Lapsi oppii asenteet vanhemmiltaan.

Lapsi oppii vanhempiensa piiloasenteet. Pienet sanat, teot, ilmeet ja eleet tarttuvat lapseen kuin kärpäspaperiin.

Piiloasenteet ilmenevät pienissä sanoissa, ilmeissä ja eleissä. Isä manaa venäläisiä, jotka tukkivat kadut citymaastureillaan ja kävelemällä käsikynkkää. Äiti päivittelee naapurin Lissun läskejä. Isä ja äiti jupisevat, kun somaliperheen kokkailut levittävät outoa hajua rappukäytävään. Mummi kääntää katseensa pois, kun vastaan tulee kehitysvammaisia lapsia. Pappa kertoo lakupekkavitsejä.

Emmehän me ole rasisteja, suvaitsemattomia emmekä ennakkoluuloisia. Lapsistamme haluamme kasvattaa maailmaan avoimin mielin suhtautuvia suomalaisia, jotka hyväksyvät erilaisuuden. Aikuisen pienet sanat, teot, ilmeet ja eleet kertovat kuitenkin tuhat kertaa enemmän kuin suuret periaatteet. Piiloasenteemme tarttuvat lapseen kuin kärpäspaperiin.

Lapsi oppii asenteita vanhemmiltaan: miten kotona suhtaudutaan erilaisiin asioihin ja ihmisiin ja miten niistä puhutaan. Kyse voi olla näennäisesti pikkujutuista. Kun vanhempi tokaisee uutisia kuunnellessaan, että tietenkin Venäjällä sählätään talous kuralle, kietoutuu sanoihin selkeä viesti, huomauttaa psykologi Marie Rautava Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Vieras ja outo pelottavat luonnostaan ihmistä. Vanhemmat voivat omalla käytöksellään vaikuttaa siihen, vahvistuvatko vai karisevatko lapsen ennakkoluulot.

- Itse uskon, että lapsen ennakkoluulot ovat paljolti opittuja, sillä aikuisten, yhteisön ja yhteiskunnan mallit ja asenteet vaikuttavat lapsen ajatteluun ja käytökseen, Rautava pohtii.

Aikuinen ei voi toki koko ajan tarkkailla omaa käyttäytymistään - on kuitenkin hyvä tiedostaa se. Lapsen kasvattaminen kunnioittamaan erilaisuutta pakottaa aikuisen tonkimaan omia asenteitaan. Jähmetytkö vai alatko teeskennellä pirteää, kun vammainen istuu viereesi? Kommentoitko kärkkäästi ihmisten ulkonäköä? Torpedoitko toisen eriävät mielipiteet?

Ryssä on ruma sana

Suvaitsevaisuus on toisen ihmisen aitoa hyväksymistä ja arvostamista - ei myöntyväisyyttä, sääliä, alentuvaisuutta tai vain toisen sietämistä. Suvaitsevaisuus tarkoittaa ihmisarvon kunnioittamista ja ihmisten yhdenvertaisuutta. Erinäköiset, -kokoiset, -ikäiset, -väriset, -uskoiset, eri sukupuolta olevat tai eri tavalla ajattelevat ihmiset ovat keskenään erilaisia, mutta samanarvoisia.

Kodin suvaitsevaisuuskasvatus ei tarkoita kurssittamista, vaan tapaa olla ja elää.

- Suvaitsevaisuuden perustana on ihmisyyden ja ihmisarvon kunnioittaminen. Jos vanhemmat kohtelevat toisia aikuisia ja lapsia kunnioittavasti riippumatta siitä, miltä he näyttävät, lapsikin oppii ennakkoluulottoman suhtautumisen, Rautava korostaa.

Toki suvaitsevaisuuden pelisääntöjä pitää myös opettaa. Lapselle voi selittää, että ihmisen ulkonäöllä ei ole merkitystä, vaan meitä on kaikenlaisia: lihavia, laihoja, tummia, vaaleita, terveitä, vammaisia. Lasta voi muistuttaa siitä, että suomalaisten lisäksi maapallolla asuu valtava määrä erilaisia kansoja. Meidän tapamme elää on vain yksi tuhansista. Lapselle voi kertoa, että neekeri ja ryssä ovat loukkaavia sanoja eikä homoa saa käyttää haukkumasanana.

Vanhemmalla on myös vastuu puuttua epäasialliseen kieleen tai käytökseen. Jos lapsi tokaisee "ootsä vähän vammanen", naureskelee jonkun hörökorville tai matkii änkyttävää luokkakaveriaan, ei sitä voi sivuuttaa.

