Vanhempien kommentit antavat karun kuvan päiväkotien arjesta.

Tässä on asia, josta päivähoidossa olevien lasten vanhemmat ovat samaa mieltä: päivähoidon ryhmäkokojen kasvattaminen ei ole hyväksyttävää.

Meidänperhe.fi:n kyselyyn tuli 721 vastausta. Vastaajista 517:llä on päivähoidossa oleva lapsi. Heistä 97 % vastasi, että ei hyväksy ryhmäkoon kasvattamista.

Moni vanhempi kertoo, että päivähoidon arjessa on ongelmia tai jopa vaaratilanteita jo nykyisellä mitoituksella. Vain yksi viidestä on sitä mieltä, että lapsen päivähoitopaikassa on poikkeuksetta riittävästi aikuisia paikalla.

Hallituksen esityksen mukaan päivähoitoryhmän koko muuttuisi säästöjen myötä niin, että yli 3-vuotiaiden ryhmässä lapsia saa olla hoitajaa kohden 8 nykyisen 7 sijaan. Yhdessä ryhmässä voi siis jatkossa olla 24 kokopäivähoidossa olevaa lasta (nyt 21).

Näin vanhemmat arvioivat ryhmäkokoa:

1. Mitoitus ei toteudu käytännössä

Vastaajille yhteistä on huoli siitä, että jo nyt henkilökunnan määrä on käytännössä ison osan päivää mitoituksia pienempi. Päiväkodin aukioloaika on pidempi kuin hoitajan työvuoro, joten kaikki hoitajat eivät ole paikalla yhtä aikaa.

Henkilökunnan aikaa menee myös palavereihin ja suunnittelutyöhön. Sijaisiakaan ei usein ole.

”Lain määrittämä suhdeluku toteutuu vain muutaman tunnin päivän aikana. Lisäksi monesti huomaan, että sairaslomalla oleville ei ole hankittu sijaisia. Tällöin toisista ryhmistä pyritään auttamaan hetkittäin, mikä ei tietenkään korvaa yhtä aikuista ja on vastaavasti pois oman ryhmän lasten aikuiselta saamasta huomiosta ja hoivasta.”

2. Lasten turvallisuus vaarantuu

Moni vastaaja arvioi, että lasten perään ehditään katsoa liian vähän jo nyt. Ongelma korostuu aamu- ja iltapäivän ulkoiluissa, jolloin henkilökuntaa on paikalla vähemmän.

”Kerran lapseni oli ollut tappelussa, mutta kukaan aikuisista ei tiennyt tästä. Kun kysyin lapselta, miksei aikuista oltu haettu paikalle, lapsi vastasi, ettei yksikään aikuinen tullut, vaikka hän huusi.”

”Lapsia hoitoon viedessä näen todella usein tilanteita, joissa itkevää lasta ei kukaan lohduta tai kiusaamistilanteisiin ei puutu kukaan. Omallakin lapsella on ollut mustelmia ja naarmuja, joista kukaan ei osaa kertoa mistä ne ovat tulleet.”

”Kolme 3–6-vuotiasta lisää tuo paljon ääntä, vauhtia ja tilanteita, vaikka näyttää lukuna pieneltä.”

2. Stressi ja meteli lisääntyy

Lisää lapsia, lisää ääntä. Moni vastaaja arvioi, että ryhmäkoon kasvaessa lapsi väsyy ja stressaantuu herkemmin. Edessä on kierre, kun stressi lisää kiukkua ja kiukku taas lisää meteliä.

”Meteli kasvaa väistämättä, lapsi tulee kuulluksi vain huutamalla.”

”Tälläkin hetkellä lapsille kertyy turhaa stressiä liiallisesta määrästä sosiaalisia kontakteja.”

3. Hiljaiset ja herkät tai erityistukea tarvitsevat jäävät jalkoihin

Osa lapsista pärjää isommassakin ryhmässä, osa ei. Vanhemmat ovat huolissaan siitä, että isommassa ryhmässä erityisesti hiljaiset ja tavalliset lapset jäävät näkymättömiksi. Moni vastaaja kertoo, että edes nyt hoitaja ei aina kysyessä osaa kertoa, miten lapsen päivä on mennyt.

