iStockphoto

Varmista nämä ennen kuin lupaat mitään.

Nuori haluaa jäädä kotiin, kun muut ovat lähdössä viikonlopuksi mökille. Mutta onko hän siihen kypsä? Tarkasta nämä 7 kohtaa, ennen kuin lupaat mitään.

 1. Riittääkö nuoren vastuuntunto käytännön asioissa?
  Jos epäilet, ettei lapsesi muista lukita ovia kotoa lähtiessään tai unohtaa avaimet, häntä ei kannata vielä jättää yksin. Kun muu perhe on poissa useampia päiviä, nuoren on myös osattava laittaa itselleen lämmin ruoka joka päivä. Jos tuntuu, että joutuisit soittamaan ja muistuttelemaan tällaisista asioista, lapsesi ei taida vielä olla valmis jäämään yksin useammaksi päiväksi. Kenties hän voisi viettää viikonlopun kaverin luona tai joku tuttu voisi käydä katsomassa häntä päivittäin?
 2. Osaako hän toimia oikein yllättävissä tilanteissa?
  Kun nuori on yksin kotona ja ovelle ilmestyy kulkukauppias tai joku muu vähemmän toivottu vieras, nuoren tulee osata hätistää hänet tiehensä paljastamatta olevansa yksin. Nuoren on myös osattava reagoida nopeasti oikein, jos astian- tai pyykinpesukone alkaa vuotaa tai palohälytin piipata. Näistä asioista kannattaa keskustella.
 3. Voitko luottaa?
  Kun nuori kieltäytyy lähtemästä perheen yhteiseen reissuun ja haluaa jäädä yksin kotiin, mieti tarkkaan, onko hänellä jo riittävästi luonteen lujuutta kestää yksin olemisen houkutukset. Kun vanhemmat ovat poissa, nuoren on halutessaan helppo kokeilla kaikkea kiellettyä, kuten alkoholia ja kotibileiden pitämistä. Älä aliarvioi nuorten kykyä keksiä yhdessä hölmöyksiä. Kännykän välityksellä nuori voi helposti valehdella olinpaikkansa. Kun on kerran valehdellut vanhemmilleen, se on jatkossa helpompaa. Jos nuori on mielestäsi luotettava, voit kehua häntä siitä jo ennen lähtöä. Etukäteen saadut kehut pistävät miettimään toisenkin kerran ennen kuin rikkoo luottamuksen.
 4. Entä jos nuori sittenkin kokee yksinäisyyden pelottavaksi?
  Etukäteen ei voi ennustaa, miltä nuoresta tuntuu olla oikeasti yksin. Kun muu perhe lähtee niin pitkälle, että sieltä on hankala palata kesken kaiken, nuorella pitäisi olla joku kaveri, jonka voi soittaa seuraksi, jos yksinäisyys alkaa ahdistaa. Myös lähellä oleva mummola tai muu turvallinen paikka, johon voi mennä vaikka keskellä yötä, lievittää pelkoja. Kun kotiin jää useampi sisarus, yksinäisyyden tunnetta ei tarvitse pelätä. Älä kuitenkaan jätä pukkia kaalimaan vartijaksi - ainakin sisarusjoukon vanhimman pitää olla ehdottoman luotettava.
 5. Mitä jos nuori kokee, ettei hänestä välitetä tarpeeksi?
  Nuorena paljon yksin kotona olleet aikuiset kertovat usein tunteneensa, että omat menot olivat vanhemmille tärkeämpiä kuin lapsi. Tunne saattaa jättää jäljen nuoren itsetuntoon. Asiaa kannattaa miettiä itsekriittisesti: Annanko luvan kotiin jäämiseen siksi, että haluan lähteä reissuun rauhassa, ilman hankalaa murrosikäistä? Itsenäistänkö lastani liian varhain? Miten voin varmistaa, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja tärkeäksi, vaikka jääkin yksin kotiin?
 6. Onko yksin jäämisestä nuorelle jotain hyötyä?
  Onnistunut yksinolo saattaa auttaa nuorta harppaamaan monta askelta kohti itsenäisyyttä. Toisaalta luottamuksen rikkoutumisella saattaa olla ikävät seuraukset. Lapsuus on ainutkertainen asia ihmisen elämässä, joten perhe-elämää ja sen luomaa turvallisuutta kannattaa tankata pitkään. Yksinoloon ehtii kyllä totutella vanhempanakin.
 7. Mitä sisäinen äänesi sanoo?
  Kun nuori mankuu lupaa jäädä yksin kotiin, vanhemmat kuulevat usein vain nuoren sanat: ”kyllä mä pärjään” ja ”etkö sä luota muhun?”. Jos oman pään sisällä kuiskii pieni ääni, joka sanoo, ettei lapsi ole valmis olemaan viikonloppua yksin, kuuntele sitä ääntä. Se on yleensä oikeassa.