- On korostettava, että tuo on epäasiallista ja loukkaavaa käytöstä tai kieltä. Perusteluiksi voi kertoa, että jokainen ihminen on erilainen ja hyvä sellaisenaan. Puuttumalla vanhempi osoittaa, että välittää. Naureskelu tai asian ohittaminen merkitsee lapselle samaa kuin hyväksyminen.

Rautava korostaa, että asenteiden ja arvojen rakentumista ei voi sysätä yksin vanhempien niskoille. Vanhempien asenteet eivät synny tyhjiössä vaan heijastelevat usein yhteiskuntaa ja sen ilmapiiriä.

- Nykyinen asenneilmapiiri on kova. Arvostamme menestyviä, vahvoja ja terveitä ihmisiä. Esitämme ajatuksia, että lihavat maksakoot itse terveyskulunsa, koska ovat itse aiheuttaneet ongelmansa. Mainokset puhuvat omaa kieltään - on parasta olla nuori, kaunis ja laiha..

Ne vastarannankiisket, jotka haluavat aidosti opettaa lapsilleen erilaisuuden hyväksymistä ja pehmeitä arvoja, joutuvat jatkuvasti kamppailemaan ulkoisen todellisuuden kanssa.

- Suvaitsevaisuuskasvatus on kaikkien tehtävä, ei vain kodin. Tukea pitäisi tulla joka puolelta: päiväkodista, koulusta, lähiyhteisöstä, yhteiskunnasta, Rautava korostaa.

Suvaitsevaisuuden kehittymisen kannalta olisi myös tärkeää kohdata muista kulttuureista tulevia. Olisi tärkeä nähdä heitä arjessa - turuilla, toreilla ja erilaisissa ammateissa. Suomi on kuitenkin edelleen hyvin yhtenäinen maa, maahanmuuttajat värittävät katukuvaa vahvasti vain pääkaupunkiseudulla.

Rautava muistuttaa, että kaikki kansat ovat omalla tavallaan ennakkoluuloisia, koska ihmisen olemiseen kuuluu erilaisuuden pelko. Kun ihmiset tutustuvat paremmin toisiinsa, he oppivat myös ymmärtämään paremmin toistensa ajattelua ja elämäntapoja.
- Pinnalta katsottuna elämäntyylit voivat olla erilaisia, mutta elämänarvot ovat kuitenkin samanlaisia. Yhdistäviä tekijöitä voi lopulta löytyä enemmän kuin erottavia.

Toisaalta, monikulttuurinenkaan kasvuympäristö ei välttämättä kasvata lapsesta suvaitsevaista. Voi käydä aivan päinvastoin, jos kotona kuulee rasistisia puheita maahanmuuttajista, jotka sotkevat paikat. Tai jos vanhempi purnaa, kun lapsen korvatulehdusta hoitaakin tummaihoinen, murtaen suomea puhuva lääkäri. Eihän se varmasti osaa edes ammattiaan kunnolla!

- Eri kulttuuritaustaiset ihmiset eivät aina tulekaan toimeen keskenään. Jos on paljon ristiriitoja, jos erilaiset elämäntyylit, arvot ja asenteet ottavat yhteen koko ajan, monikulttuurisuus voi versoa myös ennakkoluuloja ja vihaa. Tämä on nähty monissa lähiöissä, Rautava pohtii.

Teksti: Tiina Suomalainen, Meidän Perhe

Kuva: iStockphoto

Lue myös: Koulukiusaaminen on vakava asia ja Kun lasta kiusataan.

Vierailija

Korosta positiivisia puolia, mitä vaan, kiellä, peitä ja jätä kommentoimatta kaikki negatiiviset vähemmistöjen tekemiset. Rajoita pääsyä negatiivisiin uutisiiin, pyydä keräämään lehdistä positiiviset kertomukset, ja keskustelette sitten niistä.

Vierailija

Meillä taitaa täällä Suomessa olla asiat niin järjestyksessä ja hyvin, että meitä ottaa päähän jos joku poikkeaa valtavirrasta. Jos se venäläinen turisti turvautuu kanssa sisareen, kun vähän jännittää uudessa ympäristössä, eikä sen vuoksi tule kiinnittäneeksi huomiota ulkomaailmaan? Kiinnittäisin enemmän huomiota omassa elämässä oikein toimimiseen, kuin muiden ihmisten käytöksen ja toiminnan kritisointiin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Syksyn hattumuoti on upean monipuolinen! Mikä näistä on sinun suosikkisi?