”Jo nykyisellään hiljaiset lapset jäävät syrjään – ja lapset oppivat, että häiriköimällä saa huomiota.”

”Lapsen tulee jatkossa olla rohkea, kovaääninen, puolensapitävä, reipas jne. jotta edes pärjää.”

”Nykyisin lähes joka lapsiryhmässä tuntuu olevan vähintään yksi erittäin levoton lapsi, joka vaatii kokonaan yhden kasvattajan huomion, jottei muiden lasten turvallisuus vaarantuisi.”

4. Tila loppuu kesken

Ryhmään tulevien uusien lasten pitää tietysti myös mahtua syömään, leikkimään ja nukkumaan päiväunia. Oma paikka eteisnaulakossa olisi myös kiva.

”Päiväkodeissa ei aina ole riittävästi jakotiloja joilla lapsia saisi pienempiin porukoihin leikkimään.”

”Ystäväni lasten päiväkodissa jopa työntekijöiden kahvihuone on otettu lapsiryhmän käyttöön.”

5. Hyvästi, laadukas varhaiskasvatus

Ollaanko päivähoidossa vain säilytyksessä vai saadaanko siellä myös varhaiskasvatusta? Moni vanhemmista pelkää, että jälkimmäiseen on mahdollisuuksia yhä vähemmän.

”Jos ryhmiä suurennetaan yhtään, päivähoito muuttuu täysin lasten säilömiseksi ja kouluun siirtyy lapsia, joiden sosiaaliset taidot ja ns. elämän perustaidot ovat heikot.”

”Säilytyskarsinat on erikseen! Lasten tulee saada ihan aikaa ja ohjausta hoitajilta.”

6. Saako lapsi syliä ja läheisyyttä?

Yli 3-vuotiaskin lapsi on vielä pieni, moni vastaaja korostaa. Leikki-ikäinen tarvitsee myös syliä ja lupaa kiintyä hoitajaan, jotta hoitopäivä tuntuu turvalliselta.

”Yhä suuremmalla osalla lapsista on jokin erityistä huomiota vaativa ominaisuus, diagnoosi tai vaikeat kotiolot. Nykypäivän lapset tarvitsevat aikuisen huomiota, syliä, hellyyttä ja kasvatusta paljon enemmän kuin vielä kymmenen tai viisikin vuotta sitten.”

”Aamulla, kun vien lapsen vähän ennen kahdeksaa, ryhmässä on usein lapsia noin 15 ja vain yksi aikuinen. Hän ei pysty vastaamaan jokaisen vanhemman perään itkevän lapsen sylin tarpeeseen.”

7. Henkilökunta väsyy

Vanhemmista moni kertoo näkevänsä hoitajien olemuksessa väsymystä ja turhautumista. Samaa todistavat ne vastaajat, joille päiväkoti on myös työpaikka.

”Olen itse päiväkodissa töissä. Joka ikinen päivä lapsia on jo enemmän kuin se seitsemän yhtä aikuista kohden. Tänään oli kahdella aikuisella 28 lasta!”

”Olen lastenhoitaja ja turhautunut siitä, etten voi tehdä työtäni niin miten haluaisin. Todennäköisesti tulen vaihtamaan alaa.”

”Sairaslomia on paljon ja sijaisia ei joko saada tai ei oteta. Jatkuvasti tuntuu olevan jonkinlainen ’poikkeustila’ päällä.”

Lähde: Meidänperhe.fi:n kysely, 721 vastaajaa. Kysely oli avoinna 10 päivän ajan syyskuussa 2015.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Leikki on tietysti lapselle tärkeää. Mutta aikuinenkin hyötyy yhteisestä leikistä.