Yksin jäämisen pelisäännöt

 • Puhelimeen pitää aina vastata, kun vanhempi soittaa.
 • Kysy, mitä nuori aikoo yksin ollessaan tehdä, missä käydä ja keitä tavata. Vanhempien on tiedettävä, missä lapsi liikkuu.
 • Sopikaa, keitä saa tulla kotiin ja mitä siellä saa tehdä. Jos kaveri tulee yllättäen yökylään, siihen pitää soittaa lupa molempien vanhemmilta. Jätä nuorelle rahaa sen verran, mitä hän menoihinsa tarvitsee, ei ylimääräistä.
 • Kerro tutulle naapurille, että nuori on yksin kotona ja pyydä häntä pitämään hiukan silmällä tilannetta. On myös hyvä jättää jollekin luotettavalle tutulle kodin vara-avain.
 • Tee selväksi, että jos kaikki sujuu hyvin, nuori saa jäädä toistekin yksin. Jos sääntöjä ei noudateta, seuraavaa kertaa voi joutua odottamaan pitkään.
 • Jos mökillä tulee tunne, että kaikki ei ole hyvin, voitte hyvin palata kotiin hiukan ajoissa, ”kun siellä vain satoi”, tai käydä välillä hakemassa kotoa jonkun ”unohtuneen” tavaran.

Asiantuntijana erityistason perheterapeutti Saara Kinnunen.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Usko tai älä, kahvi ja taapero todellakin muistuttavat toisiaan.

Babble.com kertoo, miten.

1. Ensin niitä välttelee

Harva meistä aneli vanhemmiltaan aamupalapöydässä, että saisi pikku tipan kahvia. ”Edes ihan pienen, tämän kerran.”

30 vuotta myöhemmin olemme aikuisia, joiden ensimmäinen ajatus heräämisen jälkeen on: Kahvin. Keitin. Käyntiin.

Sama pätee lasten saamiseen. Hankalat, meluisat ja sotkuiset vieraat muksut eivät voisi vähempää kiinnostaa, kunnes vauvakuume iskee. Viimeistään oman vastasyntyneen vauvan pehmeä poski saa sekoamaan täydellisesti, ja lopullisesti.

2. Ne potkivat sängystä ylös aamuisin  

Mikään ei houkuttele nousemaan sängystä nopeammin kuin kahvinkeittimen ääni ja tuoreen kahvin tuoksu.

Toisaalta saman asian ajaa taaperon täysi vaippa tai mikä vielä pahempaa – taapero ilman vaippaa mutta epäilyttävän hajuisena.

3. Harvoin tasaisen lämpöisiä

Tämä ei lakkaa yllättämästä: kaadoit hetki sitten kuuman kahvin kuppiisi ja kun nyt juot sen, se onkin kylmää.

Taapero taas rakastaa sinua tulisesti juuri nyt ja hetken päästä vihaa vielä voimallisemmin. Samoin hän ilmoittaa haluavansa aamupalaksi puuroa ja kiljuu hetken päästä kurkku suorana leipien perään.

4. Ne tulevat kalliiksi

Miten kupillinen juomaa, johon on sekoitettu muutama papu, voi maksaa niin paljon?

Pienestä ihmisestä kasvaa nopeasti iso – ja viimeistään silloin hän haluaisi vaikka mitä, hinnasta viis.

5. Yhdessä ne saavat aikaan sotkun

Kahvikuppi, jossa ei ole kantta + vieressä taapero = älä edes yritä. Mikäli kahvikuppi on alle sadan metrin päässä taaperosta, hän saa takuulla heilautettua tai potkaistua sen nurin.

Jos mahdollista, kannattaa pitää molemmat erillään ja nauttia niiden seurasta yksitellen.

6. Tarkkana sokerin kanssa

On ihan ok lisätä kahviin vähän sokeria tai makusiirappia. Liian makea kahvi tarttuu kuitenkin hampaisiin ja muistuttaa maultaan pirtelöä.