1. Ajaton valinta

Trendit tulevat ja menevät, mutta lippalakki on aina varma ja ajaton valinta. Lippistyylissä tärkeintä on muistaa lipan asento. Rennon poikamaisen charmin tuot parhaiten esiin, kun käännät lakkia perusasennosta noin 45 astetta länteen tai itään.

2. Ole coolisti homeboy

New York Yankees -lippis päässä olet supercool ja staili. Älä unohda asusteita: harkittua säröä hip-hop-tyyliin saat, kun yhdistät asuun pupututin. Viimeistele look asettelemalla kädet katu-uskottavaan asentoon.

3. Urbaaneille hipstereille

Syksyn viileneviin ilmoihin ja kiireettömiin sunnuntaikävelyihin sopii upeasti tweed-lätsä. Myös lätsä kannattaa asetella samaan tyyliin kuin lippis (ks. kohta 1). Väripaletti on hyvä pitää hillittynä. Syksyn ruskavärit korostavat kauniisti harmaan eri sävyjä, ja olet niin hip, ettei mitään rajaa.

4. Etnisyys on in!

Tämän syksyn muoti ottaa vaikutteita saamelaisuudesta. Jos rakastat värejä, pane päähäsi neljän tuulen lakki. Varoituksen sana: jokeltelu saattaa salakavalasti muuttua joikaamiseksi.

5. Pappastaililla lisää itseluottamusta

Jos koet, että sinua ei oteta vielä oikein vakavasti, tämä hattu voi olla ratkaisu ongelmaasi. "Vaarin vanha filttihattu" päässä suorastaan uhkut vanhemman herrasmiehen auktoriteettia.

6. Käytännöllisyys kaunistaa

Mikäli arvostat pehmeyttä, mukavuutta ja sitä ettei pääsi kolahtele, valintasi on konttauskypärä. Täydellinen hattu erityisesti sinulle, jonka suojaheijasteet eivät ole vielä kehittyneet. Kyllä pehmustetulla päällä kelpaa hymyillä. Kohta kaatuu taas, mutta ei satu!

7. Oman elämäsi taiteilija

Oletko rohkea? Sanotko piutpaut yleiselle mielipiteelle? Osaatko nauraa itsellesi? Jos vastaus kaikkeen on kyllä, tämä look sopii sinulle kuin vaippa päähän. Riskinä on, että vastaantulijat saattavat hihitellä – mutta kun kannat päähineen ylpeästi, on jopa todennäköistä, että keräät liudan matkijoita. Olisikohan tässä uusi villitys?!

Kiitos, ihanat lukijamme! Saimme kuvat Vauvan Instagramissa, lähetä omasi @vauvalehti #viikonvauva.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Ennen lapsuus oli paljon vapaampi – ja vaarallisempi.

Ennen nämä olivat lasten arkipäivää, enää onneksi eivät. Tunnistatko muutoksen omasta lapsuudestasi?

1. Ennen pyöräiltiin paljain päin.

Nykyvanhemmat viilettivät lapsina pyörällä pitkin pihateitä tukka tuulessa viuhuen. Päätä suojasi korkeintaan Säästöpankin lippis. Kukaan ei ollut kuullutkaan kypäristä – ne eivät olleet pakollisia edes mopoilijoille ennen 1980-luvun alkua.

Nyt tieliikennelain kirjauksen mukaan pyörällä ajettaessa on yleensä käytettävä kypärää. Ani harva vanhempi päästää lapsensa pyörän selkään ilman kypärää. Kypärä suojaa tehokkaasti pää- ja aivovammoilta.

2. Automatkalla maattiin vaikka takaikkunalla.

Lapsuuden kesälomamatkoilla saatettiin seistä Saab 96:n etupenkkien välissä tai ahtautua takaikkunalle näyttämään kieltä ohiajaville. Ei enää.

Nykyisin lapset matkustavat turvallisemmin. Suositus on, että lapset istuvat selkä menosuuntaan turvakaukalossa tai -istuimessa ainakin kolmivuotiaaksi asti. Korokeistuimen lapsi tarvitsee siihen asti, kun hän on vähintään 135 senttiä pitkä eli noin kymmenenvuotias.

Tämän jälkeen lasta suojaa autossa turvavyö. Turvavöiden käyttöpakko henkilöautojen etuistuimilla matkustaville tuli Suomessa voimaan 1975. Se laajeni koskemaan takapenkkiläisiä eli usein juuri lapsia vasta kaksitoista vuotta myöhemmin.