Asiantuntijana Koko Suomi leikkii -hankkeen projektipäällikkö Tarja Satuli-Kukkonen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta

1. Kerrankin ei tarvitse ottaa itseään niin vakavasti

Monilla aikuisilla on kova epäonnistumisen ja nolouden pelko. Leikkiminen antaa mahdollisuuden päästä siitä irti ja harjoitella itsensä nolaamista. Aikuisten arjessa on liikaakin suorittamista ja pätemistä, ja leikki on pakopaikka siitä roolista.

Leikissä auktoriteettiasemaa ei ole. Tai jos on, se on lapsella. Lapsi saa harjoitella päätösten tekemistä ja johtamista. Aikuinen voi opetella sitä, että toimii tasa-arvoisena kumppanina lapsen kanssa. Se rakentaa yhteistyöhenkeä niihinkin hetkiin, kun aikuisen on pakko päättää.

2. Ei haittaa, jos leikki ei mene suunnitelmien mukaan

Hyvä uutinen: lapsi ei ajattele, että leikkinne epäonnistuu, jos se ei mene suunnitelmien mukaan. Itse asiassa yksi hyvän leikin tunnuspiirteistä on juuri ennakoimattomuus.

Anna siis mennä ja ajattele luovasti. Lapsi oppii leikissä ongelmanratkaisua ja luovuutta, ja samat piirteet kehittyvät kyllä aikuisellakin.

3. Sinä olet paras elämyspuisto – ja se on ilmaista

Aikuisilla on usein ajatus, että lapselle parhaat elämykset ovat suuria ja näyttäviä asioita. Ei se niin ole.

Lapselle tärkeämpää on se, että hän saa tehdä asioita yhdessä sinun kanssasi niin, että molemmilla on kivaa. Se on usein ihan ilmaista. Jaettu ilo tarjoaa lapselle pysyviä muistijälkiä hyvistä hetkistä yhdessä.

4. Opit tuntemaan lapsesi paremmin

Kun arjen roolit laitetaan leikissä sivuun, saatat huomata lapsestasi ihan uusia piirteitä: Kas, tuohan on loistava esiintyjä! Miten mahtava huumorintaju!

Samalla tarjoutuu hieno mahdollisuus päästä kehumaan lasta asioista, joissa hän on taitava. Lapsen itsetunto ja käsitys omista kyvyistään paranee – ja sinä saat huomata, miten mahtava tyyppi lapsesi onkaan.

Leikissä voi nousta esiin myös asioita ja tunteita, joista lapsen on vaikea puhua. Hyvä niin. Leikki tarjoaa turvallisen ympäristön käsitellä ja pohtia vaikeitakin kysymyksiä.

5. Näet pesäleikin, et sotkua

Leikkiessä kotiin rakentuu kaikenlaista. Pesä sohvan nurkassa tai liikennekaupunki lattialla kertovat siitä, että on ollut hauskaa.

Suhtaudut ehkä epäjärjestykseen lempeämmin, kun olet osallistunut sen rakentamiseen. Siitäkin on hyötyä, jos kaaos saa jäädä seuraavaan päivään: leikki syvenee ja saa uusia muotoja, kun sitä ei tarvitse joka kerta aloittaa ihan alusta.

6. Lapsi oppii leikkimään myös yksin

Ajatteletko, että jos lapsen kanssa leikkii, sitä joutuu sitten tekemään koko ajan? Oikeasti on ihan päinvastoin: lapsi saattaa tarvita aikuisen osallistumista päästäkseen hyvään leikkivireeseen.

Sinun tehtäväsi on silloin näyttää, mistä kaikesta leikin voikaan saada aikaiseksi. Kun lapsi saa idean, aika pian voi käydä niin, että sinun on aika astua sivuun.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä isompi päiväkotiryhmä, sitä enemmän melua, stressiä ja tauteja, Laura Mälkönen toteaa.

Tänä syksynä moni päiväkotiryhmä on entistä isompi. Vanhemman kannattaa seurata silmä tarkkana, miten muutos vaikuttaa omaan lapseen.