Taaperokin voi nauttia toisinaan herkkuja, jotka sisältävät sokeria. Mutta jos hänet palkitsee pari kertaa toffee-patukalla, rusinat saa unohtaa saman tien.

Eikä liiallinen sokerin syöminen ole lapselle, eikä aikuiselle, terveellistä.

7. Ne eivät välttämättä tykkää vihanneksista

Kahvi sopii hyvin yhteen ainakin seuraavien syömisten kanssa: suklaakeksi, suklaamuffini, suklaakakku. Samat herkut uppoavat myös taaperoon.

Parsakaali taas maistuu monelle taaperolle huonommin kuin hiekka. Ja kahvi ja parsakaali taas, kuka haluaa edes kokeilla.

8. Parasta ennen iltaseitsemää

Vain pikku kupponen kahvia iltaruuan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla? Muksu haluaisi valvoa vielä hetken iltapalan jälkeen – kuinka paljon haittaa siitä voi olla?

Paljon. Näistä molemmista seuraa mittaamattomasti harmia ja vähän unta.

9. Et voi kuvitella elämää ilman niitä

Piste.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kuinka paljon lapsi sairastaa, kun hän aloittaa päivähoidon? Onko jotain mitä vanhempi voi tehdä helpottaakseen tilannetta? Mietin myös vesirokkorokotteen ottamista lapselle päivähoidon aloittamisen takia.

Lastenlääkäri Jarmo Salo:

Virusten aiheuttamat flunssat ja muut tulehdustaudit ovat päiväkoti-ikäisillä lapsilla hyvin tavallisia. Päivähoito kodin ulkopuolella lisää hengitystietulehduksia sitä enemmän, mitä nuorempi lapsi on.

Alle kolmivuotiailla päiväkotilapsilla sairaspäiviä on vuodessa keskimäärin noin 100, mikä on kaksinkertainen määrä kotihoidossa oleviin verrattuna.

Monet tekijät vaikuttavat asiaan, joten toiset sairastavat enemmän ja hankalammin oirein kuin toiset. Lapsen kasvaessa sairastaminen vähenee, ja kolmen vuoden iän jälkeen tilanne yleensä alkaa helpottua.

Tärkein päiväkodissa hoidossa olevan lapsen sairasteluun vaikuttava tekijä on hoitoryhmien koko. Ryhmien pienentäminen olisi tehokas tapa vähentää sairastelua. Tähän vanhempi ei voi juuri vaikuttaa.

Tärkein, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen.

Hygienialla eli pesuilla, käsidesin käytöllä, lelujen ja pintojen päivittäisellä puhdistuksella ja lelujen kierrättämisellä voidaan auttaa asiaa.

Tärkein asia, mitä vanhemmat voivat käsihygienian opettamisen lisäksi tehdä, on lapsen rokotuksista huolehtiminen. Rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on vähentänyt hankalia ripulitauteja dramaattisesti, ja pneumokokkirokotus on tehnyt saman keuhkokuumeille ja jossain määrin välikorvatulehduksille.

Vesirokkorokotus kannattaa hankkia lapsen täytettyä vuoden. Ilman sitä lapsi sairastaa käytännössä varmasti vesirokon, eikä taudin sairastamisesta ole rokotteeseen verrattuna mitään hyötyä. Rokotus on tulossa rokotusohjelmaan, mutta sitä ennen se kannattaa hankkia itse.

Vauva 9/16

Kysy lisää!

Voit kysyä terveydenhoitaja Mialta myös netissä, vauva.fi/terveydenhoitaja.

Vierailija

Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Kakkosen ohjeeseen lisäisin että tehostettu käsihygienia koko perheellä ja taaperolle päiväkotivaatteet erikseen (eli kun tullaan kotiin, niin vaihdetaan kotivaatteet). Silloin ainakin tietää tehneensä kaikkensa, kun lapsi sairastuu. Siis huom, kun. Täysin ei voi sairastelua estää.

Tämä hyvä myös! Meillä vaihdetaan aina kotivaatteet päälle, kun tullaan mistä vain kotiin. Kaupan ostoskärryistä tuntui yhdessä vaiheessa tulevan aina flunssa myös.
T. 2

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauvan pään koko voi kertoa, kuinka älykäs hänestä tulee, brittitutkimus selvitti.

Brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö UK Biobank tutki, millaisia yhteyksiä ihmisen geeniperimän ja saavutusten väliltä löytyy. Tutkimukseen osallistui noin satatuhatta 37–73-vuotiasta brittiläistä.

Tutkijoiden mukaan ne tutkittavat, joilla oli syntyessään ollut isompi pää, kouluttautuivat ”merkittävästi” pidemmälle ja saivat korkeampia pistemääriä kielellisiä ja matemaattisia kykyjä mittaavissa testeissä, The Independent kertoo.

Terveyskirjaston mukaan vastasyntyneen päänympärys on keskimäärin 35 senttiä. Ensimmäisen elinvuoden aikana pää kasvaa keskimäärin sentin kuukaudessa ja ensimmäisen elinvuoden jälkeen päänympärys kasvaa vielä noin kymmenen senttiä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Familings-vauvanpatjan kehittäjä Hanna Sissala vastaa kuuteen kysymykseen.

1. Mistä idea patjaan sai alkunsa?

"Esikoiseni itki paljon ja nukahti vain heijaamalla. Olimme huolissamme ja stressaantuneita, ja uni oli kaikilla vähissä. Yritin etsiä nukuttamiseen tarkoitettua tuotetta, joka tekisi heijaavaa liikettä, mutta en löytänyt.

Toisen lapsemme kanssa meillä oli kotona jo patjan prototyyppi ahkerassa käytössä."

2. Patjan pinta liikkuu ylös ja alas. Miten se toimii?

"Patjassa on kehikko, jonka päällä on verkkokangas. Heijausliikkeen tekee moottori, joka on koteloitu näkymättömiin patjan rakenteeseen. Moottori toimii verkkovirralla.

Heijausliikkeen nopeutta voi säätää kytkimellä tai pysäyttää kokonaan. Päällä ollessaan moottori pitää pientä hurinaa."

3. Kuinka kauan heijausliikkeessä voi olla kerrallaan? Voiko vauva olla siinä koko yön?

"Voi siinä olla koko yön. Perheillä on erilaisia tapoja käyttää patjaa.

Osa vauvoista vaatii jatkuvaa heijausliikettä, osa vaikka vain alkuun päästäkseen syvään uneen. Itselläni vauva oli usein patjalla alkuyön, ja ensimmäisen heräämisen jälkeen otin vauvan viereeni jatkamaan unia.

Liikkeessä olevalle patjalle voi nostaa vauvan jatkamaan unia myös vaikka vaunulenkin jälkeen."

4. Minkä ikäiselle patjaa voi käyttää? Käykö se vielä, kun vauva jo konttaa?

"Patja on sitä toimivampi, mitä nuorempi vauva on. Painorajoitus on 10 kiloa, kun patja on liikkeessä, ja raja on aika tarkka. Patjalle ei saa päästää isosisaruksia pomppimaan.

Kun moottori ei ole päällä, painoraja on 20 kiloa. Patja kestää, vaikka lapsi konttaisi tai nousisi seisomaan."

5. Minkä kokoiseen sänkyyn patja sopii? Laitetaanko verkkokankaan päälle lakana?

"Patjan koko on 60 x 120 cm, joka on Suomessa yleisin pinnasängyn koko. Sitä suurempaan sänkyyn patjaa ei saa laittaa, ettei vauva jää jumiin patjan ja sängyn väliin.

Verkkokankaan idea on, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, vaikka vauva kierähtäisi mahalleen. En suosittele lakanaa, koska se poistaa tuon ominaisuuden. Suositus on aina, että vauva nukutetaan selälleen.

Verkkokankaan voi irrottaa ja pestä koneessa 60 asteessa."

6. Patjan hinta on 490 euroa. Mistä tiedän, toimiiko patja meillä? Voiko sitä kokeilla?

"Patjan voi myös vuokrata. Viikkovuokra on 35 euroa."

Familings-vauvanpatja on palkittu Saksan Kind+Jugend -messujen innovaatiopalkinnolla.

Vierailija

No kaikkea sitä.. Taas yksi turhake jolla saada lapsen läheisyydentarpeen tyydyttäminen pois vanhemmilta itseltään.. Ja varmasti myös turvallisuusriski, verkkovirralla toimivat moottorit.. Eikö vauvalle tule kylmä kun alapuolella ilma viheltää..

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.