3. Tupakka paloi kotona ja autossa.

Moni nykylapsi vilkuilee vihaisesti sauhuttelijoita bussipysäkeillä ja ostoskeskusten ovilla. Heidän vanhempansa leikkivät tupakansavussa jopa kotonaan ja matkustivat mummolaan autossa, jonka tuhkakupit piti tyhjentää parikin kertaa päivässä.

Tupakointi kiellettiin Suomessa julkisissa tiloissa ja kulkuneuvoissa 1977 ja tänä vuonna henkilöautoissa, jossa on alle 15-vuotias matkustaja.

4. Vauvalle annettiin mehua ja sokeria.

Nykyisin suositellaan, että vauvaa täysimetetään 6 kuukauden ikään asti. Imetyksen ohella voi aloittaa kiinteiden ruokien antamisen pieninä maisteluannoksina. Äidinmaidon sijaan vauva voi saada juuri vauvoille kehitettyä korvikemaitoa.

Ensimmäisiä vauvalle suositeltavia lisäruokia ovat peruna ja muut kasvikset sekä hedelmät.

1960-luvulla vauvoille annettiin 4–6-viikkoisina tuoremehuja. Jos lapsi ei saanut tarpeeksi rintamaitoa, hänelle annettiin kolmen kuukauden iästä puolimaitoseosta: puolet maitoa, puolet vettä ja mukaan ripaus sokeria seosta makeuttamaan. Mikäli vauvalla oli vatsavaivoja, tavallinen sokeri korvattiin laktoosilla tai mallasuutteella.

5. Aurinko sai polttaa vaan.

Kultaisilla 60- ja 70-luvuilla lapsille järjestettiin kilpailuja, joissa kesällä parhaiten ruskettunut palkittiin.

Nykyään tiedetään, että lapsen ihon suojamekanismit ovat vielä kehittymättömät. Lapsen iho on ohuempi kuin aikuisilla, ja siksi se reagoi haitalliseen UV-säteilyyn erityisen herkästi.

Pienimmät lapset suositellaan pitämään kokonaan pois auringosta, isommat lapset kannattaa suojata vaatteilla ja suojavoiteilla.

6. Auton ovet lukkoon, ja odotapa tässä.

Ei, ei ei ollut tavatonta: Lapsi jätettiin autoon, kun vanhemmat vaikkapa kävivät kaupassa tai pankissa. Isommalle lapselle vain sanottiin, että älä avaa ovea.

Enää sitä ei pidetä sopivana. Autossa voi tulla liian kuuma, lapsi voi hätääntyä ja tuntea tulleensa hylätyksi. Vanhemmalle voi myös itselleen sattua tapaturma, eikä kukaan tiedä missä lapsi on.

Vanhemmat väittelevät tästä usein netin keskustelupalstoilla, mutta harva jättää lasta yksin autoon.

Oletko eri mieltä?

Oliko ennen muka paremmin, ja lapsia paapotaan nyt turhaan? Väitätkö, että nykyvanhemmat ovat ylisuojelevia? Tutustu tähän raporttiin. Se kertoo muun muassa, että lasten tapaturmaiset kuolemat ovat vähentyneet. Vuonna 1969 tapaturmaisesti menehtyi 405 lasta ja nuorta. Vuonna 2011 luku oli 37.

Lähteet: Woman'sDay, Wikipedia, Liikenneturva, THL, Syöpäjärjestöt, Onnettomuustutkintakeskus

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tuntuuko rintapumpun käyttö hankalalta? Nämä neuvot voivat auttaa.

1. Oksitosiinit liikkeelle

Jotkut äidit saavat pumpattua maitoa isoja määriä vaivatta. Monille taas muutaman tipankin tiristäminen on työn ja tuskan takana. Tämä ei tarkoita, että vauva saa rinnasta liian vähän maitoa. Terve vauva on pumppua tehokkaampi rintojen tyhjentäjä.

Jotta maito heruisi, kehon pitää tuottaa oksitosiinia, mielihyvähormonia. Söpö, hyväntuoksuinen vauva saa oksitosiinihanat auki – toisin kuin kova, muovinen pumppu. Usein pumppaus sujuu vasta totuttelun jälkeen.