Mitä suuremmat ryhmät, sitä enemmän melua, ärsykkeitä ja sosiaalisia kontakteja. Melu haittaa lapsen tiedon käsittelyyn liittyvien taitojen kehitystä, sillä aivot vaativat kehittyäkseen rauhaa.

Lapsi ei käsittele stressiä aikuisen tavoin, ja yö voi olla liian lyhyt aika raskaasta päivästä palautumiseen.

Lakimuutosten vuoksi yhdellä varhaiskasvattajalla saa nyt olla vastuullaan kahdeksan yli kolmevuotiasta kokopäiväistä lasta aiemman seitsemän sijasta. Näin kolmen aikuisen ryhmässä voi olla 24 kokoaikaista lasta.

Ryhmäkoko saattaa kasvaa tätäkin suuremmaksi, sillä oikeutta varhaiskasvatukseen rajataan ja osa kokopäivälapsista muuttuu osa-aikaisiksi. Kun yhdellä aikuisella voi olla vastuullaan 13 osa-aikaista lasta, ryhmässä voi olla jopa 30 kasvatettavaa. Edes päiväkotien tiloja ei ole suunniteltu tällaisille lapsimäärille.

"Eniten kärsivät ne lapset, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea."

Lapsi tarvitsee aikuista sosiaalisten taitojen oppimiseen: vaikkapa siihen, että riidat saadaan sovittua. Kun ryhmään tulee lisää lapsia, aikuisen kullekin antama aika vähenee entisestään.

Ison ryhmän vaikutukset näkyvät vielä vuosienkin kuluttua esimerkiksi keskittymis- ja oppimisvaikeuksina. Eniten kärsivät ne lapset, jotka tarvitsevat yksilöllistä tukea. Tämä lisää tulevaisuudessa terveys- ja sosiaalipalveluiden tarvetta. Pitkällä aikavälillä päivähoidon säästöt kasvattavat yhteiskunnan menoja.

Isossa joukossa myös taudit tarttuvat ja tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet saattavat lisääntyä. Odottaminen ja paikallaolo lisääntyvät, kun tilaa ja leikkejä ohjaavia ja valvovia aikuisia ei ole tarpeeksi.

Henkilökunta työskentelee aiempien säästöjen vuoksi jo nyt monissa paikoissa jaksamisensa rajoilla. Ryhmäkokojen paisuttaminen heikentää päiväkotien mahdollisuuksia laadukkaaseen, lain ja varhaiskasvatussuunnitelmien mukaiseen varhaiskasvatukseen.

"Vanhempi on lapsensa edunvalvoja. Lapsi ei pidä asiasta meteliä, mutta vanhemman pitää niin tehdä."

Väsymys, levottomuus, käytöshäiriöt, ylivilkkaus, hiljaisuus ja ylipäänsä käytöksen muuttuminen voivat olla merkkejä siitä, että päiväkodissa tehdyt muutokset ovat lapselle raskaita. Ne ovat merkkejä siitä, että vanhemman on puututtava tilanteeseen.

Vanhempi on lapsensa edunvalvoja. Lapsi ei pidä asiasta meteliä, mutta vanhemman pitää niin tehdä. Hän voi ja hänen täytyy vaatia varhaiskasvatukseen laatua ja sopivia ryhmiä.

Jos oman lapsen olot päiväkodissa huolestuttavat, kannattaa ottaa yhteyttä päiväkodin henkilökunnan lisäksi kotikunnan varhaiskasvatuksen hallintoon.

Ainakin toistaiseksi kunnat voivat itse päättää, kasvattavatko ne ryhmäkokoja vai eivät.

Laura Mälkönen on hoitovapaalla oleva turkulaisen päiväkodin johtaja ja Vain kaksi kättä -työryhmän jäsen.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Eivätkö lapsen kengät aina mene oikeisiin jalkoihin? Katso videolta helppo keino, jolla opetat sen hänelle!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Viisivuotias nimittelee ja lyö vanhempiaan. Janna Rantala kertoo, mistä voi olla apua.

