessä fysiikka kulkee edellä ja järki ja tunne-elämä perässä. Vanhempien ei tarvitse hyväksyä suurta ikäeroa. Nuorten kanssa pitää keskustella ja selittää, miksi seurustelu ei ole sopivaa. Asiasta voi neuvotella myös perheneuvolan työntekijän kanssa.

Asiantuntijana: Lääkäri Miila Halonen, Nuorten avoimet ovet, Väestöliitto.

Teksti: Jaana Laitinen, Meidän Perhe

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.