2. Käsipelillä tai sähköllä

Maitoa voi olla tarve pumpata monista syistä. Useimmilla tarve on satunnaista ja johtuu esimerkiksi äidin omista menoista. Joskus pumppaaminen on säännöllisempää vauvan sairaalahoidon tai keskosuuden takia. Pumppaamalla voi myös tehostaa maidontuotantoa.

Myynnissä on käsikäyttöisiä ja sähköllä toimivia rintapumppuja. Jos tarve on satunnaista, käsipumppu yleensä riittää. Jos pumppaa usein, voi olla fiksua satsata sähköpumppuun. Monilla paikkakunnilla niitä voi myös vuokrata. Tehokkaimpia ovat pumput, joilla molemmat rinnat saa tyhjennettyä samalla kertaa.

Jotkut eivät kaipaa pumppua vaan lypsävät käsin.

3. Matki vauvaa heruttelussa

Herumista voi yrittää houkutella monin keinoin. Rentoutuminen edistää sitä. Kosketus toimii usein, joten rintoja voi ennen pumppausta hieroa kevyesti, niinhän vauvakin usein tekee. Joitakin äitejä auttaa, jos joku hieroo hartioita.

Myös lämpö jouduttaa herumista. Rintoja voi lämmittää esimerkiksi kaurapussin tai hiustenkuivaajan avulla. Joillakin maito heruu helpoimmin saunassa.

Vauvan ensimmäiset imut rinnalla ovat lyhyitä ja nypyttäviä. Vauvan imutyyliä voi matkia pumpulla, ja joissain pumpuissa onkin erillinen herutustoiminto. Kun maito alkaa virrata, pumppaa voimakkaammin vedoin.

Tehokkainta on pumpata samalla, kun imettää. Tällöin vauva hoitaa heruttelut. Jos tämä tuntuu hankalalta, ihokontakti vauvan kanssa on tehokas.

Täysi rinta heruu helpommin. Jos yöllä tulee pitkä imetystauko, pumppaamiselle otollisin hetki voi olla aamulla. Jos vauvan imettää pari kertaa peräkkäin samasta rinnasta, voi pumpata täydemmän rinnan.

Monia auttaa, jos ajatukset saa pois pumppaamisesta. Jos tyhjä pullo stressaa pumpatessa, sen voi peittää. Mieti, miten tilanne olisi mahdollisimman mukava.

Ja jos pumppaaminen ei yrityksistä huolimatta luonnistu, on lupa luovuttaa. Vauvalle voi antaa myös korviketta.

4. Pumppu tykkää kylmästä

Käytön jälkeen rintapumppu on hyvä huuhdella kylmällä vedellä, joka vie mennessään maidon proteiinit. Jos pumppua aikoo käyttää pian uudestaan, sitä voi säilyttää väliajan puhtaassa astiassa jääkaapissa. Kylmässä bakteerit lisääntyvät hitaasti.

Jos vauva on vielä pieni, pumppu pitää pestä joka käytön jälkeen koneessa tai käsitiskiaineella. Sterilointi esimerkiksi keittäen viisi minuuttia kerran päivässä riittää.

Vastapumpattu maito säilyy huoneenlämmössä noin kuusi tuntia, jääkaapin takaosassa kaksi vuorokautta ja pakastimessa puoli vuotta.

Asiantuntija: koulutuskoordinaattori Niina Mäkinen, Imetyksen tuki ry

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä enemmän lapsen elämässä on välittäviä ihmisiä, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta, psykologi Soili Poijula sanoo.

1. Ohjaa hyviin ystävyyssuhteisiin

Yksikin hyvä ystävä voi vaikuttaa siihen, että kiusattu selviää paremmin, psykologi Soili Poijula sanoo.

Pieni lapsi ei kuitenkaan opi kaverin kanssa olemisen taitoja itsestään vaan tarvitsee siihen aikuisen ohjausta.

– Vanhempien tehtävä on alusta alkaen empaattisesti ottaa lapsen tunteet todesta ja auttaa niiden hallinnassa. Arkielämän tilanteessa vanhemman tehtävä on neuvoa, miten itseä ja muita kohdellaan hyvin ja näyttää tässä itse esimerkkiä.

"Vanhemmalle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä on myös hänen kiusaajansa."

Lasta kannattaa rohkaista kutsumaan kavereita kotiin tai seurata heidän tekemisiään pihalla tai puistossa. Näin vanhempi näkee, miten oma lapsi ryhmässä toimii ja huomaa, mitkä taidot hänellä on jo hallussa ja mitä olisi hyvä vielä harjoitella.