Lukija kysyy

Meillä on kaksi poikaa, viisivuotias ja yksivuotias. Mitä voimme tehdä, kun viisivuotias nimittelee meitä vanhempia nykyään todella paljon? Nimittely alkaa, jos häntä kielletään tekemästä jotain tai hän ärsyyntyy muuten. Välillä hän myös lyö meitä.

Kaikkea on kokeiltu. Jos laitamme hänet jäähylle, nimittely vain jatkuu. Olemme kokeilleet kerätä helmiä hyvin sujuneista päivistä. Kun hän nimittelee, muistutamme, eikö kannattaisi kerätä helmiä, että saa yllätyksen. Mutta siihen hän vastaa, ettei halua yllätystä.

Olemme kokeilleet laittaa leluja tai lastenohjelmia jäähylle, mutta millään ei tunnu olevan tehoa. Ehkä päivän tai pari hän pystyy olemaan nätisti. Silloin hän itsekin sanoo, että hei, en olekaan tänään nimitellyt, ja on iloinen siitä. Mutta pitkäaikaista se ei ole.

Onko mitään konkreettista keinoa, millä tämän saisi loppumaan? Vai onko tämä joku vaihe, mikä pitää vain kestää läpi? Liittyykö tämä mustasukkaisuuteen pikkuveljestä?

Nimittelyyn väsynyt äiti

Janna vastaa

Tilanteenne kuulostaa turhauttavalta, varmaan hetkittäin toivottomalta – ja hyvin tutulta. Lapsen huonon käytöksen haluaisi loppuvan, mutta keinot on käytetty ja väsymys valtaa koko perheen.

Niin kurjaa kuin nimittely onkin, se tuskin loppuu jäähyttämällä. Rankaiseminen on aika huono kasvatuskeino, kuten lapsennekin osoittaa.

Palkitseminen toimii paremmin, kun vanhemman asenne on kannustava, palkinto on etukäteen tiedossa ja tarpeeksi helposti saavutettavissa. Viisivuotiaalle jo kolme päivää on pitkä aika tsempata.

Varmasti ei voi tietää, onko kyse mustasukkaisuudesta, mutta sitä voi kysyä lapselta. Keskustelun voi avata mukavaan sävyyn rauhallisena hetkenä. Voitte sanoa ystävällisesti esimerkiksi: ”Mehän ollaan monta kertaa riidelty tästä nimittelyasiasta ja tiedätkin, ettei ketään saa haukkua. Hienoa että tiedät sen, vaikka välillä käykin vahinkoja. Minua kiinnostaa, mitä kaikkea ajattelet silloin kun nimität minua tyhmäksi, pökäleeksi tai pissapääksi? Oletko ehkä vihainen jostakin? Saattaisiko sinusta tuntua, että pikkuveljeä suositaan? Voisimme yhdessä miettiä sellaisia sanoja, joilla voit kertoa olevasi vihainen tai pettynyt tai mustasukkainen, vaikka et nimittele.”

On tärkeää että keskustelussa on hyväksyvä sävy. Lapsi ei ehkä osaa kuvata tunnettaan tai ajatuskulkujaan, joten ehdottakaa te aikuiset niitä. Älkää liittäkö näihin keskusteluihin saarnaavaa sävyä.

Tarkoitus on tutustua lapsen ajatusmaailmaan ja antaa hänen huomata, että välitätte hänestä ja että te vanhemmat ette mene rikki, vaikka hän välillä teitä vihaisikin. Tunteiden säätely on oppimisprosessi, jossa tarvitaan rakastavaa syliä ja sovintoja.

Meidän Perhe 6/16

Kysy Jannalta

Mietityttääkö lapsen kasvatus? Lastenpsykiatri Janna Rantala vastaa lukijoiden kysymyksiin Meidän Perhe -lehden joka numerossa. Lähetä kysymys tästä tai sähköpostitse meidanperhe@sanoma.com Laita viestin otsikoksi "Janna vastaa".

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.