Samalla vanhempi näkee, miten lapsen kaverit käyttäytyvät. Kaveriporukkaan kuuluminen on hyvä juttu mutta myös suhteiden laatu ratkaisee – niiden pitäisi olla vastavuoroisia.

– Aikuiselle voi tulla yllätyksenä, että lapsen ystävä voikin joissain tapauksessa olla myös hänen kiusaajansa. Tällaisessa suhteessa olo ei opeta lapselle hyvää.

Vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

Koulussa ja päiväkodissa lapset leikkivät ryhmissä, mutta Poijulan mukaan vapaa-ajalla lapsen pitää saada myös valita ystäviään.

– Kaikkien kanssa leikkiminen on kaunis periaate. Aikuisetkin saavat valita ystävänsä, ja myös lapsen pitää saada viettää aikaa parhaan ystävänsä kanssa.

2. Tunnista ja puutu

Lapselta kannattaa kysyä päivittäin, millaista koulussa oli ja miten siellä meni. Kysymyksistä saa tietoa lapsen koulupäivän kulusta, hänen tunteistaan ja mielialastaan sekä kaverisuhteistaan. Kysymykset myös osoittavat, että vanhempi on kiinnostunut lapsen asioista.

Kivakoulu.fin mukaan ei kannata aina tyytyä lyhyeen normaalivastaukseen ”ihan hyvin” tai ”ok” vaan varata silloin tällöin enemmän aikaa, jotta voitte keskustella aiheesta rauhassa.

Tee kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain "kyllä" tai "ei".

Kuuntele sanojen lisäksi lapsen tunteita, äänenpainoa, ilmeitä, eleitä ja kehon asentoja. Kannattaa tehdä sellaisia kysymyksiä, joihin ei voi vastata lyhyesti yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Kokeile vaikka kysyä näitä: Mikä oli paras tai pahin tapahtuma koulussa tänään? Kenen kanssa olit koulussa tänään ja millaisia he ovat? Mitä teitte kavereiden kanssa tänään ja oliko se hauskaa? Mitä teit koulumatkalla?

3. Opeta jämäkkyyttä ja selviytyvyyttä

Lasta on myös hyvä valmentaa toimimaan kiusaamistilanteissa. Näennäisen välinpitämätön käyttäytyminen ja jämäkkyys voivat auttaa kiusaamisen lopettamisessa.

Ei välttämättä ole helppoa olla näyttämättä, että on hämmentynyt ja poissa tolaltaan. Kiusaamistilanteista selviytymistä voikin harjoitella kotona vanhempien kanssa.

Kivakoulu.fin mukaan esimerkiksi sanoja ”ei” tai ”lopeta” voi harjoitella kotona peilin edessä. Näiden sanojen avulla voi saada itseä loukkaavan kohtelun loppumaan.

"Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu."

Vanhempi voi myös auttaa lastaan vahvistamaan tärkeää selviytyvyyden eli resilienssien kykyä. Resilienssi on käännetty myös joustavuudeksi, sitkeydeksi, sietokyvyksi ja lannistumattomuudeksi.

Lapsen resilienssiä kehittää esimerkiksi vahvistamalla hänen itseluottamustaan ja kannustamalla häntä onnistumaan.

– Halaa lastasi päivittäin ja osoita hänelle, että hän on ehdoitta rakastettu. Tehkää kodistanne turvallinen ja virhevapaa vyöhyke. Kohdatkaa pelot pienin askelin, lapsen tahdissa. Ohjaa lasta omalla esimerkilläsi, sillä lapsi jäljittelee luonnostaan vanhempiaan, Soili Poijula neuvoo.

Poijulan mukaan mitä enemmän läheisiä, välittäviä ihmisiä lapsen elämässä on, sitä paremman suojan hän saa kiusaamiselta.

– Jos lasta laiminlyödään tai kohdellaan kaltoin kotona, uhriutuminen toistuu helposti muualla. Ne, joita pitäisi kohdella erityisen hyvin, joutuvatkin kielteisimmin kohdelluiksi.

Ajankohtainen

Soili Poijula: Lapsi ja kriisi. Selviytymisen tukeminen. Kirjapaja 2016.

Vierailija

Olen aina sanonut, että maailma olisi taas himpun verran parempi paikka, jos vanhemmat keskittyisivät "Kunpa lastani ei kiusattaisi" ajattelumallin sijaan kasvattamaan lapsensa ajattelumallilla "Kunpa lapsestani ei kasvaisi kiusaajaa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.